De week van Pol Veirman
Zesde jaargang - n° 277 - Week 11 : 15 maart tot 21 maart 2009


BURGEMEESTER DE ROO ONDER HET MES

Maandag is burgemeester Johan De Roo opgenomen in het UZ in Gent. Een heelkundige ingreep zal hem voor minstens drie weken van zijn bureau in het gemeentehuis houden.

Eerste schepen Remi De Jaeger neemt tijdens de afwezigheid van de burgemeester samen met de andere leden van het college van burgemeester en schepenen diens taken over.

Wij wensen burgemeester De Roo en spoedig herstel.

 


GEMEENTE ZOEKT PARKEERPLAATSEN VOOR VRACHTWAGENS

De vaderlandslievende verenigingen zullen dan toch hun zin krijgen. De gemeente zoekt ondermeer voor de vrachtwagens die voor het Canadees kerkhof parkeren een andere parkeerplaats.

In het verleden was er tijdens gemeenteraadszittingen al dikwijls kritiek gespuid op vrachtwagens die 's nachts en tijdens het weekend in een de bebouwde kom parkeren.

Strikt genomen mogen vrachtwagens er maar acht uren parkeren. Daar rijst volgens zonechef Franky Mervielde al een eerste probleem.

Een vrachtwagenchauffeur moet altijd een rustpauze van minimum 9u nemen. Als hij na 8u zijn parkeerplaats moet verlaten begaat hij in overtreding tegen de wetgeving op de rijtijden. Die overtreding is later nog vast te stellen op zijn tachograaf .

Jessica Hoste de gemeentelijke mobiliteitsambtenaar heeft als voorbereiding voor de behandeling van het punt in de commissievergadering en de gemeenteraad, de plaatsen waar vrachtwagens tijdens het weekend parkeren in kaart gebracht.

Daaruit blijkt dat er nog altijd 13 vrachtwagens regelmatig in de bebouwde kom van Maldegem en zijn deelgemeenten parkeren. Ook vrachtwagens die tijdens het weekend op andere plaats parkeren zorgen soms voor problemen voor andere automobilisten.

Tijdens de commissievergadering van donderdagavond werd duidelijk dat de raadsleden de vrachtwagens niet alleen weg willen uit de bebouwde kom en op de plaatsen waar ze voor hinder zorgen.

Ze willen ook voor vervangende parkeerplaatsen zorgen. In de eerste plaats wordt daarbij gedacht aan de parking van het André Trensonstadion.

Met wat extra verlichting en een nivellering van de parking zouden daar zeker een 15 tal vrachtwagens terecht kunnen.

Daarnaast zal ook contact opgenomen worden met enkele firma' s op het industrieterrein die voor een bedrijf over een ruime parking beschikken die nu tijdens het weekend leeg staat.

Mochten die bedrijven toelaten dat daar tijdens het weekend vrachtwagens parkeren zou het probleem van de baan zijn.

 


DE BREE SOLUTIONS BREIDT UIT EN KRIMPT IN

De firma Solutions De Bree herschikt niet alleen haar activiteiten in Maldegem zij herschikt ook haar opslagplaatsen. Tijdens de infoavond werd het plan met de nieuwe indeling van de opslagplaatsen voorgesteld.

Omdat er nieuwe vergunningen nodig zijn voor de wijzigingen van activiteiten die de firma Solutions De Bree op haar terreinen op het industrieterrein in Maldegem voorziet, besloot de gemeente Maldegem om voor het einde van de periode van openbaar onderzoek over de geplande wijzigingen een hoorzitting te organiseren in het gemeentehuis.

Wij herinneren ons hoorzittingen zowel in het gemeentehuis als in de gebouwen van de firma De Bree waar de massa op af kwam en waar het tot hevig discussie en verwijten aan het adres van de firma kwam.

Voor de hoorzitting van vorige week daagden slechts een 15 tal mensen op. Zij lieten de woordvoerder van Solutions De Bree zonder onderbrekingen zijn uitleg geven.

Hij vergeleek de bestaande vergunning die de firma heeft en de vergunning die nu zijn aangevraagd. Hij gaf ook een beeld van de herschikking van het bedrijfsterrein van de firma.

