De week van Pol Veirman
Zesde jaargang - n° 271 - Week 05: 01 februari tot 07 februari 2009


CHRISTIANE VIERDE HAAR 70STE VERJAARDAG

Het was met tranen in de ogen dat Christiane Vandekerckhove, in november 2007 van uit het Elisabethrusthuis in Adegem naar het Warmhof in Maldegem verhuisde.

Het heeft een tijdje geduurd maar nu voelt zij zich thuis in haar nieuwe omgeving. Zij komt toch nog graag naar Adegem waar ze door de mensen vriendelijk wordt begroet.

Vorige week zondag zat Christiane ter gelegenheid van haar 70ste verjaardag met gans haar familie rond de feesttafel.

 


VRACHTWAGENS NIET MEER WELKOM IN DE OUDE STAATSBAAN

Waar enkele jaren terug vrachtwagens konden parkeren zonder dat de mensen uit de omgeving daar aanstoot aan namen, zijn de vrachtwagens, nu dat de gemeente er een officiële parkeerplaats wou van maken, niet meer welkom.

Zoals verwacht heeft het college van burgemeester en schepenen op vraag van drie gezinnen, het politiereglement dat voorzag in enkele parkeerplaatsen voor vrachtwagens in de Oude Staatsbaan, opnieuw ingetrokken.

Op de petitie die bij het college werd ingediend stond de handtekening van drie gezinnen uit de Staatsbaan (in de omgeving van de oude brug).

De gemeente creëerde die parkeerplaats voor vrachtwagens op vraag van een vrachtwagenchauffeur, die respect had voor de vraag van de vaderlandslievende verengingen om niet meer voor het Canadees kerkhof te parkeren.

De indieners van de petitie die in het veleden geen problemen hadden met de geparkeerde vrachtwagen, verwijzen in hun petitie ondermeer naar de nabijheid van een school (over de brug in Balgerhoeke) en het beschadigen van de verharding.

Die verharding werd destijds met toestemming van de gemeente aangelegd door een particulier. Volgens de vrachtwagenchauffeur, die de aanvraag voor de parkeerplaats indiende kan, de schade met kleine kosten hersteld worden.

Hij ontkent ook dat hij als kandidaat voor het VB bij de vorige gemeenteraadsverkiezingen op een voorkeursbehandeling uit was. Enkel het VB stemde tegen de intrekking van de parkeerplaats.

 


EERSTE MINSTER VAN ROMPUY TE GAST IN DEN HOOGEN PAD

Bij CD&V Maldegem hadden ze verwacht dat Herman Van Rompuy als eerste minister geen tijd meer zou gehand hebben om naar hun nieuwjaarsontbijt in den Hoogen Pad te komen.

Samen met de meer dan 300 aanwezigen gebruikte hij er het ontbijt. Daarna blikte hij terug op de politieke toestand in ons land om vervolgens stil te staan bij het drama van Sint Gillis Dendermonde.

Hij voelde zich duidelijk op zijn gemak bij CD&V Maldegem. Zijn bezoek aan den Hoogen Pad duurde dubbel zolang dan in zijn programma was voorzien.

 


GEZINSBOND ADEGEM KLONK OP HET NIEUWE (WERK)JAAR

Het bedstuur van de Gezinsbond Adegem leert de kinderen al op jonge leeftijd proeven van de voordelen van de Gezinsbond.

Tijdens zijn toespraak op de nieuwjaarsreceptie in het parochiaal centrum blikte voorzitter Wilfried Sierens terug op een geslaagd werkjaar.

De leden vonden vlot hun weg naar de activiteiten die door het bestuur werden georganiseerd. Ondanks de wijziging in het verspreiden ( met de post) van de lidkaarten voor 2009, zijn er meer dan 300 gezinnen lid van de Adegemse afdeling van de Gezinsbond.

