De week van Pol Veirman
Zesde jaargang - n° 270 - Week 04: 25 januari tot 01 februari 2009


KINDERCARNAVAL BIJ DE ORDE VAN DE KASSEIKES

Toen de carnavalsorde de Kasseikes van start ging beloofde zij dat zij er zich voor zouden inzetten om ook de Adegemse jongeren te leren hoe carnaval te vieren.

Net als vorig jaar organiseerden de Kasseikes zaterdagnamiddag een kindercarnaval met alles er op en er aan. De kinderen hadden een beetje tijd nodig om los te komen. Daarna genoten zij met volle teugen van hun carnavalnamiddag.

Er waren twee prijzen voorzien voor de best verkleede kinderen. De winnaars waren heks Helsey en Fenna Willems. Na afloop kregen alle kinderen nog een zak snoep mee naar huis.

 


Dr. HERREBAUTLAAN KLONK OP HET NIEUWE JAAR

Na de geslaagde straatbarbecue in juli nodigden Rosette en Pia bij het begin van het nieuwe jaar de inwoners van de Dr. Herrebautlaan uit op een nieuwjaarsreceptie.

Het was Rosette die de buren verwelkomde en er daarna samen met Pia voor zorgde dat iedereen tijdig voorzien werd van spijs en drank.

Ondanks de frisse wind verkozen toch veel deelnemers om tijdens de nieuwjaarsreceptie rond het vuurmandje nieuwjaarswensen uit te wisselen.

De kerstboom die speciaal voor de gelegenheid opnieuw werd geplaatst gaf nog meer sfeer aan het gebeuren. Rosette kondigde tijdens het gezellig onderonsje aan dat de barbecue van de wijk dit jaar op 11 juli wordt georganiseerd.

 


AL 24 LEERLINGEN VOOR DE EERSTE LES IN VERKEERSVEILIGHEID

Eind vorig jaar kondigde de lokale Politie Maldegem aan dat zij van zodra de kerstvakantie voorbij was meer controles zou uitvoeren bij de fietsers. Vooral niet rijden met licht als de weersomstandigheden dat wel vereisen zou gecontroleerd worden.

Omdat er voor kinderen onder de 16 jaar geen PV' s kunnen uitgeschreven worden pakt Maldegem net als andere steden en gemeenten voor die leerlingen die betrapt worden met een fiets die niet volledig in orde is met de wetgeving uit met lessen in verkeersveiligheid.

De controles hebben volgens hoofdcommissaris Franky Mervielde zowel bij kinderen als volwassen resultaat. " Zelfs als het regent rijden er steeds meer fietsers met licht.

Er is ook geen heksenjacht op de fietsers ontketend. Waar het kan wordt een PV van waarschuwing uitgeschreven. Als de inbreuk te groot is wordt het een PV" gaf zonechef Franky Mervielde mee. Er zijn al veel kandidaten voor de eerste les in verkeersveiligheid.

Momenteel wordt de laatste hand gelegd aan de organisatie van die lessen. Er zijn al 24 fiets dossiers opgemaakt.

De leerlingen voor wie een dergelijk fietsdossier werd opgemaakt zullen in de nabije toekomst een uitnodiging ontvangen om een les (2 uren) in verkeersveiligheid bij te wonen.

 


HUGO NOTTEBOOM ONTVING DE POTTER VAN BROECKAERTPRIJS

Tijdens een ontvangst in het Maldegems gemeentehuis overhandigde Leo Pee, voorzitter van het Oostvlaams Verbond van de kringen voor geschiedenis de oorkonde, verbonden aan de twee jaarlijkse De Potter en Broeckaertprijs aan Hugo Notteboom.

De De Potter en Broeckaertprijs die wordt uitgereikt aan heemkundigen, die zich verdienstelijk maken met publicaties over de geschiedenis van onze regio, werd voor het eerst in 1983 uitgereikt.

De laatste jaren wordt prijs om de twee jaar uitgereikt. Hugo Notteboom is niet het eerste lid en eerste voorzitter van de Heemkundige Kring Meetjesland, die deze prijs in ontvangst mag nemen.