MIN – MEER - NIEUW

Het goede nieuws voor de aanwezigen was de mededeling dat er in de toekomst minder zal gecomposteerd worden. De compostering zal teruggebracht worden van 5000 ton per jaar naar 1500 ton per jaar. De rest van de compostering zal naar andere vestigingsplaatsen van de firma buiten Maldegem worden overgeheveld.

De opslagcapaciteit van de TOP gronden (gronden waarvan nog moet onderzocht worden of ze al dan niet vervuild zijn) wordt opgetrokken van 17000 ton naar 22.000 ton. Na onderzoek worden die gronden naar hun juiste bestemming gebracht.

Ook voor de het lozen van afvalwater werd er een aanpassing van de vergunning gevraagd. Er is een vergunning voor een lozing van 15.000m³ water per jaar. Er wordt door de firma een uitbreiding gevraagd tot 33.000 m³ lozing in de riolering per jaar.

Een nieuwe activiteit van de firma is het opslaan en ontwateren van grachtenslip en opruimingsspecie. Daarvoor is een vergunning voor een capaciteit van 12.500 ton aangevraagd.

HERSCHIKKING

Op het einde van de uiteenzetting nodigde de woordvoerder van de firma de aanwezigen uit om een kijkje nemen op het gewijzigde grondplan van de firma.

Om zijn nieuwe activiteit te kunnen uitoefenen en door de daling van de composteringsactiviteit herschikt de firma haar terrein. Langs de zijden waar er mensen wonen worden producten opgeslagen die voor minster geurhinder zorgen.

Het grachtslib en der ruimingspecie zullen in een bedding worden bijeen gebracht waardoor zij voor geen extra hinder voor de omgeving zullen zorgen.

ARGWAAN

Negatieve kritiek van de aanwezigen was er behalve over het onvoldoende aanleggen van de bufferzone niet. Zij vrezen dat er bij die goednieuws show toch een addertje onder het gras blijft zitten.

Sommigen vrezen ondanks de ontkenning door de firma, dat de firma een mestverwerkingsbedrijf in Maldegem zal opstarten.

 


ELECTRAWINDS BOUWT DE 7 WINDTURBINES LANGS DE N49

Volgens het Provinciaal Uitvoeringsplan (PRUP) mogen er in onze regio langs de N49 tien windturbines komen. Electrawinds, een bedrijf uit Oostende die de 7 windmolens op Adegems en Maldegems grondgebied mag inplanten, wil deze voor het einde van volgend jaar in gebruik hebben.

Volgens Marleen Van Hecke, Pr van de firma, is de strook evenwijdig met de N49 een ideale locatie voor de windturbines. Er zijn geen zonevreemde woningen in een straal van 250 m van de plaats waar de windmolens komen.

De windmolens liggen evenmin in trek en voedselroutes van vogels."De windmolens die door de firma gebruikt worden zorgen voor geen geluidsoverlast en in de zomer met lange periodes van zon worden de windturbines tijdelijk uitgeschakeld om de Europese normen van slagschaduw niet te overschrijden" klinkt het bij de vertegenwoordigers van het bedrijf.

INVESTEREN

Electrawinds is een van koploper op het vlak van hernieuwbare energie. Naast stroomopwekking met windmolens neemt de firma ook een prominente plaats in de ontwikkeling van zonneregie en biostroom.

Het bedrijf werd in 1998 opgericht en heeft nu reeds 168 medewerkers indienst . De firma is ook actief in Frankrijk en Italië.

Wie wil investeren in windenergie kan dat via de coöperatieve vereniging met beperkte aansprakelijkheid (cvba) Groenkracht die in de marge van Electrawinds is opgericht Die geeft aandelen uit tegen €125,00 per aandeel.

Momenteel brengen die aandelen ongeveer 6% per jaar op. De eerste drie jaar kunnen de aandelen niet verkocht worden.

SPECTACULAIR

Zowel de aanvoer van de onderdelen als de bouw van de windmolens is volgens de Pr van Electrawinds spectaculair. Om de mensen uit de omgeving een idee te geven van hoe de windmolens geplaatst worden en werken zal er in de loop van 2010 een opendeurdag op de werf georganiseerd worden.

Ook de scholen uit de regio zullen de gelegenheid krijgen om een bezoek te brengen aan de in aanbouw zijnde windturbines.

