De week van Pol Veirman
Zesde jaargang - n° 274 - Week 08 : 22 februari tot 28 februari 2009


ELISABETHRUSTHUIS TEGEN DE VLAKTE VOOR 1 MEI

In 1870 werd het eerste deel van het Elisabethrusthuis gebouwd. Na twee uitbreidingen en een renovatie wordt het gebouw gesloopt. Een stukje Adegem verdwijnt.

Nadat wij er vorige week melding van maakten dat er pas met de sloop van het Elisabethrusthuis kon begonnen worden als het asbest dat zich in het gebouw bevindt verwijderd is, heeft het OCMW het verloop van de sloop op papier gezet.

De plannen voor de sloop werden opgemaakt door architect Lammens uit Maldegem. De opdracht om te slopen werd toegewezen aan de firma Aclagro uit Wondelgem.

Vanaf 23 april mogen de werken beginnen. Het verwijderen van het asbest zal gebeuren op 2 maart. De ontmanteling van het gebouw zal beginnen op 23 maart en tussen 30 maart en 1 mei wordt het gebouw gesloopt.

Volgens het draaiboek zal de OCMW site op 15 mei volledig zijn opgekuist.

Om de verkeershinder in het centrum te beperken en de veiligheid van de schoolgaande jeugd niet in gevaar te brengen werd in overleg met de mensen die de landbouwgrond naast en achter het OCMW gebruiken een alternatieve werfweg uitgestippeld. Daardoor zal het afvoeren van het afbraakmateriaal langs de ringbaan gebeuren.

GESCHIEDENIS

Met het slopen van het Elisabeth verdwijnt opnieuw een stukje Adegem. In 1870 werd het eerste deel van het rusthuis gebouwd. De verzorging van de mensen gebeurde er toen door kloosterzusters.

Toen waren er 24u op 24u meerdere mensen in het rusthuis aanwezig om in te staan voor de verzorging van de rusthuisbewoners. Omdat er steeds meer aanvragen naar opname kwamen, werd het rusthuis in 1952 en 1958 uitgebreid.

Bij de fusie in 1977 waren er in Adegem 60 residenten. Omdat het rusthuis niet meer voldeed aan de normen werd het gebouw in 1988 gerenoveerd. Kort na de fusie deden de eerste geruchten over een rusthuis voor Groot Maldegem al de ronde.

Noch het rusthuis in Adegem noch het rusthuis in Maldegem voldeden nog aan de nieuwe normen. Toen de regering geen geld meer gaf voor renovatie werd besloten om met staatsteun een nieuw rusthuis te bouwen. Maldegem kreeg een vergunning voor 120 bedden.

Het aantal residenten in de rusthuizen is ondermeer dank zij de bejaardenwoningen de afgelopen jaren afgebouwd zodat er in november van 2007 voldoende plaats was in het Warmhof om alle residenten van het Elisabethrusthuis in Adegem en bewoners van het RVT Sr Jozef in Maldegem, een onderkomen te bieden.

Het OCMW wekt nu aan een nieuwe toekomst voor de OCMW site in Adegem.

 


PASTOOR DE PAEPE ZAG GEEN REDEN OM TE FEESTEN

Tijdens de eucharistieviering van 9u30 werd Stefaan De Paepe, deken en Pastoor van Maldegem en Kleit als nieuwe pastoor van Adegem aangesteld.

Na het vertrek van pastoor Adrien Dhooghe stond het vast dat Adegem geen inwonende pastoor meer zou krijgen. Deken Stefaan De Paepe die al pastoor van Maldegem en Kleit was, werd eind december door het bisdom Gent als nieuwe pastoor van Adegem aangesteld.

Zondag 15 februari tijdens de mis van 9u30, werd Stefaan De Paepe officieel als pastoor van Adegem aangesteld. In zijn homilie stelde de pastoor dat hij niet onmiddellijk redenen zag om te feesten.

Adegem zit voor het eerst in 700 jaar zonder inwonende pastoor en het aantal missen tijdens het weekend is er gehalveerd.

Pastoor De Paepe is op een leeftijd gekomen dat mensen aan het afbouwen van hun beroepsloopbaan denken en hij krijgt er de verantwoordelijkheid bij over een parochie van meer dan 5000 zielen.

Net als Deken van Wilder (Eeklo), die voorging in de officiële aanstelling van pastoor De Paepe, is de nieuwe Adegemse pastoor er van overtuigd dat de tijd rijp is om de grenzen tussen de parochies te laten vervagen om, in het belang van de kerk, tot een grotere samenwerking te komen.

