De week van Pol Veirman
Zesde jaargang - n° 284 - Week 18 : 3 mei tot 9 mei 2009


MALDEGEM ZEGT NEE TEGEN
WINDMOLENS OP ZIJN INDUSTRIETERREIN


Net voor het college van burgemeester en schepenen zijn standpunt in de dossiers over
het bouwen van windmolens op het industrieterrein bepaalde, overhandigde een delegatie
van de inwoners uit de Ringbaan en Zandakkers het college een petitie met 135 zuivere
handtekeningen tegen de inplanting van die windmolens.

Inwoners van Ringbaan en Zandakkers hebben vorige week maandag voor extra druk op de ketel gezorgd bij het college van burgemeester en schepenen.

Net voor dat college aan zijn wekelijkse zitting wou beginnen, kreeg het college het bezoek van een delegatie van de inwoners van Ringbaan en Zandakkers. Die had vernomen dat het college die namiddag zijn standpunt zou bepalen in de dossiers over de windmolens die Madewind (3) en Final Energy (2) op het industrieterrein willen inplanten.

Na het indienen van bezwaarschriften tegen zowel de milieu- als bouwvergunningen voor de windmolens, hebben een viertal dames uit de Ringbaan en Zandakkers na overleg met het wijkcomité een handtekeningenactie opgestart. Zij bezochten voor die actie naast de inwoners uit de beide straten ook inwoners van de aanpalende straten en bedrijfsleiders van bedrijven op het industrieterrein.


Omdat burgemeester Johan De Roo tijdens de vorige actie van de Ringbaan en
Zandakkers wegens ziekte afwezig was, overhandigden Rita Vermeire en Rita Dooghe
hem maandag de kinderwindmolen die de schepenen en de verschillende fractieleden
bij de vorige actie hadden gekregen.

NEGATIEF

Tijdens de gemeenteraadszitting van woensdagavond vertelde schepen Geert De Roo ons dat het college in de beide dossiers zowel voor de milieuvergunning als voor de bouwvergunning een negatief standpunt had ingenomen.

Dat betekent, als het van het college van burgemeester en schepenen ligt, er geen windmolens op het Maldegems industrieterrein komen.

Het college is van oordeel dat de windmolens te dicht bij de woningen en bedrijven staan en de kans op hinder door slagschaduw voor zowel de mensen die in de omgeving van het industrieterrein wonen als zij die op het industrieterrein werken te groot is.

VERVOLG

De beslissing van het college van burgemeester en schepenen betekent nog niet dat er geen windmolens op het industrieterrein komen. In het dossier van Madewind wordt de beslissing voor de milieuvergunning genomen door de het Provinciebestuur.

De gemeente mag enkel een advies uitbrengen. De bouwvergunning moet de gemeente wel afleveren maar na een bindend advies van stedebouw.

Mocht Stedebouw ondanks het afwijzend voorstel van het college toch adviseren dat de bouwvergunning wel mag afgeleverd worden dan moet het college dat advies volgen.

Mocht ook het provinciebestuur en stedebouw het dossier van Madewind afwijzen is er voor Madewind nog beroep mogelijk bij de bevoegde minister.

Omdat de stroom die door de windmolens van Final Energy zal opgewekt worden volledig op het net komt wordt de beslissing voor zowel de milieu- als de bouwvergunning door de Vlaamse regering genomen. Ook in dat dossier heeft de gemeente voor beide vergunningen slechts een adviserende bevoegdheid.

NIEUW

Vorige week besliste de Vlaamse regering dat er geen speciaal Provinciaal Uitvoeringsplan (PRUP) meer moet opgemaakt worden als iemand in de landbouwzone een kleine of grote windmolen wil inplanten.

Door die aanpassing van de wetgeving wil de Vlaamse regering de aanmaak van groene energie bevorderen. Zij is voorstander van grote windmolens hoewel ze vreest dat er in Vlaanderen door bedrijven en particulieren vooral voor kleinere windturbines zal gekozen worden.

 


GRENADIERS CARABINIERS EN ZEVENDE JAGERS TE VOET HERDACHTEN HUN OORLOGSHELDEN

Traditiegetrouw organiseerde de Adegemse afdeling van de Vriendenkring van de Grenadiers de eerste zaterdag van mei haar plechtigheid ter ere van hun soldaten behorende tot het regiment van de Grenadiers, de Carabiniers en de 7de Jagers te Voet die tijdens WO II sneuvelden in onze regio.

Aan het monument van de Grenadiers was er applaus voor de twee aanwezige oudstrijders ( grenadiers) die aan de plechtigheid deelnamen.