Achiel De Vos en Luc Stockman, die na zijn plots overlijden als voorzitter door Hugo Notteboom werd opgevolgd, ontvingen die prijs al eerder.

De Heer Leo Pee noemde de Adegemse laureaat als publicist van heemkundige werken een laatbloeier.

Om aan te tonen dat Hugo Notteboom een terechte winnaar van de prijs is, somde de heer Pee de vele publicaties op waarbij Hugo, nadat hij zijn eerste artikel over de Adegemse straatnamen had gepubliceerd, heeft meegewerkt.

De spreker prees Hugo ook omdat hij er steeds weer in slaagt om deze moeilijke materie in een vlotte en ook voor niet heemkundigen begrijpbare taal weet te brengen.

Hugo is trots op zijn behaalde prijs. Meewerken aan het schrijven van de geschiedenis van Maldegem is een van volgende belangrijke opdrachten.

In zijn antwoord onderstreepte Hugo Notteboom de belangrijke rol van de leden van de Heemkundige Kring Meetjesland in de geschiedschrijving van onze regio.

Voor die mensen met ondermeer Appeltjes uit het Meetjesland, vanaf 1949 over de geschiedenis van onze streek schreven, bestonden er geen publicaties over de geschiedenis van het Meetjesland.

De heer Notteboom stond ook nog even stil bij het begin van zijn loopbaan als onderwijzer in Oostwinkel, de plaats en tijd waar zijn belangstelling voor de heemkunde werd gewekt.

Het ordenen van het Adegems kerkarchief, dat hij samen met Jozef Dobbelaere en Robert Van Vooren deed, zal hem altijd bijblijven. Hij stond ook even stil bij het vertrek van de laatste pastoor van Adegem.

Volgens de heer Notteboom was Adegem sedert de 13de eeuw, met uitzondering van de periode van de Boerenkrijg, tot voor enkele weken nooit zonder pastoor.

Het bestuur van Oostvlaams Verbond van de kringen voor Geschiedenis was zaterdag niet alleen te gast in het gemeentehuis het bezocht samen met de laureaat ook nog enkele historisch belangrijke plaatsen in de gemeente.

Namens de gemeente Maldegem feliciteerde schepen Remi De Jaeger Hugo Notteboom met zijn prijs. Hij onderstreepte de belangrijke bijdragen die Hugo Notteboom heeft geleverd als de gemeente initiatieven nam die betrekking hadden op het verleden van de gemeente of een deel er van.

De schepen hoopt net als de heer Notteboom dat er weldra een werkgroep aan de slag kan gaan om de geschiedenis van Maldegem te schrijven.

Een uitdaging die Hugo Notteboom samen met nog andere leden van het Ambacht Maldegem willen aangaan.

 


TOCH GEEN PARKEERPLAATSEN VOOR VRACHTWAGENS

Vorig jaar besliste de gemeente op vraag van een vrachtwagenchauffeur om het nodige te doen zodat vrachtenwagen, op een strook grond de Oude Staatsbaan tegen de vaart, zouden kunnen parkeren.

Die strook werd in het verleden ook zonder officiële borden als parking door sommige vrachtwagenchauffeurs gebruikt. Er waren toen geen klachten van de buren.

Uit de dagorde van de gemeenteraad blijkt dat de vorig jaar door de gemeente genomen beslissing herroepen wordt.

Naar wij konden achterhalen is er verzet gekomen van mensen die in de omgeving van de parkeerstrook wonen.

De vaderlandslievende verengingen hebben in het verleden ook (zonder succes) gereageerd tegen de parkeerplaatsen voor vrachtwagens voor het militair Canadees kerkhof in de Prins Boudewijnlaan.

Het is voor zover wij weten het enige militair kerkhof in Vlaanderen waar er een parkeerplaats voor vrachtwagens is.

 


OPENBARE VERLICHTING VOOR DE MAAN EN STERREN

De openbare verlichting zorgt er voor dat onze wegen ook als het donker is gedeeltelijk verlicht zijn.

Wie 's avond langs Onderdijke rijdt vraagt zich af waarom die ene armatuur van de Openbare verlichting ( ter hoogte van het huis met nummer 26) zo gericht is dat het licht in de richting van de maan en de sterren gaat.

