De week van Pol Veirman
Vijfde jaargang - n° 252 - Week 38: 21 september tot 27 september 2008


ADEGEM HERDACHT ZIJN BEVRIJDERS

Het koor Canticorum en het kinderkoor van de Papaver zorgden samen met de muziekkapel van de Marine voor een passende muzikale omlijsting van de plechtigheid.

Afgaande op de belangstelling van de Adegemse bevolking voor de jaarlijkse herdenkingsplechtigheid op het Militair Canadees Kerkhof in de Prins Boudewijnlaan, maken wij op dat niet alleen de jeugd maar ook de volwassenen er niet meer bij stilstaan dat wij mede dankzij de tussenkomst van Canadese en Poolse soldaten in een vrij land wonen. Het aantal (niet verplichte) Adegemnaren dat aan de plechtigheid deelneemt, slinkt met het jaar.

Nadat de vertegenwoordiger van de koning met enige vertraging op het kerkhof was aangekomen werd de plechtigheid ingezet met een oecumenische eredienst.

Door vertegenwoordigers van verschillende godsdiensten werd gebeden voor alle slachtoffers die ergens in de wereld in een van de zinloze oorlogen sneuvelden.

Ook de vertegenwoordiger van de Vlaamse Vereniging van Vrijzinnigen bracht hulde aan de mensen die hun leven hebben gegeven omdat hun onbekende medemens in vrede zou kunnen leven.

ONAFLOSBARE SCHULD

Burgemeester Johan de Roo onderstreepte in zijn toespraak dat het ook na 63 jaar nog altijd belangrijk is dat wij hulde brengen aan de soldaten die op het Canadees kerkhof begraven liggen en alle soldaten die er mee voor gezorgd hebben dat wij in vrede en welvaart kunnen leven in de hulde betrekken.

In tegenstelling met die soldaten, onze ouders en grootouders kennen wij de gruwelen van oorlogen nog enkel via de media.

Die beelden komen ons dan ook te dikwijls over als een ver van mijn bed show. De burgemeester verwees naar onlusten in Oost Europa om aan te tonen dat het spook van de zinloze oorlog toch niet zover van ons bed is.

Zowel de heer La Rochelle, zaakgelastigde van de Canadese ambassade, als de Poolse ambassadeur de heer Czarlewski, hadden woorden van lof voor onze gemeente voor de manier waarop wij ieder jaar hulde brengen aan hun gesneuvelde landgenoten.

De Poolse ambassadeur onderstreepte nog eens de rol van zijn landgenoten in WO II en de magere beloning die zij voor hun inzet kregen.

"Zij die er mee voor zorgden dat West Europa bevrijd werd, en ook de oorlog overleefden, konden zelf niet genieten van die vrijheid.

Het politiek lot zorgde ervoor dat Polen na WO II onder de invloed van Rusland kwam te staan. Het is pas de laatste tientallen jaren dat Polen de smaak van de vrijheid en democratie proeft" aldus de Poolse ambassadeur.

Het optreden van the Piper zorgt ieder jaar voor een speciale sfeer tijdens de plechtigheid.

BEZINNING

Naast de officiële toespraken zorgden de getuigenissen van de Canadese veteranen tijdens de voorlezing van de Act of Remembranche voor een bijzonder moment van bezinning.

Ook leerlingen uit Canada, Polen en onze gemeente brachten in hun eigen woorden hulde aan de soldaten die de vrede in onze treek terugbrachten.

Zij beloofden dat zij het offer dat onze bevrijders gebracht hebben nooit zullen vergeten. Ook tijdens het optreden van Piper Dideriek was op het Canadees kerkhof de stilte voelbaar.

Ook een delegatie van de Adegemse afdeling van Eendracht Maakt Macht legde bloemen neer aan het centraal monument. Voor een deel van de aanwezige kinderen duurde de plechtigheid iets te lang.

Zij keken meer uit naar het moment waarop het vliegtuigje de papavers over het Canadees kerkhof zou laten neerdwarrelen. Daarvoor was er nog de indrukwekkende bloemenhulde die werd ingezet door de vertegenwoordiger van de Koning.

Na de plechtigheid waren de nodigden welkom in den Hoogen Pad waar hen door het Maldegems gemeentebestuur een hapje en een drankje werden aangeboden.

De heren La Rochelle en Czarlewski werden door burgemeester De Roo bedacht een mand Meetjeslandse streekbieren.

