De week van Pol Veirman
Zesde jaargang - n° 265 - Week 51: 21 december tot 27 december 2008


CANADEZENLAAN OPEN VOOR EINDE 2008

Maandag werd begonnen met de heraanleg van de rijweg in de Canadezenlaan. De openstelling van Canadezenlaan is voorzien voor de laatste week van 2008.

Tijdens de informatievergadering die in het vooruitzicht van de werken in de Canadezenlaan werd georganiseerd, maakte de firma Cochuyt –De Smet zich sterk dat zonder onvoorziene omstandigheden de werkzaamheden in het eerste deel van de Canadezenlaan voor het einde van 2008 achter de rug zouden zijn.

Dat eerste deel heeft de afgelopen weken een grondige facelift gekregen. Nadat de kasseien waren verwijderd, werd de enkelvoudige riolering vervangen door een riolering met afzonderlijke leidingen voor het vervuilde water en voor het regenwater. Ook de voetpaden ondergingen een grondige gedaanteverwisseling.

KLINKERS

Vorige week zag het eerste deel van de Canadezenlaan er nog zo uit. Wie nu langs de staatsbaan rijdt krijgt een andere Canadezenlaan te zien.

Even werd gevreesd dat door de regen de onderlaag van de rijweg niet tijdig zou kunnen aangelegd worden. Maandagvoormiddag was alles klaar en de eerste klinkers aan het kruispunt met de Staatsbaan gelegd.

Er blijft daar nog wel een klein stukje open omdat daar nog werken aan de verkeerslichten moeten gebeuren. Omdat er ter hoogte van de spoorweg ook werken werden uitgevoerd dreigde de afwerking van de Canadezenlaan opnieuw vertraging op te lopen.

Schepen van Openbare Werken Noel Wille heeft op de laatste werfvergadering de verzekering gekregen dat de Canadezenlaan voor het einde van 2008 opnieuw voor het verkeer wordt opengesteld.

 


PASTOOR DHOOGHE NEEMT NA 13 JAAR AFSCHEID VAN ADEGEM

Zondag 4 januari neemt pastoor Adrien Dhooghe met, om 9u30 een eucharistieviering in de Sint Adrianuskerk, officieel afscheid van Adegem. Na de mis wordt parochiaal Adegem uitgenodigd op een afscheidsdrink in den Hoogen Pad.

Op 11 januari volgt dan de officiële aanstelling van Adrien Dhooghe als de nieuwe pastoor van Merelbeke.

Wie die aanstelling wil bijwonen maar geen vervoer heeft kan de verplaatsing naar Merelbeke maken met de autobus die door de parochiewerkploeg wordt ingelegd.

Wie wil bijdragen in het afscheidsgeschenk dat de parochie aan pastoor Dhooghe wil aanbieden kan zijn bijdrage in een gesloten omslag afgeven bij Lieve Crul Verbranden Bos 10 Adegem, Ivan Maeyens Bilken 15 Adegem, de Basisschool De Papaver Adegem Dorp en Jan Stockman Staatsbaan 58 Adegem.

Van Deken De Paepe vernamen we dat de kans dat Adegem nog een pastoor zijn voor zijn parochie alleen krijgt is zeek klein.

Hij verwacht dat in de nabije toekomst zal bekend gemaakt worden voor welke regeling het bisdom Gent voor Adegem wordt gekozen.

 


DE KRUIPUIT HEEFT ALS EERSTE HET DERDE M O S LOGO

De directie, leerkrachten en leerlingen van de gemeenteschool op de Kruipuit zijn er trots op dat zij als eerste school van de gemeente Maldegem het derde M O S log hebben behaald.

Vier jaar geleden werd door het Vlaams Gewest het M O S logo ingevoerd. Na een uitgebreide informatiecampagne over Milieuopvoeding op School (M O S) konden de scholen zich in het M O S project inschrijven. Wie na een jaar aan bepaalde voor waarden voldeed kon een eerste logo behalen.

De gemeenteschool op de Kruipuit, daarbij aangemoedigd door de schepenen van onderwijs en milieu, was de eerste school van Maldegem en zijn deelgemeenten die zich voor het M O S project inschreef.

Het eerste jaar werd door de school vooral aandacht besteed aan het besparen van energie en het sorteren van afval.

