De week van Pol Veirman
Zesde jaargang - n° 273 - Week 07 : 15 februari tot 21 februari 2009


RINGBAAN EN ZANDAKKERS WILLEN GEEN WINDMOLENS IN HUN BUURT

Vertegenwoordigers van Madewind en het studiebureau 3 E hadden de negatieve reacties op de plaatsing van windmolens op het industrieterrein niet verwacht.

Tijdens de nieuwjaarsreceptie van de Ringbaan en de Zandakkers stemden 50% van de aanwezigen voor de mogelijke plaatsing van windmolens op het industrieterrein.

Woensdagavond waren zij door Madewind, een feitelijke vereniging gevormd door Drukkerij Verstraete, Dumaplast en VL Matrassen, uitgenodigd op een informatievergadering die om 18u in den Hoogen Pad begon.

Ondanks het ongebruikelijke uur voor een vergadering was er toch nog veel volk naar den Hoogen Pad afgezakt. Die feitelijke vereniging heeft plannen om op het industrieterrein drie windturbines te plaatsen. Er zou op de grond van ieder bedrijf een windmolen komen.

In zijn inleiding had Tom Henneman ( VL Matrassen), namens Madewind onderstreept dat bij de uitwerking van het project rekening werd gehouden met de leefkwaliteit van de mensen die in de omgeving van de windturbines wonen.

Mochten de mensen na de vergadering met vragen blijven zitten of later problemen hebben met de werking van de windmolens kunnen zij steeds via de meldtelefoon 050-301.305 contact opnemen met een vertegenwoordiger van Madewind.

De voorstelling van het project werd gedaan door een vertegenwoordiger van het studiebureau 3 E dat Madewind in zijn project begeleid.

Uit die voorstelling leerden de aanwezigen dat de drie windturbines samen 18000 mgw zullen produceren waarvan er 60% door de drie bedrijven wordt opgenomen.

Het lawaai dat de windmolens in werking zullen produceren zal onder de toegestane normen blijven. Via computerprogramma zal het studiebureau berekenen wanneer er in de loop van het jaar (dag, uur en minuut) sprake kan zijn van slagschaduw.

Hoewel volgens Europese normen 30 uren slagschaduw toegelaten is kiest Madewind voor NUL uren slagschaduw. Tijdens de periodes dat er slagschaduw mogelijk is zullen de windmolens volgens Tom Henneman stilgelegd worden.

Burgemeester Johan De Roo liet tijdens zijn inleiding nog niet in de kaarten van het college van burgemeester en schepenen kijken.

Hij hield zich op de vlakte al onderstreepte hij de noodzaak van het verhogen van de productie van groene energie in België in het algemeen en in Maldegem in het bijzonder.

Het college zal volgens de burgemeester het dossier van Madewind beoordelen op basis van de technische gegevens.

Hij beloofde ook dat de bezwaren die tijdens de periode van het openbaar onderzoek dat na de indiening van de aanvraag van de nodige vergunning volgt ernstig zullen genomen worden.

TEGEN

Het leek wel of alle inwoners van de Ringbaan en Zandakkers die op de nieuwjaarsreceptie voor de komst van windmolens op het industrieterrein stemden niet naar de informatievergadering waren gekomen.

De enige positieve reactie uit de zaal kwam van een vertegenwoordiger van een bedrijf op het industrieterrein dat toevallig ook bouwer is van een van de soorten windmolens die Madewind op het industrieterrein wil plaatsen. De andere reacties waren allemaal van gematigd tot categoriek negatief.

Hoewel de heer Henneman in zijn inleiding en tijdens de vragenronde, herhaalde dat er ingeval van slagschaduw de windmolen die voor slagschaduw zorgt, zal stilgelegd worden bleven mensen in de zaal op de hinder van slagschaduw terugkomen.

Zij weden daarin gesteund door getuigenissen van mensen die in de onmiddellijke omgeving wonen van de windmolen die in Eeklo staan. Zij wezen er de vertegenwoordigers van Madewind ook op dat de geluidhinder dan wel onder de wettelijke normen blijft maar dat het lawaai er zal zijn van het begin van het jaar tot het einde van het jaar.

"Wij hebben hier gebouwd met de zekerheid dat wij hier rustig en naast een niet storend industrieterrein zouden kunnen wonnen. Nu zal ons uitzichtzicht verstoord worden door de komst van drie windmolens. Dat willen wij niet" klonk het kordaat bij inwoners van Ringbaan en Zandakkers.

