De week van Pol Veirman
Vijfde jaargang - n° 259 - Week 45: 9 november tot 15 november 2008


KRAKERS VERHUISDEN VAN BOGAARDESTRAAT NAAR HET VLIEGPLEIN

De politie had dinsdag bijna zes uren nodig om krakers die zich in de huizen Lenssen in de Bogaardestraat ophielden ontzetten.

De afgelopen jaren werden de leegstaande en sommige in vervalgeraakte huizen van de gebroeders Lenssen in de Bogaardestraat regelmatig bezet door krakers.

Vorige week woensdag kregen de krakers een deurwaarder op bezoek. Hij overhandigde hen een bevelschrift dat hen aanmaande om binnen de 48 uren het gekraakte pand te ontruimen.

Als zij geen gevolg aan dat bevel gaven zou de politie ingrijpen. De krakers die vermoedelijk dachten dat de politie vorige week vrijdag al in actie zou schieten bliezen verzamelen.

Op een bepaald moment zaten er meer dan 20 krakers in het pand maar de politie trad niet op. Ook tijdens het weekend en maandag werden de krakers waarvan het aantal na het weekend sterk verminderd was ongemoeid gelaten.

ACTIE

Dinsdagvoormiddag even na 9u schoot de Maldegemse politie versterkt met enkele gespecialiseerde manschapen van de Gentse politie in actie.

De krakers gaven zich niet zo maar gewonnen. Zij gebruikten geen geweld maar hadden tussen de periode dat de deurwaarder hen het bevelschrift had gebracht en het moment dat de politie in de Bogaardestraat verscheen niet stil gezeten.

Met materiaal die ze in de gekraakte huizen vonden en materiaal dat ze 's nachts aanvoerden hadden zij van een van de gekraakte huizen een versterkte burcht gemaakt.

Omdat de politie wist dat de krakers op zolder zaten, wilde die na het verwijderen van enkele pannen via de zolder het huis binnendringen. De krakers hadden onder het pannedak een metalen netwerk gemaakt zodat de politie langs die weg niet binnen kon.

Nadat zij zich via een van de voordeuren een weg in het gekraakte pand hadden gebaand, troffen ze op de zolder net onder de pannen een kooi aan waarin de drie overgebleven krakers zich verschanst hadden.

Een van de krakers kon, nadat de kooi gedeeltelijk was ontmanteld, afgevoerd worden. De twee overgebleven krakers zaten met een hand in een buis aan elkaar gekend. Die buis hadden ze in een olievat gestoken die opgevuld was met beton.

Leden van het brandweerkorps die meehielpen bij de ontzetting van de krakers hadden uren nodig om zowel de olieton, het beton en de buis te verwijderen. Omdat het uren duurde moest er zelfs vegetarisch eten voor de krakers worden aangevoerd.

Even voor 15u konden de nog steeds aan elkaar getekende krakers naar het politiebureau gebracht worden. Tientallen mensen, waarvan er enkele, om niets van het spektakel te missen, het middageten hadden overgeslagen, volgden de traag verlopende uitdrijvingsactie van politie.

VLIEGPLEIN

Op het dak van de leegstaande woning van de familie Crul De Baets in het Vliegplein prijkt het spandoek van de krakers.

Dinsdagavond werden de drie krakers over verschillende plaatsen geloosd. Van vrienden van de krakers hoorden we dinsdag al dat het niet lang zou duren voordat zij en de opgepakte krakers van de Bogaardestraat ergens anders in Maldegem een pand zouden kraken.

Onder de krakers circuleert er een lijstje met de adressen van panden die voor kraking in aanmerking komen.

Vrijdag kregen wij een telefoontje van een van de krakers uit de Bogaardestraat dat hij nu samen met nog andere krakers zijn intrek had genomen op een leegstaand pand in het Vliegplein in Adegem.

PATROON

Tijdens het gesprek dat wij vrijdagnamiddag met de krakers hadden leerden wij dat zij niet zo maar toevallig een leegstaand pand uitkiezen om te kraken.

