De week van Pol Veirman
Vijfde jaargang - n° 257 - Week 43: 26 oktober tot 01 november 2008


TORENKRAAN VERSCHEEN EN VERDWEEN

Wie van dinsdagavond tot vrijdagnamiddag van in Adegem-Dorp naar de Kallestraat of Spanjaardshoek reed moest dubbel uitkijken. De fout geparkeerde auto's zorgden samen met de torenkraan voor veel hinder

Tot hun verbazing zagen de inwoners van den Hoeke dinsdagnamiddag dat in het begin van Adegem-Dorp het voetpad aan de kant van de pare nummers en het grootste deel van rijweg ter hoogte van de vroegere drankencentrale D'Havé ingenomen werd door een torenkraan.

Die zou gebruikt worden bij de bouw van het appartementsgebouw. De verbazing van de inwoners werd nog groter toen bleek dat eens de torenkraan was opgesteld de bouwers van de kraan vertrokken zonder de vereiste signalisatie rond de kraan aan te brengen.

De politie werd van de, voor het verkeer op den Hoeke, gevaarlijke situatie op de hoogte gebracht. Het was al donker toen de firma kwam en (onvoldoende) signalisatie aanbracht.

VERGUNNING

Uit gesprekken met schepen Noel Wille en commissaris Eddy De Jaeger leerden wij dat de bouwfirma eerst een vergunning voor een torenkraan en daarna een vergunning voor een mortelsilo had aangevraagd.

Het college van burgermeester en schepenen had haar een vergunning voor een mortelsilo afgeleverd. Zij mocht een strook van 3 op 6 m van het openbaar domein afbakenen om daar de silo te plaatsen.

In plaats van de vergunde silo kwam de torenkraan. In plaats van de 3 op 6m werd een strook van 5 op7 m ingenomen.

De auto' s die van uit de Kallestraat of Spanjaardshoek Adegem-Dorp inreden konden niet anders dan aan de kant van de onpare huisnummers op het voetpad rijden. De mensen die daar wonen riskeerden dat, als zij zonder kijken uit hun woning kwamen, een auto over hun tenen reed.

 

Hoewel er het parkeerverbod was aangeduid zorgden foutparkeerders er voor dat de situatie vooral voor de zwakke weggebruikers nog problematischer werd

AFBREKEN

Nadat de politie woensdag de verschillende problemen (torenkraan in plaats van Silo, onvoldoende signalisatie, innemen van te veel grond) had vastgesteld was het uitkijken naar de beslissing van het college van burgemeester en schepen.

Woensdagavond werd de aannemer op het kantoor van commissaris Eddy De Jaeger verwacht Daar kreeg hij te horen dat, omdat er geen vergunning bestond voor een torenkraan, de torenkraan in Adegem Dorp voor vrijdagavond moest afgebroken zijn.

De vergunning voor de cementsilo blijft van toepassing. Wil de aannemer toch een torenkraan plaatsen dan moet hij daarvoor een nieuwe vergunning aanvragen bij het college van burgemeester en schepenen.

Van schepen Wille vernamen wij dat, ingeval er een nieuwe aanvraag komt, er in de vergunning voldoende voorwaarden zullen opgelegd worden om het verkeer, in de eerste plaats van de zwakste weggebruikers, veilig te laten verlopen.

 


SOCIAAL ECONOMISCHE ENQUETE IN ADEGEM EN MALDEGEM

Vanaf 24 november zullen een aantal gezinnen in Adegem en Maldegem het bezoek krijgen van een vertegenwoordiger van de dienst van Statistieken en Economische Informatie.

Die dienst organiseert in opdracht van het bureau voor Statistieken van de Europese Gemeenschap een sociaal Economische enquête in België.

De mensen die uitgenodigd worden om aan de enquête deel te nemen zullen op voorhand schriftelijk verwittigd worden van de komst van de enquêteur. Die zal zich bij zijn bezoek ook legitimeren.

 


GEEN VOGELS MEER IN DE KERKTOREN

Woensdag pakte de firma De Nys die het lood in de kerkramen vervangt, uit met de grote middelen. Er was een grote kraan nodig om de arbeider bij de galmramen in de kerktoren te brengen.

Voor die galmramen werden netten gespannen. Met die ingreep wordt voorkomen dat vogels in de toekomst nog nesten maken in de kerktoren.