Nadat hij de gebruikelijke nieuwjaarswensen had uitgewisseld gebruikte voorzitter Sierens alle letters van het alfabet om de aanwezigen nuttige informatie over de Gezinsbond, zijn voordelen en werking mee te geven.

Na de voorzitter was het aan secretaris Dorine De Vlieger om, nadat zij teruggeblikt had op de werking van het voorbije jaar, het programma van het werkjaar 2009 toe te lichten. De Paaseierenraap op paasmaandag is een nieuw onderdeel in het jaarprogramma.

Wie lang op de nieuwjaarsreceptie bleef en geen zin had om nog zelf voor het middagmaal te zorgen, kon zondagmiddag bij de gezinsbond tegen een democratische prijs aanschuiven voor een maaltijd.

 


NEEM DEEL AAN MYSTERIEUS MALDEGEM

Wie uit een Mysterieus verhaal over Maldegem de juiste antwoorden op de vragen kan vinden maakt kans op een aantrekkelijke prijs.

Maldegem en zijn landelijke Gilden zijn dit jaar de partner van het plattelandscentrum Meetjesland dat in Sint Laureins is gevestigd. De avontuurlijke avondwandeling in Adegem was een eerste gezamenlijk initiatief.

Woensdag werd in het Maldegemse gemeentehuis een activiteit, Mysterieus Maldegem, voorgesteld. Deelnemingsformulieren voor het spel kunnen tegen de prijs van €5,00 afgehaald worden bij de dienst Toerisme Maldegem op bij het Plattelandscentrum Meetjesland.

Bij het afhalen van het deelnemersformulier krijgen de deelnemers de eerste verhalen en vragen die zij moeten beantwoorden. In februari krijgen ze nog twee verhalen met bij horende vragen.

Via verschillende kanalen zullen ook extra tips gegeven worden. In maart volgt er om de week een nieuw verhaal met vragen.

Op 21 maar moeten de deelnemers hun laatste vraag oplossen en moeten op zoek naar de plaats waar zijn de laatste vraag moeten beantwoorden en hun antwoordformulier indienen.

Op de Website van het Plattelandscentrum kan het verloop van de wedstrijd gevolgd worden. Als deelnemer kan je ook de week voor het einde van de wedstrijd nog een deelnemingsformulier afhalen en via de website de verhalen en vragen opvragen.

Op een nog te bepalen plaats zullen de prijzen uitgereikt worden. Door de medewerking van enkele gekende eethuizen en B & B zitten er in de prijzenpot ook heerlijke weekend verblijven en etentjes. In de prijzenmand zitten ook streekproducten en publicaties over Maldegem en het Meetjesland.

 


ADEGEM BUITEN DE WERELD ONDERDEEL VAN POEZIEPRIJS 2009

Met de drie panelen die in den Hoogen Pad tijdens de start van de Poëziewedstrijd 2009 onthuld werden, krijgt de Maldegemse Poëzieroute al iets meer vorm.

"De Poëzieroute met gedichten van Maria Sesselle die in 2007 in het kader van de week van de amateurkunsten werd georganiseerd, en het enthousiasme van de wekgroep binnen de cultuurraad, heeft het Maldegemse college van burgemeester en schepenen doen besluiten om een permanente poëzieroute uit te bouwen" begon schepen van cultuur Frank Sierens donderdagavond zijn toespraak in den Hoogen Pad.

Omdat de Maldegemse Poëzieroute zal aansluiten op de kunstroute van Cultuur Overleg Meetjesland (COMEET), zorgd COMEET en de provincie Oost Vlaanderen voor de eerste twee panelen van de Maldegemse Poëzieroute.

De Maldegemse poëzieroute zal aangeduid worden door 15 panelen. Terwijl COMEET en de provincie voor hun kunstwerken beroep doet op gekende kunstenaars, zoekt Maldegem via een poëziewedstrijd dichters in de dop om kleur en gestalte aan hun panelen te geven.

