De week van Pol Veirman
Zesde jaargang - n° 275 - Week 09 : 01 maart tot 07 maart 2009


CANADEES KERKHOF ERKEND ALS MONUMENT

Minister Van Mechelen heeft zijn handtekeningen geplaatst onder het besluit dat het Canadees Militair Kerkhof in de Prins Boudewijnlaan als monument erkent.

Adegem heeft nu een monument met daarvoor een parking voor vrachtwagens.

 


HOEVEEL WINDMOLENS KOMEN ER ?

Terwijl ze zich op de Ringbaan, Zandakkers en het industrieterrein voorbereiden om hun bezwaren tegen de komst van drie windturbines op het industrieterrein werd zowel de bouw- als milieuvergunning voor zeven windmolens die op het grondgebied van Maldegem, evenwijdig met de N49, zullen opgesteld worden.

Die vergunningen zijn niet door de gemeente Maldegem maar door het provinciebestuur afgeleverd. Er was vorig jaar bij de gemeente een aanvraag voor de bouw van die windmolens ingediend.

Die aanvraag werd toen geweigerd omdat op het moment van de aanvraag van de vergunningen de mogelijke vestigingsplaats in het structuurplan in de landbouwzone liggen.

Die gronden zijn door de provincie via een provinciaal ruimtelijk uitvoeringsplan van bestemming gewijzigd. Een tiental dagen na de goedkeuring van dat plan werden de vergunningen al afgeleverd.

De zeven windmolens zullen stroom leveren om 10.000 gezinnen te bevoorraden. Verwacht wordt dat de molens voor het einde van volgend jaar in gebruik zullen genomen worden. Maldegem zal dan met zijn winmolens de grootste leverancier van windenergie in het Meetjesland zijn .

ADVIES

De gemeente is niet gekant tegen de komst van windmolens langs de expresweg maar vindt dat de plaatselijke besturen in het beleidskader inzake de inplantingen van windturbines te weinig zeggenschap hebben.

Zij mogen niet beslissen, enkel advies uitbrengen. Burgemeester Johan De Roo verwacht ook dat in het dossier van de windmolens op het industrieterrein de beslissing over de vergunningen niet door de gemeente maar door de provincie zal genomen worden.

 


GEEN WERELDKAMPIOENSCHAP MEER IN HET ANDRE TRENSONSTADION

Patrick Huyghe ( Belgische Krulbolbond), Marcel D'haenens ( Vlaamse Krulbolbond) en Romain Potvliege ( Vlaamse vereniging van Bolsporten) stelden in het André Trensonstadion hun samenwerkingsovereenkomst voor.

Met de ondertekeningen van het samenwerkingsakkoord is er een einde gekomen aan de spanningen tussen twee van de drie krulbol federaties.

Door deze overeenkomst verliest de Vlaamse Verenigingen van Bolsporten (VVB) zijn recht om jaarlijks op 21 juli een wereldkampioenschap te organiseren. In plaats daarvan mag de federatie op 11 juli in het André Trensonstadion het kampioenschap van Vlaanderen organiseren.

De Vlaamse Krulbolbond (VKB) behoudt het recht om het wereldkampioenschap op 21 juli in Ursel te organiseren. Voor het eerst in jaren zullen er op 21 juli geen twee wereldkampioenschappen meer georganiseerd worden.

Voor de Belgische Krulbolbond verandert er niets. Die organiseert zoals in het verleden op 15 augustus het kampioenschap van België in Doornzele

GESCHIEDENIS

In het voorjaar van 1987 besloten de krulbolverenigingen in overleg met VOSCO ( afdeling van Bloso) om een krulbolfederatie op te richten en zo te komen tot een volkssport met een reglement.

Dat werd de eerste moeilijke bevalling. De stichtingsvergadering waarop wij aanwezig waren ging door in dancing Europ. Omdat enkele mensen er niet uitkwamen wie er voorzitter zou worden werden er niet een maar twee federaties (VKB en VKB) opgericht.

André Trenson werd de eerste voorzitter van de VKB. De eerste jaren was de spanning tussen de twee bonden te snijden. Na een paar jaar beseften de beide besturen dat ze best de strijdbijl konden begraven en er voor zorgen dat er op dezelfde dag geen grote wedstrijden meer werden georganiseerd.

