De week van Pol Veirman
Zesde jaargang - n° 272 - Week 06 : 08 februari tot 14 februari 2009


DE PAPAVER VERZAMELDE ZWERFVUIL

De leerlingen van het derde leerjaar van de Papaver verzamelden in enkele uren verschillende zakken met zwerfvuil.

Milieuonderwijs Op School (MOS) is ook voor de Papaver in Adegem meer dan tijdens een les praten over het milieu.

Samen met hun leerkrachten trokken de leerlingen van het derde A en B de baan op om in en rond het centrum het zwerfvuil op te kuisen. De leerlingen moesten vaststellen dat de mensen ongelooflijk veel afval op straat achterlaten.

Uitgerust met sticks en plastiekzakken, en met het hesje aan omdat de mensen goed zouden zien dat zij op de openbare weg aan het werk waren, verzamelden zij in enkele uren verschillende zakken zwerfvuil. Dat zal uit eindelijk in de verbrandingsoven belanden.

Om te zien wat er met ons afval dat niet gerecycleerd wordt gebeurt, brachten de leerlingen een bezoek aan de verbrandingsoven. Daar konden zij zien hoe het afval in een koker gedumpt wordt en vandaar in de vlammen terecht komt.

 


KRAK ANNIE BORGONJON TE GAST BIJ GOUVENEUR BREYNE

Eind vorig jaar liet het Brugsch Handelsblad zijn lezers de KRAK van hun gemeente verkiezen. Groot Maldegem verkoos Annie Borgonjon, voorzitter van KVG Groot Maldegem, als zijn KRAK.

Op 3 februari werd Annie samen m de 66 andere KRAKS en de redactie van het Brugsch Handelsblad door Paul Breyne, gouverneur van West Vlaanderen ontvangen.

De huldiging van de KRAKS werd voor de gemeente Maldegem ook bijgewoond door OCMW voorzitter Marleen Van den Bussche en schepen Geert De Roo.

 


FEEST BIJ DE ORDE VAN DE KASSEIKES

Zaterdag 24 januari was een dag van feesten bij de Orde van de Kasseikes.

Nadat in de namiddag de kinderen in de zaal D'Havé van de carnavalssfeer konden proeven, organiseerden de Kasseikes er 's avonds hun derde Kasseikesbal.

De delegaties van 25 carnavalsorden kwamen uit alle hoeken van Vlaanderen. De Kasseikes feesten niet alleen.

Zij zijn ook druk bezig met de bouw van hun nieuwe praalwagen. Daarmee willen zij aan verschillende stoeten deelnemen.

 


INFORMATIEAVOND OVER WINDMOLENS OP HET INDUSTRIETERREIN

Wordt dit een van de plaatsen waar dit of volgend jaar een windmolen voor groene energie zorgt.

Drukkerlij Verstraete, Dumaplast en matrassenfabriek Van Landschoot hebben de handen in elkaar geslagen. Onder de naam Madewind willen zij op het industrieterrein drie windturbines bouwen, om zich zo geheel of gedeeltelijk, in hun bedrijf van eigen groene stroom te voorzien.

Het administratief dossier is klaar om de nodige vergunningen voor de bouw van de windturbines aan te vragen.

Voor die aanvragen bij de bevoegde instanties worden ingediend, organiseert Madewind een informatievergadering voor de inwoners uit de omgeving van het industrieterrein en de bedrijfsleiders van de op het industrieterrein gevestigde bedrijven.

Op die bijeenkomst willen de bedrijfsleiders meer uitleg geven over hun project en de mogelijke hinder die de windturbines voor de omgeving kunnen meebrengen.

De informatievergadering gaat door in den Hoogen Pad op woensdag 11 februari om 18u. Wie deze bijeenkomst wil bijwonen kan zich aanmelden bij Madewind 050-30.13.05 of via [email protected]

 


CRISIS BIJ DEXIA HEEFT GEVOLGEN VOOR MALDEGEM

Net als vele andere steden en gemeenten is ook Maldegem aandeelhouder bij DEXIA. Vorige week raakte bekend dat, gezien de crisis in de banksector, er in 2009 geen dividenden worden uitbetaald.

Die beslissing heeft dus ook voor Maldegem belangrijke consequenties. Maldegem ontving jaarlijks ongeveer €150.000 aan dividenden van DEXIA.

Na de bespreking van de begroting voor 2009 in december, hadden wij een gesprek met schepen van financiën Remi De Jaeger.

Toen wij de crisis bij DEXIA ter sprake brachten vertelde de schepen dat Maldegem in zijn begroting voor 2009 slechts de helft van de voorziene dividenden had opgenomen.

"Mocht blijken dat de crisis verergert en er geen dividenden worden uitbetaald zullen wij onze begroting moeten aanpassen" voegde schepen De Jaeger er nog aan toe. Die aanpassing zou gebeuren zonder dat de gemeente haar belastingen verhoogd.

Alle steden en gemeenten zullen tweemaal nadenken voor ze door de crisis bij DEXIA hun belastingen verhogen.

De meeste steden en gemeenten hebben met de Vlaamse regeringen een akkoord gesloten om in ruil voor de overname van een deel van de schulden hun belastingen in 2009 niet te verhogen.

