De week van Pol Veirman
Zesde jaargang - n° 279 - Week 13 : 29 maart tot 05 april 2009


DE KRUISWEGTRADITIE BLIJFT

Met het vertrek van pastoor Adrien Dhooghe werd in Adegem gevreesd dat, om praktische redenen, de jaarlijkse plechtigheid op Goede Vrijdag ( om 15u00) aan de kruisweg op 't Oosteindeke zou komen te vervallen.

Nu staat vast dat deze traditie behouden blijft. Wij bij de plechtigheid zal voorgaan werd nog niet medegedeeld.

 


OPNIEUW VANDALISME AAN DEN HOOGEN PAD

Waarom vindt iemand het leuk om mijn fiets kapot te stampen vroeg Sarah Huyghe zich zondagvoormiddag aan den Hoogen Pad af.

Sarah die in Gent woont, had zaterdagavond deelgenomen aan de lentequiz in den Hoogen Pad. Op uitnodiging van haar vriendin liet zij haar fiets in de rekken aan den Hoogen Pad staan en reed met aan vriendin naar huis.

Toen zij zondagvoormiddag haar fiets kwam ophalen vond ze haar voorwiel met slot in het rek waar ze haar fiets zaterdagavond had achtergelaten.

Het verwrongen kader en het geplooide achterwiel lagen naast de gevel van het cultureel centrum. De bijgeroepen politie kon niets anders dan de vaststelling van de feiten doen. Sporen hadden de daders niet achtergelaten.

Ondertussen groeit de frustratie bij een groot deel van de bevolking. " Er gaat geen weekend meer voorbij of er is ergens in Maldegem en of zijn deelgemeenten sprake van vandalisme.

Het wordt hoog tijd dat er harde maatregelen tegen vandalen worden genomen" klonk het zondagvoormiddag bij mensen die een kijkje kwamen nemen naar de vernielde fiets.

Wij moeten er wel van uitgaan dat het bestrijden van het toenemende vandalisme al lang geen taak alleen meer is van de politie. De gemeente kan niet op iedere plaats waar mensen samenkomen een agent posteren.

Als burger en belastingbetaler kunnen wij niet blijven het hoofd afwenden als wij vandalen aan het werk zien.

Wij moeten het recht niet in eigen handen nemen maar de politie aanwijzingen geven waardoor de kans dat de vandalen gesnapt worden en zelf moeten opdraaien voor de aangerichte schade groter is.

 


RINGBAAN EN ZANDAKKERS IN ACTIE TEGEN KOMST VAN WINDMOLENS

Woensdagavond voor het begin van de gemeenteraad hadden inwoners van de Ringbaan en Zandakkers post gevat voor het gemeentehuis.

Iedere fractie kreeg een bloempotje met daarin een molentje waarmee kinderen graag spelen. In een folder vroegen de actievoerders de raadsleden om hen niet op te zadelen met wat zijzelf niet in hun achtertuin zouden willen.

Van schepen Geert De Roo kregen zij te horen dat de gemeente geen voorstander is windmolens op het industrieterrein. De uiteindelijke beslissing zal bij de provincie liggen.

 


ERIK HEBBERECHT OP HET PODIUM IN AMSTERDAM

Als een van de laureaten van de verhalenwedstrijd die vorig jaar door de Nederlandse krant de Telegraaf was uitgeschreven, was Erik Hebberecht uit Heulendonk uitgenodigd op de Walhalla die in Amsterdam ter gelegenheid van het einde van de boekenweek werd georganiseerd.

De meer dan 700 bezoekers hoorden er ondermeer de schrijvers Kluun, Saskia Noort en Joost Zwagerman uit eigen werk voorlezen.

Erik die ook genoot van de brunch die aan het evenement gekoppeld was, las voor uit de geraspte wortel. Dat is een verhaal waarin zijn hoofdpersonage zijn afkeer voor geraspte wortels uitschreeuwt.

 


t FOLKLOORKE EN CC ROT WEISS TE GAST IN HET WARMHOF

Voor ze terug naar Duitsland vertrokken bracht de delegatie van de carnavalsorde CC Rot Weiss Lampertheim samen met 't Folkloorke een bezoek aan de Adegemse bewoners van het Warmhof.

Ook dit jaar waren de vrienden uit Lampertheim naar Adegem afgezakt om er te verbroederen van 't Folkloorke. Zaterdagavond feesten zij samen in de zaal Sparrenhof.