Bij de samenstelling van de kalender 1998-1999 van de VKB kwam het door onenigheid over de data van wedstrijden tot een scheuring binnen de VKB. Zo ontstond de VVB met als eerste voorzitter André Trenson.

Marcel D'haenens was toen al voorzitter van de VKB. Het was ook het eerste seizoen waar er op 21 juli een wereldkampioenschap in Adegem (VVB) en een in Ursel (VKB) werd georganiseerd.

MOEILIJKE BEVALLING

Er werden nog enkele verzoeningsvergaderingen zelfs in het Maldegems gemeentehuis belegd maar de brokken waren niet meer te lijmen. Tussen de BKB en VKB werden de plooien ondertussen volledig glad gestreken en kwam er zelfs een lichte vorm van samenwerking.

Het initiatief voor de samenwerkingsovereenkomst die nu werd ondertekend ging in november van vorig jaar uit van Patrick Huyghe.

De eerste gesprekken werden zonder medeweten van de besturen van de drie bonden door de drie voorzitters Huyghe, D'haenens en Potvliege gevoerd.

Toen bleek dat het water tussen VKB en VVB minder diep geworden was dan verwacht kwamen er meer mensen rond de onderhandelingstafel zitten.

In een eerste ontwerpsakkoord zou het wereldkampioenschap van 21 juli afwisselend in Adegem en in Ursel georganiseerd worden. De VVB waar Romain Potvliege, na het overlijden van André Trenson, voorzitter was geworden kon zich in die overeenkomst vinden.

Ook de drie onderhandelaars van de VKB zagen het voorontwerp zitten maar werden later door hun raad van beheer teruggefloten.

NIEUW AKKOORD

In januari van dit jaar werd er opnieuw onderhandeld. In het nieuw voorstel bleef het wereldkampioenschap in Ursel en mocht de VVB op 15 augustus in Adegem het Vlaams Kampioenschap organiseren.

Het nieuw ontwerp voorzag ook dat de drie bonden naast hun kampioenschap nog twee beschermde bollingen kregen. Dat zijn bollingen waarop de andere federaties geen grote wedstrijd mogen organiseren.

Voor het André Trensonstadion zijn de beschermde bollingen in 2009 maandag 1 juni, Grote prijs André Trenson, zaterdag 11 juli kampioenschap van Vlaanderen en zaterdag 31 oktober Vlaams Kampioenschap indoor.

Het nieuw voorontwerp werd door de drie federaties goedgekeurd. Voor Patrick Huyghe is dat niet het eindpunt maar de start van een samenwerking die enkele positieve resultaten voor de krulbolsport kan hebben.

 


LANDBOUWORGANISATIES TEGEN VERBREDING SCHIPDONKKANAAL

Peter Van Bossuyt schetste in den Hoogen Pad de redenen waarom de landbouworganisaties het dossier van de mogelijke verbreding van het Schipdonkkanaal over gans de lijn een onvoldoende geven.

Net als een aantal gemeentebesturen weigerden ook de besturen van de landbouworganisaties een standpunt in te nemen over het dossier Seine – Schelde.

Ook zij wachtten op de resultaten van de haalbaarheidsstudie en de MER studie. Omdat die resultaten bekend en bestudeerd zijn had de Belgische Boerenbond de besturen van de landbouworganisatie's in den Hoogen Pad uitgenodigd om hen de resultaten van de studie uit te leggen en een ontwerp van standpunt voor te leggen.

Over de resultaten van haalbaarheidsstudie was de heer Van Bossuyt kort. "Er staan nog te veel zaken in waarvan de kostprijs of prijs van de schade niet in geld kan uit gedrukt worden of onvoldoende is omschreven. Dat is voor de landouworganisaties geen basis om verder op te bouwen" klonk het kort.

Bij het Milieu Effectenrapport werd langer stil gestaan. Zowel bij het hoofdstuk waterhuishouding als de grondplanning waren er niet alleen onduidelijkheden maar ook zaken die door de landbouworganisaties niet kunnen aanvaard worden.

Over de problemen van de verzilting van de bodem in de omgeving van het verbrede kanaal wordt geen afdoend antwoord gegeven en over het aantal hectaren grond dat de landbouwers moeten inleveren bestaat de grootste onduidelijkheid.

Over de nieuwe bestemming van reserveringszone die bij een verbreding niet gebruikt wordt kunnen de landbouworganisaties de plannenmakers niet volgen.

