De week van Pol Veirman
Vijfde jaargang - n° 254 - Week 40: 05 oktober tot 11 oktober 2008


ANNA EN ETIENNE VAREN IN EEN GOUDEN HUWELIJKSBOOTJE

Voor de viering van hun gouden huwelijksjubileum nodigden Etienne en Anna die houden van een rustig leven, vrienden en familie uit.

Dat de familie Hermie –Dobbelaere iets te vieren had was van woensdag te zien aan de versiering van hun oprit en woning met nummer acht in Heulendonk.

Voor de viering van hun gouden huwelijksjubileum trokken Etienne en Anna twee dagen uit. Op woensdag werden vrienden en buren bij hen thuis voor een hapje en een drankje uitgenodigd. Zondag 5 oktober zat de familie in het Populierenhof rond de feesttafel.

Anna werd 75 jaar geleden in de Kallestraat geboren. Haar ouders Camiel en Marie De Croock waren landbouwers en hadden naast Anna nog drie dochters en vier broers waarvan er reeds twee zijn overleden.

Nadat zij het lager onderwijs in Adegem had doorlopen volgde Anna nog twee jaar les bij de Zusters Maricolen in Maldegem. Daarna bleef ze thuis om haar moeder te helpen in het huishouden.

Etienne werd 77 jaar geleden op Heulendonk geboren. Hij was een van de drie zonen van Cyriel en Irma Verloock die eveneens landbouwers waren. Een van zijn broers is reeds overleden.

Etienne doorliep de lagere school in Adegem om daarna nog twee jaar lest te volgen aan het College in Eeklo. Daarna was het tijd om te helpen op de boerderij van zijn ouders.

Op 25 september 1958 stonden Etienne en Anna in het Adegemse gemeentehuis voor burgemeester Albert De Kesel om er elkaar hun jawoord te geven.

Op 1 oktober 1958 werd het kerkelijk huwelijk in de Sint Adrianuskerk ingezegend. Het jonge koppel vestigde zich op het landbouwbedrijf in Heulendonk en kreeg er een zoon Guido. Die schonk hen twee kleinkinderen Pieter Jan en Iris.

Nadat hun zoon na zijn huwelijk het landbouwbedrijf van zijn ouders overnam verhuisden Anna en Etienne naar hun huidige woning eveneens op Heulendonk.

De verhuis naar hun nieuwe woonst betekende voor Etienne en Anna niet dat hun leven stil viel en dat zij van de ene dag op de andere niets meer te doen hadden. Op het bedrijf dat nu door hun zoon en zijn echtgenote wordt geleid, was en is er voor Etienne nog altijd iets te doen. Thuis kweken zij nog kippen en konijnen.

Anna is nog altijd een actief lid van de KVLV. Etienne voeld zich thuis in de Landelijke Gilde. Samen genieten zij nu ook nog van een ritje per fiets.

Zij kijken tevreden terug op hun leven en hopen nog vele jaren samen met hun familie en vrienden van het leven te kunnen genieten.

 


ZONNEMEESTERS KOZEN VOOR ECOSTREAM

In mei van dit jaar lanceerde het gemeentebestuur en het OCMW het project Maldegem zonnedorp. Met dat project kregen de inwoners van Maldegem de kans om samen een dossier voor de aankoop en plaatsen van zonnepanelen op te maken, en om daarmee speciale prijsvoorwaarden te krijgen.

De gemeente en het OCMW hebben het project gelanceerd maar beperkten er zich verder tot het begeleiden van het project.

Uit de groep geïnteresseerden werd een werkgroep zonnemeesters samengesteld die het dossier hebben samengesteld, de bedrijven hebben gecontacteerd en daarna de binnengekomen offertes onderzocht.

VERGELIJKEN

Bij de beoordeling van de dossiers werd gekeken naar de prijs, de kwaliteit, de garanties die door de firma' s werden gegeven en ook de ervaring van de firma's.

Er vielen onmiddellijk een aantal firma's af omdat zij een te groot voorschot op de werken vroegen. Sommigen vroegen een voorschot van 90%. Er bleven uiteindelijk drie firma' s over.