Vorig jaar werden tijdens de stormachtige start van de poëziewedstrijd 2008 de twee panelen die zowel in de Meetjeslandse kunstroute als de Maldegemse poëzieroute passen onthuld.

Donderdagavond mocht schepen Sierens in den Hoogen Pad drie nieuwe panelen van de poëzieroute onthullen. Op twee van die panelen staan de gedichten van twee van de laureaten van de poëzieprijs 2008.

Op het derde paneel staat een gedicht van Herman Brusselmans. Bij ieder gedicht hoort een proza tekst die is van de hand van Guido Van Heulendonck

SAGEN EN LEGENDEN

Aan de poëziewedstrijd 2009 mogen alle inwoners van Maldegem, het Meetjesland en uitgeweken Maldegemnaren deelnemen. Ook de leerlingen van de Maldegemse scholen kunnen individueel of in klasverband aan de poëziewedstrijd 2009 deelnemen.

De deelnemers die maximum drie gedichten per onderwerp mogen insturen hebben voor hun inspiratie de keuze uit twee sagen en legenden van Maldegem.

Dit jaar viel de keuze van de inrichters van de poëzieprijs op de legende van Adegem buiten de wereld en de Bezembinders. De gedichten moeten voor 30 april binnen zijn bij het gemeentebestuur van Maldegem p/a cultuurdienst – poëzieprijs, Marktstraat 40 9990 Maldegem.

De gedichten kunnen ook gemaild worden naar [email protected]. Via die kanalen kan ook het wedstrijd reglement worden opgevraagd.

Op de panelen die tijdens de lancering van de poëzieprijs 2010 zullen onthuld worden, zullen het gedicht van de laureaat van een van de legenden staan. Daarnaast zal opnieuw een tekst met de legende staan.

Schepen Sierens hoopt dat de dichters in de dop massaal in hun pen kruipen om aan de wedstrijd deel te nemen.

Hij roept de andere besturen en cultuurdiensten uit het Meetjesland op om samen te werken aan een Meetjesland waar muziek in zit.

 


WEDSTRIJDBAL VOOR DE ALTE HERREN

Hugo Chavez Daguilar is al jaren een trouw supporter van KVK Adegem. Ook de Alte Herren die op vrijdagavond spelen kunnen op zijn sympathie rekenen.

Vrijdagavond overhandigde hij de kapitein van de ploeg een wedstrijdbal.

 


NIEUWS VAN HET RODE KRUIS

Zondag 6 februari organiseert de Maldegemse jeugdafdeling van het Rode Kruis in zijn lokaal op de Zandakkers een ontspanningsnamiddag voor jongeren Op een speelse manier maken zij de jeugd wegwijs in hun bloedomloop. De namiddag begint om 14u en duurt tot 17u meedoen kost niets.

In zijn lokaal in de Bloemenstraat in Maldegem organiseert het Rode Kruis in maart een cursus EHBO Wie nog een stapje verder in zijn opleiding wil gaan kan in april en mei de cursus helper volgen.

Beide cursussen zijn gratis. Voor informatie en inschrijving kan contact opgenomen worden met via [email protected] of met Jeanine Lips gsm 0479-45.50.94 of via [email protected]

 


LOUISLOUISE LANGS DE SPOORLIJN

Het VTM telenovelle Louislouise was woensdag te gast in het stoomcentrum en langs de spoorlijn Maldegem - Eeklo.

Omdat ze een spoorlijn in werking geen dag kunnen stilleggen voor opnamen, week de ploeg uit naar het Stoomcentrum. In de bijtende kou werd een zelfmoordscène wel 15 keer overgedaan.

Voor de repetities mochten de acteurs op een deken liggen. Bij de opname lagen ze op de ijskoude grond en de rails.

Ook Hilde de Baerdemaeker moest de kou trotseren om langs de spoorlijn enkele opnames te doen. In de namiddag ruilde de crew de koude spoorlijn voor de gezellige warmte van de Elckerlijc

 


 

Home
Home
 
Made in France