In alle klassen werd een M O S verantwoordelijke aangesteld. Die verantwoordelijke moest en moet er nog altijd voor zorgen dat er zuinig wordt omgesprongen met energie en dat de kraantjes niet blijven lopen.

In alle klassen kwamen er ook boxen waarin het afval gesplitst werd opgespaard. Na een jaar kreeg de school een positieve evaluatie en haar eerste M O S logo. Ook het jaar daarop werd er aan milieuopleiding gedaan.

Er werd een recyclagestraat aangelegd waarin ook een compostton werd geplaatst. Om de etensresten van de kinderen niet meer in de vuilnis emmer te moeten achterlaten schafte de school zich kippen aan.

Er werd ook een moestuintje aangelegd waar de kinderen een opleiding in groene vingers krijgen. Al die inspanningen werden met een tweede M O S logo beloond.

Het vorig schooljaar heeft de school op de kruipuit zich meer toegelegd op groen in de klassen. Er werden ook enkele initiatieven genomen in verband met onderzoeken op planten en water.

NOG EEN STAP

Bij het begin van dit schooljaar kreeg de gemeenteschool op de Kruipuit bericht dat zij ook het derde M O S verdiend had. Naast het logo kreeg de school ook een radio die op alternatieve energie werkt.

Er is nog een graad boven het derde Logo maar omdat niveau te halen zullen er op de school nog enkele initiatieven moeten genomen worden.

Die zullen dan vooral gaan over veiligheid in het verkeer en het gebruik van het openbaar vervoer.

De directie, leerkrachten, het oudercomité dat steeds klaar is om te helpen waar nodig, en de leerlingen zijn er van overtuigd dat zij over een jaar ook de hoogste M O S onderscheiding kunnen binnenhalen.

 


KERSTSFEER BIJ OKRA ADEGEM

Met het klassiek kerstspel en het verhaal van het meisje met de zwavelstokjes brachten de leerlingen van het derde leerjaar van de Papaver de kerststemming bij OKRA.

OKRA Adegem kreeg tijdens zijn laatste algemene vergadering van dit jaar het bezoek van de leerlingen van het derde leerjaar van de Papaver.

In het verleden hebben nog leerlingen van de Papaver opgetreden voor OKRA en voor de bewoners van het Elisabethrusthuis.

De juffen Annelies en Kim hadden voor hun bezoek aan de leden van OKRA enkele nummertjes ingestudeerd.

Met het kindje met de zwavelstokjes toonden ze dat kerstmis niet voor iedereen een tijd van eten en cadeautjes is. Ook het klassiek kerstverhaal ontbrak niet in hun programma.

Met een lied en onder applaus van de OKRA leden namen de leerlingen van de Papaver afscheid van hun publiek in den Hoogen Pad.

Er werden ook enkele gedichten voorgedragen. Toen juf Annelies de gitaar bovenhaalde was het duidelijk dat de kinderen ook hun zangtalent zouden laten horen.

Afscheid nemen deden zij met Vrolijke Vrienden van Bob Davidsen. Voor zij de zaal verlieten overhandigden de leerlingen de OKRA leden allemaal een zelfgelaakte kerstkaart.

Een gebaar dat door die mensen zeer naar waarde werd geschat. Zij bedankten de kinderen en de juffen dan ook met een warm applaus.

 


DUIVEN IN DE KIJKER

Voor de 37ste maal wordt in Adegem op kerstdag een grote nationale duivententoonstelling georganiseerd. De eerste tentoonstellingen werden in de zaal D'Have georganiseerd.

De laatste jaren hebben de duivenliefhebbers op 25 december afspraak in het André Trensonstadion in de Ringbaan. Dit jaar kunnen de duivenliefhebbers er tussen 14u en 17u de kampioenenduiven van O & A Schoors –De Waele (Adegem),

Julien en Dirk Dhanys (Evergem) Arnold Van De Woestyne (Adegem), Michael Rodts (Watervliet), Eddy en Bart Vermeulen ( Bottelare), Daniel Van Gansbeke (Adegem), F De Jaeger – D Devylder (Knesselare) ,

Geert Landuyt (Adegem), Antoine Timmerman (Knesselare), Robert De Laere (Adegem) Marin De Pauw ( -Waarschoot) en Bertrand De Cock (Middelburg), bewonderen.