 


START TO RUN MET ACME

Veel mensen zien het niet zitten om in hun eentje aan hun conditie te werken. In groep gaat het makkelijker en zijn zij meer gemotiveerd.

Daarom werd start to run in het leven geroepen. In Maldegem neemt Atletiekclub Meetjesland al enkele jaren de organisatie de van start to run trainingen op zich.

Er start een nieuw programma op dinsdag 7 april. De trainingen gaan op dinsdag en donderdag door in het Maurice De Waele stadion.

Zij beginnen om 18u30. Voor inschrijving en informatie kan contact opgenomen worden met Rita de Valcke tel 0476-73.04.67 of via [email protected]

 


KOOP PAASEIEREN EN STEUN DE VERENIGDE VRIENDEN ADEGEM

Zaterdag 21 maart trekken de leden van de V V A de baan op om door de verkoop van paaseieren hun vereniging financieel te ondersteunen.

Een zakje paaseieren van 200 gram kost €5,00 Koop er minstens een zakje. Ze zijn lekker en je steunt er een vereniging mee die kleur geeft aan het socio- cultureelleven in onze gemeente.

 


ROTARY CLUB MALDEGEM VIERT 20 JARIG BESTAAN

Met een jubileumconcert op vrijdag 27 maart om 20u00 in de St. Baafskerk in Aardenburg en een academische zitting in het Maldegems gemeentehuis op zaterdag 18 april viert Rotary Club Maldegem zijn 20 jarig bestaan.

Voor de liefhebbers van klassieke muziek is het jubileumfestival een buitenkansje. Acht cellovirtuozen brengen onder de naam Octocellli werk van Luigi Boccherini, Wilhem Fitzenhagen, P. I Tsjaikovski, Astor Piazzola, Georges Bizet en Sulhan Tzinzadze.

Kaarten voor dit uniek optreden kosten €30,00 en zijn te bekomen bij de eden van de serviceclub en bij de AXA Bank Adegem-Dorp 19. In de prijs is ook de toegang tot de uitgebreide receptie die op het jubileumconcert volgt; begrepen.

 


DE EECLOONAAR WORDT ONDERDEEL VAN TAPTOE

Paul Van de Woestijne gaf vorige week zondag een lezing over de weekbladen in het Meetjesland. De Eeclonaar is het oudste nog bestaande weekblad in het Meetjesland klonk het toen nog.

Minder dan een week nadat Pad Paul Van de Woestijne tijdens een lezing over de weekbladen in het Meetjesland in de cafetaria van den Hoogen Pad, de Eeclonaar als het oudste nog bestaande (betalende) weekblad van het Meetjesland omschreef, raakte bekend dat de Eeclonaar ophoudt te bestaan als afzonderlijk weekblad. Eind maart verschijnt het laatste nummer in zijn huidige vorm.

De Eeclonaer verscheen voor het eerst in 1848. Een paar jaar terug werd het weekblad door Piet De Baets, uitgever van Taptoe, vergenomen van de familie De Sutter

Het dalend aantal abonnees en de stijgende productiekosten deden de heer De Baets besluiten om het weekblad op te doeken als zelfstandig weekblad en een afgeslankte versie van het weekblad als bijlage als extra katern in Taptoe te integreren.

De bijlage zal nog een zestal bladzijden kennen. Dat is een flink pak minder dan de 28 bladzijden die de lezers tot nu toe wekelijks in hun handen kregen.

Door de afslanking zal ook het nieuws uit de regio in omvang beperkt worden. De wijziging zorgt er ook voor dat in aantal gemeenten in het Meetjesland waar nu de Eeclonaar nu bij de abonnees aan huis wordt besteld niet meer te zien zal zijn omdat Taptoe daar niet komt. Het Vrij Maldegem is nu nog het enige betalende weekblad in onze regio.

 


MAATJES IN BALANS LEERT JONGEREN GEZOND LEVEN

Evy Gruyaert reikte donderdagavond de diploma's uit aan de 10 kinderen die met succes het parcours van Maatjes in Balans hebben afgelegd. Zij had ook woorden van lof voor de mensen van het AZ Alma Campus Eeklo.

