De week van Pol Veirman
Zesde jaargang - n° 268 - Week 02: 11 januari tot 17 januari 2009


ADEGEM NAM AFSCHEID VAN ZIJN LAATSTE INWONENDE PASTOOR

Met een eucharistieviering nam Pastoor Adrien Dhooghe na 13 jaar afscheid van Adegem.(foto Gothard De Coninck)

Toen Pastoor Adrien Dhooghe in december uitgenodigd werd voor een gesprek op het bisdom wist hij dat de tijd was aangebroken om afscheid te nemen van Adegem.

"Ik heb zelf niet om een overplaatsing gevraagd daarom stond ik te graag in Adegem. De voorbije jaren had ik wel al enkele voorstellen voor een andere parochie gekregen maar had tot dan de boot kunnen afhouden.

De overplaatsing naar Merelbeke kon ik niet meer weigeren" vertelde hij ons op de vooravond van zijn verhuis.

Met een dankmis in de St. Adrianuskerk, opgeluisterd door de koren Canticorum en de Papaver, nam pastoor Dhooghe op zondag 4 januari afscheid van zijn parochianen.

Tijdens de eucharistieviering blikten leden van de parochiewerkgroep terug op het net geen 13 jarig parochiaal werk van Pastoor Dhooghe.

 

Met de teruggave van de sleutel van de kerk aan Jan Stockman, voorzitter van de Kerkraad, kwam er symbolisch een einde aan het pastoorschap van Adrien Dhooghe over Adegem.

Voor de pastoor zelf is op het tastbare de installatie van de weekkapel de grootste realisatie waaraan hij in Adegem heeft meegewerkt.

Ook de vernieuwing van de stoelen in de kerk en de herstelling van de ramen van de kerk zijn dossiers waarin hij een niet onbelangrijk aandeel heeft gehad. Op religieus vlak waren de hervormingen in de liturgie en vooral de catechese belangrijkste items in zijn pastooraal werk.

"Adegem was de eerste parochie waar ik als pastoor actief was. Ik ben vol verwachtingen aan mijn taak van pastoor begonnen en heb hier na een soms wat moeilijke inloopperiode toch samen met enthousiaste medewerkers goed werk kunnen leveren.

Ik heb wel moeten ervaren dat wij ondanks onze goede wil en inzet de dalende belangstelling voor het geloof in het algemeen en de misviering in het bijzonder ook in Adegem niet hebben kunnen tegen houden.

Toch ben ik ondanks dat niet teleurgesteld in mijn verblijf in Adegem. Ik heb hier mensen gevonden waarmee ik prachtig heb kunnen samenwerken.

Tijdens een receptie in den Hoogen Pad nam Pastoor Dhooghe uitgebreid de tijd om individueel afscheid te nemen van zijn parochianen en zijn naaste medewerkers.

Ik kreeg van mensen de stempel van conservatief opgeplakt. Er zijn normen en waarden waaraan wij ons volgens het bisdom moeten aan houden.

Ik heb die regels altijd gevolgd en heb de mens die ik iets moest weigeren altijd uitgelegd op welke gronden ik mijn beslissing had.

Dat zij het met die normen en waarden niet altijd eens waren daar moet ik begrip voor opbrengen" blikte pastoor Dhooghe voor ons op zijn verblijf in Adegem terug.

Als er iets is dat hem uit Adegem zeker zal bijblijven is het de Kruisweg op 't Oosteindeke en de jaarlijkse plechtigheid die er ieder jaar op Goede Vrijdag plaats vond.

TOEKOMST

Zondag 11 januari wordt Adrien Dhooghe officieel als de nieuwe pastoor van Merelbeke een parochie met 1000 inwoners aangesteld. Daarnaast is hij ook nog pastoor van Gijzenzele een deelgemeente van Oosterzele.

Adrien Dhooghe zal waarschijnlijk de laatste inwonende pastoor zijn die Adegem gehad heeft. Deken Stefaan De Paepe die naast deken ook al pastoor van Maldegem en Kleit was, is nu door het bisdom Gent ook als pastoor van Adegem aangesteld.

Hoewel er nog niets officieels bekend is zullen er toch wijzigingen komen in het Adegems parochiaal leven. Tot vorige week deed pastoor Dhooghe op zaterdag een avondmis in Kleit en Adegem.

Nu zal deken De Paepe moeten nagaan of die twee avondmissen en die in Maldegem kunnen behouden blijven. Ook op het vlak van begrafenissen zal er in de toekomst moeten rekening gehouden worden met begrafenissen in Maldegem en Kleit.