De krakers maken duidelijk hun huiswerk voor ze tot de actie overgaan Zij beschikken over een lijst van panden die reeds lang leegstaan en waar voor zo ver zij konden nagaan geen slopingsvergunning of verbouwingvergunning werd aangevraagd.

Volgens de krakers staat het pand van de familie Crul - De Baets al twee jaar leeg. "In een tijd waarin er zoveel veel mensen op zoek zijn naar een betaalbare huurwoning kan die leegstand niet menen de krakers.

" Wij zijn geen vandalen. Wij klagen gewoon de wantoestand aan. Als de eigenaar ons kan aantonen dat er concrete bouw of verbouwplannen zijn dan verlaten wij het gekraakte pand" stelde een van de krakers.

De krakers zoeken tijdens hun verlijf in een kraakpand ook geen problemen met de buren. In de Bogaardestraat spreekt er niemand een kwaad woord over de krakers.

ij zorgden er niet voor overlast en op vrijdag organiseerden ze een volkskeuken. Mensen konden er voor €2,00 een gezonde maaltijd kopen. De krakers verzekerden ons dat zij ook op het Vliegplein geen problemen zullen veroorzaken.

"Als er concrete plannen voor het bestaande gebouw of voor nieuwbouw kunnen voorgelegd worden zullen wij onmiddellijk uit het pand vertrekken zodat die plannen kunnen uitgevoerd worden" gaf de kraker ons bij het afscheid nog mee.

 


WERKEN LANGS DE OUDE STAATSBAAN

De gemeente heeft op haar post onderhoudswerken voor 2008 blijkbaar nog wat geld over. Net als vorig jaar wordt er langs de Oude Staatsbaan in Adegem een deeltje van het voetpad heraangelegd.

 


ROLSTOELGEBRUIKERS KUNNEN TANKEN MAAR NIET BETALEN

Vrijdag werd het vernieuwde tankstation bij de Colruyt in Maldegem opnieuw in gebruik genomen. Valère Rollier bewees met zijn tankbeurt dat de vernieuwing voor hem en andere rolstoelgebruikers geen goede zaak is

Het was vrijdag en zaterdag regelmatig aanschuiven aan het tankstation van de Colruyt in Maldegem. Omdat de vernieuwde pompen in gebruik werden genomen kregen alle klanten een kleine attentie.

Ook Valère Rollier schoof vrijdagvoormiddag aan voor een tankbeurt. Valère is een rolstoelgebruiker en tankt aan de pomp bij Colruyt sedert die daar geplaatst werd.

In het verleden kon hij zonder problemen aan die pomp tanken. Toen hij hoorde dat de pompen en betaalautomaten zouden vervangen worden heeft hij met de verantwoordelijken voor de pompen zowel per brief, per e–mail als telefonisch contact opgenomen.

Hij heeft hen gevraagd om bij de installatie van de nieuwe pompen en betaalautomaat rekening te houden met rolstoelgebruikers die bij hen komen tanken. Op zijn schrijven en mail heeft hij nooit reactie gekregen.

MISLUKTE TEST

 

Een rolstoelgebruiker kan onmogelijk zelf zijn betaalkaart in de betaalautomaat steken en zijn persoonlijke code indrukken. Hij moet zijn kaart en zijn code aan een vreemde geven.

Toen hij aan de pomp kwam wist Valère nog voor hij zijn rolstoet uit zijn auto haalde dat het een mislukte test zou worden. De betaalautomaat staat nu op een verhoog en is voor rolstoelgebruikers ook nog in de verkeerde richting geplaatst.

Er kwam onmiddellijk iemand van DATS het bedrijf dat verantwoordelijk is voor tankstation poolshoogte nemen. Met die hulp was Valère niet gediend. " Nu is hier iemand om mij te helpen maar over een paar dagen zijn jullie er niet meer en sta ik er alleen voor.

