De week van Pol Veirman
Vijfde jaargang - n° 260 - Week 46: 16 november tot 22 november 2008


HET BISDOM WEET HET NOG NIET

Vorige week maakte het bisdom Gent bekend dat Adrien Dhooghe, momenteel pastoor in Adegem, de nieuwe pastoor van Merelbeke wordt.

Uit een telefoontje met Vicaris Van Puyenbroeck blijkt dat het bisdom nog niet weet wie in Adegem de opvolger wordt van pastoor Dhooghe.

Het staat ook nog niet vast of het een pastoor wordt die zijn intrekt neemt in de pastorij of enkel naar Adegem komt om in erediensten voor te gaan.

 


ADEGEM HERDACHT ZIJN BEVRIJDERS

Georges De Vos is de nieuwe voorzitter van Eendracht Maakt Macht Adegem. Op 11 november bracht hij op het kerkhof hulde aan de oorlogsslachtoffers uit beide wereldoorlogen.

De VRT kreeg op haar donder omdat de zender niet had stilgestaan bij de herdenking van het einde van WO I nu 90 jaar geleden.

Als wij zien hoeveel mensen er in steden en gemeenten nog deel nemen aan de herdenkingsplechtigheid op 11 november, dan zou een uitzending ook niet veel kijkers getrokken hebben.

Voor de meeste mensen is 11 november alleen nog belangrijk omdat het voor de loon- en weddetrekkenden een betaalde feestdag is.

In Adegem blijft Eendracht Maakt Macht trouw aan zijn jaarlijkse herdenkingsplechtigheid. Die plechtigheid begon met een eucharistieviering in de St. Adrianuskerk.

Voor de muzikale omlijsting van de plechtigheid in de Kerk en op het kerkhof kon Eendracht Maakt Macht rekenen op de medewerking op het koor Canticorum, het koor van de Papaver en op de Verenigde Vrienden Adegem.

Net als in de eredienst bad pastoor Adrien Dhooghe ook aan het monument op het kerkhof voor de gesneuvelden in beide wereldoorlogen en voor hen die sneuvelen in een van de conflicten die momenteel op verschillende plaatsen in de wereld worden uitgevochten.

Met woorden en bloemen brachten de kinderen van de Papaver hulde aan de gesneuvelden uit beide wereldoorlogen.

Georges De Vos, die sinds kort Cyriel Ryckaert opvolgt als voorzitter van Eendracht Maakt Macht, dankte de directie en de leerkrachten van de Papver omdat zij ook dit jaar met een delegatie van hun leerlingen aan de plechtigheid deelnamen.

Hij onderstreepte ook het belang en de betekenis van deze jaarlijkse plechtigheid. Tijdens het Reveil werden door Richard Verstuyf de namen van de Adegemse gesneuvelden uit de WO I en WO II voorgelezen.

In de loop van de voormiddag werden ook nog bloemen neergelegd aan andere oorlogsmonumenten in Adegem.

 


DEN HOOGEN PAD TE KLEIN VOOR SENIORENNAMIDDAG

De Eddy Smets showgroep bezorgde de senioren ondermeer als de paters een gezellige namiddag

De Seniorennamiddag is een vaste waarde op de activiteitenkalender van de seniorenraad. Het is een namiddag, waarop niet alleen senioren die bij een van de bij de seniorenraad aangesloten verenigingen zijn aangesloten, die op deze namiddag afkomen.

Ze waren met meer dan 350 die zich een kaartje voor de seniorennamiddag hadden aangeschaft. Ook burgemeester Johan De Roo die even op bezoek kwam moest toegeven dat voor dergelijk evenement den Hoogen Pad te klein was.

Er zijn senioren die zich geen kaart meer willen kopen omdat zij vinden dat er te veel mensen in de zaal zitten om relaxt van de namiddag te kunnen genieten.

Als de evenementenhal op het industrieterrein klaar is zullen er nog meer mensen van de senioren namiddag kunnen genieten.

Er was niet alleen het optreden van Eddy Smet en zijn showgroep om van het genieten. Tussen de twee optredens van de groep werd er ook nog koffie en gebak geserveerd.

