De week van Pol Veirman
Vijfde jaargang - n° 262 - Week 48: 30 november tot 06 december 2008


MARIA VAN CANNEYT IS EEN GOUDEN LAUREAAT VAN DE ARBEID

Tijdens de jaarlijkse ontvangst van de Adegemse Laureaten van de Arbeid door het gemeentebestuur ontving Maria Van Canneyt het diploma dat hoort bij het gouden ereteken van Laureaat van de Arbeid.

Ieder jaar in november wordt de Adegemse vereniging van Laureaten van de Arbeid op de vooravond van hun jaarlijks feest ontvangen door het gemeentebestuur.

Adegem is voor zover wij konden achterhalen de enige gemeente in Vlaanderen waar de Laureaten van de Arbeid zich hebben verenigd.

Van zodra je het diploma van Cadet van Laureaat van de Arbeid verdient hebt, kan je tot de vereniging toetreden. Jaarlijks organiseert de vereniging enkele activiteiten.

De jaarlijkse avond met feestmaaltijd heeft een vaste plaats op de activiteitenkalender van de Adegemse Laureaten van de Arbeid. Zaterdagavond verzamelden de leden in de cafetaria van den Hoogen Pad waar hen door een het gemeentebestuur een drankje werd aangeboden.

In zijn korte toespraak onderstreepte schepen Frank Sierens de betekenis van het ereteken dat de leden in de loop van hun actieve beroepsloopbaan verdiend hebben. Dit jaar promoveerde Maria Van Canneyt van zilveren naar gouden Laureaat van de Arbeid.  


REGEN EN WIND MAAKTEN GRIEZELTOCHT NOG SPOOKACHTIGER

Het bestuur van de Gezinsbond zorgde er voor dat alle kinderen met een uitgeholde biet of pompoen aan de griezeltocht konden deelnemen.

Voor de Adegemse afdeling van de Gezinsbond moet het niet noodzakelijk op Halloween zijn dat er gegriezeld wordt.

Zaterdagavond verzamelde een vijftigtal griezelliefhebbers aan Celiebrug om er deel te nemen aan de griezelwandeling die door de Gezinsbond was uitgestippeld.

Voor de mooiste uigeholde biet en pompoen en het mooist verklede kind dat aan de wandeling deelnam, had de Gezinsbond een prijs achter de hand.

De ruim 5 km lange wandeling liep langs weinig verlichte wegen van Sint Laureins. Enkele van de wandelaars hadden zich op de duisternis voorzien en hadden een zaklamp meegenomen.

In den Hoogen Pad warmden de wandelaars zich op aan de dampende soep

De verlichte uitgeholde bieten en pompoenen zorgden voor een griezelige sfeer. De snijdende wind en het buitje dat af en toe uit de hemel viel gaf de griezeltocht nog een spookachtiger karakter.

Nadat de wandelaars, bij het hun terugkeer aan Celiebrug, de griezeltocht in Café De Roos bij Wilfried hadden doorgespoeld, vertrok de groep naar den Hoogen Pad.

In de cafetaria die op een passende wijze was versierd lieten de wandelaars zich de soep en de broodjes smakken.

 


SCHEPEN FRANK SIERENS VERTELDE HET DUBBELVEHAAL VAN DE SPITSMUIS

De kinderen van het tweede leerjaar van de Mevr. Courtmansschool luisterden geboeid naar het verhaal dat door schepen van cultuur en Onderwijs Frank Sierens wed voorgelezen.

In het kader van de voorleesweek was schepen van cultuur en Onderwijs Frank Sierens uitgenodigd door de Mevr. Courtmansschool om een halfuurtje voor te lezen in een van de klassen van het basisonderwijs.

Hoewel hij maandag wat problemen had met zijn stem was hij om kwart voor negen toch op de afspraak in de Katsweg in de klas van juffrouw Veronique.

Voor zijn voorleeshalfuurtje had hij het verhaal van Max ( de spitsmuis) en de toverstenen gekozen. Het was een speciaal boek dat midden in het verhaal de keus laat aan de lezer of hij het verhaal een happy end of een triestig eind geeft.

De kinderen kozen voor het triestige slot. Om zijn voorleeshalfuurtje toch met een positieve noot af te sluiten las hij nadat hij het triestige einde had voorgelezen ook het vervolg van het verhaal met een happy end. De kinderen bedankten schepen Sierens met een applaus.

 


KAV KREEG STIJLADVIES

Om te weten tot welke type lichaamsbouw ze behoren moesten de KAV leden bij het begin van de infoavond rond stijladvies elkaars maten nemen.

Meer dan dertig leden van KAV Adegem volgden aandacht de avond rond stijladvies. Als inleiding stond de styliste even stil bij het belang van de kleuranalyse.