 


MARIA LELOUP VIERDE HAAR 100STE VERJAARDAG MET STIJL

Ter gelegenheid van haar 100ste verjaardag werd Maria Leloup samen met har familie en vrienden in de trouwzaal van het Maldegems gemeentehuis ontvangen.

Statig als een prinses schreed Maria Leloup woensdagnamiddag door de trouwzaal van het gemeentehuis. Ook het bestijgen van de trappen vormde voor haar geen enkel probleem.

Het was haar niet aan te zien dat zij vorig jaar tijdens een val in Adegem –Dorp haar pols brak en kneuzingen opliep.

Zij werd er samen met haar familie, buren en vrienden ter gelegenheid van haar 100ste verjaardag ontvangen door schepen van Burgerlijke Stand Antoine Pauwels en een uitgebreide delegatie van de Maldegemse gemeenteraad.

Het was voor zover wij ons konden herinneren de eerste maal dat een 100 jarige haar verjaardag vierde in het gemeentehuis.

Nadat Annelies Lammertyn het gelukwensentelegram van de koninklijke familie had voorgelezen overhandigde Cecile Ryckaert de 100 jarige een door de koning en koningin getekende foto.

Voor de familie, buren en vrienden blikte schepen Pauwels even terug op het rijk gevulde leven van Maria. Zo hoorden de aanwezigen dat Maria op 7 januari 1909 in de Staatsbaan in Adegem geboren werd. Zij was de oudste van 10 kinderen.

Nadat Maria tot haar twaalfde in Adegem school had gelopen en enkele kleine jobs als loontrekkende had beoefend, ging ze op 14 jarige leeftijd als dienster aan het werk bij de familie Voortman in Gent.

De basis van haar nog steeds goede smaak voor eten en kleren werd ongetwijfeld daar gelegd. Zij moest er tijdens zakendiners opdienen voor een president uit Afrika, gouverneurs en directeurs van bedrijven.

Zij was amper 18 jaar toen zij tijdens haar verblijf met de familie Voortman in Nederland auto leerde rijden.

Op 19 jarige leeftijd had ze veel bekijks toen ze met de Minerva in Adegem door het dorp reed. Op haar twintigste trad zij in dienst bij de familie Lionel Van Damme, zakenman en toen gewezen burgemeester van Eeklo.

Zij hielp er mee voor zorgen dat een deel van haar familie aan de slag kon in het bedrijf van de familie Van Damme.

Maria was ondertussen met haar familie naar de Weide verhuisd. Daar leerde ze Maurice Van de Velde haar buurman die in 1935 haar man werd, kennen.

Zij kregen samen twee dochters Iris en Edith. De familie telt ondertussen ook twee kleinkinderen en drie achterkleinkinderen.

Maria bleef thuis om voor de kinderen te zorgen maar veel mensen hebben op communie- trouw- en andere feesten van haar uitstekende kookkunst genoten.

Het geld dat zij en haar echtgenoot verdienden werd goed besteed. Zij waren amper drie jaar getrouwd toen zij al de trotse eigenaars van hun woning waren.

Hun droom om nog een nieuw huis te bouwen werd na WO II stukgeslagen omdat Gute voor een ongelooflijke geldontwaarding had gezorgd.

VERHUIS

Bij de 100ste verjaardag van Maria hoorde meer dan 1 fles champagne en een hapje.

Nadat ze 58 jaar samen met haar man Maurice in de Weide had gewoond verhuisde ze na het overlijden van haar echtgenoot op 85 jarige leeftijd naar het appartement op de hoek van Adegem –Dorp en de Adegemse Kerkstraat waar ze nu al 15 jaar woont.

Zij heeft zich, zoals van haar kon verwacht worden, vlot aan haar nieuwe omgeving aangepast. Zij onderhoudt goede contacten met haar buren en een lekker etentje en een bezoekje aan een tearoom slaat zij net als een wandeling niet af.

TOEKOMST

Schepen Antoine Pauwels overhandigde Maria het gemeentelijk geschenk een mozaïek met daarin een beeld van het toekomstig gerenoveerd gemeentehuis.

Zij blijft op de hoogte van wat er reilt en zeilt in Adegem en de wereld en ze zit niet om een aangebrand mopje verlegen. Zij hoopt dat aangename leven nog enige tijd samen met haar familie en vrienden verder te kunnen zetten.

"Om fit en gezond te blijven en lang te leven moet je vroeg opstaan, dagelijks turnoefeningen doen, lekker en gezond eten en niet te laat gaan slapen" vertrouwde zij schepen Pauwels toe.

Na die wijsheid was het voor Maria tijd om samen met haar familie en vrienden te klinken op haar 100ste verjaardag. Schepen Pauwels maakt al een afspraak voor de viering van haar 101ste verjaardag.

