De week van Pol Veirman
Vijfde jaargang - n° 263 - Week 49: 07 december tot 13 december 2008


LIEN VAN TOMME VERONGELUKTE OP WEG NAAR SCHOOL

Donderdagmorgen vertrok de 17 jarige Lien Van Tomme van thuis op Staalijzer in Adegem welgezind naar de lessen in O L Vrouw Ten Doorn in Eeklo.

Die tocht gebeurde net zoals anders samen met twee van haar vriendinnen. Donderdagmorgen is het mis gelopen.

Op het kruispunt van de Ring en de Raverschootstraat op het grondgebied van Eeklo werd ze aangereden door een vrachtwagen. Lien werd zwaar gewond naar het AZ Alma in Eeklo gevoerd en daarna overgebracht naar het AZ Lucas in Gent waar zij aan de opgelopen verwondingen overleed.

Haar familie en vrienden nemen op zaterdag 13 december om 9u45 in de St. Adrianuskerk in Adegem met een eredienst afscheid van Lien. Een meisje dat nog alles van het leven te verwachten had.

 


DIT JAAR GEEN EINDEJAARSTOMBOLA IN ADEGEM

Met een nieuw pak voor Rietje Kaone en het bezoek van Sinterklaas trok UNIZO Groot Maldegem zijn eindejaarsactie 2008, decembershopping, op gang.

In tegenstelling tot de voorbije jaren komt er dit jaar geen eindejaarsactie van de Adegemse middenstand. Dat werd ons zowel door mevr. Meire Van Landschoot als de heer Gelaude bevestigd.

Een aantal van de Adegemse zelfstandigen organiseren in hun eigen zaak een eindejaarsactie.

Voor het gewestbestuur van UNIZO bestaat er in Maldegem en zijn deelgemeenten nog slechts een afdeling van UNIZO en die noemt UNIZO Groot Maldegem.

Wie dit jaar kans wil maken op de prijzenpot van UNIZO Groot Maldegem zal bij de Maldegemse middenstand moeten kopen. Op de lijst van de deelnemers van de decembershopping, zoals de actie van dit jaar gedoopt werd, zijn geen Adegemse middenstanders terug te vinden.

De hoofdprijs van de actie zijn 12 waardebons ( een per maand in 2009) van elk €250

 


WORDEN ANNIE EN BRIGTITTE DE KRAKS VAN GROOT MALDEGEM


Brigitte Coppieters

Annie Borgonjon

Nog tot vrijdag 12 december kunnen de inwoners van Groot Maldegem hun stem uitbrengen in de verkiezing van de Krak van Groot Maldegem die door het Brugsch Handelsblad wordt georganiseerd.

De vijf genomineerden zijn mensen, die hoewel ze niet regelmatig in de schijnwerpers staan, zich toch verdienstelijk maken voor de gemeente of haar inwoners.

Annie Borgonjon en Brigitte Coppieters zijn de Adegemse vertegenwoordigers op het lijstje van de genomineerden.

 


FIETSHELM VOOR DE LEERLINGEN VAN DE PAPAVER

De leerlingen van het eerste en tweede leerjaar mochten een voor een hun fietshelm afhalen bij sinterklaas en zijn knechten.

Toen sinterklaas vrijdagvoormiddag naar de Papaver kwam waren hij en zijn knechten zwaarder beladen dan de vorige jaren.

Hoewel de pakken groter waren dan in het verleden had de Sint voor ieder kind maar een geschenk mee. Maar het was dan ook een zeer belangrijk en nuttig geschenk.

Net als de andere scholen is de Papaver en zijn ouderraad begaan met de veiligheid van de kinderen. Zij vroegen de Sint om dit jaar met zijn geschenk ook in de richting van de veiligheid van de kinderen te denken.

Zij verwezen hem naar de fietshelmenactie die door Rotaryclub Maldegem in oktober werd gelanceerd. Met die actie wil de serviceclub daarin gesteund door de scholen, de gemeente en de politie, er voor zorgen dat over enkele jaren, alle kinderen die per fiets naar school komen een helm dragen.

Daarom is het belangrijk dat de leerlingen uit het basis onderwijs het goede voorbeeld geven. De sint heeft het initiatief bestudeerd en zag dat het goed was.

Vrijdagmorgen had hij voor iedere leerling van de Papaver een fietshelm als geschenk. Hij drukte de kinderen op het hart dat die fietshelm niet dient om thuis in de kast te liggen maar om hem, telkens als zij met de fiets rijden, te dragen.