Ik kan niet tanken. Ik ben verplicht om mijn kaart en persoonlijke code aan een vreemde te geven als ik nu aan de pomp, waar ik al jaren tank, wil tanken.

Als de man of vrouw dan met mijn kaart en code zijn benzine- of mazouttank laat vollopen en er daarna vanonder trekt sta ik er machteloos" merkte Valère op.

De man van DATS kon het ongenoegen van Valère begrijpen maar wees er op dat de meeste tankstations op dezelfde manier zijn uitgerust.

Aan die uitleg had Valère natuurlijk niets. Of de firma iets zal doen om het rolstoelgebruikers mogelijk te maken om zelf te tanken kon de man van DATS Valère niet verzekeren.

 


GEZINSBOND ADEGEM GRIEZELT MET UITGEHOLDE BIETEN EN POMPOENNEN

De Adegemse afdeling van Gezinsbond heeft dit jaar Halloween aan zich laten voorbijgaan. Dat betekent niet dat er dit jaar geen avondje griezelen komt.

Op zaterdag 22 november organiseert Gezinsbond Adegem zijn bieten en- en griezeltocht. Van de deelnemende kinderen wordt verwacht dat zij verkleed zijn en met een uitgeholde biet of pompoen extra kleur aan de wandeling geven.

Er wordt om 18u verzameld aan café De Roos aan Celiebrug. Om 18u30 start de ongeveer 5,5km lange tocht langs niet verlichte wegen.

Er is een tussenstop met verrassingen voorzien. Na de wandeling trekken de deelnemers naar den Hoogen Pad waar de innerlijke mens versterkt wordt. Voor de mooist verklede deelnemer, biet en pompoen is er een prijs weggelegd.

Inschrijven voor deze griezelwandeling kan tot 15 november bij Annie Longueville Walland 26 Adegem, tel 050-71.35.08 of bij Leo Notteboom, Kallestraat 11 Adegem. Tel 050-71.40.91.

 


DE GEZINSBOND DENKT AAN UW CONDITIE

Maandag 24 november start de GSF Adegem met een nieuwe lessenreeks conditiegym. Die conditiesessies gaan door op maandagavond in de turnzaal van de Papver in Adegem-Dorp.

Wie er niet kan zijn voor de lessen die om 19u30 beginnen, kan zich inschrijven voor de lessen die om 20u30 beginnen.

Voor informatie en inschrijving kan contact opgenomen worden met Karel De Roo Spanjaardshoek30a Adegem. Tel 050-71.46.70 of via e-mail [email protected]

 


KINDERKANKERFONDS ZOEKT GROEN EN GROENKNIPPERS

Al jaren maken en verkopen vrijwilligers kerststukken ten voordele van het Kinderkankerfonds (KKF) dat door professor Benoit werd opgericht. De vrijwilligers mogen hun kerststukken maken in de turnzaal van de zusters Maricolen.

Normaal is er een vaste groep mensen die zorgt dat de mensen die de kerststukken maken voldoende groen hebben om de honderden bestelde stukken te maken. Om verschillende reden kan die groep de vrijwilligers dit jaar de helpende hand niet reiken.

Daarom doet de Maldegemse werkgroep van het KKF een oproep naar mensen die bereid zijn om hen dit jaar uit de nood te helpen. Wie zich geroepen voelt om te helpen kan contact opnemen met Magda Vandermeersch (050-71.15.45) of Marita Coddens tel 050-71.31.32.

 


EEN PRODUCTIEVE WEDSTRIJDBAL

Voor zijn wedstrijd van vrijdagavond konden de Alte Herren rekenen op een wedstrijdbal van café de Reislust. Het werd een positieve wedstrijdbal.

De Alte Herren troffen met het geschenk van de Reislust acht maal raak.

 


CRISIS OF OPLUCHTING BIJ OPEN VLD MALDEGEM

Wat mensen die de politiek in onze gemeente volgen al enige tijd verwachtten is gebeurd. Bij de Open VLD is de bom gebarsten.

