De week van Pol Veirman
Vijfde jaargang - n° 261 - Week 47: 23 november tot 29 november 2008


VANDALEN VISEERDEN OPNIEUW DE PAPAVER

Om die steen door de ruit in het klaslokaal te smijten was meer dan een persoon nodig.

Vorige week zondag moest Jozef Ginneberge, directeur van de Papaver, nog maar eens vaststellen dat zijn school het mikpunt van vandalen was geweest.

Tussen zaterdag namiddag 16u en zondagvoormiddag 10u, hebben vandalen een steen door het glas van een van de deuren aan de achterkant van de school gesmeten.

Het is volgens directeur Ginneberge reeds de derde maal dat de Papver het slachtoffer wordt van vandalisme. De steen die nu als wapen werd gebruik is waarschijnlijk afkomstig van de grot die op het terrein van het OCMW rusthuis staat.

Het is onmogelijk dat een jongen die steen heeft losgewrikt en dan door een ruit twee meter in een klaslokaal werpt.

Voor mensen uit de buurt zijn het geen onbekenden die voor problemen in en rond het leegstaande rusthuis zorgen. Zij vragen zich af wanneer er eens tegen hen wordt opgetreden.

 


CECILE RYCKAERT NA SPOEDOPNAME IN DUITSLAND TERUG IN BELGIE

Tijdens het weekend van 14 - 15 en 16 november stond bij 't Folkloorke het jaarlijks bezoek bij hun vrienden in het Duitse Lampertheim op het programma. Dit jaar eindigde dit bezoek in tegenstelling met de alle vorige jaren in mineur.

Gemeenteraadslid Cecile Ryckaert die al jaren mee op bezoek gaat naar Lampertheim, is daar onwel geworden en moest dringend in het Universitair ziekenhuis van Manheim worden opgenomen.

Nadat ze daar een vier tal dagen op de afdeling intensieve zorgen had gelegen, was haar toestand voldoende geëvolueerd om haar naar het A Z Alma in Sijsele (Kamer 241) over te brengen waar ze verder kan herstellen.

 


JACKIE PAUWELS BRACHT KIM MILLER OPNIEUW MEE NAAR ADEGEM

Op het Militair Canadees kerkhof werden Jackie Pauwels en zijn gezelschap opgewacht door enkele vrienden en mensen van de VZW België Canada.

Voor de naar Canada uitgeweken schrijver en reisleider Jackie Pauwels stond er in november opnieuw een reisje naar Europa op het programma.

Omdat er in die reis ook een kort verblijf in België was voorzien had hij ook zijn geboortedorp Adegem in de reisroute opgenomen.

Een bezoek aan Adegem staat gelijk met een bezoek aan het Canadees Militair Kerkhof. Daar werden ze opgewacht door enkele Vrienden van Jackie en leden van de VZW België Canada.

Kim Miller zonderde zich op het Canadees kerkhof even af van het gezelschap om ongestoord een bezoek te kunnen brengen aan het graf van haar broer Melville

Voor een van de leden van het gezelschap de 82 jarige Kim Miller was het een blij weerzien met Adegem en met haar vriend Marnix Van de Kerkchove.

Twee jaar geleden had ze voor het eerst het graf van haar broer Melville, die in WO II op 19 jarige leeftijd sneuvelde en op het Canadees Kerkhof in Adegem Begraven ligt, bezocht.

Bij het afscheid had ze beloofd dat ze, als haar gezondheid het toelie,t nog naar Adegem naar het graf van haar broer zou terugkeren.

Na het bezoek aan het kerkhof in de Prins Boudewijnlaan stond er ook nog een bezoek aan het Canadamuseum op het programma.

Daar werd het middagmaal gebruikt. De gelegenheid voor Jackie Pauwels om wat bij te praten met zijn Adegemse vriend Marnix.

 


UNE AMUSE BOUCHE OM DUIMEN EN VINGERS VAN AF TE LIKKEN

Met champagne als aperitief begonnen inwoners van Ringbaan en Zandakkers aan hun Amuse Bouche

De receptie bij de opening van de heraangelegde Ringbaan was voor de inwoners van Ringbaan en zandakkers de start om van hun twee straten een buurt te maken, waarin de mensen elkaar kennen en ze enkele malen per jaar samen komen, om bij een natje en een droogje bij te praten.

Het wijkcomité maakte van "De Week van de smaak" gebruik om een fakkeltocht te organiseren. Onder de vlag van Amuse Bouche werden in die tocht vier stopplaatsen ingelast waar de deelnemers konden genieten van heerlijke hapjes en lekkere wijn.

GEKRUID MET POEZIE

In voorbereiding van de avondwandeling werd een brochure samengesteld waarin naast de bereiding van de verschillende hapjes ook ruimte was voor poëzie en culinaire informatie.

Vrijdagavond om19u werden de deelnemers aan de culinaire wandeling verwacht bij Jan Bral, voorzitter van het wijkcomité. Daar werd ook het aperitief en de bijhorende hapjes geserveerd.

Het was de voorzitter die daar en op de andere stopplaats de nodige toelichting gaf bij wat er te proeven viel.

