De week van Pol Veirman
Vijfde jaargang - n° 250 - Week 36 : 07 september tot 13 september 2008


ADEGEM.NET VIERDE DE
250ste WEEK VAN POL VEIRMAN

Samen met David Storm en Marnix Van de Kerckhove
klonk ik op de 250ste editie van "De Week van Pol Veirman"
(Foto Vacas)

Op 30 november 2003 verscheen "De Week van Pol Veirman"voor het eerst bij www.adegem.net. Het was op vraag van Marnix Van de Kerckhove, Geert De Baets en David Storm dat ik tot de groep ben toegetreden.

De website adegem.net bestaat reeds sinds 4 februari 2003 : Marnix Van De Kerckhove ontdekte tijdens een van zijn zoektochten op Google naar nieuws over Adegem de stamboom van de familie De Baets.

Opsteller van die site was Geert De Baets. Het duurde niet lang of Geert en Marnix hadden elkaar gevonden en besloten samen om, met een website, Adegem digitaal op de wereldkaart te zetten.

Geert die beroepshalve met internet bezig is werd de ideale webmaster en Marnix verzamelde toen (en nu nog altijd), als lid van de heemkundige Kring het Ambacht Maldegem, publicaties over de geschiedenis van Adegem.

David Storm was de derde pijler die zich bij de groep aansloot. Hij specialiseerde zich in "den boerenstiel van toen" en verzamelde toeristische informatie over Adegem. De Adegemse site werd druk bezocht maar toch was het trio nog niet helemaal tevreden over hun site.

Er moest nog iets bij komen waardoor de site de aandacht van de mensen bleef trekken. Zo kwamen zij half november 2003 bij mij terecht. Veertien dagen later verscheen de eerste editie van De week van Pol Veirman.

Deze week zijn we aan de 250ste editie toe en dat werd gevierd. Jammer dat Geert dat van op aftand moest vieren...

Terwijl Marnix, David en ikzelf in Adegem editie 250 van "De week van Pol Veirman" vierden,
toastten in het Franse Agde Geert met zijn echtgenote Rose op het succes van adegem.net in
het algemeen en op de 250ste week van Pol in het bijzonder...

TEAMWORK

De week van Pol draagt de naam van een persoon maar is een product van De Vier. Zonder Geert en zijn firma DynamiXS -die ons gratis de server ter beschikking stelt- was er geen Adegem.net en geen week van Pol.

Aanvankelijk was Geert diegene die er voor zorgde dat mijn teksten tijdig en verzorgd op de set kwamen. Nu wordt dat werk door David gedaan. Marnix is de man waarop wij nooit tevergeefs beroep op doen als wij iets te kort hebben of dringend iemand moeten contacteren.

Dank zij een goede samenwerking tussen ons vier kunnen wij er voor zorgen dat er iedere week ten laatste tegen zondagmiddag nieuws over Adegem op internet te lezen is.

BEZOEKERS

Dat onze site bekeken en gelezen wordt blijkt uit de cijfers die zowel door Geert als Marnix verzameld worden. Uit dat cijfermateriaal blijkt dat wij regelmatig op 147 plaatsen in België, vooral in Vlaanderen, bezocht worden.

Maar ook in het buitenland vinden mensen de weg naar www.adegem.net : in 23 landen waaronder Frankrijk, Nederland, USA, Duitsland, Paraguay, Groot-Brittannië, Japan, Australië en zelfs Indië, zijn er mensen die onze site bezoeken. Jaarlijks wordt www.adegem.net meer dan 100.000 maal bezocht.

TOEKOMST

De 250ste editie is geen eindpunt. De site is er gekomen omdat wij alle vier trots zijn op ons dorp en er mee willen voor zorgen dat Adegem niet in de vergeethoek geraakt.

Rijk worden wij van de site niet. Wij kunnen blijven doorgaan omdat wij dankzij Geert en zijn firma gratis over de server kunnen beschikken en dat wij mensen zijn die gratis iets voor hun dorp willen doen.

Wij zijn al tevreden als wij van in België of uit het buitenland een mailtje krijgen dat iemand onze site heeft gevonden of een reactie geeft op een van onze teksten of gewoon een tip voor iets nieuws op de site.

Volgende week verschijnt bij leven en welzijn de 251ste editie van de week van Pol Veirman.