VOORDEEL

Er was ook iemand die naast de mogelijke hinder ook een voordeel zag in de komst van de windturbines.

Hij vroeg of de mensen die in de omgeving van de het industrieterrein wonen als compensatie voor de hinder die zij van de windmolens ondervinden de stroom die door de drie bedrijven niet wordt gebruikt kunnen krijgen.

Dat lijk om praktische redenen zowel volgens de mensen van het studiebureau als van Madewind onmogelijk. Volgens Tom Henneman had Madewind die vraag verwacht en Madewind had een ander voorstel.

De mensen kunnen wel financieel voordeel halen uit de bouw van de windmolens door zoals in Eeklo mee te investeren in de windmolens. Dat zou kunnen gebeuren in schijven van €500,00. Die investering zou jaarlijks tussen de 6 en de 7% intrest opbrengen. Een voorstel waarover sommige aanwezigen toch wel even wilden over nadenken

VERGUNNINGEN

Na de vergadering werd in de cafetaria van den Hoogen Pad nog druk nagepraat over de informatieavond. Ondertussen vernamen wij dat Madewind de vergunningen die nodig zijn voor de bouw en de uitbating van de windmolens reeds bij de gemeente heeft aangevraagd.

Van zodra het dossier door het schepencollege als ontvankelijk verklaard wordt begint de periode van het Openbaar onderzoek. In die periode kan iedereen bezwaren of aanvragen voor bijkomende voorwaarden bij de vergunning bij het college van burgemeester en schepenen indienen.

 


SLOOP ELISABETHRUSTHUIS MOET NOG EVEN WACHTEN

Het bestuur van het OCMW had graag in augustus van vorig jaar het Elisabethrusthuis in Adegem gesloopt.

De bouwvergunning werd echter niet tijdig afgeleverd. Er zouden ook extra problemen zijn opgedaagd. De slopingsvergunning is ondertussen wel afgeleverd maar de sloop moet nog even wachten omdat er in het gebouw asbest zit.

Het asbest moet eerst verwijderd worden en naar een speciaal stort afgevoerd. Mogelijks gaat het rusthuis tijdens de paasvakantie tegen de vlakte.

 


JOHAN BORGONJON ONTMOETTE ABRAHAM EN ZIJN VRIENDEN

Wij kennen Johan Borgonjon als de man die als manager van zijn ceremoniebedrijf de mensen begeleid in de meest gelukkige maar ook de droevigste momenten in hun leven.

Vrijdag stond Johan voor één keer zelf in het centrum van de belangstelling. Hij had er voor gekozen om zijn belangrijke ontmoeting met Abraham niet alleen met zijn partner Ann en familie te vieren.

Daarom nodigde hij vrijdagavond al zijn vrienden uit voor een uitgebreide receptie in Huyze De Baere. Ann, zijn familie en vrienden bezorgden Johan een onvergetelijke 50ste verjaardag.

 


POOTJEBADEN IN DE LEKVIJVERSWEGEL

Het is niet aangeraden om na een fikse bui van op de Ringbaan via de Lekvijverswegel naar den Hoogen Pad of het centrum van Adegem te gaan of te fietsen.

Even voorbij de KSA boom staat er al vlug water op het wegdek. De gracht die de Lekvijverswegel aan de linkerzijde scheidt van het perceel landbouwgrond is in zoverre toegereden dat er van een gracht nog nauwelijks sprake is.

Als het treintje dat de kinderen van de voor- en naschoolse opvang naar de Papaver voert daar ooit slipt, komt het zeker op het land en op zijn zijkant terecht.

Ook in de weide aan de rechterkant van de kerkwegel is er geen gracht die voor afwatering zorgt.

Het probleem werd reeds maanden geleden bij twee schepenen aangekaart maar tot op heden is er voor het probleem van de niet gekuiste gracht geen oplossing gekomen.

 


KAV KOOKT SNEL EN GEZOND EN BEZINT

Donderdagavond 26 februari verwacht KAV Adegem zijn leden om 19u30 in het parochiaal centrum.

Daar zullen zij tijdens een kookdemonstratie zien dat het mogelijk is om binnen de 30 minuten een maaltijd te bereiden. Zij zullen proevend kunnen vaststellen dat die snelle succesrecepten ook nog lekker zijn.

Net als de vorige jaren trekt KAV Adegem tijdens de vasten tijd een dagje op bezinning. Dit jaar gaat die bezinningsdag door op twee maart in de abdij van Male.

