De week van Pol Veirman
Zesde jaargang - n° 283 - Week 17 : 26 april tot 2 mei 2009


WE ZIJN EEN DAGJE LATER...

Het huwelijk van Jamie De Boel en Joke De Smet in Aartselaar op zaterdag 25 april en de drukke erfgoeddag op zondag 26 april hebben er voor gezorgd dat het samenbrengen en verschijnen van ons wekelijks nieuws uitzonderlijk een beetje later gebeurt...


JULIEN EN MADELEINE DELEN AL ZESTIG JAAR LIEF EN LEED


Ter gelegenheid van hun diamanten huwelijksjubileum kregen Julien De Kesel
en zijn echtgenote Magdalena Dezutter op de Kerselare in Adegem het bezoek
van een delegatie van het college van burgemeester en schepenen en raadslid
Cecile Ryckaert. Ook de jongste en oudste dochter van het diamanten paar
waren bij het bezoek aanwezig

Hoewel er op hun identiteitskaar Juliaan en Magdalena staan wordt het paar door iedereen als Julien en Madeleine aangesproken.

Julien werd op 18 februari 1917 op de Zwepe in Adegem geboren. Zijn ouders waren landbouwer en Julien zou later in de voetsporen van zijn vader treden. Hij liep school eerst in Oostwinkel (kleuterschool), daarna op de Kruipuit om dan verder te studeren in het college in Eeklo. Julien werd niet alleen landbouwers, hij werd ook verzekeringsmakelaar en bouwde daarin een stevige portefeuille op. Toen hij daarmee ophield werd die activiteit door een van zijn zonen verder gezet.

Madeleine zag op 20 februari 1922 het levenslicht in Aalter net als de ouders van Julien waren ook haar ouders landbouwers. Na haar studies in Aalter bleef zij thuis om zowel in het huis als op het landbouw bedrijf te helpen.

ONTMOETING
Het gebeurde in die tijd wel meer dat landbouwers bij elkaar op bezoek gingen om te kijken hoe de zaken aangepakt werden. Zo ontmoette Julien bij een van die bezoeken Madeleine. De verplaatsingen gebeurden toen nog te voet of met de fiets. Van een ontmoeting kwamen er meer en ontstond de romance die op 23 april 1949 bezegeld werd met een wettelijk en kerkelijk huwelijk in Aalter.

Julien en Madeleine bouwden hun eigen landbouwbedrijf en de verzekeringsportefeuille uit op de Kerselare. Zij kregen 11 kinderen die hen 25 kleinkinderen schonken. Het diamanten paar heeft ook 4 achterkleinkinderen waar ze trots op zijn.


Raadslid Cecile Ryckaert die Madeleine en Julien goed kent van uit OKRA
las het diamantenpaar het gelukwenstelegram van het paleis voor.

REIZEN EN SCHRIJVEN
Hoewel er hard moest gewerkt worden op de Kerselare waren Julien en Madeleine ook sociaal geëngageerd in het landbouwleven. Hun hobby’s lagen dan ook voor een groot deel in het verlengde van hun beroepsloopbaan.

In samenwerking met de Universiteit van Gent ondersteunden zij ook de plaatselijke dialecten.

Julien en Madeleine hebben ook een flink stuk van de wereld zowel binnen als buiten Europa gezien. Julien genoot niet alleen van het reizen. Zij waren voor hem ook de inspiratiebron voor het schrijven van reisindrukken. Daarnaast schreef hij ook nog boeken ondermeer over het mooie in het landbouwleven.

In de woning waar ze 60 jaar samen lief en leed hebben gedeeld genieten Julien en Madeleine omringd door hun familie nu van een welverdiende rust. Zij stralen van gezondheid en geluk en volgen nog altijd wat er zowel in hun onmiddellijke omgeving als in de wijde wereld gebeurt Zij hopen nog vele jaren samen gezond en gelukkig te mogen zijn.


SONIA DE WAELE OPNIEUW ACTIEF IN DE WAK


Sonia De Waele laat haar aquarellen en tekeningen spreken.