 


TERUG NAAR SCHOOL DOOR DE GROTE POORT

Het was voor de kinderen en hun begeleidende ouders even wennen om bij
het begin van het schooljaar opnieuw door de grote poort de school te betreden.

Na een vakantie van twee maanden trokken ook in Adegem de kinderen maandagmorgen terug naar school. Hier en daar vloeiden er zowel bij kinderen als ouders een traantje.

Sommige kinderen zagen op tegen het begin van het nieuw schooljaar, anderen waren dan weer blij dat zij hun vriendjes en vriendinnen en de leerkrachten terug zagen.

Met kleuters die aan de school de straat oversteken moet je als automobilist een
beetje meer geduld hebben. De politie en de stadswacht zorgden er maandag
voor dat de automobilisten dat geduld niet veloren.

Het was maandagmorgen ook veel drukker in Adegem-Dorp dan de voorbije weken. Om er voor te zorgen dat het begin van het nieuw schooljaar veilig verliep was er maandag politie aanwezig om het verkeer in de omgeving van de scholen in goede banen te leiden.

Sommige kinderen en ouders twijfelden eventjes toen zij aan de school kwamen. De laatste maanden van het vorig schooljaar moest iedereen die in de klaslokalen van de vroegere meisjesschool zat langs de kleine poort naar school.

Omdat er naast de ingang naar de grote poort werken werden uitgevoerd werd die ingang om veiligheidsredenen afgesloten.

De werken zijn nu zover gevorderd dat het nu weer veilig is om via de grote poort de school te betreden. Er waren toch nog kinderen en ouders, die na een kleine aarzeling, toch door reden naar de kleine poort.

 


UITBREIDING INDUSTRIETERREIN VERHIT DE GEMOEDEREN

Omdat gedeputeerde De Buck niet tijdig aanwezig was opende schepen
Remi De Jaeger in den Hoogen Pad de informatievergadering over het
Ruimtelijk Uitvoeringsplan (RUP) voor het industrieterrein.

Omdat het bestaande industrieterrein volzet is moet Maldegem werk maken van de aanleg van een nieuw industrieterrein. Die uitbreiding komt er langs de noordzijde van de Ringbaan.

Omdat die gronden in de landbouwzone liggen is er een wijziging van bestemming van die gronden nodig. Die wijziging gebeurd door de het provinciebestuur doormiddel van een RUP.

Donderdagavond werd het voorontwerp van dat RUP tijdens een informatievergadering die door het provinciebestuur in samenwerking me de gemeente Maldegem werd georganiseerd toegelicht.

Het waren niet gedeputeerde De Buck maar zijn medewerkers Karen D'hollander, Marc Cromheecke en Danny Geyssens die voor een volgelopen Hoogen Pad de informatie over het plan en de te volgen procedure gaven.

Aan het voorontwerp dat door de provincieraad is goedgekeurd zijn volgens de heer Cromheecke jaren voorbereiding aan voorafgegaan. Het voorontwerp is een eerste stap in de goedkeuring van het RUP.

Tot 16 oktober loopt er nu nog een het openpaar onderzoek. Het voorontwerp en de nota van toelichting zijn te bezichtigen bij de gemeentelijke administratie of op de website van de provincie Oost Vlaanderen.

Tot het einde van het openbaar onderzoek kan iedereen bezwaren tegen het plan indienen. Dat moet schriftelijk ( aangetekend of door afgifte tegen ontvangstbewijs) gebeuren bij het gemeentebestuur of bij het provinciebestuur Oost Vlaanderen afdeling PROCORO.

VRAGEN EN ANTWOORDEN

Ingenieur D'Hollander legde uit dat het RUP niet alleen de omtrek van het volledige industrieterrein afbakent.

Het bepaald ook hoe groot de percelen moeten zijn en welk soort industrie er op welke plaats mag komen en welke er niet thuishoort op een industrieterrein.

Voor nieuwe detailhandelszaken is er geen plaats meer op het industrieterrein.

Nadat de informatie was gegeven mochten de mensen in de zaal vragen stellen. Vertegenwoordigers van BIM vroegen zich af waarom zij niet bij de laatste en ook belangrijkste plenaire vergadering over het voorontwerp van het RUP werden betrokken. Een vraag waarop geen afdoend antwoord kwam.

