De week van Pol Veirman
Zesde jaargang - n° 278 - Week 12 : 22 maart tot 28 maart 2009


AFSCHEID VAN GEERT D'HAVE

Zaterdag 21 maart namen familie en vrienden in de St. Adrianuskerk afscheid van Geert D'Havé. Geert werd op 30 mei 1964 in Eeklo als zoon van Hubert en Godelieve Dewindt geboren. Hij was gehuwd met Karen Vennin.

Zondagmiddag 15 maart was hij samen met zijn echtgenote en hun twee kinderen op stap. Omdat hij zich niet goed voelde werd hij naar de spoedafdeling van een hospitaal in het Brugse gevoerd. Daar overleed hij kort na zijn aankomst.

Geert was zaakvoerder van de bvba D'Havé. Enkele jaren terug werd hij ook zaakvoerder van Immobiliën Davimmo. Naast zijn drukke beroepsbezigheden vond Geert nog tijd om mee te zingen in het koor Canticorum.

 


GOUD VOOR GEORGES EN GEORGETTA

Ook het bestuur van OKRA Adegem was aanwezig op de officiële viering van het gouden huwelijksjubileum van Georges en Georgetta.

Op 11 september 2008 zouden Georges Coppens en zijn echtgenote Georgetta Goethals hun gouden huwelijksjubileum vieren.

Omdat eerst Georgetta een medische ingreep moest ondergaan en later haar vriendin, raadslid Cecile Ryckaert, er niet bij kon zijn, werd de officiële viering van het gouden huwelijksjubileum van Georges en Georgetta naar 10 maart van 2008 verschoven.

Georges Coppens zag in september 1928 het levenslicht in Balgerhoeke. Na het lager onderwijs ging op 14 jarige leeftijd in loondienst als bloemist.

Twee jaar later koos hij voor een zelfstandig beroep als groenteboer. In 1948 moest hij voor een jaar bij het leger. Later zou hij ook nog driemaal opgeroepen worden om zijn kamp te doen.

Raadslid en vriendin Cecile Ryckaert overhandigde het gouden paar het gelukwenstelegram van de koninklijke familie.

Georgetta zag in september 1932 het levenslicht in Eeklo. Na het lager onderwijs in Eeklo volgde zij snit en naad in Bassevelde.

Gezondheidsproblemen zorgden er voor dat zij die studies niet kon afmaken. Ze was 19 toen zij opnieuw aan de toekomst kon denken en nam toen een deel van de taken van haar vader over. Zij trok met eieren en boter naar markten en de winkels.

Vlaamse kermissen waren er in de jaren vijftig in alle gemeenten. Op een van de kermissen in 1955 hebben Georgetta en Georges elkaar gevonden.

Georges vond Georgetta niet alleen knap ook haar vlot taalgebruik had op hem indruk gemaakt. Drie jaar later werd er in Sint Laureins getrouwd.

Georges en Georgetta hebben samen een zaak in groenten en fruit opgebouwd om U tegen te zeggen. Nu genieten ze ook samen van een welverdiende rust.

Schepen van burgerlijke stand Antoinne Pauwels overhandigde Georgetta en Georges het gemeentelijk geschenk.

Georges vindt rust in de natuur. Georgetta had hem eens ingeschreven voor een danscursus. Die heeft hij ook gevolgd maar daarmee was het voor hem dan ook genoeg geweest.

Georgetta is nog actief in OKRA en Nood zoekt Troost.

Samen met hun zoon en schoondochter genieten zij van al het mooi dat het leven hen te bieden heeft. Zij hopen dat nog lang te kunnen doen.

 


ADEGEMSE ZELFSTANDIGEN VERWENDEN SCHOLEN

Dankzij de Adegemse zelfstandigen hebben de kinderen van de gemeenteschool op de Kruipuit nu op beide speelplaatsen nieuwe basketbaldoelen.

De Adegemse zelfstandigen hebben hun UNIZO afdeling opgedoekt. Officieel zijn de Adegemse zelfstandigen die lid zijn van UNIZO nationaal ook lid van UNIZO Maldegem. Of het ook tot een vlotte samenwerking komt zal de toekomst uitwijzen.

De Adegemse zelfstandigen hebben als afscheid van hun officieel samenwerkingsverband de Adegemse scholen verwend.