De burgemeester maakte van de receptie gebruik om alle mensen en diensten te bedanken die er hadden toe bijgedragen om ook dit jaar de plechtigheid tot een sfeervolle herdenkingsplechtigheid te laten uitgroeien.

Bloemen had hij voor zijn secretaresses Rita en Ann die ieder jaar naast hun dagelijks werk ook nog de administratie voor de plechtigheid voor hun rekening nemen.

 


VAN HET VOETPAD GEMAAID

Niet alleen in Eeklo was er verbijstering over het ongeval dat dondermiddag ter hoogte van de parking van het station in Eeklo het leven kostte aan twee personen.

Ook in Adegem sloeg het nieuws in als een bom toen bekend werd dat naast de 35 jarige uit Eeklo afkomstige Petra Goethals ook Magda Van den Abeele een van de dodelijke slachtoffers was. Magda mag dan al jaren in Eeklo wonen zowel zij als haar familie zijn bekende Adegemse gezichten.

Magda stond donderdagmiddag haar kleinkind op te wachten die met haar klas per trein op reis was geweest.

De bestuurder van een bestelwagen raakte de controle over zijn voertuig kwijt en schoot nadat hij eerst twee geparkeerde wagens had geramd op het voetpad waar hij naast Magda en Petra ook nog twee kinderen aanreed.

De kinderen werden gewond naar het AZ Alma overgebracht. Petra Goethals was opslag dood. De hulpdiensten hebben nog te vergeefs gepoogd om Magda te reanimeren.

Petra Goethals wordt vrijdag 26 september om 11u in de kerk van St. Jozef in Eeklo begraven. Zaterdag 27 september om 11u nemen familie en vrienden in de dekanale kerk in Eeklo afscheid van Magda.

 


KAV ADEGEM OP DE AVONDMARKT IN MALDEGEM

De Adegemse KAV afdelingen was een van de verenigingen die afgelopen vrijdag extra kleur gaven aan de avondmarkt in Maldegem. Met hun informatiestand stelde Rebecca Derudder als bestuurslid van KAV Adegem er KAV en zijn werking voor.

Omdat de mensen aanvankelijk weinig aandacht hadden voor de informatiestand verliet Rebecca de stand om zelf de mensen aan te spreken.

Die aanpak miste zijn effect niet. Er kwamen plots ook mensen zelf informatie over KAV vragen. Het is nu wachten op de vrouwen die stap naar de beweging zetten. Wie nu aansluit betaalt €10 lidgeld voor een jaar in plaats van €25 .

Met haar aanwezigheid op de Maldegemse avondmarkt hoopt KAV Adegem een van de sterren binnen te halen die van KAV Adegem vijfsterren organisatie maakt.

 


NIEUW BEDRIJFSGEBOUW VOOR BOUWBEDRIJF VAN KERSCHAEVER

Sinds vorige vrijdag zit de BVBW Bouwbedrijf Van Kerschaever van zaakvoerder Filip Van Kerschaever op zijn nieuwe locatie in de Krommewege.

Van Filip Van Kerschaever kan je zeggen dat hij de liefde voor zijn beroep met de paplepel heeft meegekregen. In 1974 toen hij nog op de schoolbanken zat startte zijn vader in 't Broekelken zijn bouwbedrijf.

Tijdens de vakanties mocht Filip mee naar de werven om beroepservaring op te doen. In 1993 toen zowel zijn studies als zijn legerdienst achter hem lagen begon hij ook officieel in het familiebedrijf te werken.

Drie jaar later werd de BVBA Van Kerschaever en Zoon opgericht. Hoewel hij gekozen had voor een zwaar beroep vond Filip toch nog tijd om te sporten en af en toe een stapje in de wereld te zetten.

Toen in 1998 zijn vader om gezondheidsredenen een punt achter zijn beroepsloopbaan moest zetten kwam de verantwoordelijk voor het bedrijf en zijn werknemers volledig op de schouders van Filip terecht.

Langzaam maar zeker verslapte zijn voetbalcarrière en veel tijd om te stappen zat er ook niet meer in. Het plezier dat hij voorheen in zijn sport vond zag hij verdwijnen maar dat werd gecompenseerd door de voldoening die hij kreeg hij in de uitbouw van het bedrijf.

