De week van Pol Veirman
Vijfde jaargang - n° 256 - Week 42: 19 oktober tot 25 oktober 2008


OKRA VERWENDE 80 PLUSSERS

Met haar 98 lentes was Ida Buysse de oudste vrouw op het feest van de 80 plussers

Het is niet omdat ze door hun leeftijd minder mobiel zijn dat mensen geen recht en behoefte meer hebben op aandacht en ontspanning.

Zij hebben ons een soort ontspanning nodig waar niet zoveel beweging bij komt kijken maar waarbij bij het persoonlijk contact op de eerste plaats komt.

Omdat zijn oudere leden niet meer aan alle activiteiten van het jaarprogramma kunnen deelnemen, schrijft de Adegemse afdeling van OKRA al jaren een feest speciaal voor de 80 plussers op zijn jaarprogramma in.

Aan dat feest kunnen ook de Adegemse 80 plussers die geen lid zijn van OKRA deelnemen. Geen vervoer hebben om naar het feest te gaan is geen excuus. Het OKRA bestuur haalt voor dat feest de 80 plussers thuis op en brengt ze na het feest ook veilig terug thuis.

Ook de senioren die vroeger in het Elisabethrusthuis in Adegem woonden en vorig jaar naar 't Warmhof in Maldegem verhuisden, kregen zoals hen was beloofd de kans om aan het feest deel te nemen.

Ida Buysse die op minder dan twee jaar van haar eeuwfeest is ging graag op die uitnodiging in. Zo was zij nog eens terug in Adegem en zag ze nog eens haar vorige woonplaats.

Richard Spillebeen die zijn beroepsleven voor orde en gezag zorgde in Adegem was als 97 jarige de oudste man op het feest.

PROGRAMMA

Woensdagvoormiddag had het bestuur van OKRA het parochiaal centrum klaargezet voor het feest. Voor een feestprogramma moest het bestuur geen zware inspanningen doen.

Voor de 80 plussers is het een feest als ze met leeftijdsgenoten kunnen samen komen en gezelllig kletsen over hun kwaaltjes en over de goede oude tijd. Dit jaar hoorden wij hen zelfs samen enkele van die mooie oude Vlaamse liedjes zingen.

Er was een apart hoekje voor de gasten voor wie kaarten de gezelligste vorm van ontspanning is. De kaarten werden wel aan de kant gelegd toen de koeken en het gebak werden opgediend. Ook die ontbraken dit jaar niet op het programma.

Omdat er een paar mensen wegens gezondheidsproblemen op het feest ontbraken ondertekenden de 80 plussers en het OKRA bestuur aan kaart om hen een spoedig herstel toe te wensen.

 


TIJDELIJK PLAATSELIJK VERKEER IN DE VERBRANDEN BOS

Omdat de wortels van ondertussen verdwenen bomen het asfalt omhoog duwden moeten er herstellingsweken in de Verbranden Bos uitgevoerd worden.

Jaren geleden besliste de gemeente om langs beide zijden van de Verbranden Bos die éénvaksbaan was, een strook asfalt aan te leggen.

Dat zou het veiliger maken voor fietsers en voor auto' s die elkaar moesten kruisen. De asfaltstroken zijn niet meer weg te denken uit de straat.

Wat door sommige mensen bij de aanleg werd voorspeld is ook uitgekomen. De wortels van de bomen die vroeger in de Verbranden Bos stonden hebben de ondergrond opgestuwd en er voor gezorgd dat op bepaalde plaatsen het asfalt barstte.

De schade was zo erg geworden dat de gemeente besloot om in te grijpen. Vorige week zou de gemeente de losgekomen stukken asfalt vervangen. Donderdag werd in de Verbraden Bos, vooral om de mensen die de werken moeten uitvoeren te beschermen, enkel plaatselijk verkeer ingevoerd.

Het was de bedoeling dat de werken vrijdag zouden afgerond zijn zodat er vanaf zaterdag opnieuw doorgaand verkeer in de Verbanden Bos mogelijk was. De weersomstandigheden hebben er voor gezorgd dat de bovenlaag van het asfalt vrijdag niet kon aangebracht worden.