Aan de hand van de huidskleur van het gelaat ( zonder make up) wordt bepaald of iemand tot het lente-, zomer-, herfst- of wintertype behoort.

Weten tot welke type men behoort, is belangrijk om te weten welke make up iemand best gebruikt en in welke soort ( kleur) van kleren iemand er best uitzien.

Alvorens in te gaan over de soort kleren die bij iemand passen kon iedereen voor zich, op basis van het meten van de polsomtrek, enkelomtrek bepalen of zij fijn, medium of grof gebouwd is.

Daarna wordt bepaald welke vorm van lichaam iemand heeft. Die vorm wordt naargelang de bouw van het bovenlichaam en de taille uitgedrukt in de letters A, H, X, H-X en O.

Met de stijltips brochure die door KAV werd uitgegeven (is nog te verkrijgen), in de hand volgende de aanwezigen aandachtig de uitleg die door de jonge styliste werd gegeven.

Eens al die gegevens gekend zijn is het aan de mensen die op koopjacht gaan te weten welke kleren zowel van kleur als snit bij hun lichaam passen.

Bij het bepalen van de keuze moet er rekening gehouden worden of de kleren de sterke punten van uw lichaam extra accenturen en de eventuele minder sterke punten een beetje camoufleren.

"Dat klinkt allemaal zeer mooi maar het is toch ook belangrijk dat men wat men ook gekocht heeft of draagt zich goed in zijn vel voelt" klonk het na afloop hier en daar onder de aanwezigen.

 


ANNIE EN BRIGITTE GENOMINEERD VOOR DE KRAK VAN GROOT MALDEGEM

Het Brugsch Handelsblad is op zoek naar de krak van Maldegem. Dat moet volgens de organisatoren van het referendum iemand zijn die zelden of nooit in de actualiteit komt maar zich toch verdienstelijk maakt voor de bevolking of een deel er van.

Van de vijf genomineerden zijn er twee, Annie Borgonjon en Brigitte Coppieters, woonachtig in Adegem.

In het Brugsch Handelsblad dat vanaf vrijdag vijf december in Maldegem en Adegem te koop is, worden de vijf kandidaten voorgesteld. Hoe de lezers op een van de kandidaten kunnen stemmen wordt in diezelfde editie uitgelegd.

De eerste week van januari van 2009 wordt de naam van de eerste KRAK van Groot Maldegem bekend gemaakt. Met hem of haar volgt dan een uitgebreid gesprek in het Brugsch Handelsblad

 


EEN AVONDJE LACHEN IN DEN HOOGEN PAD

Het ACW groot Maldegem was vrijdagavond in den Hoogen Pad een beetje gastheer voor de ACW afdelingen uit de ons omringende gemeenten.

Ieder jaar organiseert het ACW gewest Gent Eeklo vijf toneel- of cabaretvoorstellingen in het gewest. Den Hoogen Pad is een van de locaties voor een van die voorstellingen.

Alle bestuursleden van de ACW afdelingen uit de regio worden als dank voor hun belangloze inzet gedurende het voorbije werkjaar gratis op die avond uitgenodigd. De voorstelling wordt net als de aansluitende receptie gesponsord door de Spaarbank VDK.

Dit jaar krijgen Tim Goditiabois & Dries Heyneman tijdens die vijf optredens de kans om zich als kleinkunstenaars te bewijzen. Den Hoogen Pad zat nokvol en iedereen heeft genoten van het optreden.

"Dat soort humor hebben wij hier nog niet gezien of gehoord" was een positieve kritiek die we tijdens de receptie meermaals hoorden.

Leden van het programmatiecomité van den Hoogen Pad zullen het duo bij het comité aanbevelen voor volgend seizoen.

 


KAN JIJ DE POT OP ?

In minder dan twee uur verzamelden leden van KVG groot Maldegem op de maandagmarkt meer dan 500 handtekeningen op hun petitie om meer openbare toiletten in de gemeente.

Omdat er overal in Vlaanderen te weinig openbare toiletten zijn heeft de Katholieke Verenigingen voor Gehandicapten hun afdelingen aangeraden een actie op te zetten, om in hun gemeente niet alleen meer openbare toiletten te krijgen, maar om openbare toiletten die ook makkelijk toegankelijk zijn voor rolstoelgebruikers.

Omdat er ook in Maldegem en zijn deelgemeenten te weinig openbare toiletten zijn heeft KVG Groot Maldegem ingespeeld op de actie. Maandag voormiddag hadden zij een stand op de markt.

Meer dan 500 mensen hebben hun petitie getekend. De voorraad rollen WC papier met de tekst KAN JIJ DE POT OP was niet voldoende om aan de iedere ondertekenaars van de petitie een rol te geven.