Vorig jaar nam Sonia De Waele voor het eerst met haar aquarellen en tekeningen deel aan de WAK ( week van de Amateurkunsten). Hoewel ze reeds heel wat geschilderd en getekend had en daarvoor ook begeleiding gezocht had in de kunstacademie in Eeklo was Sonia er tot vorig jaar van overtuigd dat de mensen niet op een tentoonstelling van haar werken zaten te wachten.

Familie, vrienden en begeleiders kregen haar toch zo ver dat zij de stap zette om deel te nemen aan WAK 2008. Nadat ze de vele lovende kritieken over haar tentoonstelling gehoord had moest ze toegeven zij toegeven dat zij haar eigen talenten als kunstenares onderschat had.

Wie vorig jaar de kans heeft laten voorbijgaan om de aquarellen en tekeningen van Sonia te bewonderen krijgt nog tot 3 mei de kans om dat nu in het kader van de WAK 2009 te doen. In de oude Staatsbaan 1 zijn niet alleen de werken van Sonia te bewonderen. Ook Hans Ruebens stelt er werken tentoon


EENDRACHT MAAKT MACHT BEZOEKT HET HEUVELLAND

Wie op dinsdag 12 mei met Eendracht Maakt Macht Adegem op bezoek wil gaan naar het Heuvelland kan zich daarvoor nog tot 5 mei inschrijven bij reisleider Julien Veirman of bij een van de bestuursleden.

De eerste deelnemers aan de reis worden om 7u00 aan de vaste opstapplaatsen opgepikt. Om 8u00 wordt er ontbeten en daarna is het aan de gids om het gezelschap door het Heuvelland te leiden. Het is een streek waar de oorlogsrestanten zoals mijntrechters uit 1917 nog duidelijk zichtbaar zijn.

Tijdens de rondrit rijdt de bus ondermeer door Ploegtsteert, Wijtschate en de omgeving van de Rode Berg. Ook een bezoek aan een oldtimermuseum ( autos en motos) staan op het programma. Over de verrassing die de reis nog in petto heeft wou de reisleiders niets verklappen.

Voor omstreeks 19u00 de terugreis naar Adegem wordt aangevat staat er nog een versterking van de innerlijke mens op het programma.


OP BEZOEK BIJ DE VIERKLAVER


De meeste leden van het Gaaibolmarathonteam hadden zich vrijgemaakt om aanwezig
te kunnen zijn op de overhandiging van de opbrengst van de 10de gaaibolmarathon
aan de verantwoordelijken van de Vierklaver

Het was ouderdomsdeken Roger Braet die dit jaar de cheque overhandigde

Door hun jaarlijkse gaaibolmarathon ten voordele van de vzw de Vierklaver Zijn de leden van het marathonteam vrienden geworden van de bewoners van de Adegemse afdeling van de Vierklaver.

Tijdens het bezoek van het gaaibolmarathonteam aan de Vierklaver onderstreepte Gaby Van Landschoot directeur van de vzw het belang van het initiatief van de gaaibolders voor de Vierklaver en zijn bewoners. Er is volgens de heer Van Landschoot niet alleen de financiële ondersteuning van de werking van de vzw. De mensen van de Vierklaver genieten ook van de uren die zijn op de gaaibolmarathon aanwezig zijn en zelf de bollen kunnen laten rollen.

Dat de jubileumbolling meer (2710,00 Euro), heeft opgebracht dan de vorige bollingen is volgens Raf Van de Veld ook te danken aan de muzikale omlijsting die dit jaar aan de jubileumbolling werd gegeven. Maddy Hooze die op het einde van de Marathonbolling haar afscheid uit het team aankondigde zal vervangen worden door haar dochter Evy Timmerman. Mocht ook Benny Schyvinck bij zijn besluit blijven om na 10 jaar te stoppen staat er al iemand klaar om volgend jaar zijn plaats in het team in te nemen.


GOUD VOOR WALTER EN LIEVA


Samen met familie en vrienden werden Walter De Clerck en zijn echtgenote Lieva Grootaert door
schepen van Burgerlijke Stand Antoine Pauwels ter gelegenheid van hun gouden huwelijksjubileum
in de trouwzaal van het gemeenthuis ontvangen.