DRAAIENDE KOELWAGEN HIELD RAADSLID BOELS WAKKER

In de nacht van maandag op dinsdag (12 april) werd gemeenteraadslid Freddy Boels om 0u23 gewekt door een vrachtwagen met draaiende motor die in de Prins Boudewijnlaan ter hoogte van zijn woning stond geparkeerd.

Hij dacht dat die vrachtwagen na een paar minuten zou vertrekken. Toen hij ongeveer twee uren later opnieuw wakker werd hoorde hij nog steeds de draaiende motor van de koelwagen.

Nog eens twee uren later werd het gemeenteraadslid opnieuw wakker van de draaiende motor.

Tijdens de gemeenteraadszitting van vorige week woensdag vroeg de heer Boels om een reglement te stemmen dat draaiende vrachtwagens bij nacht in bebouwde zones verbiedt. De gemeenteraad ging in op zijn voorstel.

NACHTLAWAAI

Uit de door ons ingewonnen informatie kon die draaiende motor nu al als nachtlawaai worden aanzien. Volgens onze bronnen zou een telefoontje naar de politie voldoende geweest zijn om een dossier voor nachtlawaai op te maken.

Met zijn voorstel zorgt het raadslid wel dat bestuurders van koelwagens weten dat er hen een sanctie boven het hoofd hangt als zij nog eens s' nachts, in de omgeving van woningen, de motor van hun koelwagen laten draaien.

 


VRIENDSCHAP OVER SOLDATENGRAVEN HEEN

Meer dan 200 mensen namen deel aan een van de vier rondleidingen op het Canadees Kerkhof die op erfgoeddag door Iris Van Landschoot - De Poover werden gegeven.

Nadat zij tijdens iedere rondleiding als inleiding in het kort het ontstaan van het Canadees Militair Kerkhof in Adegem had verteld ging ze met haar gezelschap naar vier graven van Canadese soldaten.

Aan die grafstenen vertelde zij hoe er in de loop der jaren contacten en vriendschap zijn ontstaan tussen inwoners uit onze regio en familieleden van Canadese soldaten die daar begraven liggen.

 


JACKIE PAUWELS EVEN TE GAST IN ADEGEM


Tijdens zijn reizen door Europa vergeet Jackie Pauwels België niet. Als de gelegenheid zich
voordoet brengt hij met zijn gezelschap ook een bezoek aan het Canadees Militair kerkhof in Adegem.

Jackie toert momenteel met een dertig tal Canadezen door Europa. Zij bezoeken verschillende slagvelden uit de beide wereldoorlogen. Woensdag was de groep enkele uren te gast in Adegem.

Bij hun aankomst op het Canadees kerkhof werden zij niet verwelkomd door een delegatie van de gemeente maar door Marnix Van De Kerckhove (vriend van Jackie) en een delegatie van de vzw België - Canada.

Tijdens een korte plechtigheid werden door de delegatie van vzw bloemen neergelegd aan het centraal monument. Nadat de gasten een aantal graven van Canadese soldaten hadden bezocht ging het richting Canadamuseum waar de innerlijke mens werd versterkt.

In de namiddag ging het richting Brugge waar het gezelschap overnachtte.


GEMEENTELIJKE ADMINISTRATIE KOMT NIET TERUG NAAR ADEGEM

Omdat er dit en volgend jaar ingrijpende werken aan het Maldegems gemeentehuis zullen gebeuren, zal er in die periode moeten geschoven met het personeel dat in het gemeentehuis werkt.

Raadslid Freddy Boels vond de tijd gekomen om op een theatrale wijze zijn voorstel om in Adegem opnieuw een dienstencentrum in te richten, waar Adegemnaren voor alles wat gemeentelijke administratie betrecht zouden kunnen, te herhalen.

Nu de pastorij leeg staat en er door de gemeente nog geen nieuwe bestemming is aan gegeven zou dat volgens de heer Boels, mits enkele aanpassingen een ideale locatie zijn om, al was het maar als proef, als dienstencentrum in te richten.

Dan zou volgens het OGP raadslid Maldegem de Adegemnaren geven wat een aantal andere Oost en West Vlaamse pilootgemeenten aan de inwoners van hun deelgemeenten geven.

Volgens burgemeester De Roo legde de heer Boels met zijn voorstel een oude grammofoonplaat op en kon hij dan ook niet anders dan zijn oude plaat laten afdraaien.

Het is volgens de burgemeester technisch niet te doen en in de door het OGP geciteerde steden en gemeenten kunnen de inwoners slechts voor een paar zaken in hun lokaal dienstencentrum terecht.

Als Adegemnaren hebben wij er zelf ook een beetje schuld aan dat de administratieve diensten die er kort na de fusie nog waren naar Maldegem werden overgebracht.

In plaats van massaal van die dienst gebruik te maken gingen de meeste Adegemnaren, om tijd te sparen, met hun in te vullen formulieren rechtstreeks naar Maldegem.

