De week van Pol Veirman
Zesde jaargang - n° 280 - Week 14 : 05 april tot 11 april 2009


ELISABETHRUSTHUIS HERLEID TOT TWEE HOPEN STEENGRUIS

Heel wat mensen hebben de afgelopen weken nog een laatste blik op het Elisabethrusthuis geworpen.

Sedert vorige week is het Adegemse rusthuis tot twee grote hopen steengruis herleid. Dat steengruis wordt de komend dagen afgevoerd.

Het wordt nu stilaan aan tijd dat het bestuur van het OCMW met zijn concrete plannen voor de OCMW site in Adegem naar buiten komt.

 


LAATSTE DAGEN VAN OPENBAAR ONDERZOEK

Nog tot 11 april kunnen mensen bezwaar aantekenen tegen de bouwvergunning voor de bouw van de drie windmolens die Madewind op het industrieterrein wil bouwen.

De bezwaren zullen samen me het advies dat de gemeente zelf moet uitbrengen overgemaakt worden aan het provinciebestuur van Oost Vlaanderen die dan een beslissing zal nemen.

De periode van openbaar onderzoek voor de twee windmolens die Final Energy uit Westkapelle in het Vliegplein en de Industrielaan wil bouwen loopt nog tot 24 april.

De bezwaren kunnen per aangetekend schrijven ingediend worden of afgegeven worden tegen bewijs van ontvangst bij de gemeentelijke diensten in de Bloemestraat in Maldegem.

 


VLAAMS BELANG STELDE ZIJN KANDIDAAT VOOR 7 JUNI VOOR

Tijdens een feest in de zaal D'havé stelde de Maldegemse afdeling van het Vlaams Belang niet alleen zijn verjongd bestuur maar ook zijn kandidaat voor de verkiezingen van 7 juni voor.

Met zijn vernieuwing van vorig jaar koos V B Maldegem niet alleen voor verjonging maar ook voor vervrouwelijking.

Om dat laatste extra in de verf te zetten werd Sabrina Dessein naar voor geschoven als kandidaat voor de verkiezing van het Vlaamse parlement.

Zij krijgt als effectief kandidaat de 20ste plaats op de lijst. Tijdens haar eerste toespraak voor leden en sympathisanten maakte Sabrina duidelijk waarom zij als jonge vrouw gekozen heeft om op te komen voor het Vlaams Belang.

Tijdens het feest maakten nog andere VB kandidaten waaronder Johan Deckmyn en Filip Lecompte hun opwachting in de zaal D'havé.

 


INWONERS HILLESTRAAT WILLEN GEEN AMBACHTELIJKE ZONE IN HUN TUIN

Op 24 januari vroeg de nv G-Invest uit Aalter de gemeente Maldegem een bestaande verkavelingsvergunning in de Hillestraat in Adegem in gewijzigde vorm te mogen uitvoeren.

Volgens het ministerieel besluit van 6 februari 1971 was het stuk grond waarop de aanvraag slaat in het gewestplan ingekleurd als ambachtelijke industriezone.

Volgens onze informatie bestonden er in die periode ook vage plannen om op die plaats een bedrijf op te starten.

Dat is toen niet doorgegaan en niemand in de Hillestraat dacht er nog aan dat er in hun achtertuintjes een ambachtelijke industriezone kon gerealiseerd worden.

Tot ze eind februari een aangetekend schrijven in de brievenbus kregen waarin de periode van openbaar onderzoek voor de realisatie van de ambachtelijke industriezone werd aangekondigd. BEZWAAR

In het gewijzigde verkavelingsplan was er aanvankelijk sprake van een uitweg in de richting van de N9 maar die optie is blijkbaar op advies van de brandweer geschrapt.

Een aantal inwoners van de Hillestraat hebben bezwaar tegen de verkavelingvergunning aangerekend. Zij zijn van oordeel dat in tegenstelling met vroeger het bedoelde terrein dat nu vlak naast een woonzone ligt niet meer voldoet aan de hoedanigheid om als ambachtelijk industrieterrein te worden uitgewerkt.

De komst van mogelijks 13 loodsen zal volgens de indieners van de bezwaarschriften voor onverantwoord extra zwaar verkeer van de Hillestraat naar de N9 zorgen.

In de gewijzigde verkavelingsvergunning is een verbreding van de toegangsweg voorzien maar geen bufferzone die voor enige bescherming van de omwonenden moet zorgen.

Ondermeer om deze redenen vragen zij het college van burgemeester en schepenen om de verkavelingsvergunning niet goed te keuren.

Wil de firma G Invest in Maldegem bedrijven uit de grond stampen, kan dat voor de indieners van de bezwaren het best in het industrieterrein dat in de onmiddellijke omgeving van het bestaande industrieterrein in voorbereiding is.

De periode van openbaar onderzoek liep tot 5 april. Over enkele weken komt het dossier opnieuw aan de orde in het college van burgemeester en schepenen.

 


DE NACHT VAN 1001 KLASSIEKERS

Wie kan genieten van de songs uit de periode van 1960 tot 2000 of wie een avond wil dansen op goeie oude dans muziek uit de tijd dat muziek nog muziek was die heeft op zaterdag 11 april vanaf 21u afspraak in de zaal D'have in Adegem.

aar wordt de nacht van de 1001 klassiekers georganiseerd. Het gaat van ABBA tot ZZTOP. Kaarten kosten €4,00 in café 't Kruisken en €5,00 aan de deur.