Van de bouw van particuliere woningen zette hij in 1999 de eerste stappen in de appartementsbouw. Dat was ook de start van de nieuwe groeiperiode van Bouwbedrijf Van Kerschaever.

Door de uitbreiding van de activiteiten werd ook de nood aan aanpassing van de accommodatie scherper aangevoeld. Uitbreiden in 't Broekelken waar alles begon kon wettelijk niet.

Na onderhandelingen met de gemeente kocht hij een stuk grond op het Maldegems industrieterrein. Hij vond het wel goed dat hij ondanks zijn ( verplichte) verhuis toch in Adegem kon blijven.

OPENING

Aan de genodigden had Filip gevraagd de bloemen thuis te laten en het bedrag dat ze aan de bloemen zouden spenderen te storten op een speciale rekening.

Tijdens de officiële ingebruikname van het nieuw bedrijfsgebouw overhandigde Filip een cheque van €1.250 euro aan het sociaal schoolfonds dat door het OCMW van Maldegem is opgericht.

Vrijdagavond stelden Filip en zijn echtgenoot het nieuw bedrijfsgebouw aan collega's, familie vrienden, leveranciers voor.

De firma heeft nu meer ruimte om het bedrijf uit te bouwen. Er is meer ruimte voor de administratie en op de nieuwe locatie is het voor de BVBA ook mogelijk om zelf laswerken uit te voeren en prefab constructies op maat te gieten.

Filip is er van overtuigd dat de firma met haar nieuwe investering klaar is voor de toekomst.

 


IS DE ADEGEMSE JEUGD RIJP VOOR EEN NIEUWE JEUGDBEWEGING ?

Bij KAJ Nationaal hebben ze opgemerkt dat er in Adegem na het verdwijnen van Chiro Okapi Adegem, buiten de speelpleinwerking, geen enkele jeugdbeweging meer is waar jongeren, voor niet sportieve activiteiten, terecht kunnen.

Bij de KAJ ( verenigingen voor jongeren vanaf 12 jaar) nationaal zijn zij er van overtuigd dat er in Adegem, een dorp met bijna 6.000 inwoners, jongeren zijn die willen meewerken aan een nieuwe jeugdbeweging.

e nationale KAJ leiding is bereid om die jongeren te begeleiden bij de oprichting van een KAJ afdeling; Björn Boudry die als beroepskracht tewerkgesteld is bij KAJ nationaal is bereid om tijd en energie te steken in de oprichting van een jeugdbeweging in Adegem.

Het is de bedoeling dat hij eerst actief bij de oprichting en werking van de nieuwe jeugdbeweging betrokken is.

In een later stadium zal de leiding van de jeugdbeweging volledig, met ondersteuning van KAJ nationaal, aan jongeren van Adegem toevertrouwd worden.

Wie wil meewerken aan de oprichting van KAJ Adegem kan contact opnemen met Björn Boudry tel 0494-84.22.06 of met www.kaj.be. Je kan ook met ons contact opnemen. Wij maken uw informatie dan over aan Brorn Boudry.

 


ERWIN GAAT DIEGO KOMT

Bij Groen! was het woensdagavond aflossing van de wacht. Erwin Goethals nam afscheid als gemeenteraadslid. Hij wordt opgevolgd door Diëgo Smessaert.

Begin dit jaar deden er al geruchten de ronde dat Erwin Goethals zijn ontslag als gemeenteraadslid voor Groen!zou indienen. Problemen met zijn gezondheid hebben zijn ontslag niet bespoedigd maar vertraagd.

Vorige week woensdag op een persconferentie een uurtje voor de gemeenteraadszitting heeft Erwin zijn ontslag aangekondigd en toegelicht.

Erwin was en blijft voorstander van het principe dat een verkozene, op om het even welk niveau, slechts twee bestuursperioden, mag zetelen. Van die regel zijn zij bij Groen! afgestapt. Toch was Erwin van plan om niet aan een derde bestuursperiode te beginnen.

Omdat er twee nieuwkomers in de raad zouden komen heeft Erwin bij het begin van zijn derde bestuursperiode in het belang en op vraag van de partij toch zijn zitje in de gemeenteraad opgenomen.

Het stond toen al vast dat hij, van zodra zijn opvolging verzekerd was, een stap opzij zou zetten. Erwin is er van overtuigd dat Sandra Van Hoecke al voldoende ervaring heeft opgedaan om in de toekomst op als fractieleider op te treden.

