De week van Pol Veirman
Vijfde jaargang - n° 258 - Week 44: 02 november tot 8 november 2008


EVEN OP BEZOEK BIJ ZIJ DIE VAN ONS HEEN GINGEN

Zaterdag was ook in Adegem het kerkhof voor een dag de drukst bezochte plaats in de gemeente. De mensen hadden op Allerheiligen even tijd om een bezoek te brengen aan hen van wie ze voor eeuwig afscheid moesten nemen.

Voor veel mensen die in de loop van het jaar regelmatig het graf van hun overleden familielid of kennis bezoeken, was de 1 november drukte er te veel aan.

 


TRAGER IN DE VERBRANDEN BOS

Omdat de Verbranden Bos steeds meer als sluikweg wordt gebruikt om de N9 te vermijden heeft het Maldegems gemeentebestuur ingegrepen.

De maximum toegelaten snelheid wordt er teruggebracht tot 50km/u. Samen met de strengere controle op de zware vrachtwagens die in de straat rijden moet die maatregel de veiligheid van vooral de zwakke weggebruiker in Verbranden Bos verhogen.

 


BOMEN VERHUISDEN VAN HET ELISABETHRUSTHUIS NAAR HET WARMHOF

Alvorens de bomen uit de grond te halen werden eerst de takken ingekort

In november vorig jaar verhuisden de bewoners van het Elisabethrusthuis in Adegem naar 't Warmhof in Maldegem. Voor het Elisabethrusthuis is er geen toekomst meer weggelegd.

Het gebouw gaat tegen de vlakte. Om het gebouw te kunnen slopen werd, maanden geleden, een vergunning aangevraagd.

Die vergunning is nog altijd niet afgeleverd. Welke projecten er op de vrijgekomen OCMW site zullen komen is nog niet volledig in plan gezet. Vast staat dat naast de gebouwen ook de bomen moeten verdwijnen.

Drie van de bomen uit de boomgaard werden door Boudewijn De Schepper overgebracht naar 't Warmhof in Maldegem.

Niet alle bomen, worden geveld om als brandhout te dienen. Omdat een deel van de inboedel van het rusthuis mocht verhuizen naar missieposten in Kongo heeft Boudewijn De Schepper vorige week woensdag drie van de bomen uit de boomgaard van het Elisabethrusthuis vakkundig uit de grond gehaald en overgebracht naar de omgeving van 't Warmhof waar ze een nieuwe vaste stek kregen.

 


KAV ONTRDEKTE DE VELE CULINAIRE EIGENSCHAPPEN VAN DE AARDAPPEL

Liliane De Smet liet de Adegems KAV leden meerdere culinaire eigenschappen van onze patat kennen

Na de Thaise avond stond er bij KAV Adegem, in het jaar van de patat, een avond rond de aardappel geprogrammeerd. Een veertigtal leden woonden de leerrijke en smakelijke kookdemonstratie bij.

Toen de KAV leden het parochiaal centrum binnenkwamen was Liliane De Smet reeds begonnen met de bereiding van het eerste gerecht, een soep, waarin de aardappel centraal stond.

Daarna doorliep ze met de aanwezigen een receptenboekje waarin de aardappel in ieder gerecht een van zijn culinaire eigenschappen prijsgeeft.

Om te bewijzen dat wat op papier stond ook in de keuken bewaarheid wordt bereidde Liliane De Smet nog drie recepten uit het receptenboekje die door de aanwezigen konden geproefd en gewaardeerd worden.

 


DIT WEEKEND GEEN VRACHTWAGENS AAN HET CANADEES KERKHOF

Donderdag werden op de parkeerstrook voor het Canadees kerkhof verkeersborden geplaatst waardoor de vrachtwagenchauffeurs wisten dat zij er vrijdagavond en zaterdag met hun vrachtwagen niet welkom waren.

Een van die vrachtwagenchauffeurs heeft aan de gemeente gevraagd om in de oude Staatsbaan een parkeerplaats voor vrachtwagens te voorzien.

De gemeente heeft die parkeerplaats goedgekeurd maar de nodige signalisatie is nog altijd niet aangebracht. De vrachtwagenchauffeur bevestigde ons dat hij begrip heeft voor het standpunt van de vaderlandslievende verengingen.

Hoe vlugger de gemeente er voor zorgt dat de parkeerplaats voor vrachtwagens in de oude Staatsbaan klaar is hoe vlugger hij zijn vrachtwagen daar zal plaatsen.

 


KNOKKE HERDACHT ZIJN IN ADEGEM BEGRAVEN BEVRIJDERS

Traditioneel de eerste zaterdag van november herdenkt Knokke zijn Canadese bevrijders.