 


KARL VANNIEUWKERKE EREGAST BIJ VOORSTELLING MEETJESLAND KOERST

Het interview dat Karl Vannieuwkerke van Dominique Lampo afnam, was meer een gezellig gesprek tussen twee wielerfanaten dan een interview.

Met zijn boekenreeks Erfgoed Leeft, brengt de Erfgoedcel Meetjesland onder de Vlag van het Cultuur Overleg Meetjesland (COMEET) het cultureel erfgoed van het Meetjesland in de belangstelling.

Met zijn zesde boek Meetjesland fietst, belicht de Erfgoedcel de geschiedenis van de fiets, die bij zijn uitvinding iets was dat enkel de adel en de rijkere burgerij zich kon permitteren, en het wielrennen in het Meetjesland.

De Erfgoedcel nam voor het schrijven dat boek contact op met sportjournalist Dominique Lampo.

Tijdens het gesprek met Karl Van Nieuwkerke vertelde de heer Lampo dat hij een groot deel van de gegevens in het boek Meetjesland Fietst kon halen uit zijn archief die hij heeft aangelegd toen hij mee schreef aan het boek de Meetjeslandse Flandriens.

VOORSTELLING

Schepen van sport Frank Sierens had als voorzitter van COMEET woorden van lof voor Dominique Lampo en alle medewerkers die hebben meegewerkt aan het Meetjesland fietst, het zesde boek in de reeks Erfgoed Leeft

De erfgoedcel en COMEET hadden niet toevallig den Hoogen Pad uitgekozen om Het Meetjesland voor te stellen.

De voorstelling gebeurde net voor het optreden van Karl Vannieuwkerke en les Supappes in den Hoogen Pad. Tijdens dat optreden, dat reeds weken op voorhand was uitverkocht, blikte Karl net als vorig jaar op een eigenzinnige manier terug op het voorbije wielerseizoen.

Het kostte COMEET en de Erfgoedcel weinig moeite om Karl te overhalen om een tekst voor het boek te schrijven en actief aanwezig te zijn op de voorstelling van het boek.

 


STOP! DE MUSICAL TEGEN ZINLOOS GEWELD

Nut en Vermaak legde donderdagavond in den Hoogen Pad de laatste hand aan zijn voorbereiding van de musical STOP!. Het was voor de leden van de fanfare en de drumband even wennen aan een samenwerking met een koor acteurs.

Voor de 22 leerlingen van de Mevr. Courtmansschool was de voorbereiding voor de musical een inspanning en een ontspanning.

Na de repetities in de zaal van de Mevr. Courtmansschool stonden zij donderdagavond voor het eerst op het podium in den Hoogen Pad.

Er waren minder problemen met de repetitie dan met de micro's, die moesten er voor zorgen dat de stemmen van de kinderen boven de muziek van de fanfare kwam en tot op de laatste plaatsen in den Hoogen Pad konden gehoord worden.

Den Hoogen Pad was voor de eenmalige voorstelling van STOP! op zaterdagavond volledig uitverkocht.

 


JULIEN TEERLINCK NAM AFSCHEID VAN ZIJN SPORTTERREIN

Toen het sportpasje op het sportterrein in de Bloemestraat werd ingevoerd, kregen graffitikunstenaars van de gemeente de toestemming om Julien Teerlinck en zijn verzoek om het pasje te laten zien op een van de muren vast te legen.

Voor ons poseerde Julien op zijn laatste werkdag voor het kunstwerk.

Wie de afgelopen 15 jaar op het sportterrein in de Bloemestraat in Maldegem heeft gesport is ongetwijfeld met Julien Teerlinck in contact gekomen.

Gedurende 15 jaar stond Julien in voor het onderhoud van het sportterrein. Vorige week woensdagnamiddag deed Julien voor het laatst zijn ronde op het sportterrein. Donderdagmorgen begon een nieuwe fase in zijn leven.

Het sportterrein was voor Julien zijn tweede thuis. Wie er kwam om te sporten kon op zijn sympathie rekenen. Wie zich niet aan de regels van het sportterrein kon houden kreeg met een andere Julien te maken.

 


 

Home
Home
 
Made in France