Nog voor de middag werd de petitie afgegeven op het secretariaat van de burgemeester.

De actie beperkte zich niet alleen tot het organiseren van een handtekeningenactie. KVG nam ook contact op met de scholen.

Aan de leerlingen werd de actie uitgelegd en werd ook gevraagd om de huidige en toekomstige openbare toiletten netjes te houden.

De gemeentebesturen staan niet te springen om openbare toiletten te plaatsen. " Zij zijn het mikpunt van vandalen en sommige mensen die er gebruik van maken laten ze nog slechter achter dan een zwijnsstal" verdedigen zij hun weigerachtige houding.

KVG is er zich van bewust dat niet iedereen die gebruik maakt van een openbaar toilet het even netjes verlaat dan hij er is binnen gestapt.

KVG vindt het wel jammer dat 98% van de mensen die de openbare toiletten gebruiken moeten boeten omdat 2% geen respect heeft voor de toiletten.

 


OPEN VLD KONDIGDE NIEUWE START AAN

In den Hoogen Pad kondigde Open VLD Maldegem samen met haar begeleidingscommissie de terugkeer van Anne Van Reybroeck en de nieuwe start van Open VLD Maldegem aan.

"De tijd dat de Maldegemse afdeling al zijn energie moest steken in het oplossen van interne problemen is voorbij. Er waait een nieuwe wind door de afdeling.

Al de energie moet nu besteed worden aan het voeren van een constructieve oppositie" klonk het maandagavond optimistisch tijdens de persconferentie die door J. J. De Gucht en Philippe De Coninck, leden van de begeleidingscommissie van Open VLD Maldegem, in den Hoogen Pad werd georganiseerd.

Het was de eerste maal dat de partij in den Hoogen Pad een persconferentie belegde. Opmerkelijk was wel dat slechts enkele bestuursleden van de Maldegemse Open VLD afdeling op de hoogte waren van die persconferentie.

Nadat er van uit verschillende hoeken van de afdeling was gereageerd werd nog vlug op maandagavond voor de persconferentie in den Hoogen Pad in Gasthof Sint Marie een bestuursvergadering belegd.

TWIJFELS

Dat binnen Open VLD Maldegem niet iedereen het optimisme niet deelt kon na de persconferentie worden opgemaakt uit de reacties in de cafetaria van den Hoogen Pad.

Terwijl in de vergaderzaal van den Hoogen Pad de persconferentie doorging, zakten een aantal bestuursleden van Open VLD Maldegem naar de cafetaria van den Hoogen Pad af.

Ook Patrick Ghysels die door des statutaire commissie uit de partij werd gezet was erbij. De beslissing tot schrapping dat door de partij was ingediend, werd in beroep bevestigd.

Dat de heer Ghysels ondanks zijn gedwongen ontslag nog veel sympathisanten binnen de Maldegemse afdeling heeft was dat duidelijk te zien en te horen.

Veel gemeenteraadsleden verwachtten woensdagavond bij het begin van de gemeenteraadszitting een verklaring van Anne Van Reybroeck waarin zij haar terugkeer in de Open VLD fractie aankondigde.

Die aankondiging is er om persoonlijke redenen niet gekomen verklaarde de nog altijd als onafhankelijk raadslid zetelende Anne Van Reybroeck.

De begeleidingscommissie blijft verder actief in Maldegem. Hoe lang staat nog niet vast. Er is ook nog geen datum voor de verkiezing van een nieuw bestuur in het vooruitzicht gesteld.

Er is een nieuwe bestuursvergadering verzien in december. Mogelijks volgt daarna een nieuwe persmededeling.

 


EUROPESE SCHOLIEREN WERKEN SAMEN ROND ALTERNATIEVE ENERGIE

De deelnemers aan het project rond alternatieve energie in Europa werden door schepen van onderwijs Frank Sierens in het gemeentehuis ontvangen. Na een korte voorstelling van het project werd ook een logo voor het project gekozen.

Ondanks de slechte weersomstandigheden waren er leerlingen uit Italië, Engeland, Duitsland en Spanje, net als de leerlingen uit een school in Merelbeke, maandag tijdig op de afspraak in Maldegem voor de start van een Europees Cumeniusproject rond alternatieve energie.

Dat project werd het afgelopen jaar voorbereid door leerkrachten van de verschillende scholen. Er werd via e-mails en een forum gecommuniceerd.

Vanaf nu worden ook de leerlingen van het vijfde jaar van de middenschool bij het project betrokken. Het eerste jaar verzamelen de leerlingen informatie over alternatieve energie in hun land.

In het tweede jaar wordt er door iedere school rond een concreet project gewerkt. De scholen in de verschillende landen houden elkaar op de hoogte over de vordering van hun project.

 


Home
Home
 
Made in France