De week van Pol Veirman
Zesde jaargang - n° 281 - Week 15 : 12 april tot 18 april 2009


EEN STRONTOMLEIDING

Wie vrijdag in de late voormiddag van uit Adegem-Dorp of de Kallestraat naar de Hillestraat of Spanjaardshoek moest was verplicht een ommetje te maken.

Een aalkardeel had langs een deel van Spanjaardshoek en Hillestraat zijn lading verloren.

De brandweer werd er bijgehaald om het wegdek zuiver te spuiten en de politie zorgde voor de aanduiding van de omleiding. Na de middag was het wegdek opnieuw proper en was ook de stank verdwenen.

 


TERUG AAN DE SLAG

Na een inactiviteit van vier weken wegens problemen met de gezondheid heeft burgemeester Johan De Roo zijn activiteiten terug hervat.

Hij is opnieuw op afspraak te bereiken in huis Wallyn.

 


RUIME BELANGSTELLING VOOR KRUISWEG

Meer dan 100 mensen namen op Goede Vrijdag deel aan de kruisweg op 't Oosteindeke.

Even werd gevreesd dat gezien, de nieuwe situatie in parochiaal Adegem, er op goede Vrijdag geen plechtigheid meer zou zijn aan de kruisweg van 't Oosteindeke.

Het was deken Stefaan De Paepe zelf die voorging in de plechtigheid. De gemeente had in het vooruitzicht van de plechtigheid de omgeving van de kruisweg een opkuisbeurt gegeven.

Jammer dat er geen tijd overbleef om de zitbank te herstellen.

 


CD&V EN MALDEGEM ZEGT NEEN TEGEN VERBREDING SCHIPDONKKANAAL

Tijdens een persconferentie in het Stadhuis van Raverschoot heeft burgemeester Johan De Roo en CD&V voorzitter Jacques Willems het negatief standpunt van de gemeente Maldegem en CD&V Maldegem over het dossier van Seine – Schelde West toegelicht.

De gemeente Maldegem en CD&V Maldegem hebben tot eind maart geweigerd om een standpunt in te nemen in het dossier van Seine – Schelde West waarin de verbreding van het Schipdonkkanaal is voorzien.

Schepen van Ruimtelijke Ordening Valerie Taeldeman heeft, nu de resultaten van de twee belangrijkste studie gekend zijn, samen met Koen De Ceuninck in opdracht van CD&V een balans van de voor en nadelen van het dossier voor de gemeente opgemaakt.

Op basis van die balans heeft zowel het CD&V bestuur als het college van burgemeester en schepenen hun gelijklopend standpunt op papier gezet.

"Wij konden zoals bepaalde actiegroepen onmiddellijk nee gezegd hebben tegen het dossier. Wij hebben er de voorkeur aan gegeven om eerst, zowel aan de bevoegde minster als aan de verantwoordelijken voor de studies en klankbordgroep onze bekommernissen in verband met de invloed van het dossier op het leven in Maldegem door te geven.

Nu we de resultaten van de studies kennen is het moment aangebroken om een standpunt in te nemen" stelde Jacques Willems voorzitter van CD&V Maldegem.

"Wij hebben geen beslissingsbevoegdheid in het dossier, wij kunnen enkel een advies uitbrengen bij de Vlaamse regering die uiteindelijk de beslissing moet nemen" begon burgemeester De Roo zijn uitleg.

Zowel voor CD&V –als voor de gemeente zijn er in het huiduig dossier meer nadelen dan voordelen voor Maldegem en zijn inwoners. Voor ons voldoet het dossier in zijn huidige vorm niet.

Mocht de Vlaamse regering toch beslissing om het dossier Seine –Schelde West uit te voeren dan vragen wij dat ze minstens rekening houdt met de opmerking en aanbevelingen die wij doen.

Zowel bij de haalbaarheidsstudie als bij de MER plan studie zijn er nog zoveel onduidelijkheden dat er op basis van die studies geen beslissing kan genomen worden" ging de burgemeester verder.

De beslissing moet volgens burgemeester De Roo niet meer door de huidige maar door de volgende Vlaamse regering genomen worden. Hij kondigde ook verder overleg aan tussen de Meetjeslandse gemeentebesturen.

NEGATIEF

Uit het rapport dat door raadslid Koen De Ceuninck werd toegelicht blijkt dat het dossier en de studies noch op het vlak van de landbouw noch op het vlak van de waterbeheersing, de verzilting, het milieu en de leefkwaliteit duidelijke antwoorden geven op concrete vragen.

"Er zijn voor Maldegem in het huidig dossier veel meer nadelen dan voordelen" besloot Koen De Ceunink zijn overzicht. Ook Annick Willems, burgemeester van Sint Laureins, ziet voor haar gemeente geen brood in het huidig Seine – Schelde West dossier. Mevr. Willems vreest dat Sint Laureins als landbouwgemeente een niet onbelangrijke prijs voor de realisatie van het dossier zal moeten betalen.