Met die informatie genoten de mensen nog meer van de escargots, foie Gras, cuises de Grenouille au Ricard, velouté de Tomates,Quiche Loreine, Quiche Saumon, Boeuf Bourguignon, Crêpes Suzettes en het Asiette de fromage. Bij dit alles werd een passend wijntje geserveerd.

Net zoals in de brochure werd ook elke uitleg van voorzitter Jan over de hapjes en de wijn gevolgd door een stukje poëzie.

Voor het genieten van het dessert werd er extra tijd uitgetrokken.

Enig minpuntje in de ganse avond was het onderdeel van het programma dat de organisatoren niet in de hand hadden. De slechte weersomstandigheden zorgden ervoor da het parcours van de wandeling werd ingekort.

Daardoor kwam er natuurlijk nog meer tijd vrij om van de hapjes en van elkaars gezelschaap te genieten. Vrijdag was al een tijdje in zaterdag overgegaan toen de laatste deelnemers aan de amuse bouche de laatste stopplaats bij de familie D'Hoore - De Spiegeleire verlieten.

 


GEZINSBOND NAM DE PAJERO - TREIN

Als afsluiter van hun werkjaar 2008 trok het bestuur van de Gezinsbond er met de Pajero-trein op uit.

Vorige week zaterdagmorgen stond de Pajero - trein in Adegem-Dorp te wachten op de bestuursleden van de gezinsbond. Als afsluiter van hun werkjaar hadden die voor zichzelf een daguitstapje in de regio uitgestippeld.

Van Adegem ging het richting Dudzele waar het ontbijt op de eendagstoeristen stond te wachten. In de voormiddag stond er ook nog een bezoek aan de Gallo Romeinse wijnkelder op het programma. Daar werd het zelf gebrouwen aperitief geproefd.

Het was een straf drankje op basis van zeem en honing. In een Romeinse wijnkelder horen de gasten ook in Romeinse klederdracht te zijn.

Daarom werden onder passende muziek de Romeinse toga's aangetrokken. In die outfit werd genoten van een stoofpotje dat zoals het bij de Romeinen hoort met voldoende wijn en water werd doorgespoeld.

Met de Pajero- trein ging het in de namiddag richting Damme om er tijdens een rondrit te genieten van het panaroma van de polders.

Terug in Dudzele stond de tafel gedekt voor een uitgebreid breugelmaal. Alvorens de terugreis naar Adegem aan te vatten werd de dansvloer nog even in beslag genomen.

Het Bestuur van de Gezinsbond kan terugblikken op een geslaagd werkjaar en is klaar voor het volgende werkjaar.

 


DE PAPAVER OP BEZOEK IN HET WARMHOF

De leerlingen van de Papaver begeleiden de residenten van 't Warmhof van hun ontspanningszalen naar de grote wandelgang op het gelijkvloers

De papaver heeft altijd een speciale band gehad met het Elisabethrusthuis. Jaarlijks ging er minstens eenmaal een klas op bezoek. De carnavalstoeten hielden halt voor het rusthuis zodat de residenten de dansende kinderen konden bewonderen.

Vorig jaar in november verhuisden de residenten en het personeel naar 't Warmhof in Maldegem en sloot het Adegems OCMW rusthuis definitief zijn deuren.

Het zag er naar uit dat de contacten tussen het rusthuis en de Papaver verbroken waren. Myriam, een van de personeelsleden van het rusthuis, zorgde er ook in die stille periode voor dat er toch contact bleef tussen mensen van het rusthuis en de Paver.

Zij vond de week van de derde leeftijd van dit jaar een geschikt moment om de contacten tussen de Papaver en het rusthuis 't Warmhof te activeren.

SAMEN TURNEN

Dinsdagnamiddag waren de leerlingen van het eerste leerjaar van de Papaver te gast in 't Warmhof. De leerkrachten verdeelden hun leerlingen in groepjes zodat die konden helpen bij het uitschenken van de koffie.

De senioren genoten duidelijk van het bezoek van de leerlingen van de papaver.

De leerlingen waren niet alleen naar 't Warmhof gekomen om koffie uit te gieten. Na de koffie begeleiden zij de senioren naar de grote wandelgang op het gelijkvloers.

Zij hadden enkele oude Nederlandstalige liedjes ingestudeerd die zij met veel overgave voor de senioren zongen.

Daarna gingen de kinderen voor de bewoners van het rusthuis staan en nodigden hen uit om samen onder de leiding van de turnleraar enkele fitnessoefeningen te doen.

Het ging er zo gezellig aan toe dat zowel voor de senioren als voor de kinderen het moment van afscheid nemen vroeger kwam dan gedacht.

 


DE KLEREN MAKEN DE VROUW

Je hoeft niet altijd dure kledij te dragen om er verzorgd uit te zien. Na dat ze aandacht hebben besteed aan de binnenlandse ( Pittige Patat) en buitenlandse (Thaise avond) keuken, richt KAV Adegem zijn schijnwerpers nu op onze kledij.

