De week van Pol Veirman
Vijfde jaargang - n° 255 - Week 41: 12 oktober tot 18 oktober 2008


DE PAPAVER IS VERKEERSACTIEVE SCHOOL

Ieder schooljaar, voor de donkere maanden, gaat de politie minstens een maal op bezoek bij de papaver om de fietsen van de leerlingen en leerkrachten te controleren.

Samen met nog 31 andere scholen in Vlaanderen, waaronder de Ark Maldegem en Middelburg en de Vrije Basisschool Kleit, ontving de Vrije Basisschool de Papaver woensdag 8 oktober in Mechelen uit de handen van minister van mobiliteit Van Brempt het label van verkeersactieve school.

Een label waarop de scholen die het kregen terecht fier zijn. De Papaver draagt de verkeersveiligheid van zijn kinderen hoog in het vaandel. Er is regelmatig overleg tussen de directie, leerkrachten en het oudercomité om eventuele probleempunten te bespreken.

Als er poblemen zijn waarbij de hulp of medewerking van de politie en of de gemeente nodig is wordt er contact opgenomen met de cel veiligheid.

Om de kinderen vertrouwd te maken met het verkeer en de gevaren in het verkeer beter te leren inschatten worden er in de loop van het schooljaar enkele uitstappen per fiets georganiseerd.

Alle kinderen zijn tijdens die uitstapjes uitgerust met een fluohesje en een helm. Als er grote groepen per fiets op uittrekken wordt om begeleiding van de politie gevraagd.

Met acties waarmee er voor de kinderen prijzen te winnen zijn zetten de school en het oudercomité er de kinderen toe aan om ook op hun dagelijkse fietstochten van en naar school een fluohesje te dragen.

POTLODEN

Hoewel in de omgeving van de school de Zone 30 van toepassing is zijn er toch nog altijd chauffeurs die sneller rijden. De school heeft en oudercomité hebben met de steun van de Koning Boudewijn Stichting grote potloden aangekocht.

Die werden in overleg met de gemeente in de omgeving van de school geplaatst. De potloden wijzen de chauffeurs er nog eens extra op dat zij in de omgeving van een school zijn.

Het initiatief heeft de gemeente tot nadenken aangezet. Er werd beslist om een voorraad van die potloden aan te kopen om ze in de omgeving van alle scholen in Maldegem en zijn deelgemeenten te plaatsen.

Met politie begeleiding maakte juffrouw Annelies vorig schooljaar per fiets een studiereis naar Middelburg.

Op vraag van de school en het oudercomité heeft de gemeente de parkeerregeling in de onmiddellijke omgeving van de school aangepast. Op de suggestie om de blauwe zone in Adegem Dorp in te voeren is de gemeente (nog) niet ingegaan.

Al deze en nog andere initiatieven waren voor de administratie van minister Van Brempt ruim voldoende om ook de Papaver het label van verkeersactieve school toe te kennen.

 


KAV ONTDEKTE THAÏLAND EN ZIJN KEUKEN

De KAV leden gaven tijdens de kookdemonstratie hun ogen do kost. Het was hen aan te zien dat zij ook thuis de Thaïse gerechten zullen uitproberen.

Er hing vrijdagavond een Thaïse sfeer in den Hoogen Pad. Voor het eerste ontmoetingsfeest in het nieuw werkjaar had het bestuur een avond met Thaïse hapjes in zijn jaarprogramma ingeschreven.

Om de leden in de juiste stemming te brengen had het bestuur niet alleen de zaal versierd in de Thaïse kleuren en het beeld van Boeddha een ereplaats in de zaal gegeven. De dames werden allemaal getooid met een roos .

Alles behalve het aperitief dat ze vrijdagavond op hun bord kregen was ter plaatste bereid. Om Thailand en zijn keuken voor te stellen had KAV een beroep gedaan op de vereniging van zaakvoerster Jacky Khatson-Noen.

Terwijl de leden van hun aperitief genoten vertelde Marnix Baetens hen dat Thaise gerechten altijd een combinatie zijn van verschillende smaken van zoetzuur over pikant.

Voor een Thaise kok is het een kunst om in een schotel verschillende smaken zo te mengen dat ze een smaakvol geheel vormen.

Van de heer Baetens vernamen ze dat Thaïse gerechten in Thailand door hun geloof ( Boeddhisme) anders zijn dan de meeste Thaïse schotels die bij ons bereid worden. In Thailand is naast groenten, fruit en sausjes, vis in plaats van vlees, een onderdeel van het gerecht.

WOK

Nadat ze van het aperitief en de loempia's hadden genoten werden de dames uitgenodigd om in groepjes rond de drie woktoestellen plaats te nemen. Zo konden zij zien hoe de gerechten die later op de avond op hun bord kwamen werden bereid.