 


ADEGEM KLONK OP HET NIEUWE JAAR

De vrieskoude was niet sterk genoeg om de Adegemnaren weg te houden van de nieuwjaarsreceptie op het kerkplein.

Dank zij het initiatief van het feestcomité konden de Adegemnaren ook bij het begin van 2009 op een gezellige manier elkaar een gelukkig nieuwjaar wensen.

Nog meer mensen van vorig jaar gingen dit jaar op de uitnodiging van het feestcomité in. Mochten de weersomstandigheden te bar geweest zijn had het feestcomité een overeenkomst met de directie van de Papver om de receptie naar de overdekte speelplaats van de Papaver te verhuizen.

De meeste deelnemers aan de receptie waren het er over eens dat het kerkplein de geschiktste plaats is om nieuwjaarswensen uit te wisselen.

Terwijl pastoor Dhooghe in de kerk nog afscheid nam van zijn parochianen, werden op het kerkplein de eerste nieuwjaarswensen al uitgewisseld en werden de eerste flessen ontkurkt.

Het ging er ook dit jaar bijzonder gezellig aan toe tijdens de nieuwjaarsreceptie. Niemand had haast.

In minder dan geen tijd stond het kerkplein vol. Officiële toespraken waren er niet nodig. De mensen kwamen naar het kerkplein om er vrienden en kennissen te ontmoeten.

De leden van het kermiscomité zorgden er met de glimlach voor dat iedereen tijdig van spijs en drank voorzien werd.

Bij het aansnijden van een nieuwe fles controleerde David of het drankje wel straf genoeg was voor de gasten.

Met Aduente had het comité een groep naar de receptie uitgenodigd die wist wat er van hen op de receptie werd verwacht.

De versterkers bleven uit staan en de muzikanten mengden zich ook regelmatig onder de gasten. Het publiek kon daardoor van zowel spijs en drank als van de muziek genieten.

Het ging er zo gezellig aan toe dat de meeste mensen later naar huis gingen dan zij gepland hadden.

 


KARL VANNIEUWKERKE EN LES SUPAPPES TE GAST IN DEN HOOGEN PAD

Zaterdag 17 januari zijn sportjournalist Karl Vannieuwkerke en les Supappes te gast in Adegem. Vanaf 20u30 blikken zij in den Hoogen Pad op een eigenzinnige manier terug op het wielerjaar 2008.

Naast beelden van de belangrijkste wedstrijden komen tijdens hun optreden ook nieuwtjes uit de wielerwereld en zijn entourage naar buiten die tijdens het wielerjaar zelf nooit het nieuws haalden.

Voor informatie over en reservatie voor het optreden kan contact opgenomen worden met het secretariaat van den Hoogen Pad tel 050-71.00.21 of via [email protected] .

Kaarten kosten in vvk €16,00, add €19,00 Houders van een klein abonnement betalen €15,00. De bezitters van een groot abonnement kunnen de avond voor €14,00 bijwonen.

 


VRIJWILLIGERSWERKERS WARMHOF IN DE KIJKER

Tijdens de nieuwjaarsreceptie voor de bewoners van 't Warmhof werd nog eens duidelijk welke belangrijke rol de vrijwilligerswerkers naarst het OCMW personeel spelen in het leven van de rusthuisbewoners.

Een complimentje aan die vrijwilligers, waarvan er enkele bij zijn die reeds meer dan 15 jaar als vrijwilligerswerker actief zijn, was dan ook meer dan verdiend.

 


IJSPRET OP HET WACHTBEKKEN

De dagenlange strenge vorst heeft er voor gezorgd dat er op de beide wachtbekkens op Baaikesede een dikke laag ijs ligt.

Op het wachtbekken langs de rechterzijde van Baaikesede mag er niet geschaatst worden.

Omdat er door de daling van het water in de beek ook water uit het wachtbekken is weggevloeid en er tussen de ijslaag en het water een luchtlaag zit bestaat de kans dat het ijs door de het gewicht van de schaatsers zou breken.

De schaatsers trokken dan maar massaal naar het wachtbekken aan de linkerzijde van Baaikesede. Enkele scholen organiseerden een (goedkope) sportnamiddag.

 


UW VOETPAD NIET SNEEUW EN IJSVRIJ HOUDEN KAN U GELD KOSTEN

Het is jaren geleden dat we nog eens zo een vroege en hevige winterprik hebben gekend. De gemeente vestigt er de aandacht van de bevolking op dat het voetpad voor uw woning sneeuw en ijsvrij te houden een wettelijke verplichting is.

Het niet vervullen van die plicht kan gesanctioneerd worden via de Gemeentelijke Administratieve Sancties (GAS). De minimum boete bedraagt €60,00.

 


 

Home
Home
 
Made in France