Die kregen dan de gelegenheid om hun prijsoffertes voor de zonnemeesters te verdedigen. Met de laatste verduidelijkingen van de firma's in het bezit, trokken de zonnemeesters zich voor de beslissende vergadering terug.

EINDDATUM

Dinsdagavond zaten alle kandidaat-kopers van zonnepanelen in den Hoogen Pad om het eindresultaat van de vergelijking van de offertes door de zonnemeesters te horen. Na afweging van alle plus- en minpunten van de drie offertes werd gekozen voor het aanbod van Ecostream waar de heer Lenoir een van de managers is.

Er werd aan de heer Lenoir een lijst met 160 kandidaat kopers overhandigd. De firma verzekerd alle kandidaat kopers dat er binnen de maand nadat zij een afspraak hebben gemaakt een individuele prijsofferte besproken wordt.

Nadat er een beslissing tot aankoop en plaatsing is genomen zullen de werken binnen de twee maand worden aangevat.

Naast de 160 mensen die op de lijst staan, krijgen ook alle inwoners van Maldegem die voor het einde van dit jaar een overeenkomst met Ecostream tekenen, dezelfde voorwaarden die bedongen werden door het project Maldegem Zonnedorp.

 


GEZINSBOND ADEGEM REIKTE PRIJZEN UIT

Linda Van Landschoot uit Maldegem had alle vragen van de negende fotozoektocht die door de Gezinsbond Adegem werd ingericht juist en was ook het dichtst bij het juiste antwoord op de schiftingsvraag. Als winnaar van de fotozoektocht mag zij een tocht maken met een warmeluchtballon

Vermoedelijk door de slechte weersomstandigheden tijdens de zomermaanden, kwamen er dit jaar slechts 84 van de 117 aangekochte deelnemingsformulieren terug binnen.

Onder die 84 deelnemers waren er mensen die de tocht acht maal hadden gedaan om toch zeker te zijn dat zij alle antwoorden goed hadden beantwoord. Ook dit jaar zakten de vrienden uit Kortrijk en omgeving naar Adegem af om aan de fotozoektocht deel te nemen.

Zowel de inrichters als de deelnemers werden een paar maal in problemen gebracht. Op een plaats was de foto door een onbekende meegenomen.

Op een andere plaats hadden de bewoners tussen het moment dat de foto van hun voortuin genomen werd en de het einde van periode van de zoektocht de inrichting van hun voortuin gewijzigd. De jury stelde zich flexibel op zodat niemand punten te weinig kreeg.

Het grootste struikelblok bleek vraag vijf te worden. De peillat duidt wel een meethoogte van 6m20 aan maar daarboven was nog een ruimte van 10cm.

Een niet onbelangrijk deel van de deelnemers vergat er die 10cm bij te tellen. Van de 84 binnengekomen formulier was de helft foutloos. Het was de schiftingsvraag die over de uitslag besliste.

De deelnemers moesten schatten hoeveel schelpjes er in een bokaal zaten. Het juiste aantal was 1674. Op de deelnemersformulieren stonden getallen tussen 300 en 2600.

Zondagvoormiddag werd in de cafetaria van den Hoogen Pad de uitslag bekendgemaakt en werden de prijzen uitgereikt.

Linda Van Landschoot uit Maldegem was slechts 21 schelpjes verwijderd van het juiste aantal. Zij won de eerste prijs, een trip met een warmeluchtballon. Hubert Temmerman uit Evergem mocht de tweede prijs in ontvangst nemen. Freddy Aesaert was derde en eerste Adegemnaar in de uitslag.

 


DE KALLESTRAAT HEEFT WEER EEN WARME BAKKER

Bij de Familie De Coster- Huyghe in de Kallestraat werkt iedereen mee in de Brood – Banket en charcuterie zaak.

Sinds donderdag heeft de Kallestraat opnieuw een warme Bakker. Toen de familie Basslé in het voorjaar zijn klanten had verteld dat zij hun zaak stopzetten en er niet onmiddellijk aantoegevoegd werd dat de zaak werd overgenomen groeide de vrees dat de Kallestraat opnieuw zonder warme bakker zou komen te zitten.