 


LUCIEN EN GEORGETTE ZIJN HET PRINSENPAAR VAN 't WARMHOF

Prinscarnaval Georges I tooide afgelopen week zondag Lucien Baute en zijn echtgenote Georgette Bodyn als het prinsenpaar van 't Warmhof.

Dat er zondagnamiddag in 't Warmhof gefeest werd was zelfs op de parking van het woon en zorgcentrum te horen.

Het personeel en de vrijwilligers van het rusthuis hadden er voor gezorgd dat alle residenten die naar de cafetaria konden komen op hun carnavalsbest waren uitgedost om er Prins Georges I en zijn gevolg te verwelkomen.

Alvorens die hen trakteerden op een drankje en hen bedachten met een geschenkje, werd eerst de prins- en prinsescarnaval van het Warmhof geïnstalleerd. Dit jaar viel de keuze op Lucien Baute en zijn echtgenote Georgette Bodyn.

Lucien werd in 1923 in Adegem als landbouwerszoon geboren. Toen hij 18 was zegde hij het landbouwleven vaarwel om eerst in loondienst en daarna als zelfstandige fietsenmaker te worden.

Zijn echtgenote Georgette Bodyn die in 1925 in Brugge werd geboren woonde in de Bogaardestraat maar kwam via een vriendin in contact met Lucien.

Na een vrijage van zes jaar trouwde het koppel en vestigde het jonge paar zich in Heulendonk. Georgette begon er een café.

Dat deed ze 15 jaar maar had toen de handen vol met de opvoeding van haar vier kinderen die ondertussen voor twee kleinkinderen en drie achterkleinkinderen zorgden.

Lucien heeft de laatste jaren van zijn beroepsloopbaan bij de metsers gewerkt. In 2002 namen Lucien en Georgette hun intrek in het Elisabethrusthuis. Het was vooral Georgette die het moeilijk had met de verhuis van het Elisabethrusthuis naar het Warmhof.

Na hun kroning als prinsenpaar ging prinses Georgette vlug even een praatje maken met de familie die de aanstelling van Lucien en Georgette van op de eerste rijd hadden meegemaakt.

Die moeilijke periode is voorbij en ze geniet nu van haar bezoekjes aan het centrum van Maldegem. Het koppel is nog altijd graag bij de leute al moet Lucien het op doktersadvies een beetje kalmer aan doen. Zondag genoten zowel Lucien als Georgette van hun tijdelijk prinsenschap.

 


DE LEGENDE VAN PIERKE PIMPELMEES STAAT AAN DE WINKELDREEF

Nadat het op gedichtendag officieel in den Hoogen Pad werd onthuld, kreeg het gedichtenpaneel van Pierke Pimpelmees donderdag zijn vaste plaats aan de Winkeldreef

Na het succes van de tijdelijke gedichtenrouten met werken van Maria Sesselle, besloot het Maldegems college van burgemeester en schepenen om in navolging van de kunstroute Comeet een eigen Poëzieroute aan te leggen.

In 2008 werden op gedichtendag eerste twee panelen van de route in Maldegem en Kleit geplaatst.

De Maldegemse Poëzieroute wordt aangeduid met borden waarop gedichten staan, die als thema een van de vele sagen en legenden die Maldegem en zijn deelgemeenten rijk is.

De eerste twee borden werden geschonken door Comeet en de Provincie Oost Vlaanderen. Het was de bedoeling dat de Poëziewedstrijd 2008 drie gedichten voor evenveel nieuwe poëziepanelen zou opleveren.

Omdat geen enkel gedicht met als thema de legende van Pierke Pimpelmees in de prijzen viel werd Herman Brusselmans gevraagd om rond die legende een gedicht t schrijven.

Dat gedicht en de prozatekst over Pierke Pimpelmees die door Guido Van Heulendonk werd geschreven, kreeg donderdagmiddag zijn vaste plaats aan de Winkeldreef in Adegem.

Het was voor echte Adegemnaren even naar de kaart grijpen om te weten te komen dat de Winkeldreef in de omgeving van Raverschoot, Berlaars en den Akker ligt. Het is wel een streek die uitnodigt tot wandelen en fietsen.

 


BRANDON YODE VOND NIEUWE VRIENDJES IN DE PAPAVER

Voor de derde maal zit de uit Parijs afkomstige Brandon Yodé enkele dagen op de schoolbanken van de Papaver. Hij heeft het hier best naar zijn zin bij Natacha ( uitbaatster van de cafetaria van den Hoogen Pad) en in de Papaver

Vier jaar terug kwam Natacha via een vriendin in contact met de organisatie de Vreugdezaaiers. Die organisatie probeert ondermeer jongeren uit kansarme gezinnen uit de omgeving van Parijs zorgenloze vakantie's te bezorgen.