De bezoekers kunnen ook nog een prijs winnen in de gratis tombola waarvan de winnende nummers rond 17u worden.

 


DE KASSEIKES STELDEN HUN HOFHOUDING VOOR

Terwijl op zondag 23 november de sneeuw met bakken uit de hemel viel stelde de Orde van de Kasseikers in hun lokaal 't Damberd hun hofhouding van 2009 voor.

De Adegemse carnavalsorde heeft naast Keizer Mike en Keizerin Sonja ook een prinspaar 2009. Jurgen Van Rie en zijn prinses Griet zwaaien in 2009 de carnavalsscepter bij de Kasseikes.

Jeugdprins Sven Vandevelde heeft hofdame Charlotte aan zijn zijde. Ondanks de minder gunstige weersomstandigheden waren verschillende carnavalsordes op de afspraak.

Zoals het een carnavalsorde past trokken ook de Kasseikes veel tijd en amusement uit voor de voorstelling van hun hofhouding.

 


BELASTINGEN WIJZIGEN NIET

Nog nooit was de bespreking van de gemeentebegroting zo kort als dit jaar.

De raadsleden die een speciale commissievergadering aan de begroting gewijd hadden handelden de bespreking van een begroting waarin bijna 23miljoen euro aan inkomsten en uitgaven zitten af in minder dan een half uur.

De belastingen zijn te hoog en er wordt te veel in luxe projecten geïnvesteerd, stelde de opositie. Reactie van schepenen van financiën: Zeg hoeveel wij de aanvullende belasting op de personen belasting (tot en met 2013) en de opcentiemen (1350) moeten laten dalen en zeg ons wat wij door de mindere inkomsten uit het investeringsprogramma moeten schrappen.

 


PRINS GEORGES I REGEERT IN 2009 OVER CARANVAL IN MALDEGEM

In hun lokaal de Schouwburg stelde de Raad van Elf maandagavond zijn prinscarnaval 2009 voor. Mario Thys die vorig jaar de secondant was van Keizer Tim is Prinscarnaval 2009.

Omdat hij in Maldegem verschillende roepnamen heeft, koos Mario Thys Georges I als prinsennaam. Prinses Chantal Bracke zal carnaval 2009 aan de zijde van Prins Georges I meemaken.

Jens wordt de secondant van de nieuwe prinscarnaval. Voor carnaval 2009 heeft Georges I samen met het Adegemse Delicio een speciaal pikante salade in petto.

Bakkerij Chris heeft al een carnavalsbroodje, dat bij de carnavalssalade past, klaar. Prins Georges I wil tijdens zijn ambtsperiode ook de alaafcultuur in ere herstellen. Tijdens zijn installatie maandagavond gaf hij alvast het goede voorbeeld.

 


CONTROLE OP NALEVING EENRICHTINGSVERKEER

Terwijl de rotonde op het kruispunt van de Gidsenlaan en de Vakekerkweg werd aangelegd, en het eerste deel van de Vakekerkweg een facelift kreeg, mocht het verkeer dat vanuit de Edestraat in de Noordstraat kwam links of rechts afslaan.

Het eenrichtingsverkeer tussen de Edestraat en de Bloemestraat werd daardoor tijdelijk opgeheven. Nu die werken achter de rug zijn heeft de gemeente sedert maandag 15 december opnieuw eenrichtingsverkeer ingevoerd in de Noordstraat tussen de Bloemestraat en de Edestraat.

Er zullen in de toekomst extra controles worden uitgevoerd en PV 's worden uitgeschreven voor de automobilisten die vanuit de Noordstraat in de richting van de Bloemestraat rijden.

De gemeente keurde ook de invoering van de Blauwe Zone goed in het deel van de Vakekerkweg dat een facelift kreeg.

 


OOK DE SOEPKIEKENS HEBBEN EEN NIEUWE PRINS CARNAVAL

Bij de soepkiekens zijn er nog verschillende kandidaten die prinscarnaval willen worden. Daarom organiseren zij jaarlijks een verkiezing.

Dit jaar won Thomas Savat die verkiezing. Met zijn prinses Saskia Defruyt aan zijn zijde zal hij als boegbeeld van de Soepkiekens door carnaval 2009 trekken.

 


Het Adegem net team wenst al onze lezers een zalige kerst toe


 

Home
Home
 
Made in France