Nadat ze gezien hadden hoe de gerechten bereid werden genoten de KAV leden van de heerlijke combinatie van samen die hen met de drie gerechten werden geserveerd.

Als eerste werd Pad Piauw Waab schotel gemaakt. Het was een combinatie van zoutzure smaken die door een combinatie van verschillende, ook bij ons, verkrijgbare groenten verkregen werd. Als vlees werden varkenssneetjes samen met de groenten in de Wok op temperatuur en smaak gebracht.

In een Penang Mo worden varkenssneetjes in kokosmelk gekookt. Als onmisbare groenten worden daar wortel, paprika en laurier aan toegevoegd.

De vissaus en de suiker zorgden voor een verfijning van de smaak. Als afsluiter stond een Kai Pad Curry met Bamboe op het menu. Bamboescheuten zorgen er met curry- poeder, suiker en vissaus voor dat kippenblokjes in de wok tot een delicatesse worden omgetoverd.

DIA'S

Nadat ze hadden genoten van de Thaise keuken was het tijd om ook een stukje van Thailand te ontdekken. In een diamontage van ruim 40 minuten werd een beeld gegeven van een land dat veel meer te bieden heeft dan hetgeen ons hier via de media bereikt.

 


KVK ADEGEM OP EEN DIEFJE

Tegen hekkensluiter Latem heeft, volgens trainers Filip Dhaemers, zijn ploeg meer gekregen dan hij verdiende. Het is in het verleden ook wel eens anders geweest. Adegem was nochtans goed aan de wedstrijd begonnen.

De 0-1 die op het bord kwam was dan ook ruim verdiend. Kort voor de rust kwam de thuisploeg op gelijke hoogte. In de tweede helft onderging Adegem het spel maar Latem werd door het doelhout en keeper Van Landeghem van een doelpunt gehouden.

Wat de thuisploeg niet lukte deed Adegem wel. In de slotminuten scoorde het de winninggoal. Met die overwinning komt KVK in de rechterkolom van de rangschikking. Dat is zeker nog geen reden om op de lauweren te rusten.

 


NAJAARSCONCERT IN DE DEKENALE KERK

Twee jaar terug nam Maldegem zijn Hooghuysorgel in de Dekenale kerk in gebruik. Tijdens de vakantiemaanden van 2007 en 2008 speelde organist Ad van de Wege iedere maandagvoormiddag een uurtje op het orgel.

Op zaterdag 25 oktober is er in de dekenale kerk een eerste najaarsconcert. Het concert is een combinatie van werken die door organist van de Wege op het Hooghuysorgel worden gebracht en een optreden van de Koninklijke fanfare en Drumband Nut en Vermaak.

Voor informatie en reservatie kan contact opgenomen worden met het nummer 050-71.02.72 of via [email protected]

 


WIE WORDT JUNIOR JOURNALIST

Leerlingen van het vijfde en zesde leerjaar kunnen deelnemen aan de jaarlijkse wedstrijd Junior Journalist die door het Davidsfonds wordt georganiseerd.

Dit jaar is het thema Terug naar toen. De scholieren kunnen hun fantasie de vrije loop laten gaan als ze maar terug in de tijd gaan.

Voor deelneming kunnen zij terecht bij hun leraar of lerares of in de plaatselijke bibliotheek. De kopij moet ingeleverd worden voor 14 november.

De pennenvrucht van de winnaar van de wedstrijd neemt deel aan de wedstrijd Junior Journalist die door DF nationaal wordt georganiseerd.

 


LAATSTE WAARSCHUWING

De afgelopen dagen stond het informatiebord van de Maldegemse politie langs de N9 opgesteld. Op die manier herinnert de politie er zowel de automobilisten als hun passagiers er aan dat oktober de gordelmaand is.

Er worden dan ook extra controles op het dragen van de gordel uitgevoerd. Ook het aantal snelheidscontroles wordt opgedreven en dit niet alleen in oktober.

 


INFORMATIEAVOND WAS EEN GOEDNIEUWS SHOW

Het Schipdonkcomité Maldegem was na afloop van de informatievergadering niet te spreken over het spreekverbod dat het ter elfder ure had gekregen.

Op de informatievergadering van maandag 6 oktober gaf Luc Clinckers van de NV Waterwegen en Zeekanaal toelichting bij het eindrapport van het Seine Schelde West project. In dat project zit ook de mogelijke uitbreiding van het Schipdonkkanaal.

Voor het eerst zou het actiecomité Schipdonkcomité Maldegem de kans krijgen om tijdens een officiële informatievergadering zijn argumenten tegen een mogelijke verbreding van het Schipdonkkanaal naar buiten te brengen. Daarna zou ere een debat volgen tussen de heer Clinckers, leden van het actiecomité en het publiek.