Uit dankbaarheid voor dat geschenk zongen de kinderen een extra liedje voor de kindervriend en zijn knechten.

 


WACHTDIENSTEN RANDGEMEENTEN IN INFOKRANT EN OP WEBSITE

Uitzonderlijk aanvaardde de CD&V meerderheid tijdens de novemberzitting van de gemeenteraad het voorstel van een oppositielid om een punt bij hoogdringendheid aan de dagorde toe te voegen.

Jason Van Landschoot (OGP) vroeg de hoogdringendheid omdat hij wou dat zijn voorstel al uitwerking zou hebben in december.

"Het is onverantwoord dat mensen uit onze gemeente die na 19u nog medicatie nodig hebben van Adegem, Maldegem of Middelburg naar Lotenhulle of Sijsele moeten rijden om aan die medicatie te geraken.

Die regeling is er enkele jaren terug gekomen nadat de apothekers uit Aalter, Adegem, Maldegem, Knesselare, Beernem en Sijsele zich verenigd hebben in een grote wachtdienstzone.

Daardoor moet een apotheker in die wachtdienstzone nu nog maar een paar keer per jaar 's nachts en tijdens het weekend wachtdienst doen" leidde het OGP oppositielid zijn punt in.

Het verwees naar de stappen die in het verleden ondernomen werden door burgemeester Johan De Roo, en de vereniging van Maldegemse en Adegemse huisartsen om de Adegemse en Maldegemse apothekers er toe te bewegen er voor te zorgen dat er ieder weekend een apotheker in de gemeente van wacht is.

Hoewel een aantal apothekers, waaronder een uit Adegem zich in dat voorstel konden vinden, blijft de grote wachtdienstzone van apothekers van toepassing.

INFORMATIE

Het is volgens de heer Van Landschoot de plicht van de gemeente om haar inwoners te informeren dat er naast de apothekers van wacht in de grote wachtzone, ook in de ons omringend gemeenten apothekers van wacht zijn die mogelijks sneller en makkelijker te bereiken zijn dan de apothekers van dienst in de grote wachtdienstzone.

Daarom stelde hij voor om in de toekomst de wachtdiensten van apothekers van Eeklo en Sint Laureins op te nemen in de gemeentelijke infokrant en op de website van de gemeente.

Hij verwees naar het Brugsch Handelsblad waarin de wachtdiensten van de apothekers van Eeklo al wekelijks worden opgenomen.

Alle aanwezige raadsleden schaarden zich achter het voorstel van Jason Van Landschoot. Normaal zullen de wachtdiensten van Eeklo en Sint Laureins voor het eerst in de infokrant van december verschijnen.

 


SINTERKLAAS VOOR HET EERST IN HET WARMHOF

Malvina verraste, de Sint, zijn knechten en haar medebewoners van 't Warmhof door in het Frans een sinterklaasliedje te zingen.

Vorig jaar vierden de bewoners van het Elisabethrusthuis sinterklaas nog in Adegem. Woensdagnamiddag verwelkomden zij hem samen met de senioren die van het RVT St. Jan in Maldegem naar 't Warmhof verhuisden in hun nieuw onderkomen.

Het personeel van 't Warmhof en de groep vrijwilligers zorgden er voor dat de senioren goed op de komst van de Sint waren voorbereid.

Er klonk dan ook een gekend sinterklaaslied toen de grote kinder- en seniorenvriend samen met zijn knechten zijn opwachting maakte in 't Warmhof.

Christiane en Ria traden tijdens het bezoek van de Sint op als discodanseressen.

De Sint stelde met tevredenheid vast dat de residenten van beide rusthuizen zich goed in hun nieuwe omgeving hebben aangepast en de verstandhouding meer dan uitstekend is.

Dat de meeste kinderziekten van het gebouw verdwenen zijn werkt volgens de Sint ook de goede verstandhouding tussen het personeel en de residenten in de hand.

Met enkele prikjes in de richting van zowel het personeel als de residenten liet de Sint voelen dat hij ook goed op de hoogte is van wat er leeft in 't Warmhof.

Alvorens de Sint begon met het uitdelen van de geschenken liet hij enkele residenten naar voorkomen om voor extra animatie te zorgen.

Het ging er zo gezellig aan toe dat de Sint de tijd uit het oog verloor en hij er door zijn knechten moest aan herinnerd worden dat er nog bezoeken op het programma stonden.