Woensdag 26 november worden de KAV leden om 19u in den Hoogen Pad verwacht voor een avond rond stijladvies. Voor dat advies doet KAV een beroep op een ervaren lesgeefster.

Die zal uitleggen waarop u moet letten als u nog eens voor uw kleerkast staat en niet kunt kiezen welke combinatie van kledij u zult aantrekken.

Om de avond optimaal te beleven raad het KAV bestuur zijn leden aan om woensdagavond een lintmeter mee te brengen .

 


TOESCHOUWERSRECORD VOOR ADEGEMS VOLKSTHEATER

De zes voorstellingen van Comme Chez Swa werden in den Hoogen Pad door meer dan 2 200 toeschouwers bijgewoond.

Die recordopkomst bewijst dat het vooral Adegemse publiek nog altijd geniet van de dolkomische stukken die het Adegemse Volkstheater brengt.

Het AVT heeft door de afgelopen jaren jongeren in het gezelschap op te nemen een wissel op de toekomst genomen.

Het AVT schonk ook dit jaar de opbrengst van een voorstelling aan goed doel. Dit jaar viel de keuze op de Vlaamse Vereniging voor Autisme.

 


WINTER (BIER) BARBECUE IN DE BIERLOODS

Wie niet gelooft dat ook in de koudere maanden een barbecue lekker smaakt moe zich zeker inschrijven voor de eerste Winterbarbecue van de Bierloods in de Moerwege 30 in Adegem.

De eerste 50 mensen die inschrijven en €25,00 betalen kunnen op 29 november vanaf 19u30 deelnemen aan de eerste Winter BBBQ Op het menu staan Bierapéro met bierhapjes, gemarineerde Feniksboutjes, Crevarolletjes, Ardeensgebraad, kalkoenrollade, verschillende soorten groenten, koude en warme sausjes.

Bij het eten worden natuurlijk ook de passende biertjes genuttigd. Inschrijven kan bij de bierloods in de Moerwege tel 0475-63.16.86.

 


ACW GEEFT GEMEENTE GOEDE PUNTEN

Een delegatie van het ACW bestuur trok maandagavond naar het college van burgemeester en schepenen. Zij overhandigden er een rapport over het onderzoek dat de afgelopen twee jaar in de 27 afdelingen van het Gewest Gent Eeklo werd gevoerd.

Er werd onderzocht in welke mate de verschillende gemeentebesturen ondersteuning (zowel administratief, logistiek als financieel) geven aan verenigingen die uitzonderlijke initiatieven nemen.

De verschillende afdelingen hebben hun resultaten naast elkaar gelegd. Uit die vergelijking bleek dat de gemeente Maldegem tot de betere gemeenten behoort in de ondersteuning van activiteiten die door socio- culturele verenigingen worden genomen.

Aan het college werd wel gevraagd om een lijst met alle materiaal dat bij de gemeente kan ontleend worden op de gemeentelijke Website te plaatsen.

Ook de modaliteiten waaraan initiatieven moeten voldoen om te kunnen genieten van een extra subsidie moeten volgens de brief met aanbevelingen via de adviesraden en de infokrant beter aan de verenigingen worden uitgelegd.

 


LEERLINGEN PSBLO MEETJESLAND TE GAST OP HET CANADEES KERKHOF

De leerlingen van PSBLO Meetjesland waren aangenaam verrast toen zij bij hun bezoek aan het Canadees kerkhof begroet werden door een officiële doedelzakspeler

Tijdens hun lessen wereldoriëntatie hadden de leerlingen van het PS BLO Meetjesland het over de oorlog. De kinderen kregen tijdens een van die lessen een vrouw op bezoek die getuigde over hoe zij al jong meisje de ellende die een oorlog meebrengt heeft beleefd.

Om hen te laten zien dat oorlog voeren in die tijd op een andere manier ( verouderde communicatietoestellen en minder moderne wapens) dan nu gebeurde brachten de leerlingen een bezoek aan het Canadamuseum.

Er werd die voormiddag ook nog een bezoek gebracht aan het Militair Canadees Kerkhof in de Prins Boudewijnlaan. Daar konden zij zien dat het vooral jonge Canadese en Poolse soldaten zijn die er een laatste rustplaats vonden.

Tijdens hun bezoek aan het kerkhof werden de leerlingen begroet door een doedelzakspeler. Hij wachtte er op een groep Canadese toeristen die een bezoek brachten aan de graven van hun tijdens WO II gesneuvelde landgenoten.

 


LANGS DE DEXIA PARKING NAAR DE GIDSENLAAN

De toplaag van het rondpunt aan het kruispunt van de Gidsenlaan en de Vakekerkweg zal pas worden aangebracht als ook het wegdek in heet eerste deel van de Vakekerkweg wordt vernieuwd.

Toch is er nu al verkeer mogelijk op het rondpunt. Om de Edestraat gedeeltelijk van het extra verkeer te ontlasten kan het verkeer in het centrum via de Dexiaparking en de parking van het Zwembad op het rondpunt rijden om dan af te slaan naar de Gidsenlaan of naar de Vakekerkweg.

 


Home
Home
 
Made in France