De week van Pol Veirman
Zesde jaargang - n° 267 - Week 01: 04 januari tot 10 januari 2009


PLATTELANDSCOMITE EN KVLV ORGANISEERDEN SPROOKJESWANDELING

Meer dan 200 namen stonden er op de inschrijvingslijst van de sprookjeswandeling die door het comité plattelandsontwikkeling Meetjesland en KVLV Adegem werd georganiseerd.

Ieder jaar zoekt de vzw plattelandsontwikkeling Meetjesland een gemeente die bereid is om een jaar met haar samen te werken.

In dat jaar worden dan in die gemeente een drietal activiteiten georganiseerd die het landschap en of het landbouwleven extra in de verf zetten.

Voor 2009 is Maldegem en zijn deelgemeenten de partner van het plattelandscomité. De eerste activiteit, een sprookjeswandeling, werd op zaterdag 27 december in samenwerking met KVLV Adegem georganiseerd.

Meer dan 200 mensen uit Adegem en omgeving schreven zich voor deze wandeling in. Er kon gestart worden om 17u en om 18u.

De start en aankomst van de wandeling waren in de zaal van de familie Claeys in de Vulderstraat.

De meeste wandelaars hadden zich in kledij gestoken waarmee ze ook in het donker goed zichtbaar waren. Ook aan de inschrijvingstafel was er materiaal te krijgen waardoor de wandelaars zich veiliger in het verkeer voelden tijdens de wandeling, en in de meestal weinig verlichte straten.

De koude en de duisternis kon de wandelaars niet deren. In de stopplaatsen werd de innerlijke mens versterkt en verwarmd.

De wandeling bracht de deelnemers eerst naar Malecote bij de familie Sierens. Op dat bedrijf staat de kweek van geiten centraal.

Het drankje en de hapjes die de deelnemers daar werden aangeboden waren dan ook afgeleid van de melk van geiten. Van de geitenboerderij ging het naar het landbouwbedrijf van de familie Blomme.

Ook daar wachtte de deelnemers een versnapering. Bij hun terugkeer in de Vulderstraat bij de familie Claeys werd de innerlijke mens evenmin vergeten.

Tijdens het bezoek aan de bedrijven kregen de volwassen deelnemers uitleg over het bedrijf.

Terwijl de grote mensen luisterden naar die uitleg genoten de kinderen van de verhaaltjes die hen werden voorgelezen. Bij de familie Claeys werd er 's avonds nog lang nagekaart over de winterse sprookjeswandeling.

 


PAROCHIAAL ADEGEM WUIFT PASTOOR DHOOGHE UIT

Zondag 11 januari wordt Adrien Dhooghe in Merelbeke officieel als nieuwe pastoor aangesteld. Adegemnaren die deze aanstelling zondagvoormiddag willen bij wonen maar zelf over geen vervoer beschikken kunnen mee met de autobus die door de parochiewerkgroep wordt ingelegd.

Er kan daarvoor contact opgenomen worden met de leden van de parochiewerkgroep: Wilfried Verlinden, Ivan Maeyens, Jan Wouters en Lieve Crul.

Zolang er geen nieuwe pastoor voor Adegem is aangesteld kunnen mensen die vragen of mededelingen hebben voor de parochie zich wenden tot de leden van de parochiewerkgroep.

Het staat ondertussen nog niet vast of Adegem een nieuwe inwonende pastoor krijgt of zijn pastoor met andere parochies moest delen.

Zowel in de dekenij als op het bisdom was daarover nog geen uitsluitsel te krijgen.

 


FIETSERS OPGELET DE POLITIE HOUDT U IN HET OOG !

Vanaf 5 januari verscherpt de lokale politie Maldegem zijn controles op de fietsers. Uit losse controles is gebleken dat veel, zowel jongeren als volwassenen, zich in het verkeer begeven met fietsen die niet volledig in orde zijn met de wetgeving.

Daarbij komt nog dat veel fietsers ( jong en oud) ook als het donker is of de zichtbaarheid minder dan 200m is, zonder licht rijden.

Vanaf 2 januari zal de politie extra controles uitvoeren bij de fietsers. Als bij een controle tekortkomingen aan de fiets worden vastgesteld dan volgt er een PV van waarschuwing.

De fietsers moet zich dan, binnen de opgelegde termijn, met zijn volledig in orde gestelde fiets bij de politie melden.

Wordt iemand tegengehouden omdat hij zonder licht rijdt dan kan hij een PV van waarschuwing krijgen als het om een klein defect gaat. In de andere gevallen krijgt een volwassene een PV met onmiddellijke inning van €50,00.

Is de fietser tussen de 16 en de 18 kaar dan wordt en PV opgemaakt en wordt de boete van €50,00 opgelegd door het parket. Die boete zal dan door de ouders van de minderjarige moeten betaald worden.

VERKEERSVORMINGSKLAS

Kinderen tussen 12 en 16 jaar die bij een controle in overtreding worden bevonden krijgen geen PV.

In overleg met het parket wordt er een fietsdossier opgemaakt. De minderjarige fietser zal dan uitgenodigd worden om op woensdagnamiddag of zaterdagvoormiddag een les in de fietsvormingsklas te volgen.

De les over veiligheid in het verkeer duurt twee uur en wordt gegeven door iemand van de lokale politie.