Als de weersomstandigheden gunstig zijn zal het werk maandag of dinsdag uitgevoerd worden werd ons verzekerd.

Hoewel doorgaand verkeer in de Verbranden Bos met enige voorzichtigheid mogelijk is werd, om te voorkomen dat er op de plaats van de werken toch verkeersongevallen zouden gebeuren en er eventueel schadeclaims tegen de gemeente worden ingediend, de regeling van plaatselijk verkeer ook tijdens het weekend aangehouden.

 


OCMW OPENT SOCIALE SUPERETTE

Begin november opent OCMW Maldegem, in zijn strijd tegen armoede, in een van het lokalen van het RVT St. Jan een sociale superette.

Vrijdag 17 oktober was het wereldarmoededag. Uit verschillende hoeken werden er in België bij de beleidsmensen op aangedrongen dat het levensloon dat aan mensen zowel aan enkelingen als aan gezinnen wordt toegekend, met meer dan de aangekondigde 2% moet stijgen.

Die extra stijging is nodig om die mensen toch een iets van een menswaardiger bestaan te kunnen garanderen.

Uit de cijfers van de Vereniging van Steden en Gemeenten blijkt dat steeds meer mensen het plaatselijk OCMW op een of meerdere vormen van hulp beroep doen. Maldegem vormt op die pijnlijke trend geen uitzondering.

Op de wereldarmoededag stelde het Maldegems OCMW een nieuw initiatief voor. In een van de lokalen van het RVT St. Jan wordt een sociale superette ingericht.

Vanaf begin november zullen de cliënten van het OCMW in de sociale Superette terecht kunnen voor een voedselpakket. Dat voedselpakket bestaat uit bakbloem, rijst, ravioli met kip, roomrijst, ontbijtgranen, confituur, melk chocomelk en klontjessuiker.

Het is de bedoeling van het OCMW om dat voedselpakket in de toekomst ook uit te breiden met brood (daarvoor zal overleg gepleegd worden de plaatselijke bakkers) en charcuterie.

 


FEMALES ON THE BEACH

Tussen Nieuwvliet en Oostende fotografeerde kunstfotograaf Hubert Casier vrouwen op het strand. Dit is een van de foto uit zijn collectie die op de tentoonstelling in den Hoogen Pad te zien is.

Nog tot 1 december is in het cultureel centrum den Hoogen Pad de kleurfotoserie Females on the Beach te bewonderen.

Het is een serie van een 10 tal foto's ( 60/60 cm) die door kunstfotograaf Hubert Casier de voorbije zomer op de stranden tussen het Nederlandse Nieuwvliet en Oostende werden genomen.

De foto's zijn iedere dag vanaf 14 u00 (openingsuur van de cafetaria van den Hoogen Pad) behalve op maandag gratis te bewonderen.

 


ONGEKENDE CULINAIRE EIGENSCHAPPEN VAN ONZE AARDAPPELEN

Tijdens een kookdemonstratie in het parochiaal centrum op donderdag 30 oktober ontdekt KAV de culinaire eigenschappen de aardappel.

Er worden vanaf 19u30 een viertal gerechten klaargemaakt waarin telkens een andere culinaire eigenschap van onze patat wordt geaccentueerd.

De aanwezigen mogen niet alleen kijken hoe de vier gerechten bereid worden, zij mogen ze ook proeven.

 


KWB ORGANISEERT FAMILIEBOLLING

Op zaterdag 25 oktober organiseert KWB Adegem net als vorig werkjaar een familiebolling. Liefhebbers van dergelijke bollingen kunnen daarvoor terecht bij Rosette en Willy op Heulendonk 26. De eerste partij begint om 13u30.

 


VERGEET DE HALLOWEENSTOET NIET

Wie zich wil amuseren en daarmee ook nog goede doelen steunen die vergeet op zaterdag 25 oktober niet deel te nemen aan de halloweenstoet niet.