Gedurende 18 weken hebben 10 jongeren uit het Meetjesland, begeleid door een team van het AZ Alma Campus Eeklo geleerd hoe ze toch veel plezier kunnen beleven aan gezond en evenwichtig leven.

Het project Maatjes in Balans mikt in de eerste plaats niet op gewicht verlies bij de kinderen maar ook op het aanleren van een levenshouding die zowel een lichamelijk als sociaal evenwicht in hun leven brengt.

Het overgewicht waaraan een groot deel van onze jongeren lijden hangt immers niet alleen van hun voeding af.

aatjes in Balans leert hen dat het opbouwen van een gezond leven best leuk, lekker en spannend kan zijn. Daarom wordt er wekelijks aan sport gedaan en wordt er gesproken over voeding en wat op de jongeren van buiten afkomt.

Ook de ouders spelen een belangrijke rol in het welslagen van het project. Er worden in de loop van de 18 weken een aantal gesprekssessies voor de ouders georganiseerd waardoor zij nauw bij alles wat er in de groep gebeurt betrokken zijn.

Aan hen wordt ook gevraagd om wat de kinderen in Maatjes in Balans opsteken thuis samen met de kinderen verder uit te bouwen.

Donderdagavond viel het dek over dit project.

Evy Gruyaert die er is in geslaagd veel mensen te doen sporten kwam speciaal naar Eeklo om zowel de kinderen als de mensen achter het project te feliciteren met hun prestatie.

Zij drukte de kinderen op het hart om nu voor hen Maatjes in balans is afgelopen op de ingeslagen weg te blijven verder gaan.

In de loop van de maand maart begin een nieuw project Maatjes in Balans. Wie informatie wil over het project kan terecht op de website www.azalma.be of contact opnemen met diëtiste Sofie Van De Steene op het nummer 050-72.80.71 of via [email protected]

 


AZ ALMA BOUWT TURNZAAL OM TOT REVALIDATIECENTRUM

Van de turnzaal van de verpleegstersschool die tot afwasruimte was omgebouwd heeft het AZ Alma Campus Eeklo nu een modern revalidatiecentrum "Librata" van gemaakt.

Een jaar nadat een H Hart Kliniek met haar revalidatie team startte werd het een van de vijf erkende niet universitaire revalidatiecentra voor neurologische en locomotorische revalidatie. Het team bestond toen uit een dokter, een kinesitherapeut en een ergotherapeut.

Tien jaar later is het revalidatiecentrum zo uitgebreid dat het behandelingsteam nu bestaat uit drie artsen,zestien kinesitherapeuten, zeven ergotherapeuten, twee logopedisten, twee psychologen en twee administratieve medewerkers

Toen de vroegere turnzaal van de verpleegsterschool opnieuw vrij kwam vroeg de staf het revalidatiecentrum om de vrijgekomen ruimte te mogen inrichten als nieuw revalidatiecentrum voor ambulante patiënten.

De reeds beschikbare en nieuwe apparatuur maakt van het centrum Librata ( komt van librare = terug in evenwicht brengen) een modern revalidatiecentrum.

In het centrum kunnen patiënten terecht die door hun behandelende arts doorverwezen worden voor een multidisciplinaire behandeling. Na een inleidend gesprek en onderzoek wordt bepaald welke behandelingen een patiënt er opnieuw bovenop kunnen helpen.

Nieuw in het centrum is de oncologische revalidatie. Het centrum biedt kankerpatiënten na hun behandeling een programma van oefeningen en levensstijlbegeleiding die hun re -integratie moet bevorderen.

In dat programma zitten naast oefeningen die de conditie verbeteren ook contacten met schoonheidsspecialisten voor schoonheidstips en diëtisten voor voedseladviezen. Daarbij komen ook nog relaxatieoefeningen en communicatietips. Een dergelijk programma loopt over 12 weken.

De patiënten worden tweemaal per week in het centrum verwacht. Librata is een van de acht centra dat door de CM Midden Vlaanderen erkend is. Daardoor betaalt de CM zijn leden een deel van de behandeling terug.

Voor meer informatie over het revalidatiecentrum kan contact opgenomen worden met het secretariaat van de revalidatieartsen op het nummer 09-376.04.34.


 

Home
Home
 
Made in France