Stralend van gezondheid en geluk bestegen Walter De Clerck en Lieva (officieel Godelieve) Grootaert de trappen van het Maldegems gemeentehuis. Daar werden zij ter gelegenheid van hun gouden huwelijksjubileum ontvangen door schepen Antoine Pauwels. Die blikte terug op het leven van de jubilarissen. Tijdens het voorlezen van de huwelijksactie ontdekten Raadslid Cecile Ryckaert dat haar Moeder Adrienne Willems als getuige optrad bij het wettelijk huwelijk van Walter en Godelieve.

Walter werd op 19 augustus1936 in de Speyestraat geboren. Hij deed zijn kennis op in de broederschool, het Koninklijk Atheneum en de Vakschool in Brugge waar hij mechanica studeerde. Die opgedane kennis kwam hem later in zijn beroepsloopbaan goed van pas. Ook Lieva werd in 1936 maar dan in de Waleweg in Adegem geboren. Toen was die straat nog verhard met brokken van het Vliegplein. Nadat Lieve in Adegem school had gelopen volgde ze noch enkele jaren huishoudschool in de Noordstraat om daarna in Beveren Waas aan de slag te gaan bij familie van Hector Ceulenaere.


Buur en raadslid Boudewijn De Schepper overhandigde het gouden paar
het gemeentelijk diploma dat bij een gouden huwelijks jubileum hoort.

Walter en Lieva leerden elkaar in 1956 in de Schouwburg waar toen nog gedanst werd kennen. Op 23 april 1959 werd er getrouwd in het Adegems gemeentehuis en 2 dagen later werd het kerkelijk huwelijk in de St. Adrianuskerk voltrokken. Het gouden paar kreeg 2 kinderen die en 8 kleinkinderen schonken.

Walter en Lieva denken er niet aan om voor meerdere dagen op reis te gaan. Zij hebben beiden duiven als passie. De verzorging van hun duiven laten zij niet aan anderen over.

Lieve en Walter genieten in de Waele weg van alle mooie dagen die het leven hen samen schenkt zij hopen dit nog vele jaren te kunnen doen.


ER VIEL IETS TE VIEREN BIJ WILLY EN ANNIE

Dat er vrijdag in het huis met nummer 21 in de Prins Boudewijnlaan iets te vieren was kon je zien aan de versiering die aan het huis was aangebracht. Er was naar wij vernamen zelfs sprake van een vriendelijke ontvoering van Willy.


HERDENKINGSPLECHTIGHEID

Zaterdag 2 mei wordt in Adegem hulde gebracht aan de Grenadiers, Carabiniers en 7de Jagers te Voet die sneuvelden tijdens WO II. Er wordt om 14u45 verzameld op de parking aan den Hoogen Pad. Daarna volgend er plechtigheden van verschillende monumenten en gedenkstenen in Adegem.


MET DE FIETS NAAR HET VOLKSCAFE

Net op het moment dat het duidelijk wordt dat steeds meer echte volkscafé' s verdwijnen, pakt het Plattelandscentrum Meetjesland uit met het initiatief "met de fiets naar het volkscafé". Bij Wilfried in Café De Roos aan Celiebrug, een van de 3 volkscafé die op de fietsroute liggen, werd het initiatief voorgesteld. De fietsroute is ongeveer 30 km lang en begint en eindigt aan het Plattelandscentrum Meetjesland in de Leemweg in Sint Laureins. Groepen van maximum 15 personen die fietstocht met gids willen maken kunnen contact opnemen met het Plattelandscentrum Meetjesland.


PLATTELANDSROUTE EN PLATTELANDSMARKT

Zaterdag 2 mei wordt in de zaal de Poermolen in Donk de vernieuwde plattelandsroute die ook onze gemeente aandoet voorgesteld. Daarna wordt de route onder begeleiding van de leden van OKRA Donk ingereden. De Straffe Madammen van Donk (KAV en KVLV) zorgen er voor dat niemand na de fietstocht van honger of dorst hoeft om te komen. Zij zijn er ook zondag om de bezoekers van de plattelandsmarkt in Donk met ondermeer oliebollen te verwennen.


 

Home
Home
 
Made in France