De Kleuters van de Papaver kregen van de plaatselijke middenstanders een bouwdoos met reuze blokken.

Zowel de Papaver als de gemeenteschool op de Kruipuit mochten binnen een bepaald budget iets kiezen voor hun kinderen. In de papaver kozen ze voor een bouwdoos voor de kleuters.

Die werd vrijdagnamiddag in aanwezigheid van een delegatie van de Adegemse zelfstandigen uitgetest. Leden van de Adegemse zelfstandigen waren er ook bij toen op de Kruipuit de nieuwe basketbaldoelen op de speelplaatsen werden opgehangen.

De Adegemse zelfstandigen sluiten niet uit dat er in de toekomst nog samen initiatieven worden genomen.

 


VANDALEN VERNIELDEN KUNSTWERK VAN JANEL DHAENENS

Nog twee spaanders hout op een sokkel blijven er over van het kunstwerk dat Janel Dhaenens in 1998 voor de beeldenroute in het centrum heeft gemaakt

Cultureel Maldegem doet inspanningen om Maldegem ook cultureel aantrekkelijker te maken. In den Hoogen Pad worden er regelmatig zowel door het programmatiecomité als door verenigingen optredens georganiseerd.

De beeldenroute in het centrum van Maldegem krijgt aandacht ook van mensen van buiten de gemeente.

Niet iedereen heeft blijkbaar respect voor kunst. Vorige week in de nacht van zaterdag op zondag hebben vandalen het werk dat Janel Dhaenens in 1998 voor de Beeldenroute bij het gedicht Mijn Spiegelbeeld, heeft gemaakt onherstelbaar beschadigd. Het beeld stond in het Sint Annapark in de onmiddellijke omgeving van het pad dat naar het zwembad loopt.

Het was niet daar alleen dat vandalen in die nacht hebben toegeslagen In het centrum van Maldegem moest ook een wegwijzer er aan geloven en werd in de Markstraat een ruit ingegooid.

In Adegem lag zondagmorgen een strook van de Lekvijverswegel met glasstukken bezaaid. Er doorrijden zonder er een lekke band aan over te houden was onmogelijk.

Het indijken van het toenemend vandalisme is niet alleen de taak van de politie. Wij moeten als wij vandalen aan het werk zien onze verantwoordelijkheid nemen.

Wij moeten het recht niet in eigen handen nemen en kans lopen gekwetst te worden. Wij moeten de politie wel de nodige informatie bezorgen waardoor de kans dat de vandalen gepakt worden en voor de kosten van de aangerichte schade opdraaien.

Wij vergeten blijkbaar gemakkelijk dat als de daders niet gevonden wij als belastingsbetalers opdraaien voor de schade die de vandalen aanrichten.

 


SCHRIJVERS OP BEZOEK IN DE GEMEENTESCHOOL OP DE KRUIPUIT

Vrijdagvoormiddag was schrijver Luc Embrechts te gast bij de leerlingen van het vijfde en zesde leerjaar.

Ook dit jaar is de week van het jeugdboek in de gemeenteschool op de kruipuit niet onopgemerkt voorbij gegaan.

Iedere dag stond er literatuur op het programma. Bij de leerlingen van het vijfde en zesde leerjaar stonden de boeken van Luc Embrechts centraal.

Er werden niet alleen stukjes uit een van zijn boeken voorgelezen. De kinderen zochten zowel thuis als op school op de computer informatie over de schrijver van kinderboeken op.

Voor hij vrijdagvoormiddag een stukje voorlas uit een van zijn boeken, vertelde hij de kinderen welke weg een verhaal dat een schrijver in zijn hoofd heeft moet afleggen voor het als boek in de winkel te koop ligt of in de bibliotheek kan ontleend worden.

De schrijver die in 1964 geboren is wou boomchirurg worden maar moest daarvoor naar Nederland of Duitsland uitwijken.

Hij heeft dan meer voor handelswetenschappen gekozen en is product manager geworden. Schrijven doet hij reeds sedert 2001. In al zijn boeken spelen monsters een belangrijke rol.

De leerlingen van het derde leerjaar hingen aan de lippen van schrijfster Reine De Pelseneer

Vrijdagnamiddag was de 26 jarige schrijfster Reine De Pelseneer uit Antwerpen te gast bij de leerlingen van het derde leerjaar.

