De week van Pol Veirman
Vijfde jaargang - n° 264 - Week 50: 14 december tot 20 december 2008


AFSCHEID VAN LIEN VAN TOMME

Een ongeluk brak haar jonge leven af. Zaterdagvoormiddag begeleiden haar familie en vrienden de 17 jarige Lien Van Tomme naar haar laatste rustplaats.

 


ER WORDT GEDANST IN DE ZAAL D'HAVE

Bij een cha cha cha waren er meer kijkers dan dansers op de dansvloer. Bij een slow was het net omgekeerd.

Veel dansliefhebbers waren sinds de definitieve sluiting van de Royal in de Nieuwstraat een beetje op den dool.

Zij waren verplicht om andere oorden op te zoeken om hun weekendhobby te kunnen beleven. Voor sommigen betekende dat een verplaatsing van tientallen kilometers.

In sommige zalen werden en worden ze zelfs als indringers bekeken.

Het nieuws dat Peter Van Praag op zondag dansnamiddagen zou organiseren in de zaal D'Havé in Adegem Dorp gaf hen weer hoop.

Vorige week zondag hadden de dansliefhebbers een eerste maal afspraak in de zaal D'Havé. De komst van Luc De Ridder stond borg voor heerlijke live dansmuziek.

Peter Van Praag had voor zijn eerste dansnamiddag op een 80 tal mensen gerekend. Het nieuws van de dansnamiddag had blijkbaar als een lopend vuurtje de ronde gedaan.

De vertrouwde gezichten uit de Royal waren allemaal op post. Er moesten steeds nieuwe tafels en stoelen worden bijgezet waardoor de dansvloer steeds kleiner werd. Uiteindelijk werd ook de kleine zaal in gebruik genomen.

Peter Van Praag werd door alle aanwezigen gefeliciteerd met zijn initiatief

TOEKOMST

Peter weet ook dat een zwaluw de lente niet maakt. Hij is vast van plan om van de dansnamiddagen op zondag in de zaal D'Havé een traditie te maken.

Op zondag 21 december komt er een tweede dansnamiddag. Dan zorgt Dirk Van de Voorde voor de passende dansmuziek.

Vanaf 11 januari 2009 zou er ieder zondagnamiddag gedanst worden in de zaal D'Havé. Peter overweegt nu ook om het dansen vanaf februari naar zaterdagavond uit te breiden. Dat nieuws klinkt de dansliefhebbers als muziek in de oren.

 


HOE VERLIEP DE MOBILISATIE IN ADEGEM ?

Ook voor het Jaarboek 2008 is de belangstelling groot.

Zaterdagnamiddag stelde de heemkundige kring het Ambacht Maldegem in 't Warmhof zijn Jaarboek 2008 voor. Het werd opnieuw een lijvig document van 368 bladzijden.

In 140 bladzijden blikt Jozef Dobbelaere terug op de mobilisatie in de jaren die aan WOII voorafgingen. Aan de hand van foto's, brieven en officiële documenten, laat Jozef ons lezen hoe de mannen persoonlijk op de hoogte gebracht werden dat zij zich moeten melden om in geval van nood het land te verdedigen.

Voor hij de eerste regels op papier zette is hij in verschillende archieven gedoken. Hij is ook op bezoek gegaan bij verschillende mensen die nog over die periode kunnen getuigen en die ook nog documenten uit die periode in hun bezit hebben.

In zijn bijdrage heeft hij ook de lijst met namen van de Maldegemnaren, die destijds werden gemobiliseerd, opgenomen.

Nabestaanden van Henry English waren aanwezig op de voorstelling van het jaarboek 2008 b

In een van zijn bijdragen keert Hugo Notteboom terug naar WOI meer bepaald naar Henry English die tijdens WO I naam maakte als tekenaar. Op weg naar familie belandde hij in Adegem waar hij onwel werd en kort daarop op jonge leeftijd stierf.

De heemkundige Kring brengt in zijn Jaarboek 2008 ook hulde aan Jozef De Baets, die zolang zijn gezondheid het hem toeliet, een actieflid van de heemkundige kring het Ambacht Maldegem was.

Het boek is nog steeds te koop bij het bestuur van het Ambacht Maldegem.

 


GINO DE LAERE NAM DEEL AAN HET GROOT DICTEE DER NEDERLANDSE TAAL

Gino De Laere was een van de 20 Vlamingen die samen met 10 bekende Vlamingen op zaterdag 13 december in Den Haag deelnamen aan het jaarlijks Groot Dictee der Nederlandse Taal.