 


KOMT ER EEN NIEUWE JEUGDBEWEGING IN ADEGEM ?

De Maldegemse jeugdraad organiseerde zijn nieuwjaarsreceptie in de Redekiel reeds op zaterdag 27 december.

Tijdens die gezellige bijeenkomst vernamen wij dat er een poging wordt ondernomen om in Adegem een nieuwe jeugdbeweging op te richten.

Momenteel moeten de Adegemse jongeren die bij een jeugdbeweging willen aansluiten naar Kleit, Maldegem of buiten de gemeente om een jeugdbeweging te vinden. Het initiatief om in Adegem een nieuwe jeugdbeweging op te starten zou uitgaan van een meewerken van KAJ Nationaal.

Tijdens de vroege nieuwjaarsreceptie stelde de jeugdraad ook zijn nieuwe website www.jeugd-maldegem.be voor.

Op die site is voor jongeren en jeugdbewegingen te vinden over alles wat de jeugd en jeugdwerking aangaat.

Jeugdbewegingen kunnen ook een eigen pagina hebben op die site. Zij moeten daarvoor contact opnemen met de jeugddienst. Zij moeten wel zelf instaan voor de opmaak en het up to date houden van die pagina.

 


GRANDIOZE KERSTBOOMINZAMELNG

Wie zich geen raad weet met zijn kerstboom kan hem op zaterdag 11 januari vanaf 14u naar de markt in Maldegem brengen. De Raad van Elf organiseert er zijn jaarlijkse kerstboominzameling.

Vanaf 14u kunnen de kerstbomen in de container op het marktplein voor het gemeentehuis is opgesteld gekieperd worden. Vanaf dat uur is ook het dreupelkot open.

Ook dit jaar koppelt de Raad van Elf een winterrock aan de kerstboominzameling. Om 19u30 is er het eerste optreden van Marino Punk.

Een halfuurtje later wordt hij afgelost door de groep Vancouver. Om 21u is Mario Punk er opnieuw me zijn accordeon. Een halfuurtje later wordt het podium ingenomen door Grimpie.

De mensen die zaterdagavond naar de markt komen kunnen niet alleen genieten van de optredens. Er wordt er naast jenever ook Glühwein, soep en pintjes geschonken. Ook pannenkoeken en warme chocomelk staan er op het menu.

De slagerijen van Maldegem trakteert de bezoekers van Winterrock vanaf 19u30 op BBQ - hapjes.

 


VENECO2 LEGT REGIONAAL BEDRIJVENTEREIN AAN

Voor de uitbreiding van het industrieterrein moest de gemeente kiezen tussen zelf de uitbreiding van het bestaande industrieterrein realiseren of die taak overlaten aan bureau of dienst met ervaring die materie.

Aan de realisatie van het de uitbreiding kan pas begonnen worden als het Provinciaal Ruimtelijk Uitvoeringsplan (PRUP) door de provincieraad is goedgekeurd.

Er zijn tijdens de periode van het openbaar onderzoek van het ¨PRUP zoveel bezwaarschriften binnengekomen bij de Provinciale Commissie Ruimtelijke Ordening (PROCORO) dat die commissie meer tijd nodig heeft dan voorzien om al die klachten te verwerken en hun advies voor het provinciebestuur op te maken.

GEEN KOSTEN

Het college van burgemeester en schepenen stelde tijdens de laatste gemeenteraadszitting van 2008 voor om de aanleg van het regionaal industrieterrein toe te vertrouwen aan VENECO2. Volgens het college draait de administratieve molen sneller voor privé-bedrijven en diensten als VENECO2 dan voor openbare besturen.

"Door de opdracht door te schuiven naar VENECO2 moet de gemeente geen geld lenen om in de uitbreiding steken. Daardoor wordt de leninglast van de gemeente, waarop de oppositie kritiek heeft, niet verhoogd" stelde burgemeester Johan De Roo tijdens zijn inleiding van het punt.

GEEN WINST

Jason Van Landschoot (OGP) kon zich niet vinden in het voorstel van het college. "Wij moeten niet investeren maar halen daardoor ook geen winst uit de verkoop van de nieuwe industriegrond.

Die winst gaat dan naar VENECO2" reageerde het oppositielid. Het kan volgens het OGP raadslid ook niet dat de gemeente die opdracht zonder openbare aanbesteding toewijst aan VENECO2.

Volgens schepen Remi De Jaeger komt de winst waarover de heer Van Landschoot het had er pas over 10 of 15 jaar, maar moet er wel onmiddellijk geld in het project gestoken worden om de gronden te onteigenen en om de nodige infrastructuur, waaronder een nieuwe baan aan te leggen.

"Ook bij de vorige uitbreiding van ons industrieterrein werd er pas winst gemaakt bij de verkoop van de laatste percelen industriegrond" besloot schepen De Jaeger zijn repliek.

In tegenstelling met zijn fractiegenoten stemde de heer Van Landschoot tegen het doorschuiven van de uitbreiding van het industrieterrein naar VENECO2.

Na de stemming kondigde hij aan dat hij voor het eerst in zijn politieke loopbaan bij de gouverneur klacht zal indienen tegen een beslissing van de gemeenteraad.

 


 

Home
Home
 
Made in France