 


MALDEGEM HEEFT BIJNA 1000 ZWEVENDE BRIEVENBUSSEN

Volgens de ene bron bij de Post zijn er in Maldegem 9353 brievenbussen. Volgens een andere bron bij diezelfde Post zijn er in Maldegem 10200 brievenbussen.

Zij hebben ondanks de vraag van de gemeente Maldegem nog niet uitgemaakt welke bron het bij het rechte eind heeft.

Dat verschil van 1000 brievenbussen heeft echter belangrijke consequenties voor de maandelijkse huis aan huisbestelling van de Infokrant, uitnodigingen voor informatievergaderingen en folders van grote evenementen.

De infokrant werd al jaren de laatste dag van de maand besteld. Dat ging vlot tot juni van dit jaar. Vanaf juli begon de Post met zijn Distripost nationaal.

Met die nieuwe dienst zou de verdeling van niet geadresseerde stukken ( zoals de infokrant huis aan huis te bestellen) nog vlotter verlopen.

Toen een eerste huis aan huis folder werd verspreid werd Maldegem door de Post gefactureerd op 9353 brievenbussen. Een paar weken later kreeg het gemeentebestuur van de Post te horen dat er in Maldegem 10.200 zijn.

Het overschrijden van de kaap van de 10.000 brievenbussen heeft voor gevolg dat Maldegem zijn huis aan huis te bestellen stukken niet meer in de Post op het Vliegplein in Adegem mag afgeven maar die naar Gent (Wondelgem) moet voeren.

De dag daarna brengt de Post die dan terug naar het kantoor in Maldegem om ze te laten bedelen door de Maldegemse brievenbestellers.

MEER PROBLEMEN

Naast dat probleem zijn er met Distripost nationaal nog andere problemen gekomen. De dienst kan Maldegem geen vaste datum voor de bedeling zijn Infokrant meer verzekeren.

Zo werd voor de bedeling van de infokrant van eind augustus door Distripost nationaal 12 september als bedelingdatum voorgesteld. In die infokrant zaten wel aankondigingen voor activiteiten die voor 12 september werden georganiseerd.

Maldegem kon ook geen verzekering krijgen dat ingeval er een dringende mail voor gans Maldegem was die binnen een paar dagen huis aan huis kon besteld worden.

De gemeente heeft nog geen contact met Distripost nationaal getekend en is dat voorlopig ook niet van plan. Ondertussen is ook duidelijk geworden dat Maldegem niet de enige gemeente is die problemen heeft met Distripost nationaal.

De Vereniging van Vlaamse Steden en Gemeenten bundelt de klachten van de steden en gemeenten om die in een dossier aan de directie van de Post en aan de bevoegde minster over te maken.

VOORLOPIGE OPLOSSING

De gemeente heeft de directie van de Post en Distripost nationaal laten weten dat zij in de huidige omstandigheden niet verder wil samenwerken. Er kan pas opnieuw over samenwerking gepraat worden als er nieuwe en betere voorstellen op tafel komen.

Maldegem heeft voor de bedeling van zijn infokrant een privé firma onder de arm genomen maar dat was ook geen onverdeeld succes.

Daarom zal, als voorlopige oplossing, de infokrant door mensen van de Technische Dienst huis aan huis bedeeld worden. Er zal voor de bestelling van de Infokrant in Middelburg samengewerkt worden met de Beschutte werkplaats Revam.

Waarom zijn wij in Adegem niet verwonderd over de slechte dienstverlening van de Post. Zij hebben ons toch ook, zonder rekening te houden met ons protest, ons postkantoor gesloten en zijn nog steeds hun belofte om het openen van een PostPunt in Adegem ernstig te onderzoeken niet nagekomen.

 


HALLOWEENSTOET VOOR HET GOEDE DOEL

Ruiters openden de Halloweenstoet die zaterdagavond aan den Hoogen Pad vertrok en als eindbestemming de ringbaan had.

De stoet voor het goede doel was een initiatief van Rosette en Pia. Zij konden voor hun stoet ook op politiebegeleiding rekenen.

 


OOK ENGELSE OUD-STRIJDERS VERGETEN HUN OUD-WAPENBROEDERS NIET

Maandag 20 oktober was het precies 64 jaar geleden dat bij een ontploffing van een tankwagen in het Nederlandse IJzendijke meerdere Engelse soldaten om het leven kwamen.