Vlaams Parlementslid Joke Schauvliege kan zich vinden in de opmerking door CD&V Maldegem werden gemaakt. Zij zal die samen met de opmerking van de andere Meetjeslandse gemeenten verdedigen in het Vlaams Parlement.

Ook voor haar komt er pas een beslissing na de verkiezingen van 7 juni en moet er nog meer duidelijkheid komt over bepaalde stukken in de studies. Een dossier dat langs het Schipdonkkanaal met argusogen wordt opgevolgd.

 


CULINAIR GENOOTSCHAP MEETJESLAND SERVEERT CANADEES OORLOGSVOEDSEL

Met de bevrijding brachten de Canadese soldaten ook enkele van hun conservenvoedingsproducten mee. Zij combineerden hun conservenvoeding met voedingsproducten van bij ons.

Op erfgoeddag (zondag 26 april) laat het culinair genootschap van het Meetjesland ons op hun stand langs de Loskaai 1b gratis proeven van het Canadees oorlogsvoedsel.

Voor een drankje bij het Canadees oorlogsvoedsel kan je terecht op de restauratiewagen van het Stoomcentrum dat ter hoogte van de spoorwegbrug wordt opgesteld. Er zullen langs de loskaai ook oude Canadese leger voertuigen te bewonderen zijn.

 


WILLEM VERMANDEREN KOMT NAAR DEN HOOGEN PAD

Op uitnodiging van ACW Groot Maldegem is Willem Vermanderen op vrijdag 5 juni te gast in den Hoogen Pad. Het is al enkele jaren geleden dat Willem en zijn muzikanten nog eens Maldegem optraden.

Kaarten kosten in voorverkoop €12,00 en kunnen tot 1 juni besteld worden door storting op de rekening 890-4240098-65 van ACW Maldegem. Ook bij de bestuursleden van ACV, KWB, KAV, CM en OKRA zijn kaarten te koop. Aan de deur kost een kaart €15,00

 


CLUBSPELERS OP BEZOEK IN DEN HOOGEN PAD

De Maldegemse supportersclub Den Brugschen Leeuw organiseerde op maandag 6 april zijn jaarlijkse supporteravond.

Een paar honderd supporters vonden maandagavond de weg naar den Hoogen Pad. Dirar Van Heerden en Akpala hadden meer dan een uur nodig om de handtekeningjagers tevreden te stellen.

Daarna konden zij zich met een fris drankje onder de supporters mengen. Ook Henk Houwaert was op bezoek in den Hoogen Pad.

 


SPORTKAMP EINDIGDE MET STRAFSCHOPKAMPIOENSCHAP

Voor de jongste deelnemers lag de strafschopstip net voorbij de kleine backlijn. Voor de iets ouderen werd de bal een paar meter verder gelegd. Toch overleefden alle deelnemers de eerste finaleronde.

Ook dit jaar organiseerde de gemeentelijke sportdienst tijdens de eerste week van de paasvakantie een voetbalkamp.

Weken voor het begin van het sportkamp waren de 120 namen van de deelnemers al ingevuld. Die deelnemers kwamen uit alle hoeken van het Meetjesland.

Er was zelfs een wachtlijst in geval er een of meerdere kinderen zouden afzeggen. Er werd vier dagen getraind op techniek en er werd als afwisseling ook een duik in het St. Annazwembad genomen.

Vrijdag stond als afsluiter van het sportkamp het strafschopkampioenschap op het programma. De deelnemers die volgens leeftijd in groepen werden ingedeeld mochten elk een aantal strafschoppen nemen.

De beste van iedere groep kwamen uit in de finale. Voor de beste strafschopnemer van iedere leeftijdsgroep was een beker voorzien.

Die bekers gingen naar Arne Roelandt ( Maldegem), Wout Goeminne (Donk) en Kobe Broos (Zelzate) De bekers werden overhandigd door schepen van sport Frank Sierens die een aandachtig toeschouwer was tijdens de finale.

 

 


SAMEN TEGEN DE VERBREDING VAN HET SCHIPDONKKANAAL

Het was een historisch moment toen donderdag voormiddag Piet Vanthemsche ( Boerenbond), Willy Ibens ( directeur Natuurpunt) en Jan Turf (beleidscoördinator Bond Beter Leefmilieu) in het Populierenhof samen de pers te woord stonden.

Zij kondigden samen aan dat zij zich verzetten tegen het plan Seine –Schelde West. Er is volgens de drie woordvoerders geen degelijke grondbalans en geen waterbalans opgemaakt en de aangereikte alternatieven werden niet of onvoldoende ernstig onderzocht.

Met hun uitspraak volgen Boerenbond Natuurpunt en de Bond Beter Leefmilieu de uitspraak die de actiegroepen reeds van bij de start van het dossier lieten horen.

 


 

Home
Home
 
Made in France