Na de herdenkingsmis en herdenkingsplechtigheid in Knokke brachten de officiële delegaties een bezoek aan het Canadees kerkhof in Adegems waar ze hulde brachten aan de Canadese soldaten die tijdens WO II aan de kust sneuvelden en in Adegem een laatste rustplaats vonden.

In Adegem werden de delegaties opgewacht door een delegatie van het Maldegemse gemeentebestuur en vertegenwoordigers van de vaderlandslievende verenigingen.

Net als schepen Lannoy van Knokke bracht ook Maldegems schepen Remi De Jaeger die de zieke burgemeester Johan de Roo vering, hulde aan de Canadese soldaten die er mee voor zorgden dat wij onze vrijheid terugkregen.

Opmerkelijk tijdens de plechtigheid was de hulde die Canadees schoolmeisje aan haar in WO II gesneuvelde landgenoten bracht.

 


't KRUISKEN WON HET MALDEGEMS GAAIBOLCRITERIUM

Met een gezellig samenzijn in 't Populierenhof in Moerhuize viel het doel over Maldegems gaaibolcriterium.

Voor de individuele titels kwam er niemand in Adegem in aanmerking. De titel per ploeg ging bij de manen naar het viertal van café 't Kruisken.

 


DE MOEREWEGE HIJST ZIJN KERMISVLAG

Vrijdagavond 7 november hijst de Moerewege zijn kermisvlag. Om 21u start een streekbierenavond die om 23u overgaat in de streekbierenfuif met het optreden van Grimpy.

Zaterdagnamiddag is er tussen 14u en 17u ontspanning voor de kinderen van de wijk. Om 19u staat eveneens in de feesttent de feesttafel gedekt.

Op het menu staan beenhesp en koude schotels. Zondag 9 november zijn de schutters al om 9u aan het feest. In de namiddag en de vooravond rollen de gaaibollen voor de vrouwen en de mannen.

Daarna wordt er een kaartje gelegd. Maandagnamiddag worden de inwoners van de wijk op de koffietafel verwacht. Na de koffie wordt er opnieuw gekaart.

Als aanloop van de survivalrun Meetjesland die op zondag 16 november in de Moerewege wordt georganiseerd staat er voor dinsdag 11 november vanaf 10u een survivaltocht voor honden met hun baasjes op het programma.

De schutters op de liggende wip worden dinsdag om 15u in de feesttent verwacht.

 


MINI BEELDENSTORM IN HET MALDEGEMS GEMEENTEHUIS

Een aantal heiligenbeelden die door het OCMW na het sluiten van het Elisabethrusthuis in Adegem en het RVT St. Jan in Maldegem aan de gemeente werden geschonken kregen een plaats in het gemeentehuis.

Uit reacties van oppositieleden voor en na een commissievergadering hadden wij kunnen opmaken dat zij tegen de aanwezigheid van die beelden zouden reageren.

Er werd door Peter van Hecke ( Open VLD) over de aanwezigheid van die heiligenbeelden een punt aan de dagorde van de gemeenteraadszitting van vorige week woensdag toegevoegd.

De aanvraag om dat punt aan de dagorde toe te voegen was amper binnen op het secretariaat of de beelden waren al verdwenen.

Toch zetten de raadsleden een boompje op over de aanwezigheid van die beelden in het gemeentehuis. Diëgo Smessaert (Groen!) vroeg meteen ook de verwijdering van het kruisbeeld dat in de trouwzaal hangt. Net als Peter Van Hecke verwees ook hij in zijn motivatie voor zijn verzoek naar de scheiding van kerk en staat.

Schepen Remi De Jaeger die tijdens de zitting de voorzittershamer hanteerde ging niet in op het voorstel van de heer Smessaert.

Dat punt stond volgens de schepen van financiën niet op de dagorde. Het Groen! oppositielid kondigde aan dat hij de verwijdering van het kruisbeeld uit de raadszaal als toegevoegd punt op de dagorde van de volgende gemeenteraadszitting zal plaatsen.

 


INSCHRIJVEN OP HET HEEMKUNDIG JAARBOEK 2008

Op zaterdag 13 december stelt de heemkundige kring Het Ambacht Maldegem zijn jaarboek 2008 voor.

In schrijven op dit werk kan tot 2 december bij Jozef Dobbelaere, Weide Adegem, Marc Maeyens, Oude Weg, 48 Adegem en Hugo Notteboom Prins Boudewijnlaan 9B Adegem.

Wie voor 2 december intekent betaalt €18,00 voor het boek.

Voor mensen van buiten Maldegem of een van zijn deelgemeenten die het boek niet op de voorstelling kunnen afhalen maar kiezen om het per post thuis te ontvangen betalen €3,00 extra.

 


Home
Home
 
Made in France