 


SVEN NYS WON DERDE PARKCROSS - NIELS ALBERT HAD ZWARE BENEN

Met winnar Sven Nys, Sven Vanthourenhout (2de) en Bart Wellens (3de) had de derde Maldegemse parkcross een mooi podium.

Meer dan 7000 toeschouwers volgden vorige week woensdag de derde parkcross in het Sint Annapark. Door de aanleg van de rotonde verhuisde de start van de parkcross van de Vakekerkweg naar het midden van de Gidsenlaan.

De start was ook het enige moment waarop de renners in de Gidsenlaan reden. De omloop lag dit jaar volledig in het park en op de speelweide achter het pak.

De nachtvorst van de afgelopen dagen zorgde er voor dat de ondergrond hard lag zodat er snel kon gereden worden. De heuvels en twee zandbakken zorgden er voor dat de renners toch diep moesten gaan.

De jeugd kon gratis de wedstrijd bijwonen. Uitgerust met vlaggen en sjaals moedigden zij hun idolen aan.

Buiten de interviews kwam kersvers wereldkampioen Niels Albert niet in het stuk voor. Nog voor hij aan zijn opwarming begon vertelde hij dat hij door de feestelijkheden die op het behalen van wereldtitel volgden zware benen had.

Hij heeft moedig de wedstrijd uitgereden en nam zowel voor als na de wedstrijd zijn tijd om met zijn supporters te praten.

Het was Sven Vanthourenhout die het vuur aan de lont stak en in de loop van de wedstrijd enkele malen probeerde om Nys en Wellens van zich af te schudden. Dat lukte hem niet.

Het was Nys die in de laatste ronde tijdens de laatste doortocht in de zandbak een kleine voorsprong nam en die tot het einde behield.

 


ANNE VAN REYBROECK BLIJFT ALS ONAFHANKELIJKE ZETELEN

Open VLD Maldegem heeft geen woorden voor de houding van Anne Van Reybroeck. Tijdens een persconferentie op 24 november in den Hoogen Pad kondigde het begeleidingscomité van Open VLD Maldegem aan dat Anne Van Reybroeck die sedert maart 2008 zowel in de gemeenteraad als in het bestuur van het OCMW als onafhankelijk raadslid zetelt, terugkeerde naar Open VLD en haar mandaat van het OCMW ter beschikking stelt van de partij.

Toen er noch in de gemeenteraad noch in het bestuur van het OCMW een verklaring van Anne Van Reybroeck kwam, groeide het vermoeden dat er iets niet klopte.

Nog voor de jaarwisseling werden de geruchten bevestigd dat Anne Van Reybroeck nationaal voorzitter Bart Somers verwittigd had dat zij op haar beslissing terugkwam en in de toekomst verder als onafhankelijk raadslid en lid van de raad van het OCMW blijft zetelen.

De Maldegemse Open VLD verwijt mevr. Van Reybroeck dat zij enkel om het geld aan haar postjes vasthoudt.

Dat zij in de gemeenteraad als onafhankelijke blijft zetelen zou de blauwe fractie nog kunnen aanvaarden.

Zij werd verkozen door de bevolking. "Haar mandaat in het bestuur van het OCMW is een voordracht van haar partij. Als zij niets meer met ons wil te maken hebben moet zij dat mandaat aan de partij teruggeven" klinkt het binnen het Open VLD bestuur

HAATCAMPAGNE

"Ik lig niet wakker van de situatie. Ik had in een onderhoud met nationaal voorzitter Somers toegezegd dat ik binnen de blauwe fractie zou terugkeren en mijn mandaat in het OCMW zou ter beschikking stellen van de partij.

De manier waarop dat in een persconferentie werd bekendgemaakt was niet zoals afgesproken. De reactie die ik na de persconferentie van bestuursleden van Open VLD Maldegem kreeg, bewees dat de haatcampagne tegen mij niet geluwd was.

Daarom heb ik mijn beslissing herroepen en blijf ik zowel in de gemeenteraad als in de raad van het OCMW als onafhankelijke zetelen.

De verwijten die mij de afgelopen week, zelfs tot in mijn eigen woning toe, naar mijn hoofd werden geslingerd, zorgen er voor dat de kans dat ik nog naar de fractie terugkeer met de dag kleiner wordt.

 


JULES VAN RIE IS DE NIEUWE OPEN VLD VOORZITTER

Dinsdagavond zou nationaal voorzitter Bart Somers binnen het Maldegemse Open VLD betuur de puntjes op de i zetten. De nationaal voorzitter liet zich op het laatste moment door de heer Ongena, zijn politiek adviseur, vervangen.

Een vijftal bestuursleden kregen enkele dagen voor de vergadering een aangetekend schrijven met de mededeling dat zij niet welkom waren op de vergaderingen.

Zij zouden hun lidgeld niet betaald hebben. Dat wordt door de betrokken personen met klem tegengesproken.

Het belangrijkste nieuws van de avond was de aanstelling (door het nationaal bestuur) van Jules Van Rie als interim voorzitter bij Open VLD Maldegem.

De afdeling staat niet langer onder toezicht van het begeleidingscomité.

 


 

Home
Home
 
Made in France