De man of vrouw die in het bureel in Adegem zat deed dan ook veel administratief werk die hij of zij uit Maldegem meebracht.

 


ELISABETHRUSTHUIS HAD STEVIGE FUNDAMENTEN


Nadat het gedeelte boven de grond was afgebroken werd er begonnen
met het uitdelven van de fundamenten van het Elisabethrusthuis.

De ploeg die dat onderdeel van de werken moet uitvoeren heeft meer werk dan zij hadden verwacht. "De fundamenten van het gebouw waren stevig genoegen om een gebouw dat dubbel zo groot was als wat er stond, te dragen" vertelde ons een van de arbeiders.

Het zal nog enkele dagen duren voor de fundamenten volledig zijn uitgebroken en afgevoerd.


ANNE VAN REYBROECK NEEMT GEEN ONTSLAG UIT HET OCMW

Als eerste punt op de dagorde van de gemeenteraad van woensdagavond stond het ontslag als lid van de raad van bestuur van het OCMW van Anne Van Reybroeck.

Anne Van Reybroeck begon aan deze bestuursperiode als lid van de Open VLD fractie in de gemeenteraad en zetelde voor haar partij ook in de raad van het OCMW. Er was een akkoord dat zij na verloop van enkele maanden ontslag zou nemen als lid van de raad van het OCMW.

Na al lang aanslepende ruzies binnen de partij distantieerde Anne van Reybroeck zich van haar partij en zetelde zowel in de gemeenteraad als in het OCMW als onafhankelijk raadslid.

Pogingen om de brokken te lijmen mislukten. De brieven uit 2006 en 2007 waarin zij haar ontslag indiende, zaten nog bij de Open VLD. Het bestuur van Open VLD besliste om een van die brieven over te maken aan het college van burgemeester en schepenen.

Toen Anne Van Reybroeck de dagorde van de gemeenteraad kreeg, zag zij tot haar verassing dat haar ontslag op de dagorde stond. Zij heeft met een brief aan burgemeester De Roo dat ontslag ingetrokken.

Tijdens de raadszitting legden de Open VLD raadsleden uit waarom zij die stap hadden gezet. Zij verweten Anne Van Reybroeck een ongeloofwaardig en onbetrouwbaar iemand te zijn die zonder blozen zijn gegeven woord breekt.

Anne Van Reybroeck liet alles over zich heengaan en merkte als reactie op dat het plaatselijk bestuur van Open VLD de hand in eigen boezem moet steken.

De problemen die er gekomen zijn, hebben zij volgens het nu onafhankelijk zetelend raadslid aan zichzelf te wijten.


VEEL BELANGSTELLING VOOR CANADEES OORLOGSVOEDSEL

Ter gelegenheid van erfgoeddag gaf het culinair Genootschap Meetjesland de mensen de kans om aan hun stand in de Loskaai 1b nog eens het voedsel te proeven dat ook de Canadese soldaten meebrachten toen zij onze regio bevrijden.

De belangstelling voor die proevertjes was zo groot dat zij die net als wij tegen het einde van de erfgoeddag naar de Loskaai kwamen nog enkel van Spam en bonen in de tomatensaus konden proeven.


PETER DE CLERCQ STELDE ZIJN TIENDE BOEK VOOR

Tijdens een demonstratie barbecuen in zijn Elckerlijc stelde Peter De Clercq Basic BBQ voor. Het is mijn tiende boek maar eigenlijk is zou Basic B B Q mijn eerste boek moeten zijn.

In dat boek beschrijf ik immers wat je als niet geoefende moet doen om een veilige en lekkere BBQ te organiseren. Het boek is uitgeven bij Lanno en kost €17,50.


VERNIEUWE PLATTELANDSROUTE OFFICIEEL IN GEBRUIK GENOMEN


Met geld van Leader+, het provinciebestuur Oost Vlaanderen en de gemeenten
Maldegem en Sint Laureins, kreeg de plattelandroute een facelift.

Zaterdagnamiddag werd de vernieuwde route na een academische zitting in de Poermolen in Donk ingereden. Momenteel kan enkel de kleine route van 31 km gereden worden.

Tegen juli zullen de grote route van 51 km, en de kaarten van de grote en kleine route zowel op papier als op internet klaar zijn.

 


W A K IN HET WARMHOF


Dankzij dirigent Jan Wauters en enkele leden van Adegemse en Maldegemse
koren drong de Week van de Amateurkunsten (WAK) ook door tot het Warmhof.

Woensdagnamiddag brachten de dirigent en de koorleden een bezoek aan het Warmhof. Daar werden samen met de residenten, het personeel en de vrijwilligers liedjes gezongen die de bewoners van het Warmhof nog kenden uit hun eigen jeugdjaren.


 

Home
Home
 
Made in France