ONTSPANNING

De voorzitter van de seniorenraad wist dat de mensen niet naar den Hoogen Pad waren gekomen om naar toespraken te luisteren maar om een praatje te slaan met vrienden en vooral om te genieten van het optreden van de artiesten en van de koffie en het gebak.

Daarom hield hij het net als burgemeester Johan De Roo bij een korte toespraak. Het is voor de seniorenraad ieder jaar zoeken naar een artiest of groep die binnen het vooropgetelde budget de senioren een ontspannende namiddag kan bezorgen.

De persoon die voorgesteld heeft om de Eddy Smets Showgroep bestaande uit Eddy Smets, Letty Lanka, Chris Smeets, Chris Van Camp en Herman Van Springel (niet de ex wielrenner), naar den Hoogen Pad uit te nodigen verdient een pluim.

De groep liet zijn publiek met volle teugen genieten van hun vooral nederlandstalige liedjes als van hun conferences. Het gelach en applaus waren tot buiten den Hoogen Pad te horen.

De show werd even onderbroken om de mensen ook nog te laten genieten van de koffie en het gebak die in de inkomprijs begrepen was.

Op vraag van een aantal senioren werd het tweede deel een beetje ingekort zodat iedereen nog voor het donker was terug naar huis kon vertrekken.

 


KERMIS IN DE MOEREWEGE

Vorig weekend wapperde de kermisvlag boven de Moerewege.

Na de streekbierenavond op vrijdag was het zaterdagnamiddag aan de kinderen om te feesten in de feesttent. In de late namiddag werden de tafels gedekt voor het eetfestijn.

Nadat zondagvoormiddag de boogschutters op de gaaien hadden geschoten was het in de namiddag de beurt aan de mannen en vrouwen uit de wijk om zich tegen elkaar te meten in het Gaaibollen.

 


ADEGEM HEEFT ZIJN VIN ' EAU BAR

Met de overhandiging van het gemeentelijk geschenk opende een delegatie van het college van burgemeester en schepenen officieel de Vin ' eau bar van Annick Blondeel en Jan Willems in Adegem

Het volkscafé St. Christoffel van Simonne Sierens heeft een gedaanteverwisseling ondergaan. In enkele weken tijd werd het getransformeerd in een wijnbar in Italiaanse stijl.

Om zich voor te bereiden zowel op de inrichting van de bar als op het proeven en aanprijzen van Italiaanse wijn, trok Annick Blondeel naar het Italiaanse Toscane.

Het resultaat is nu te zien en te proeven in de staatsbaan 102. Liefhebbers van wijn kunnen er vertrouwen op het advies van een kenner.

Met de opening van hun Vin 'eau zijn Annick en Jan niet aan hun proefstuk toe. Nadat ze na haar huwelijk met Jan Willems in de winkel van haar schoonouders had gewerkte openden Annick en Jan hun ceremoniezaak in de staatsbaan.

Na 11 jaar vond Annick dat ze toe was aan een nieuwe uitdaging. Die kwam er met een sauna en welnesscentrum boven parfumerie Hollywood.

Toen Jan, die rechten gestudeerd heeft, in Westkerke zelfstandig Bankdirecteur en verzekeringsmakelaar werd, verhuisde het gezin Willems - Blondeel naar West Vlaanderen.

West Vlaanderen mag dan wel zijn charmes hebben Annick en Jan keerden terug naar de eigen streek. Hun nieuwe uitdaging vinden zij met hun wijnbar voor het eerst in de horeca.

Wie zin heeft in een goed glas wijn die kan in Adegem nu in Vin' eau terecht. Je vindt er wijnen vanaf €3,00 per glas. Wie in gezelschap gaat kan ook per fles bestellen.

Wie van de geproefde wijn een of enkele flessen als voorraad wil meenemen naar huis die is in de staatsbaan 102 aan het goede adres.

 


HET RONDPUNT IS AL KLAAR

Het was voorzien dat de aanleg van het rondpunt ter hoogte van de ingang van het Sint Annazwembad op 15 december klaar zou zijn.

Omdat ze geluk hadden met het weer en de werken goed opschoten, is het rondpunt vroeger klaar dan voorzien.