In Diëgo Smessaert ziet hij een opvolger die in staat is om samen met Sandra van Hoecke de doestelling van Groen! in de gemeenteraad te verdedigen.

WAARDEN

Dino Lateste was eerste opvolger maar door zijn drukke beroepsbezigheden ( regelmatig verlijf in het buitenland) heeft hij als eerste opvolger op de lijst verzaakt aan de opvolging.

Diëgo Smessaert, student rechten die net 20 is geworden, en al jaren verdediger is van het Groen! gedachtegoed, heeft woensdagavond de eed als nieuw Groen! raadslid afgelegd.

Hij maakte meteen duidelijk dat hij achter dezelfde waarden staat als zijn voorganger en dat hij ook goed van tongriem gesneden is.

TERUGKEER

Erwin Goethals trekt zich terug uit de gemeenteraad maar niet uit de politiek. Hij blijft het beleid kritisch volgen en zal zijn zetelende partijgenoten met raad en daad bijstaan zonder steeds mee over hun schouder te kijken.

Hij is er van overtuigd dat hij nu ook meer ruimte zal hebben om het groene gedachtegoed met de man in de straat te bespreken.

Door nu de plaats te ruimen geeft hij ook een jong en dynamisch element de mogelijkheid om de komende jaren politieke ervaring op te doen.

Op die manier kan Groen! met meer mensen met bestuurservaring de komende gemeenteraadsverkiezingen tegemoet gaan. Erwin laat er ook geen twijfel over bestaan dat hij bij de komende gemeenteraadsverkiezingen terug op de lijst zal staan.

 


PARKEERSTROOK VOOR VRACHTWAGEN

Op vraag van een vrachtwagenchauffeur uit de Kleine Moerewege heeft de gemeenteraad een parkeerplaats voor vrachtwagens goedgekeurd in de Oude Staatsbaan voor de brug.

De parkeerplaats die 2,5mm breed en 45m lang wordt zal geen hinder betekenen voor het fietspad langs de Oude Staatsbaan.


HET LOOPT NIET LEKKER BIJ KVK ADEGEM

Het bestuur en de trainer van KVK Adegem waren er bij de voorstelling van hun ploeg voor het seizoen 2008 – 2009 van overtuigd dat zij over een kern beschikten om een zorgeloos seizoen te beleven.

Na de 0-4 nederlaag tegen Ursel en de 0 op 9 na drie competitiewedstrijden wordt hier en daar de eerste tekenen van paniek bij KVK waargenomen.

De resolute keuze voor de jeugd moet volgens sommigen mensen in het bestuur bijgestuurd worden. Het is aan trainer Filip Dhaemers en zijn spelers om in de komende wedstrijden te bewijzen dat er (nog) geen reden is voor paniek.

 


SWITCHBACK MEMORIAL MARCH LIET ADEGEM LINKS LIGGEN

Vorige week zaterdag organiseerde de VZW België Canada zijn zesde Switchback Memorial March. De inschrijving en aankomst van de mars waren de vijf vorige edities altijd in Adegem.

Op het einde van de mars van 2007 hoorden we al dat de mars om praktische redenen zou moeten uitwijken naar een plaats buiten Adegem en zelfs Maldegem.

" We vinden geen enkele plaats waar wij de deelnemers aan de mars en onze gasten deftig kunnen ontvangen" klonk het toen.

De inschrijvingen en aankomst gebeurden dit jaar in het parochiaal centrum van Balgerhoeke. Voor leden van het organiserend comité een ideale locatie.

Niet alleen de inschrijvingen en aankomst verdwenen uit Adegem. De zesde Switchback Memorial zelf heeft Adegem niet aangedaan.

 


NIEUWE VERRKAVELING IN ADEGEM-DORP

De gemeenteraad heeft het licht opgroen gezet voor een verkaveling in Adegem –Dorp ( inrit naast de KBC. Het is een verkaveling van 10 loten voor half openbebouwing en vier loten voor gesloten bebouwing.

Groen! vroeg om die verkaveling voor slechts 10 bouwloten toe te staan en om ook groenvoorziening en speelruimte voor kinderen in de verkavelingvoorwaarden op te nemen.

Op geen van die vragen werd in gegaan. Het college zou wel bereid zijn om met de verkavelaar te onderhandelen over de aanleg van groen en speelruimte voorkinderen.

 


Home
Home
 
Made in France