De week van Pol Veirman
Vijfde jaargang - n° 253 - Week 39: 28 september tot 04 oktober 2008


DE CANADEZENLAAN LIGT OPEN

Voetgangers en fietsers kunnen nu mits het nemen van enkele hindernissen nog door het eerste deel van de Canadezenlaan. De auto's moeten de omleidingen langs de Waleweg en 't Broekelken of via de Moerewege volgen

Zoals tijdens de informatievergadering in de Technische Dienst aangekondigd, begon de Firma Cocquyt – De Smet op dinsdag 23 september aan de werken in het eerste deel van de Canadezenlaan.

Het verwijderen van de mozaïekkasseien was het eerste onderdeel van de werkzaamheden. Die kasseien blijven eigendom van de gemeente en werden naar het depot in de Steenhouwerslaan afgevoerd.

Doorgaand verkeer zit er tot ongeveer half december niet meer in. De komende weken zal de riolering, het wegdek en het voetpad vervangen worden. De politie heeft een omleiding langs de Waleweg en de Moerewege uitgewerkt.

's Namiddags zorgt de politie ervoor dat de kinderen zowel te voet als per fiets ter hoogte van de Residentie Atlantis veilig de N9 kunnen oversteken

BEGELEIDING

Door de werkzaamheden in de Canadezenlaan moeten ook de kinderen die van over de N9 naar de Papaver naar school gaan een ander route kiezen.

Er komen, om de veiligheid van de voetgangers en fietsers te verzekeren, geen bijkomende lichten op andere kruispunten langs de N9.

Om de veiligheid van de kinderen bij het van en naar school rijden toch te verzekeren regelt de politie 's morgens net voor het begin van de schooldag het verkeer ter hoogte van de Waleweg.

's Avonds zorgen zij voor een veilige oversteek van de kleuters en de leerlingen ter hoogte van residentie Atlantis. Er wordt ook een poging ondernomen om 's morgens met de kinderen uit de Canadezenlaan en aanpalende verkaveling aan fietspooling te doen.

Als er voldoende belangstelling voor dat initiatief is zal een van de leerkrachten van de Papaver de jonge fietsers begeleiden. Ook een lid van het Maldegems politiekorps dat in de verkaveling woonachtig is zou per fiets, de fietsende kinderen begeleiden.

 


KVK ADEGEM HELPT U RECYCLEREN OM ZIJN KAS TE SPIJZEN

Omdat het steeds duurder wordt om een vereniging in stand te houden zonder het lidgeld van de leden drastisch te verhogen, zoeken steeds meer verenigingen naar initiatieven om hun kas extra te spijzen.

KVK Adegem dat er alles aan doet om zijn jeugdwerking verder uit te bouwen, doet een beroep op u om hen, zonder dat u uw portemonnee moet opendoen, financieel te steunen. Op de parking achter het A terrein is een container opgesteld.

Daar kan je uw oud papier en karton (gebonden) in deponeren. In plaats van uw toners of Cartridges mee te geven aan een firma die ze af en toe komt ophalen kan u ze in een box die aan de schuilplaats tussen het A en B terrein staat opgesteld deponeren.

Het brengen van papier, karton, toners en Cartrigdes naar de container en de box is voor u een kleine moeite. Voor het bestuur van KVK Adegem is het een bewijs dat u het jeugdbeleid van de club waardeert en ondersteunt.

 


VOET VAN HET GASPEDAAL EN GORDEL AAN

Op iedere informatievergadering die de gemeente rond in aantocht zijnde wegeniswerken organiseert, komen de klachten over de overdreven snelheden die in de straten van Maldegemse en zijn deelgemeenten ontwikkeld worden naar boven.

De politie die doorgaans op die informatievergaderingen aanwezig is legt die klachten niet naast zich neer.

Vooraleer zij in een straat repressief optreedt, geeft de politie de chauffeurs met een te zware voet de kans om hun leven te beteren. Zij doen eerst tellingen en waarschuwen de automobilisten met het informatiebord dat zij te snel rijden.

Dat die maatregelen onvoldoende resultaat opleveren blijkt uit de resultaten van de snelheidscontroles die de afgelopen weken in verschillende straten werden uitgevoerd. De filmpjes gingen er vlot door. Tijdens 3 snelheidscontroles in 5 dagen werden 7 rijbewijzen ingetrokken

CIJFERS

Op de Zwepe waar 70km/u mag gereden worden reden 26,5% van de gecontroleerde auto' s te snel Er werden tijdens de controles op de Zwepe 5 rijdbewijzen ingetrokken voor snelheden van 120km/u en meer.

Nog in Adegem langs de N9 in de zone waar slechts 50km/u is toegelaten reed 19% van de voertuigen te snel Ook op het industrieterrein waar de maximum snelheid 50km/u bedraagt flitste de camera bij 13% van de auto's en of vrachtwagens die passeerden.

Ook in de Pastoor De Swaeflaan, de Heirweg en de Speyestraat rijden meer dan 12% van de automobilisten te snel.

Opmerkelijk is wel dat onder de mensen die te snel rijden en geflitst worden veel mensen zijn die in de straat of in de omgeving van de straat waar de controles worden uitgevoerd, wonen.

MEER CONTROLES

De resultaten hebben de politie doen beslissen om in de toekomst het aantal snelheidscontroles nog op te drijven.