Het was de bedoeling van de gemeente en de aannemer om het stukje Vakekerkweg tussen de Westeindestraat en de Gidsenlaan pas over enkele maanden aan te leggen.

Omdat de werken goed opgeschoten zijn zal de aannemer zonder onderbreking verder werken. Hij wil tegen 15 december ook het stukje Vakekerkweg heraangelegd hebben.

PETITIE

In de gemeenteraad van oktober gingen er stemmen op om de gewijzigde verkeerscirculatie in de Edestraat en de Noordstraat die inging bij het beging van de aanleg van het rondpunt, een definitief karakter te geven.

Alle inwoners van de Edestraat hebben een petitie tegen die mogelijke bestendiging van de huidige toestand ondertekend.

Wie zich momenteel als voetganger of als fietser in de Edestraat waagt begrijpt hoe onveilig de bewoners van de Edestraat zich in hun eigen straat voelen.

Wie buiten zijn deur komt loopt gevaar dat er een auto over zijn tenen rijdt. Hoewel er verkeersborden staan dat de maximum snelheid 20 km/u is houdt geen 20% van de automobilisten zich aan die maximumsnelheid.

Van burgemeester De Roo vernamen wij ondertussen dat hijzelf niet gewonnen is voor een bestendiging van de toestand.

ALTERNATIEF

In het college en de cel veiligheid wordt er een voortel besproken om nu het rondpunt klaar is dat open te stellen voor het verkeer van het centrum.

Er zou gedurende de komende weken gebruik gemaakt worden van een deel van de parking naast het bankkantoor en de parking van het zwembad om het verkeer van het centrum naar de Gidsenlaan te loodsen.

Als dat voorstel wordt aanvaard wordt het verkeer in beide richting in de Noordstraat (tussen de Bloemestraat en de Edestraat) binnenkort weer afgeschaft.

 


GEEN MEETJESLANDERS BIJ DE PRIJSWINNAARS

Op 11 november werden de prijswinnaars van de Zomerzoektocht van het Davidsfonds in den Hoogen Pad verwacht om hun prijs af te halen.

Voor de 22ste uitgave van hun zomerzoektocht had het Davidsfonds het Meetjesland als zoekgebied uitgekozen. Meer dan 22 000 mensen namen de afgelopen maanden deel aan deze zomerzoektocht.

Er was een prijzenpot van €30.000 te verdelen. Uit het lijstje van de prijswinnaars blijkt dat zich niemand, noch bij de kinderen noch bij de volwassenen, uit het Meetjesland binnen de top tien kon plaatsen.

Voor zijn 23ste zomerzoektocht in 2009 heeft het Davidsfonds de streek rond Voeren uitgekozen.

 


DE POST VERGAT VRIJ MALDEGEM

Wie zijn wekelijkse editie van Vrij Maldegem met de post thuisbezorgd krijgt moest het dit weekend zonder Vrij Maldegem stellen.

Sinds 1 november moet de uitgeverij met haar Vrij Maldegems niet meer naar het kantoor in Maldegem ( Vliegplein) maar naar Gent ( Wondelgem) of Brugge.

Omdat Brugge het best past in de distributieroute van Vrij Maldegem worden de kranten zoals voorzien op donderdagmiddag in Brugge afgegeven.

Om het eenvoudig te maken brengt De Post de Vrij Maldegems dezelfde dag over naar Wondelgem. Daar sturen zij de exemplaren bestemd voor de Maldegemse abonnees terug naar Maldegem.

Donderdag moet er tussen Brugge en Wondelgem iets misgelopen zijn. Nadat de drukkerij enkele telefoontjes had gekregen van abonnees die hun Vrij Maldegem niet hadden gekregen namen zij contact op me de Post.

Na enig zoekwerk kregen ze daar te horen dat de pak Vrij Maldegems was gevonden maar dat iemand er een briefje had opgelegd VANDAAG NIET VERSTUREN.

Jammer voor de mensen die er een aankondiging hebben ingezet voor een activiteit die dit weekend doorging. De Vrij Maldegems zullen pas maandag besteld worden.

 


Home
Home
 
Made in France