Op de vraag of de bestaande detailhandelzaken ( groenten en fruit en auto-onderdelen) naar een andere locatie moeten verhuizen was het antwoord wel duidelijk.

Zij mogen er blijven en ook na hen kan de zaak verder gezet worden. Maar als zij hun zaak stopzetten kan hun gebouw niet gebruik worden voor een ander soort detailhandel.

Ook mensen die gebouwen hebben op het industrieterrein kunnen die niet meer verhuren of verkopen om er de koper een detailhandel te laten in beginnen.

Dat uitbreiding aan de noordkant kleiner is in het voorontwerp dat door de provincie is goedgekeurd dan op de laatste plannen die leden van UNIZO onder ogen kregen, komt volgens mevr. D'Hollander omdat na een gesprek met de inwoners langs de Staatsbaan een strook van 50 m tussen N9 en het begin van de uitbreiding van het industrieterrein als woonzone en buffer wordt behouden.

De inwoners van de Barbarastraat die dit hoorden kondigden meteen aan dat zij in het bezwaar dat zij zullen indienen ook langs hun straat een dergelijke strook zullen vragen. Dat bezwaar zal volgens burgemeester Johan De Roo ondersteund worden door de gemeenteraad.

AFVAL EN RECYCLAGE

De gemoederen raakten pas echt verhit toen de uitbreiding van het industrieterrein langs de zuidkant ter sprake kwam. Die uitbreiding werd niet door de gemeente maar door een firma op het industrieterrein aangevraagd.

Niemand in het publiek begrijpt waarom de provincie zonder overleg met ondermeer BIM die uitbreiding samen met een deel van het bestaande industrieterrein als zone voor afvalverwerking en Recyclage heeft ingekleurd.

Door die inkleuring wordt de deur open gezet voor het inplanten van een mestverwerkingsbedrijf. Iedereen in het publiek is er ondanks de ontkenning van de Firma De Bree Solutions van overtuigd dat de firma eens het RUP is goedgekeurd het inplanten van een mestverwerkingsbedrijf zal bestuderen en mogelijks de nodige vergunningen aanvragen.

In de nacht van vrijdag op zaterdag hebben onbekenden als teken van
protest tegen een mogelijke inplantingen van een mestverwerkingsbedrijf
zwarte vlaggen aan de inrit van de Krommewege en langs de afsluiting van
de firma De Bree Solutions geplaatst.

LOKALE POLITIEK

De vertegenwoordigers van de bedrijven en de bewoners uit de buurt van het industrieterrein die op de bijeenkomst aanwezig waren hadden zich goed voorbereid en stelden concrete vragen.

De toon en sfeer verscherpten toen ook een paar plaatselijke politici oordeelden dat ook zij hun duit in het zakje moesten doen.

Hun opdracht in een dergelijke vergadering is luisteren en de opgedane kennis meenemen naar de gemeenteraad waarop het RUP aan de orde komt. Burgemeester De Roo die zich persoonlijk aangevallen voelde reageerde even bitsig als de politici die het vuur aan de lont hadden gestoken.

Waardering was voor de andere politici in de zaal die zich niet in het debat mengden maar de mensen voor wie de vergadering bedoeld was aan het woord lieten.

De discussie tussen de burgemeester en de twee OGP' ers had meteen ook de toon gezet voor het verdere verloop van de vergadering. Het was dan ook niet verwonderlijk dat na een poosje de eerste mensen de zaak verlieten.

Gedeputeerde De Buck die in de loop van de vergadering was toegekomen kwam pas aan het woord om iedereen te bedanken voor hun aanwezigheid en hun inbreng.

 


KAV ADEGEM GAAT VOOR VIJF STERREN

Om zijn afdelingen in het komend werkjaar extra te motiveren organiseert het provinciaal bestuur van KAV een sterrenslag onder zijn afdelingen.

Van Rebecca Bulcke die in het provinciaal bestuur zetelt en ook lid is van het bestuur van KAV Adegem vernamen wij dat afdelingen die vier sterren binnenhalen een vlag krijgen. Op afdeling die er in slaagd alle vijf de sterren binnen te halen ligt een grote Pr koffer te wachten.