Zondagmiddag zetten zij hun traditie die in het Elisabethrusthuis bestond verder. Samen met een delegatie van 't Folkloorke brachten zij voor ze hun terugtocht naar Lampertheim aanvatten een bezoek aan de Adegemse afdeling van het Warmhof.

Voor het drankje werd geserveerd werd eerst een Duitse carnavalskraker aangeheven. De Duitse vrienden hadden ook dit jaar een geschenk mee voor de mensen in het rusthuis.

 


CURVE BOWLEN IS EEN GEZELLIGE EN GOEDKOPE HOBBY

De gemeente verving twee matten van de Curve bowlers van Groot Maldegem. Het is de bedoeling dat in de komende jaren alle oude matten vervangen worden.

Gaston Aesaert speelde enkele jaren curve Bowl in Sint Laureins. Toen er in die verenigingen wat strubbelingen waren, lanceerde hij bijna 15 jaar terug het curve bowlen in de sporthal Van Cauteren in Maldegem.

Er waren al snel enkele mensen uit Maldegem en Adegem die voor deze nieuwe hobby kozen. Nu 15 jaar later organiseren Gaston samen en zijn bestuur nog altijd op maandag en vrijdagnamiddag Curve bowlen in de sporthal Van Cauteren.

Toen wij maandagnamiddag een bezoekje brachten aan de sporthal troffen wij er 34 spelers verdeeld over vijf banen aan.

In Engeland waar er nationale competities worden georganiseerd, wordt er gespeeld op banen en 24 m.

In Maldegem zijn de banen +m omdat er niet zou geschoten worden ligt er in het midden van de baan een blokje hout van 40 centimeter. Curve bowlen is dus de kunst van het precies bollen.

GOEDKOOP

De spelers gingen echt op in hun spel en hadden weinig tijd om met mij te praten. Dat kon pas na de eerste ronde van 10 beurten. Toen trokken alle spelers de VIP ruimte in waar koffie en koekjes werden geserveerd.

Uit wat wij tijdens de koffiepauze van Gaston en de andere spelers te horen kregen, moet Curve bowlen de goedkoopste hobby zijn die er bestaat.

Bollen hoef je niet te koppen die liggen ter plaatse ter beschikking van de spelers. Tijdens een namiddag speelt iedereen drie wedstrijden van 10 beurten.

Voor iedere wedstrijd betaal je €0,50 cent. Wie een wedstrijd verliest moet €0,10 in de pot stekken. Met dat geld worden de koffie en de koekjes aangekocht.

Wie tijdens een namiddag alle drie zijn wedstrijden verliest betaalt €1,80. Het kan nog goedkoper als je als liefhebber een kaart voor 10 namiddagen (€15,00) koopt. Dan mag je de 11de namiddag gratis meespelen.

Wie houdt van sociaal contact en op zoek is naar een hobby kunnen wij op maandag en vrijdagnamiddag een bezoekje aan de curve bowlers in de sporthal Van Cauteren aanraden.

 


VEEL VOLK OP TWEEDE TWEEDEHANDSBEURS

De belangstelling voor de tweedehandsbeurs die door de Gezinsbond in den Hoogen Pad werd georganiseerd was zo groot dat de inschrijving van de standhouders vroegtijdig moest worden afgesloten.

Hoewel de deuren van den Hoogen Pad zondagvoormiddag maar om 10u opengingen stond om 9u30 al een rij kandidaat kopers aan de deur te wachten

Wilfried Sierens voorzitter van de Gezinsbond Adegem en secretaris Dorine De Vlieger zullen gezien het succes nagaan of er dit jaar na de vakantie nog een tweede tweedehandsbeurs kan georganiseerd worden.

 


SLUIKSTORTERS IN DE PERENBOOM

Wit dit afval naar de Perenboomstraat ( zijstraat van de Gentweg) heeft gebracht kwam zeker niet met een kruiwagen.

Hij had een lichte kipwagen of een wagen met een kraan nodig. Dinsdag werden de gemeentelijke diensten van de sluikstorting op de hoogte gebracht.

Het kostte de gemeente opnieuw een paar honderd euro op de troep op te ruimen. De gemeentelijke diensten worden steeds meer opgeroepen om sluikstorting op te ruimen.

 


JEVO SCHOLIEREN VIERDEN HUN TITEL

Na een vlotte 3-0 zege tegen Eksaarde A vierden de scholieren van volleybalclub JEVO hun titel. Zij hebben het voorbije seizoen slechts eenmaal verloren.

Ook de damesploeg doet in de provinciale afdeling nog mee voor de titel. Zij staan momenteel op de tweede plaats achter Assenede.

 


 

Home
Home
 
Made in France