Ook die kinderen waren goed voorbereid op de komst van de schrijfster. Tijdens de jeugdboekenweek hadden ze al voorgelezen uit Pompelpoes een van de boeken van Reine De Pelseneer.

De schrijfster werk als redactrice en schrijft naast kinderboeken poëzie voor volwassenen.

Zij schrijft veel boeken en gedichten omdat ze graag schrijft en veel fantasie heeft. Vrijdagnamiddag vertelde zij hoe bij haar een boek tot stand komt.

Daarna las ze een stukje voor uit Mietje een van de vijf kinderboeken die ze tot op heden geschreven heeft. Ook vrijdagnamiddag kon je terwijl de schrijfster vertelde en voorlas een muisje horen lopen in de klas.

 


MEER SCHADE DAN BUIT BIJ DIEFSTAL IN DE PAPAVER

Er werd opnieuw ingebroken in de Papaver. Tijdens zijn bezoek aan de school zondagvoormiddag stelde directeur Jozef Ginneberge vast dat er in de nacht van zaterdag op zondag geprobeerd was om in te breken in de Paver. De deuren hadden stand gehouden.

Toen hij even later op de speelplaats van de kleuters kwam zag hij dat daar een ruit was ingeslagen. Langs die weg hadden de dieven zich toegang verschaft tot de klaslokalen.

In verschillende lokalen hadden ze in alle dozen, laden en kasten naar geld gezocht.

Veel hebben zij er niet gevonden. Volgens directeur Ginneberge veel kleiner dan de schade die ze aan het gebouw en de inboedel hebben aangericht.

 


BESTE JONGERE UIT PARIJS - NICE OP BEZOEK BIJ ZIJN ADEGEMSE VRIENDIN

Zondag tijdens de laatste kilometers van de laatste rit van Parijs – Nice stelde Kevin Seeldaeyers ( st. Amands aan de Schelde) uit de ploeg Davitamont zijn eerste plaats in het klassement van de beste jongere veilig.

Maandagnamiddag ontmoeten wij hem in de Staatsbaan 127 in Adegem. Daar woont zijn vriendin Ellen Joos. Van de zware inspanningen die hij de vorige dagen had moeten leveren om zijn eerste plaats veilig te stellen was hij al gerecupereerd.

Veel zullen wij hem in eendagswedstrijden niet te zien krijgen. Zijn ploeg wil hem vooral klaarstomen voor de meerdaagse ritten.

 


CANADESE STUDENTEN OP BEZOEK OP HET CANADEES KERKHOF

Marnix Van de Kerckhove was er bij toen Sandra Pauwels met een groep Canadese studenten uit het Canadese Ontario een bezoek brachten aan het Canadees kerkhof in Adegem.

Een paasvakantie kennen ze er niet maar er is wel een March break. Veel scholen organiseren dan reizen naar Europa. Het reisbureau van Jackie Pauwels biedt de studenten een reis naar de slagvelden in Frankrijk en België.

Er werd ook een ommetje gemaakt naar België. Een bezoek aan Adegem mocht in dat ommetje niet ontbreken. Volgende maand is Jackie zelf met een groep Canadezen te gast in Adegem.

 


BURGEMEESTER DE ROO TERUG THUIS

Na een heelkundige ingreep en een verblijf van 9 dagen in het UZ Gent mocht burgemeester Johan De Roo afgelopen dinsdag terug naar huis.

Over een drie tal weken zal de burgemeester zijn normale werkzaamheden kunnen hervatten.

 


LADY LINN AND HER MAGNIFICENT SEVEN

Voor een gezellig muzikaal avondje uit kunnen wij op zaterdag 28 maart een bezoek aan den Hoogen Pad aanbevelen.

Daar treedt vanaf 20u30 Lady Linn And her Magnificent Seven op. Lady Linn is ongetwijfeld de huidige koningin van de Jazzy pop en soulful swing.

orig jaar was Zij en haar band op verschillende festivals te zien en te horen. Dit jaar wordt er ook veel in culturele centra opgetreden.

Haar aan het werk zien in den Hoogen Pad kost €17,00. Kaarten kunnen besteld worden op het secretariaat van den Hoogen Pad op het nummer 050. 71.00.21 .

 


 

Home
Home
 
Made in France