Rebecca Bulcke liet ons meteen ook weten dat KAV Adegem voor de vijf sterren gaat. Om die te behalen moet KAV Adegem tweemaal met een activiteit de pers halen.

Voor het einde van oktober moet hun ledenaantal met minstens 5% gestegen zijn. Een volgende ster kan verdiend worden door het ontwerpen van een originele uitnodiging waarmee nieuwe leden naar KAV uitgenodigd worden.

Een ludieke foto van een van door de afdeling georganiseerde activiteiten kan ook goed zijn voor een ster. Voor de vijfde ster mogen de afdelingen zelf een opdracht zoeken die bewijst dat hun afdeling uniek en origineel is.

Om die ster binnen te halen zal KAV Adegem samen met haar zusterorganisatie uit Maldegem, Donk en Kleit deelnemen aan de cultuurmarkt die op vrijdagavond 19 september bij de opening van Maldegem kermis wordt georganiseerd.

Op die cultuurmarkt zal KAV Adegem zichzelf en zijn jaarprogramma voorstellen.

 


DE CALTEX VERDWIJNT


Het eens zo prachtige gebouw staat er nu al wat vervallen bij.
In 2010 zal het gebouw tegen de vlakte gaan.

Hoewel er nu Life Style boven de deur staat is het etablissement langs de N9 (Prins Boudewijnlaan), net voor de brug over het Schipdonkkanaal, bij de oudere Adegemnaren nog altijd gekend als de Caltex, het café waar destijds Mattje Caltex de patron was. Na de glorietijd van Mattje kreeg de Caltex andere bestemmingen en benamingen...

De huidige uitbaters hebben van de eigenaar nog tot eind 2009 gekregen om een nieuwe locatie te vinden, daarna gaat het gebouw tegen de vlakte en komt er onder de naam Project Caltex een nieuw bouwproject. Wat er op het vrijgekomen perceel van 2000 m² komt is nog niet uitgemaakt. De eigenaar laat nog alle mogelijkheden open.

 


DE ENE VERKEERSSPIEGEL IS DE ANDERE NIET

Nadat een Belgische gemeente door de rechtbank mede verantwoordelijk werd gesteld voor een ongeval op een kruispunt waarop door de gemeente een verkeersspiegel was opgesteld, heeft het Maldegems gemeentebestuur de politie opdracht gegeven om alle, in Maldegem en zijn deelgemeenten geplaatste verkeersspiegels, te controleren en na te gaan of ze voldoen aan de vereisten en of ze er nodig zijn.

Van de 19 spiegels die er staan moeten er 2, waaronder deze in de Kallestraat ter hoogte van de Weide, verdwijnen. Er zijn ook enkele spiegels die voor verbetering vatbaar zijn.

Opmerkelijk is wel dat de spiegel met de minste vervorming de oudste spiegel is. De gemeente zoekt nu uit welke firma dat soort spiegels geleverd heeft en of de firma nog dergelijke verkeersspiegels maakt. Waar nodig zullen spiegels vervangen of aangepast worden.

Commissaris Eddy de Jaeger die meewerkte aan het onderzoek benadrukt dat de spiegel maar een hulpmiddel is voor de chauffeurs. Zij moeten zich in eerste instantie met hun eigen ogen van de toestand op het kruispunt vergewissen.

 


BLOEDGEVEN

Vrijdag 12 september is het Rode Kruis met zijn bloedinzameling te gast in den Hoogen Pad. Bloedgevers zijn er welkom tussen 9 uur 30 en 17 uur.


OPGELET IN DE DEKEN DE FONTEYNESTRAAT

Wie in Maldegem in de Noordstraat of de Edestraat via de Deken De Fonteynestraat te voet of met de fiets de kortste weg naar de St. Barbarakerk neemt kan best voorzichtig zijn.

De straat ligt er de laatste weken gevaarlijk glad bij. Er zijn daar al een viertal mensen gevallen. Een paar van hen liepen daarbij een breuk op. De gemeente heeft de stenen afgespoten en maakt een dossier op om de straatstenen te vervangen.

Omdat het straatje in de beschermde driehoek ligt moet ook de dienst Monumenten en Landschappen zijn zegen over het dossier geven. Het zal dan ook nog wel enkele maanden duren voor dat dossier administratief is afgehandeld.

 


Home
Home
 
Made in France