De stoet met aansluitend animatie voor jong en oud is een initiatief van Rosette en Pia. Afspraak zaterdagavond om 20u in de inkomhal van den Hoogen Pad. Van daaruit gaat het onder politiebegeleiding in stoet naar de Ringbaan 13.

 


VAN DEGRADATIEKANDIDAAAT TOT KANDIDAAT OP DE PERIODETITEL

Vier weken geleden stond KVK onderaan de rangschikking. Sommigen zagen het degradatiespook al opduiken. De ploeg heeft zich de afgelopen weken goed herpakt.

In die mate zelfs dat het als het 1 of 3 punten pakt op Lembeke en Waarschoot punten verliest de wedstrijd van volgende week zondag tussen Adegem en Waarschoot over de eerste periodetitel in 2de provinciale A beslist.

 


IVO BELET TE GAST IN DEN HOOGEN PAD

Europarlementslid Ivo Belet was een avond te gast in Adegem bij Jong CS&V Maldegem

Op uitnodiging van Jong CD&V Maldegem kwam Europarlementslid Ivo Belet naar den Hoogen Pad in Adegem.

Voor de heer Belet zich in 2004 voor CD&V kandidaat stelde voor het Europees parlement was hij politiekjournalist bij de VRT. Wij zagen hem in die periode aan het werk in het nieuws, de 7de Dag en Ter Zake.

Dat een avondje praten over Europa niet saai hoeft te zijn heeft de heer Belet bewezen. In plaats van zelf de ganse avond aan het woord te zijn hield hij het bij een korte inleiding.

Daarna ging hij de confrontatie met het publiek aan. In hun vraagstelling hoefden de mensen zich niet te perken tot de problemen waar het Europees parlement zich mee bezighoud.

Uit de inleiding Ivo Belet onthouden wij vooral dat Europa meer ons leven bepaald dan wij denken. Buiten de fiscaliteit en het sociaal beleid heeft Europa een vinger in de pap in alle andere onderdelen van het nationaal beleid.

De heer Belet ontkende niet dat Europa er beter eerst had voor gezorgd dat er een Europese grondwet kwam waardoor de werking van Europa minder log kon worden dan de Europese Gemeenschap uit te breiden tot 27 leden.

Dat er na de minitop van Parijs (nog) geen Europees controlesysteem voor de werking van de banken komt betreurt de heer Belet maar hij had het ook niet verwacht.

Er is volgens hem wel een eerste stap in die richting gezet. Over de milieunormen die in het project 2020 zijn opgenomen verschilt de heer Belet van mening met de topmensen van Europa.

Hij is er van overtuigd dat wij die normen nu beter goedkeuren en in de voorgestelde termijn behalen. Hoe langer we wachten met de nodige maatregelen te treffen, hoe harder de te nemen maatregelen ons later zullen treffen.

Op de vragen over de splitsing van het kartel nam hij een genuanceerd standpunt in. "Het is de NV-A die het kartel heeft opgezegd maar in het Europees parlement en op lokaal niveau wordt er momenteel nog verder samengewerkt.

Ik sluit ook niet uit dat na de verkiezingen van volgend jaar de twee partijen elkaar opnieuw nodig kunnen hebben" klonk het voorzichtig.

Het gesprek verliep zo geanimeerd dat iedereen verrast was toen Koenraad De Ceuninck aankondigde dat het tijd was om de geslaagde informatieavond af te ronden.

 


WORDT EENRICHTINGSVERKEER IN DE NOORDSTRAAT TIJDELIJK OPGEHEVEN ?

Door de werken aan het kruispunt van de Gidsenlaan en de Vakekerkweg moeten de mensen een grote omweg maken om in de Noordstraat te geraken.

De werkgroep die in verleden nog petities heeft opgestart in verband met het al of niet invoeren van het eenrichtingsverkeer verzamelt nu handtekeningen om het gedeeltelijk eenrichtingsverkeer in de Noordstraat op te heffen zolang de werken ter hoogte van het kruispunt van de Gidsenlaan en de Vakekerkweg duren.

 


Home
Home
 
Made in France