Gelukkig hoorde ook Jérémy De Coster het nieuws over de in aantocht zijnde sluiting. Hij legde onmiddellijk de link naar de droom van zijn jongere broer Charley om een eigen Bood en Banketbakkerij te beginnen.

De nu 18 jarige Charley begon na het eerste middelbaar al aan zijn opleiding tot bakker. Toen reeds was hij er van overtuigd dat hij liever vroeg dan laat met een eigen zaak zou beginnen. Hij heeft de afgelopen drie jaar ervaring opgedaan bij Pierrot in Maldegem.

FAMILIE

Het bakken zitten de familie langs moeders zijde in het bloed. Daar is het al de derde generatie die voor de bakkersstiel kiest. Charley heeft de stap naar een eigen zaak niet alleen gezet.

Dat gebeurde in overleg met en de steun van zijn familie. Vader Dirk die 24 jaar les gaf in de Hotelschool De Groene Poort in Brugge heeft het lesgeven opgegeven om samen met zijn zoon de broodjes en de andere lekkernijen te bakken.

Als het nodig is kan Charley tijdens het weekend ook rekenen op de medewerking van zijn oudere broer Jérémy. Moeder Els bedient de klanten.

Naast brood en banket kan je bij de familie De Coster –Huyghe ook terecht voor een uitgebreid gamma van charcuterie. Ook de jongere zussen van Charley Jolyn en Phedra helpen tijdens het weekend mee in de winkel.

Het wordt nog even wennen aan de nieuwe uithangborden aan de winkel. Het vriendelijk onthaal zijn de klanten wel al gewoon.

VERTROUWEN

Charley weet ondanks zijn jeugdige leeftijd goed wat hij wil. Hij weet ook dat hij door te kiezen voor een eigen bakkerszaak gekozen heeft voor een leven waarin hij moet werken op momenten dat zijn leeftijdsgenoten ofwel slapen of feesten.

Dat hij door zijn keuze ook geen tijd heeft voor hobby' s vormt voor Charley geen probleem. Hij had een droom en krijgt nu al op jonge leeftijd de kans om die droom te realiseren. Hij wil die kans met beide handen grijpen. Dat hij dat samen met zijn ouders, zussen en broer kan doen is voor hem een extra motivatie

 


VRIENDEN VAN HET ELISABETHRUSTHUIS ORGANISEREN HALLOWEENSTOET

Het is niet omdat de residenten van het Elisabethrusthuis naar Maldegem verhuisd zijn dat hun Adegemse vrienden hen vergeten zijn. Zij blijven contact houden en zorgen af en toe voor iets speciaals.

Om dat speciaals te helpen bekostigen organiseren zij op zaterdag 25 oktober een halloweenstoet voor de kinderen. De kinderen (verkleed) en hun ouders worden voor 20u verwacht in de inkomhal van den Hoogen Pad. Onder politiebegeleiding gaat het van den Hoogen Pad naar de Ringbaan 13.

Daar ziijn warme en koude drankjes voorzien en is er animatie voor jong en oud. Deelnemen aan het halloweenfeest kost €2,50. Kaarten zijn te bekomen bij Rosette op het nummer 09-259.98.80 en bij Pia op het nummer 09-378.08.31.

De opbrengst van deze actie is bestemd voor het Warmhof afdeling Geel en de Kruiskenshoeve in Sint Laureins.

 


LACHEN MET HET ADEGEMS VOLKSTHEATER

Voor een gezellig avondje of namiddagje uit kunnen we u een bezoekje aan het restaurant " Comme Chez Swa" van het Adegems Volkstheater aanraden.

Dat restaurant is open op 31 oktober, 1 november en 7 en 8 november telkens om 20u. Ook op 2 en 9 november kan je maar dan om 15u terecht in het Restaurant dat in den Hoogen Pad gevestigd is.

Het verhaal speelt zich af in de keuken van het restaurant. Wij maken er de laatste voorbereidingen mee van een restaurant dat de stap naar een sterren restaurant wil zetten.