 


KRUISBEELD MOET (NOG) NIET WEG

Omdat hij tijdens de raadszitting van oktober door eerste schepen Remi De Jaeger werd teruggefloten, toen hij de verwijdering van het kruisbeeld in de trouwzaal wou koppelen aan het punt dat door Peter Van Hecke Open VLD) was ingediend om de heiligenbeelden uit het gemeentehuis te verwijderen, voegde Diëgo Smessaert (OGP) een punt toe aan de dagorde van de zitting van november.

Omdat niet alle mensen die in Maldegem voor de wet trouwen en mensen aanstoot nemen van de aanwezigheid van het kruisbeeld in de trouwzaal vroeg het Groen! raadslid de verwijdering van het kruisbeeld uit de trouwzaal.

Het waren enkel leden van de CD&V meerderheid die tegen het voorstel van de heer Smessaert reageerden. "Als ik de redenering van Diëgo volg dan zijn wij als gemeente in de fout gegaan door het kruisbeeld van kunstenaar Minne ter hoogte van de vroegere Reseda een opknapbeurt te geven.

Wij moeten dan ook de brandglasramen uit een van de lokalen van de kunstacademie verwijderen. In de ramen staan immers afbeeldingen van heiligen" reageerde schepen Remi De Jaeger.

Ook voor Koenraad De Ceuninck heeft het Groen! raadslid met zijn voorstel geen wettelijke poot om op te staan.

" De schepen moet niet alles op een hoopje gooien. In de trouwzaal worden in tegenstelling met op de andere plaatsen rechtshandelingen gesteld. Daar moeten wij de neutraliteit en de scheiding van kerk en staat eerbiedigen" repliceerde Diëgo Smessaert.

Volgens Anneke Gobeyn (CD&V), die in een vorige bestuurperiode schepen van Burgerlijke Stand was, heeft er in Maldegem nog nooit iemand gereageerd tegen de aanwezigheid van het kruisbeeld in de trouwzaal.

Volgens het CD&V raadslid zou de gemeente, mocht er iemand tijdens de volktrekking van een huwelijk bezwaar maken tegen de aanwezigheid van het kruisbeeld, dat kruisbeeld voor de duur van de plechtigheid kunnen verwijderen of afdekken.

Een voorstel dat volgens Diëgo Smessaert een stap in de goede richting is.

Bij de stemming werd het Groen! oppositielid enkel gevolgd door zijn fractiegenoot en door een lid van OGP en een lid van Open VLD. Alle CD&V raadsleden stemden tegen. De andere raadsleden onthielden zich of stemden tegen.

 


DE SINT OP BEZOIEK BIJ KVG

Zaterdagnamiddag was de sint eventjes te gast in de jeugdherberg die Loyale bij KVG Groot Maldegem.

Hij had er snoep en geschenkjes mee voor de jongste leden van KVG die de sint en zijn knechten verwenden met enkele liedjes.

Tijdens zijn bezoek prees de grote kindervriend Annie Borgonjon voor wat zij en haar bestuur doen voor de mensen met een handicap.

 


DE PAPAVER IS EEN VERKEERSACTIEVE SCHOOL

Fier wijzen de kinderen van de Papaver naar het label van Verkeersactieve school dat op de muur naast de schoolpoort prijkt.

"Omdat label te verdienen hebben wij de afgelopen jaren verschillende initiatieven genomen. Wij gaven verkeerslessen in de school en gingen die in groepjes met leerlingen in het verkeer uit testen.

Ook de ouders werden bij het project verkeersveiligheid op weg van en naar school betrokken.

Daarnaast hebben wij samen met het oudercomité regelmatig overleg met de cel veiligheid" legde directeur Jozef Ginneberge ons uit.

 


't LOBBEKE IS TOP LAUREAAT JEUGDVRIENDELIJKE TENNISCLUB

Samen met zijn bestuur en de jeugdtrainers mocht voorzitter Martin de Vlieger op het congres van de Vlaamse Tennis Vereniging (VTV) het erediploma van Top Laureaat jeugdvriendelijke tennisclub ontvangen.

De jeugdverantwoordelijke van 't Lobbeke mocht tijdens dat congres het jeugdbeleid van Maldegems grootste sportclub (459 leden) uitleggen.

"Onze club heeft bewust gekozen om het lidgeld van onze jeugdspelers laag te houden daardoor kunnen meer jongeren de weg naar de tennissport vinden.

Naast de klassieke trainingen nemen wij in de loop van het jaar verschillende initiatieven die niet rechtstreeks iets met tennis te maken hebben maar die er voor zorgen dat onze jeugdspelers een hechte vriendenkringvormen" legden voorzitter Martin de Vlieger en Anneke Gobeyn de betekenis van de oorkonde uit.

 


Home
Home
 
Made in France