Hun wapenbroeders en hun familie zijn hen nog niet vergeten. Maandag brachten zij een bezoek aan de plaats van de ramp. Op hun weg naar IJzendijke hielden zij ook even halt in Adegem.

Op het Canadees Militair Kerkhof brachten zij hulde aan hun oud-wapenbroeders die daar hun laatste rustplaats hebben gevonden.

Zij werden er opgewacht door schepen Antoine Pauwels en vertegenwoordigers de plaatselijke vaderlandslievende verengingen.

 


NA DE FLUOHESJES DE FIETSHELM

Tijdens een bijeenkomst in het Maldegemse gemeentehuis stelde Rotaryclub Maldegem de fietshelmen voor die voor €5,00 te koop zijn in de scholen van Maldegem en zijn deelgemeenten

Een ongeval acht jaar geleden, waarbij de fietsende dochter van een lid van Rotaryclub Maldegem betrokken was, zette de serviceclub er toe aan om een initiatief te nemen dat de veiligheid van de fietsende scholieren zou verhogen.

In de directies van de scholen, het oudercomité, het gemeentebestuur en de politie vond Rotaryclub Maldegem dynamische partners.

De Familie Van Hyfte diende zich als sponsor van de Fluohesjes aan. De familie Van Hyfte is daarna de huissponsor van de veiligheidsactie gebleven.

De kinderen waren aanvankelijk minder enthousiast over de hesjes. Zij vonden ze niet cool. Weinigen durfden het de eerste jaren aan om een fluohesje te dragen om naar school te fietsen.

Promotiecampagnes van de scholen, oudercomité's en de politie hebben ervoor gezorgd dat het fluohesje langzaam maar zeker een vertrouwd beeld in het verkeer werd.

NIEUW INITAITEF

Dit jaar neemt Rotaryclub Maldegem een nieuw initiatief. De hesjes woorden verder gepromoot maar de serviceclub wil er, samen de andere partners, de fietsende kinderen toe aanzetten om naast een fluohesje ook een fietshelm te dragen.

Tijdens de bijeenkomst legde dokter Dirk Van Herzele die samen met zijn echtgenote Ann de nieuwe actie heeft voorbereid, het belang van de helm als hoofdbeschermer uit.

Voor de aankoop van de fietshelmen kon Rotaryclub Maldegem niet alleen rekenen op de sponsoring van de familie Van Hyfte ook de Politiezone Maldegem heeft een niet onbelangrijk financieel aandeel in de aankoop.

De kinderen of hun ouders kunnen de fietshelm tegen €5,00 kopen in de school waar hun kind(eren) les volgen.

De Papaver in Adegem is een van de scholen die al enkele jaren het dragen van de fietshelm aanmoedigt. De school heeft in samenwerking met het oudercomité een voorraad fietshelmen aangekocht.

De kinderen van de Papver dragen die fietshelmen als ze er in klasverband met de fiets op uit trekken.

 


PROFESSOR PEPE BLIKVANGER OP DE DAG VAN HET PAARD

Van zodra hij in de piste verscheen had de 74cm hoge ponyhengst de sympathie van de honderden mensen rond de nadarafsluiting.

Die sympathie zwol nog aan toen de pony het juiste antwoord kon geven van rekensommen die hem gevraagd werden maar ook nog rekensommen oploste die door kinderen op het bord werden geschreven.

Dat de slimme pony goed ziet en niet kleurenblind is bewees hij door met het kloppen van een van zijn hoeven aan te geven hoeveel kinderen in de piste een groene, gele, oranje en bonte ballon hadden.

 


EENRICHTINGSVERKEER IN DEELTJE NOORDSTRAAT TIJDELIJK OPGEHEVEN

Met een petitie en een onderhoud met burgemeester Johan De Roo hebben de horecazaken uit de Noordstraat verkregen dat het eenrichtingsveer in de Noordstraat tussen de Bloemestraat en de Edestraat tijdelijk wordt opgeheven.

De maximum snelheid in de Edestraat wordt teruggebracht tot 20km/u.

De nieuwe regeling die op vrijdag 24 oktober inging geldt zolang de werken aan het kruispunt van de Gidsenlaan en de Vakekerkweg duren. Het einde van die werken is voorzien voor 15 december.


Home
Home
 
Made in France