Omdat niet iedereen in het restaurant die weg wil opgaan zijn wij getuigde van dolkomische situaties.

Comme Chez Swa is een stuk van Pol Anrijs in een regie van Etienne Notteboom. Kaarten voor een bezoek aan het restaurant van het AVT kunnen besteld worden bij Ria De Wilde op het nummer 050-71.28.43.

 


OORLOGSMUNITIE IN DE WARMESTRAAT

Bij het bewerken van de grond op de hoeve van Arnold De Roo werd oorlogsmunitie uit WOII blootgelegd.

Omdat er in en rond die hoeve regelmatig kinderen spelen verwittigde gemeenteraadslid Boudewijn De Schepper de politie van de vondst.

Die riep voor het verwijderen en onschadelijk maken van de 10 stuks oorlogsmunitie de hulp van DOVO in.

 


SERVICEFLATS RESIDENTIE MERLAEN ZIJN INSTAPKLAAR

De genodigden kregen vrijdagavond de gelegenheid om de nu nog lege serviceflats van de residentie Merlaen te bezoeken. Voorzitter Marleen Van den Bussche gaf toelichting tijdens de rondleiding

Met de 35 serviceflats van de residentie Merlaen is de Woon en zorgsite van het OCMW volledig. Eens ook de omgevingswerken volledig achter de rug zijn wordt het een prachtig dorp binnen de gemeente.

Anderhalf jaar na de eerste steenlegging kon OCMW voorzitter Marleen Van den Bussche vrijdagavond de instapklare serviceflats van de Residentie Merlaen aan haar gasten voorstellen. Bij de opening werden de klassieke toespraken vervangen door een prachtig spektakel met licht en muziek.

De 35 flats die allemaal een bouwoppervlakte van 50m² hebben, zijn rond een mooi ogende gemeenschapsruimte gebouwd. Vanuit de residentie Merlaen kunnen de bewoners zonder dat ze buiten moeten zijn naar de cafetaria van het Warmhof.

BIJNA VOLZET

Op 16 en 17 oktober zijn er informatievergadering voor de toekomstige bewoners. Op die bijeenkomsten zullen de flatsleutels overhandigd worden en zal ook de praktische kant van de ingebruikname van de flats besproken worden.

De dagprijs voor een serviceflat bedraagt tot het einde van dit jaar €26,00 per dag. In die prijs zitten naast de huur, ook de verzekering, het telefoonabonnement, de kabeldistributie, het water- en elektriciteitverbruik en de verwarming.

Ook de interne telefoon van de zorgcampus, het noodoproepsysteem en beveiliging, de wekelijkse poetsbeurt van de flat, de hulp bij administratie, het onderhoud van de tuintjes en de gemeenschappelijke ruimtes zijn in die prijs begrepen.

Bewoners van de serviceflat die geen zin hebben om 's middags te koken kunnen tegen €3,75 eten in de cafetaria van het Warmhof.

Wie nu nog een van de 35 serviceflats wil huren die neemt best onmiddellijk contact op met de administratie van het OCMW; Er zijn reeds 32 flats verhuurd

Nu de woon en zorgsite van het OCMW voltooid is wordt het wachten op de herinrichting van het RVT St. Jan. Dat is een project dat door het OCMW en het gemeentebestuur wordt uitgewerkt.

 


MUSICAL VOOR JUFFROUW ERIKA

Ieder jaar bij de opening van Vossenholkermis brengen de kinderen van wijkschool van de Ark een toneel of musical voor de senioren.

Dit jaar werd die musical met als Thema Water speciaal opgedragen aan hun juffrouw Erikia uit het Harlingenhof.

De juff die sinds 1999 op het Vossenhol voor de klas stond is nu wegen ziekte voor lange tijd arbeidsongeschikt.

Met hun musical toonden de directie, leerkrachten en de kinderen van de Ark hun juffrouw dat zij haar ook in die moeilijke periode niet vergeten en met haar meeleven.

 


Home
Home
 
Made in France