Gino is 46 jaar, een geboren Adegemnaar, die nu in de Stationsstraat in Maldegem woont. Een vijftal jaren geleden heeft het leven van Gino een andere wending genomen.

De koetswerkhersteller begon online deel te nemen aan spellingwedstrijden. Hij werd daarin gestimuleerd door Freddy Storm die hij als zijn mentor beschouwt. Samen nemen zij regelmatig deel aan dicteewedstrijden.

Gino nam deel aan de preselectie van het Groot Dictee der Nederlandse Taal dat voor de Belgische kandidaten door het dagblad De Standaard werd georganiseerd.

Die preselectie bestond uit het kiezen van de correcte spelling van woorden en het verbeteren van teksten. Bij de loting van de correcte inzendingen kwam ook Gino uit de bus. Na een telefoontje uit Nederland was hij zeker dat hij aan het prestigieuze dictee mocht deelnemen.

Hij kreeg vanaf dat moment ook dagelijks, als voorbereiding op het dictee, teksten doorgestuurd van de heer Pieter Van Diepen uit het Nederlandse Leiden.

Als voorbereiding op het dictee van 13 december herlas Gino ook de meer dan 400 dictees die hij in zijn bezit heeft.

De tekst die in Den Haag werd voorgelezen was van de hand van de schrijfster Kristien Hemmerechts. Dat had volgens Gino het voordeel dat er geen typisch Nederlandse woorden of uitdrukkingen in de tekst voorkwamen. Hij wist wel dat Kristien Hemmerechts over een uitgebreide woordenschat beschikt en dat het dus niet zó gemakkelijk zou zijn.

Gino verkeerde in Den Haag in hoog gezelschap. Hij deed het uiteindelijk niet slecht: hij eindigde in de eerste helft van het deelnemersveld, met minder fouten dan het gemiddelde.

Wij wensen hem nog veel succes met zijn voor iemand met zijn beroep niet alledaagse hobby.

 


PROEF EENS NEN DRUPNEUZE

Het Meetjesland heeft nu ook zijn eigen kerstbier. Vrijdagavond werd het eerste in het Meetjesland ontwikkelde en gebrouwde kerstbier in de Bierloods in Broekelken 30c voorgesteld.

Het nieuw streekbier zat het tijdens het weekend al in het streekbierenpakket dat door de Bierloods, tegen een democratische prijs en met de passende hapjes, aan zijn klanten werd aangeboden.

Het nieuwe streekbier, dat de naam den Drupneuze meekreeg, is ook in de winkel van de Bierloods te koop.

 


JAN EN LINDA NAMEN NA 22 JAAR AFSCHEID VAN DE Dr.HERREBAUTLAAN

Donderdagavond nodigden Jan Wauters en zijn echtgenote Linda Vanneste de inwoners van de Dr. Herrebautlaan uit voor een afscheidsdrink.

Na 22 jaar ruilen Jan en Linda de Dr. Herrebautlaan in Adegem voor de Bogaardestraat in Maldegem. De inwoners van de Dr. Herrebautlaan zullen Jan en Linda die steeds bereid waren om iemand te helpen, en hun twee zonen missen.

Jan en Linda hebben zichzelf al uitgenodigd voor het volgende wijkfeest van de Dr. Herrebautlaan.

 


INWONERS VAN DE EDESTRAAT KUNNEN WEER VRIJ ADEMHALEN

Sedert vrijdag is er weer normaal verkeer mogelijk tussen de Westeindestraat, de Vakekerkweg en de Gidsenlaan.

Zoals aannemer De Waele had beloofd waren de twee fazen van de werken voor 15 december klaar. Door de aanleg van het rondpunt op het kruispunt van de Vakekerkweg en de Gidsenlaan, en de herinrichting van het eerste stukje van de Vakekerkweg, zijn er enkele parkeerplaatsen gesneuveld.

Tijdens de volgende gemeenteraadszitting wordt er gestemd over de uitbreiding van de Blauwe Zone in het eerste deel van de Vakekerkweg tot aan het rondpunt.

Voor de inwoners van de Edestraat is de openstelling van de Vakekerkweg voor het verkeer goed nieuws.

Het verkeer in de Edestraat zal opnieuw normaal worden omdat vanaf maandag 15 december het verkeer in beide richtingen in de Noordstraat, tussen de Edestraat en de Bloemestraat, wordt afgeschaft.

Van uit de Edestraat mag men als automobilist nog enkel in de richting van de Marktstraat rijden.

 


Home
Home
 
Made in France