 


FIT EN GEZOND MET DE GEZINSBOND

Maandag 16 februari start de Adegemse afdeling van de Gezinsbond met een nieuwe lessenreeks bewegen die zijn leden fris en gezond moet houden.

De lessen gaan door op maandag in de feest- en turnzaal van de Paver. Er begint een les om 19u30 en een om 20u30.

Wie de eerste les gemist heeft kan de week daarop nog inspringen. Voor informatie en inschrijving kan contact opgenomen worden met Karel De Roo tel 050-71.46.70.

 


JEVO SERVEERDE 775 VALENTIJNSONTBIJTEN

Voor het vijfde jaar op rij organiseerde volleybalclub JEVO valentijnsontbijten. De belangstelling voor dat ontbijt gaat nog steeds in stijgende lijn.

Tussen 7u30 en 10u werden zondag 775 ontbijten aan huis besteld. Donderdagnamiddag werd gestart met de voorbereiding van de ontbijtdozen.

Zondag in de vroege morgen moesten nog enkel de gekookte eitjes, de koeken, de hesp, de kaas, de salami en de preparé aan het ontbijt worden toegevoegd. Vijf mensen stonden in voor de samenstelling van de ontbijtdozen en de bestellingploeg bestond uit 10 voertuigen.

JEVO was blij dat het bij 775 mensen een Valentijnsontbijt aan huis kon afleveren.

De ploeg vond het wel jammer dat het om praktische redenen de inschrijvingslijst op 775 moesten afsluiten en daardoor geen goed gevolg konden geven aan de aanvraag van nog meer dan 150 mensen.

 


GRATIS BROODDOZEN VOOR M.O.S. SCHOLEN

Na de herbruikbare drinkbekers voor de verenigingen, boodschappentassen voor de volwassen hebben OVAM- IVM en de gemeente Maldegem nu ook een geschenk voor de leerlingen van de scholen die al minstens een M O S logo hebben binnengehaald.

Vrijdagvoormiddag waren de schepenen Geert De Roo (milieu), schepen Noel Wille als ondervoorzitter van IVM, Cedric De Puyt van de milieudienst en een vertegenwoordiger van IVM te gast in de basisschool van de Mevr. Courtmansschool.

Nadat de kinderen zich voor het begin van de lessen, ter gelegenheid van de dikketruiendag dansend, hadden opgewarmd mochten zij bij de gasten hun groene brooddoos afhalen.

 


JEUGDDIENST BEZOCHT DE MEVR COURTMANSSCHOOL

Vrijdagnamiddag was schepen van jeugdbeleid Valerie Taeldeman samen met de mensen van de gemeentelijke jeugddienst te gast bij de eerstejaars van de Middenschool van de Mevr. Courtmansschool.

De Meetjesman de reuzenpop van de Meetjeslandse Jeugddienst stond voor de gelegenheid opgeteld op de speelplaats van de Mevr. Courtmansschool.

Schepen Taeldeman was verrast dat veel van de leerlingen, hoewel zij de speelpleinwerking en de jeugdbewegingen kennen, niet wisten dat de gemeentelijke jeugddienst schuin tegenover hun school gevestigd is.

Voor alle eerstejaars had de jeugddienst een studentenpakket mee waarin folders en stickers met informatie en nuttige telefoonnummers voor jongeren.

 


TIENDE GAAIBOLMARATHON TEN VOORDELE VAN DE VIERKLAVER

Voor de tiende maal organiseerden de Maldegemse gaaibolders hun marathongaaibolling.

Zowel de mannelijke als vrouwelijke leden van de gemeenteraad hadden zaterdagmiddag hun afspraak voor de openingswedstrijden van de 24 uren durende gaaibolmarathon vergeten.

Buiten schepen Antoine Pauwels die vrouw en kleinkinderen inschakelde en de raadsleden Koen De Ceuninck en Maarten De Smet ( schepen van Sport Frank Sierens was verontschuldigd) was niemand op de afspraak.

De sportraad was wel met een ruime delegatie te gast in de Poermolen in Donk. De leden van de sportraad lieten zich niet alleen van hun sportiefste zijde zien.

Zij pakten na hun confrontatie met de gaaibolmarathonploeg ook nog uit met een show waarin zij het Nederlandstalige lied alle eer aandeden en daarmee voor extra sfeer in de Poermolen zorgden.

 


 

Home
Home
 
Made in France