STRENGER

Daarom stelde de heer Van Bossuyt de aanwezige bestuursleden voor het advies, waarin gesteld wordt dat de resultaten van de studies onvoldoende zijn om achter een eventuele verbreding van het Schipdonkkanaal te staan, goed te keuren.

Voor de bestuurleden uit het Meetjesland ging dat advies niet ver genoeg. Zij zijn van oordeel dat de landbouworganisaties niet achter het plan kunnen staan omdat zij in alle gevallen de grootste verliezer zullen zijn. Daarom vragen zij dat de Belgische Boerenbond een strenger advies opstelt.

 


HOE ENERGIEZUINIG WONEN ?

Donderdag 12 maart organiseert ACW Groot Maldegem in het Oud St. Jozef Rusthuis in de Mevr. Courtmanslaan een informatieavond rond energiezuinig wonen.

Energieconsulent Edwin Van Raemdonck legt uit waar wij moeten opletten om energie zuinig te leven en wonen.

Hij heeft het ondermeer over energieverbruikers in de woning, energie- en waterzuinige toestellen, goede dakisolatie en ventilatie.

Hij zal ook stil staan bij de verschillende premies die mensen kunnen aanvragen als zij werken uitvoeren om hun woning energiezuiniger te maken. De infoavond begint om 19u30. De toegang is gratis.

 


DE NIEUWE SPORTHAL KOMT ER AAN

Tijdens een bijeenkomst in het gemeentehuis werden de plannen voor de nieuwe sporthal voorgesteld.

In de laatste jaren van zijn periode als schepen van sport startte Noel Wille het dossier voor de bouw van een nieuwe sporthal op het sportstadion Maurice De Waele op. Samen met huidig schepen van Sport Frank Sierens zal hij de afwikkeling van het dossier opvolgen.

Toen de gemeenteraad de beslissing voor de bouw van een nieuwe sporthal nam had zij het over een investering van €2.500.000. Een bezoek aan enkele sporthallen in Vlaanderen had voor gevolg dat er beslist werd om een ruimere sporthal te bouwen en te kiezen voor duurzaam materiaal.

In de nieuwe sporthaal zullen drie verschillende wedstrijden op het zelfde moment kunnen doorgaan. Er zullen in de nieuwe sporthal ook andere dan de klassieke zaalsporten kunnen beoefend worden.

Voor de verlichting in de sporthaal zal optimaal gebruikt gemaakt worden van het natuurlijk licht. Daarom wordt in de muur aan de noordkant een speciaal soort glas gebruikt waardoor het licht dat in de sporthaal binnendringt zo gebroken wordt dat het de sporters niet hindert.

Om energiekosten in de hand te houden zal er met panelen op het dak groene energie worden opgewekt. In de sporthal zal ook de sportdienst worden ondergebracht.

Het is niet de gemeente maar het autonoom gemeentebedrijf (AGB) dat als bouwheer zal optreden. De kosten voor de nieuwe sporthal worden op €6.000.000 geraamd. Het project wordt gerealiseerd met projectbegeleiding door de Fortisbank.

De firma Depret uit Zeebrugge die ook het Sint Annazwembad renoveerde en momenteel het politiegebouw gebruiksklaar maakt won de aanbesteding.

Normaal begint de firma begin mei met haar werkzaamheden op het terrein in de Bloemestraat. Eind 2010 zou de sporthal gebruiksklaar moeten zijn.

 


HET WAS CARNAVAL IN MALDEGEM

Nog nooit was de belangstelling voor Carnaval in Maldegem zo groot als dit jaar. Zowel voor de namiddag- als avondstoet werd het record inzake deelnemers aan de stoet als publiek gebroken.

De Orde van de Soepkiekens kreeg ook dit jaar de meeste punten van de jury voor haar praalwagen.

Prins Georges I is opnieuw Mario Thys. Vrijdagvond was hij samen met Keizer Frank en andere leden van de Raad van Elf te gast in café de Statie.

Zij overhandigden Peter Hoste een vat omdat zijn café het best de sfeer van carnaval uitstraalde.

De Adegemse carnavalsvereniging De orde der Kasseikes waren ook op afspraak in Maldegem. Na een prachtige optocht in Sas Van Gent konden zij in Maldegem hun eerste geslaagd carnavalsweekeind van 2009 afsluiten. Tot eind maart staan er voor hen nog acht optochten op het programma.

 


 

Home
Home
 
Made in France