Er komen ook meer controles in de Verbranden Bos. Die straat wordt steeds meer door vrachtwagenchauffeurs als sluikweg gebruikt.

De Verbranden Bos is niet geschikt voor zwaar vervoer. De vrachtwagens brengen ook de vele fietsers die van die weg gebruik maken in gevaar.

Maandag 29 september begint de jaarlijkse gordelcampagne. Zowel in de omgeving van de scholen als langs de schoolroutes zal er gecontroleerd worden of de chauffeurs en de passagiers ook zij die achter in de auto de gordel dragen.

 


ACTIE ZONNEDORP IN BESLISSENDE FASE

Begin dit jaar startten de gemeente en het OCMW het project Maldegem zonnedorp.

Mensen die plannen hadden om in de nabije of verre toekomst voor hun elektriciteit volledig of gedeeltelijk over te schakelen op zonneenergie werd het voorstel gedaan om bij gespecialiseerde firma' s een voorstel tot samen aankoop van zonnepanelen in te dienen.

Daardoor zouden gunstiger prijzen kunnen bedongen worden. Uit de belangstellenden werden zonnemeesters gekozen die het dossier hebben voorbereid.

Dat dossier is nu in een beslissende fase. De prijsoffertes van de 9 firma' s die gereageerd hebben op het schrijven van de zonnemeesters zijn kritisch bekeken.

Dinsdag 30 september worden alle mensen die van plan zijn om zonnepanelen te plaatsen om 19u30 verwacht op een informatievergadering in den Hoogen Pad.

De zonnemeesters zullen er de prijsoffertes bespreken en verduidelijken waarom voor een bepaald voorstel werd gekozen. Na de voorstelling en de bespreking van de prijsoffertes is het aan de mensen om te beslissen of zij verder mee stappen in het project.

Van milieuambtenaar Cedric Depuydt vernamen wij dat ook mensen die tot op heden nog geen belangstelling voor het project hadden getoond welkom zijn op de informatievergadering.

Zij kunnen nog altijd mee in het project stappen. Het is volgens de milieuambtenaar de bedoeling om in de toekomst dat project te herhalen.

 


TOELICHTING BIJ HET EINDRAPPORT SEINE SCHELDE WEST

Het dossier van de Seine Schelde West waarin ook de mogelijke verbreding van het Schipdonkkanaal is voorzien heeft al veel stof doen opwaaien.

Er was al veel te doen over de haalbaarheidsstudie die door dienst Waterwegen en Zeekanaal op vraag van het Vlaamse Regering werd opgemaakt. Het eindrapport van die studie is klaar en werd al door politici van verschillende niveaus besproken.

Op uitnodiging van het college van burgemeester en schepenen wordt dat eindrapport op maandag 6 oktober om 20u tijdens een informatievergadering in den Hoogen Pad toegelicht door de heer Leo Clinckers gedelegeerd bestuurder van het Bestuur van Waterwegen en Zeekanaal.

Ook de actiegroep Schipdonkcomité Maldegem krijgt op die bijeenkomst de gelegenheid om haar standpunten in verband met het dossier te verduidelijken.

Het college van burgemeester en schepenen zal in dat dossier geen standpunt innemen zolang de resultaten van niet alle studies bekend zijn en er geen antwoord is gekomen op de vragen die door het college aan minister van Openbare Werken en Milieu Hilde Crevits werden gesteld.

 


IS KVK ADEGEM GELANCEERD ?

Trainer Filip Dhaemers had zijn ploeg voor de verplaatsing naar nieuwkomer Zelzate gewijzigd. Er werd collectief sterk verdedigd en als de mogelijkheid zich voordeed werd er ook met veel volk aangevallen.

KVK Adegem bracht geen voetbal van een ploeg in paniek. De punten die in Zelzate gewonnen werden zijn een opsteker voor trainer en spelers. Nu nog wachten of die sterke prestatie een vervolg krijgt.

 


DE SOEPKIEKENS DE ORIGINEELSTE PLOEG

Terwijl de Soepkiekens de tweede pechvogelprijs kregen na de Volksestafette die ter gelegenheid van Maldegemkermis werd georganiseerd, ging de prijs voor de origineelste ploeg naar de Soepkiekens.

Na de prijsuitreiking werd op dat dubbel succes geklonken en gedronken.

 


VEEL BEZOEK IN DE MALDEGEMSE JACHTHAVEN IN ADEGEM

Het was zaterdag druk in de Jachthaven Maldegem op Berlaars in Adegem. De club kreeg er het bezoek van vrienden uit Gent en Nederland.

Een twintig tal boten meerden zaterdagnamiddag aan. Zaterdagavond werd er verbroederd.

 


MALDEGEM HULDIGDE OOK ADEGEMSE SPORTLAUREATEN

Nadat de spelers van de Alte Herren als kampioenenploeg waren gehuldigd werd ook Patrick De Vogelaere samen met het gaaibolteam van Komen en Gaan Donk als kampioen van België gehuldigd.

Ook in 2007 en 2008 zorgden de vrienden van de Vierklaver voor enkele opmerkelijke sportprestaties op de special games. Ook zij werden dinsdagavond voor hun sportieve prestaties door de sportraad gehuld.

 


Home
Home
 
Made in France