Natacha vond het initiatief van de Vreugdezaaiers zo prachtig dat zij besloot om een kindje een vakantie in haar gezin aan te bieden. Nu komen er regelmatig twee kinderen via de Vreugdezaaiers op vakantie bij Natacha.

De kinderen komen tijdens alle vakanties naar Adegem. Omdat niet alle vakanties in Frankrijk samenvallen met de vakanties in Vlaanderen gebeurt het zoals nu dat Brandon Yodé in Adegem is op het moment dat de kinderen hier nog naar school moeten.

Dat is geen probleem. Brandon gaat gewoon met de kinderen van Natacha mee naar school.

Tot vorig jaar zat de nu zes jarige Brandon nog in de kleuterklas. Dit jaar zit hij in het eerste leerjaar bij juffrouw Lieve en Mieke. Die hadden de week voor de krokusvakantie ook de hulp van stagiaire Ilse.

Stagiaire Ilse leert Brandon woordjes Nederlands en tijdens de lessen vertalen afwisselend de juffen en de stagiaire wat er aan het bord verteld wordt.

Brandon heeft het volgens zowel juf Lieve en Natacha in Adegem best naar zijn zin. Hij zou hier zelfs school willen blijven lopen.

Hij kent al enkele woordjes Nederlands en dankzij zijn aanwezigheid hebben de kinderen van het eerste leerjaar ook al enkele woordjes Frans opgepikt.

Ook voor directeur Jozef Ginneberge zijn de regelmatige bezoekjes van Brandon geen enkel probleem. Voor de periodes dat hij in Adegem is staat hij officieel in de Papaver als leerling ingeschreven.

De kinderen ervaren, met de komst van Brandon, dat er in de wereld mensen zijn die een andere huidskleur hebben en een andere taal spreken.

Ook in het gezin van Natacha heeft Brandon zich goed aangepast. "Wij moeten voor hem niets speciaals doen.

Hij is gewoon al gelukkig dat hij hier mag logeren en met onze kinderen spelen" vertelde Natacha ons tijdens een bezoek aan den Hoogen Pad. Dhérine die ook regelmatig op vakantie komt, is er met de krokusvakantie niet bij.

 


CARNAVAL IN DE PAPAVER

Nadat zij in de feestzaal hadden genoten van hun carnavalsverhaal van de juffen gingen de kleuters dansend voor hun ouders en grootouders de krokusvakantie in.

De leerlingen van het eerste en tweede leerjaar maakten in de speelkamer kennis met volksspelen die hen veel pret bezorgden.

Nadat de oudste leerlingen van de Papaver zingen en dansend door het centrum waren getrokken namens zij het in groepjes in volksspelen tegen elkaar op. Een vorm van carnavalvieren die de kinderen best scheen te bevallen.

 


TIENDE GAAIBOLMARATHON VOOR HET GOEDE DOEL

Tijdens de jubileumbolling ten voordele van de Vierklaver in de Poermolen in Donk zijn er geen sportieve records gesneuveld.

Er rolden in 224 partijen 4617 bollen over het bard. Het marathonteam won tegen 27 van de 30 ploegen die hen uitdaagden.

In twee ploegen moesten het marathonteam zijn meerdere erkennen en tegen een team speelden zij gelijk.

Na afloop van de marathongaaibolling waren er woorden van lof en dank van Gaby Van Landschoot directeur van de VZW de Vierklaver. Voor het marathonteam en zijn medewerkers had hij ook nog een geschenk.

 


LADIES CIRCLE MALDEGEM WAS MILD VOOR GOEDE DOELEN

Tijdens een feestelijke bijeenkomst in Huyze De Baere betoonde Ladies Circle Maldegem met een cheque zijn sympathie voor verschillende goede doelen.

De financiële steun ging naar Make a wish foundation (€5.000,00), de Welzijnsschakel Maldegem (€1.000,00), Kleuterschool De Ark ( €1.000,00), International Multiple Sclerose Organization Melsbroek (€1.000,00), vzw het Uilenspel Gent (€1.000,00), de Oorgroep Antwerpen (€1.000,00)

de Vuurbloem Brugge (€250,00) en de kerstactie van de Redkiel Maldegem (€250,00). Vertegenwoordigers van de laatste twee organisaties. Konden op de uitreiking van de cheques niet aanwezig zijn.


 

Home
Home
 
Made in France