Enkele dagen voor de vergadering werd het programma van de bijeenkomst om voor het groot publiek duistere redenen omgegooid. Enkel de heer Clinckers gaf namens de NV Waterwegen en Zeekanaal uitleg over het project. Het debat werd vervangen door vraagstelling zonder kans op wederwoord.

DUIDELIJKHEID

Nadat burgemeester Johan De Roo in zijn openingswoord nogmaals had herhaald dat het college van burgemeester en schepenen geen standpunt in verband met het schipdonk kanaal zal innemen voor het antwoord heeft gekregen op alle vragen die het aan minister Hilde Crevits heeft gesteld begon de bijna anderhalf uur durende monoloog van de heer Clinckers.

Hij heeft in die periode de ongeveer 150 aanwezigen overdonderd met cijfers dat bij sommige mensen hun ogen begonnen te draaien.

Uit de monoloog konden toch enkele zekerheden voor de toekomst worden gehaald. Het is een feit dat het laatste woord in verband met de al of niet realisatie van het project bij de Vlaamse regering ligt.

Waar eerder dit jaar minister Crevits nog sprak over een beslissing die in deze bestuursperiode zou genomen liet minister president Peeters weten dat die beslissing aan de volgende regering zal worden overgelaten. Het staat ook vast dat als de verbreding van het Schipdonkkanaal er komt er op de boten die er op varen maximum 3 lagen containers zullen staan.

In het project dat een scheiding tussen het Schipdonkkanaal en het Leopoldkanaal voorziet is er een sluis voorzien in Balgerhoeke om het niveauverschil van het water in het binnenland en aan zee op te vangen.

Zeker is ook dat zowel het MER plan dat de invloed van het project op het milieu in de breedste zin van woord en het rapport van gouverneurs Breyne (West Vlaanderen) en Denys (Oost Vlaanderen) voor het einde van dit jaar klaar moeten zijn.

VERKEERD

De leden van het Schipdonkcomité Maldegem waren aanvankelijk van plan om weg te blijven van de bijeenkomst. Omdat zij verkregen hadden dat zij als na de uiteenzetting van de heer Clinckers het eerst hun vragen mochten stellen zijn zij gebleven.

Zij hebben van die gelegenheid gebruik gemaakt om de heer Clinckers er op te wijzen dat hij met zijn studie van een verkeerde basis vertrokken is. Hij moest volgens woordvoerder Koen Cromheecke niet onderzoeken of het project technisch realiseerbaar baar is.

Hij moest onderzoeken of het project nodig is. Of het een meerwaarde biedt aan de ganse streek of er enkel komt voor de uitbreidingshonger van Zeebrugge te stillen.

Het comité begrijpt ook niet dat volgens de uitleg van de heer Clinckers de verzilting geen probleem is terwijl er in de studie duidelijk vermeld wordt dat daarvoor een oplossing moet gevonden worden.

Ook over het prijskaartje van 650 miljoen euro stelden de mensen in den Hoogen Pad zich vragen. In de studie is aangegeven dat bepaalde gevolgen van het project moeilijk te becijferen zijn.

Voor het comité bewees de heer Clinckers dat het project op maat geknipt is van Zeebrugge. "De lusten gaan naar Zeebrugge en de steden en gemeenten langs het Schipdonkkanaal blijven achter met de lasten" is hun conclusie.

Er waren ook nog vragen in verband me de bruggen over het verbrede kanaal. Er was beloofd dat alle bestaande bruggen zouden vervangen worden.

Uit het plan blijkt dat er over het ganse traject 7 bruggen verdwijnen. De hinder en extra verplaatsingkosten dat het verdwijnen voor de mensen zal meebrengen dat is in het eindrapport niet vermeld. Ook over de aard van de bruggen die over het verbrede kanaal komen staat in het verslag niets vermeld.

ACTIES

Het Schipdonkcomité Maldegem heeft laten weten dat het door de manier waardoor het door de mensen van de NV Waterwegen en Zeekanaal gemuilkorfd werd zijn manier van optreden zal veranderen.

Er zullen binnen het wettelijk kader hardere acties worden opgezet. Welke die acties zijn en wanneer die er komen zal later worden medegedeeld. Het comité zal verder de bevolking op een objectieve manier voorlichten over de stand van het dossier.

Het heeft geen vertrouwen in de krant "het Kanaal" dat door de NV zelf zal verspreid worden. Dat zal volgens de heer Cromheecke een zelfde goednieuws show zijn als de monoloog die de heer Clinckers in den Hoogen Pad heeft gebracht.

Daarmee geven zowel de bevoegde minister als de NV de indruk dat ze democratisch gecommuniceerd hebben met de bevolking.

 


Home
Home
 
Made in France