De statutaire commissie heeft een beslissing genomen die voor sommigen de Maldegemse afdeling op het goede spoort zal zetten. Anderen zijn er van overtuigd dat die beslissing de afdeling nog meer leden en stemmen zal kosten.

Voor het begin van de miserie binnen Maldegemse afdeling van Open VLD moeten we teruggaan naar de vorige bestuursperiode waarin ook Willy Boulez, Jason Van Landschoot en Patrick Ghysels deel uitmaakten van de blauwe oppositiefractie.

Toen al was de spanning binnen de fractie te snijden. Willy Boulez en Jason van Landschoot trokken daar hun conclusies uit en stapten over naar de OGP.

Bij de gemeenteraadsverkiezingen viel Open VLD van 7 naar 4 zetels terug. Ondertussen heeft Anne Van Reybroeck de fractie reeds verlaten en zetelt als onafhankelijke in de gemeenteraad.

Dat de spanningen na het vertrek van Willy Boulez en Jason Van Landschoot niet weg waren binnen de partij werd duidelijk tijdens de eerste raadzitting van de gemeenteraad in 2007 waarin ook de vertegenwoordigers voor het OCMW bestuur werden verkozen.

Patrick Ghysels was er van overtuigd dat hij zoals in het Open VLD bestuur was afgesproken Anne Van Reybroeck nog voor ze zou zetelen in het OCMW bestuur zou opvolgen.

Anne die zou verkozen worden als lid van het bestuur van het OCMW, zou haar zitje in de gemeenteraad niet combineren met een plaats in het betuur van het OCMW. Het verliep anders dan de heer Ghysels had voorzien.

Bij de verkiezing van de leden van het bestuur van het OCMW bleek dat Patrick Ghysels niet eens als opvolger voor Anne Van Reybroeck stond ingeschreven.

De gemoederen binnen de partij laaiden zo hoog op dat de afdeling onbestuurbaar werd. In juli van dit jaar stelde de nationale partijleiding een begeleidingscommissie voor de Maldegemse afdeling aan. De bestuursverkiezing voorzien voor september ging in Maldegem niet door.

BESLISSING

De begeleidingscommissie heeft na een eerste bestuursvergadering in Maldegem een aantal bestuursleden apart gehoord. Patrick Ghysels vond dit tijdverlies omdat door alle pogingen op regionaal, provinciaal en nationaal niveau werden genomen om de zaak recht te trekken, het hoofdbestuur in Brussel al goed op de hoogte was van de wat er in Maldegem gebeurd was.

Het verslag dat de begeleidingscommissie voor de statutaire commissie na haar tweede bestuursvergadering in Maldegem heeft opgesteld was vernietigend voor Patrick Ghysels.

Die kreeg nog de gelegenheid om zich op 27 oktober voor de statutaire commissie te verdedigen. Hijzelf wist toen al dat zoiets geen zin meer had.

Op aandringen van enkele politieke vrienden is hij toch ingegaan op de uitnodiging van de Statutaire commissie. Na die vergadering werd de brief ondertekend waarin aan Patrick Ghysels werd medegedeeld dat hij per 1 december 2008 uit de ledenlijst van Open VLD geschrapt wordt.

De heer Ghysels heeft nog tot eind van november de tijd om in beroep te gaan tegen die beslissing. Of hij dat zal doen is niet zeker. Hij liet ons wel al weten dat zijn politieke rol in Maldegem nog niet is uitgespeeld.

 


PASTOOR DHOOGHE VERLAAT ADEGEM VOOR MERELBEKE

Vrijdagnamiddag werd Adegemse pastoor Adrien Dhooghe voor een gesprek verwacht op het bisdom in Gent.

Zoals hij verwachtte kreeg de Adegemse pastoor daar te horen dat hij de nieuwe pastoor van Merelbeke wordt. Zijn aanstelling in Merelbeke is voorzien voor begin januari 2009.

 


Home
Home
 
Made in France