 


PAASEIEREN RAPEN MET DE GEZINSBOND

Op paasmaandag (13 april) verwacht het bestuur van de Gezinsbond vanaf 9u30 zijn leden met het kleinste kinderen en kleinkinderen op de paaseierenraap.

Die gaat door in het Mayensbos in de Oude Weg 48. Ook niet leden zijn er welkom. Inschrijven kan bij Wilfried Sierens (050-71.55.77), Dorine De Vlieger of Annie Longueville. Het bestuur heeft voor jong en oud nog een verrassing in petto.

 


DE V V A VERWACHT U OP ZIJN LENTECONCERT

Na het succes van zijn paaseierenverkoop concentreren de dirigent en de leden van de Verenigde Vrienden Adegem zich opnieuw volledig op hun lenteconcert dat op zaterdag 18 april vanaf 20u doorgaat in den Hoogen Pad.

Naast de klassieke fanfaremuziek zitten er in het programma ook populaire nummers van ondermeer Eric Clapton en Robby Williams. Kaarten voor het lenteconcert zijn te koop bij het bestuur en de leden van V V A

 


WIELERWEDSTRIJD VOOR JUNIORES

Zaterdag 18 april organiseren de café' s 't Spaanderken en 't Kruiske in samenwerking met de wielercel en de Maldegemse Jonge Krachten een wielerwedstrijd voor juniores.

De wedstrijd van 88 km sart om 15u aan 't Spaanderken. De renners die de wedstrijd uitrijden zullen 16 ronden van elk 5,5 km hebben afgelegd.

 


WIE VOLGT KLEITKALSEIDE OP ALS SLIMSTE STROATE

Vorig jaar won de ploeg van de Kleitkalseide de eerste Quiz De Slimste Stroate die door het kermiscomité van Heulendonk op 4 juli werd georganiseerd.

Ook dit jaar pakt het kermiscomité met zijn quiz uit. Op 3 juli worden de deelnemende ploegen in de feesttent op heulendonk verwacht.

De ploegen bestaan uit minimum 2 en maximum 4 personen waarvan er minstens 2 in de straat die de ploeg vertegenwoordigt.

Als bij een ploeg alle leden in de straat wonen die ze vertegenwoordigen krijgt de ploeg 2 bonuspunten.

Naast de natura - prijzen krijgt de winnaar van de quiz dit jaar het straatnaambord van de Slimste Stroate 2009.

Voor inschrijving en informatie kan nu contact opgenomen worden met [email protected]

 


BUITENSPEELDAG GROOT SUCCES

Honderden kinderen uit Adegem en Maldegem hebben op 1 april deelnemen aan de buitenspeeldag die op het marktplein in Maldegem werd georganiseerd.

De jeugddienst en sportdienst zorgden voor begeleiding van de jongeren. Er waren volksspelen bij waar de kinderen nog nooit van gehoord hadden maar achteraf toch leuk vonden.

 


VRIENDSCHAP ALS RODE DRAAD DOOR ERFGOEDDAG

Dit jaar krijgt erfgoeddag die op zondag 26 april wordt georganiseerd vriendschap als rode draad mee. Ook Adegem is met twee activiteiten in het Meetjeslands programma van erfgoeddag opgenomen.

De aanwezigheid van het Canadees kerkhof in de prins Boudewijnlaan heeft er voor gezorgd dat er in de loop der jaren vriendschap is ontstaan door mensen van bij ons en familieleden van soldaten die op het Canadees Militair Kerkhof begraven liggen.

Op erfgoeddag worden er op erfgoeddag om 11u, 14u 15u30 en 17u door Iris en Daniel Van Landschoot rondleiding op het Canadees Militair Kerkhof georganiseerd. Voor meer informatie kancontact opgenomen worden met het nummer 09-379.98.31

Onze bevrijding op het einde van WO II hebben wij in belangrijke mate te danken aan Canadese soldaten. De komst van de Canadezen zorgde niet alleen voor nieuwe vriendschap.

Wij maakten ook kennis met nieuwe ( Canadese) etenswaren en gerechten. Op erfgoeddag wordt in de loods in de Loskaai 1 b een overzicht gegeven van wat wij dank zij onze bevrijders ondermeer op culinair vlak hebben bijgeleerd.

Voor meer informatie kan contact opgenomen worden met het plattelandscentrum tel 09-379.78.37 of via [email protected]

 


MALDEGEM IS WEER TROTS OP ZIJN KRUISBEELD VAN GEORGE MINNE

Hoewel de eerste plannen voor het plaatsen van kruisbeeld langs de Koning Astridlaan reeds lang bestonden, is het prachtige kunstwerk van Georges Minne er pas in 1959 gekomen.

Van dezelfde kunstenaar staat een elfde kunstwerk aan de Basiliek van Koekelberg en in Vosselaar. In de tachtigerjaren verdween in Maldegem de belangstelling voor het kruisbeeld- kunstwerk.

Vorig jaar begon de gemeente met de renovatie van de omgeving en de opkuis van het kunstwerk. Wie langs de koningin Astridlaan rijdt kan opnieuw niet meer naast het kunstwerk – kruisbeeld kijken.

 


 

Home
Home
 
Made in France