De week van Pol Veirman
Vijfde jaargang - n° 249 - Week 35 : 31 augustus tot 06 september 2008


GEPARKEERDE VRACHTWAGENS DOORN IN HET OOG VAN BEZOEKERS

Zaterdagvoormiddag was een uitgebreide V O S delegatie te gast op het Militair Canadees Kerkhof in de Prins Boudewijnlaan.

De delegatie werd er verwelkomd voor V O S Maldegem, schepen Remi De Jaeger en raadslid Marc De Baere. Het eerste wat de delegatie die jaarlijks naar Adegem komt opviel waren de geparkeerde vrachtwagens voor het Canadees kerkhof.

Net als leden van vaderlandslievende verengingen van Adegem en Maldegem zijn ook zij van mening dat die vrachtwagens daar niet thuis horen. De gemeente zal er wel voor zorgen dat de vrachtwagen er tijdens het weekend van de Pools – Canadese plechtigheid niet mogen staan.

 


AANTREKKELIJK PROGRAMMA ONDANKS BESCHEIDEN MIDDELEN

Het programmatiecomité van den Hoogen Pad liet zich bijstaan door Lieven Debrauwer om zijn programma 2008-2009 op een speciale, aantrekkelijke manier voor te stellen.

Het nieuw seizoen ( 2008-2009) van het cultureel centrum den Hoogen Pad begint op vrijdag 26 september. Het begint meteen ook met een primeur.

Voor de voorstelling Koen-Fou van Koen Dewulf zijn er geen kaarten te koop. De voorstelling is gratis voor de mensen die zich een groot of een klein abonnement aanschaffen en de besturen van de verenigingen waarmee den Hoogen Pad samenwerkt.

In zijn inleiding dankte schepen van Cultuur Frank Sierens de leden van het programmatiecomité voor hun inzet bij de samenstelling van het programma voor het komend seizoen.

Hij onderstreepte dat de leden van het comité niet alleen verantwoordelijk zijn voor de samenstelling van het programma.

Op de dagen van de voorstelling steken zij de handen uit de mouwen om er voor te zorgen dat de artiesten in de beste omstandigheden hun ding kunnen doen en het publiek in de beste omstandigheden kan genieten van de optredens.

VARIA

Als wij de cijfers van het vorige seizoen bekijken stellen wij vast dat het gemiddeld aantal bezoekers in het seizoen 2007-2008 een flink stuk lager ligt dan het topseizoen 2006-2007.

In dat topseizoen kwamen ook enkel grote namen naar den Hoogen Pad afgezakt. In het seizoen 2007- 2008 waren er ook enkele artiesten die voor zij in Adegem optraden ook al in culture centra in de regio hun nummer hadden gebracht.

Het budget dat het programmatiecomité van de gemeente ter beschikking krijgt is ook niet te vergelijken met de budgetten waarover andere culturele centra in onze regio beschikken.

Ondanks deze extra beperking is het programmacomité er toch opnieuw in geslaagd om voor het seizoen 2008- 2009 een aantrekkelijk en gevarieerd programma samen te stellen.

Er is comedy met Koen Dewulf, Bart Kruismans, en Wouter Deprez. De muziekliefhebbers worden verwend met optredens van Lady Linn en Barbara Dex (Valentijnvoorstelling).

De Sprook en het ongerijmde zorgen er voor dat ook de liefhebbers van theaterstukken komend seizoen aan hun trekken komen.

Op zaterdagnamiddag 6 december is er de Hutseklutsshow van het Kindertheater Klutske. Hoogtepunt in de show is de komst van de Sint en zijn knechten.

Er komt al een aanpassing aan het programma. Op zaterdag 15 november stond de dansvoorstelling Boitman in een regie van Gilles Monnart geprogrammeerd.

Nu blijkt dat dit gezelschap voor die dag een dubbele boeking heeft. Omdat de andere boeking in het buitenland is krijgt die voorrang op den Hoogen Pad. Het programmatiecomité is al op zoek naar een vervangprogramma voor 15 november.

NIEUW

Het komende seizoen wordt den Hoogen Pad niet eenmaal maar tweemaal per maand omgebouwd tot een cinema met zachte zitjes en popcorn.

De maandelijkse filmvoorstelling voor de kinderen op woensdagnamiddag blijft, gezien het succes in het programma. Nieuw zijn negen (maandelijkse) filmvoorstelling op een donderdagavond. Magnolia van Paul Thomas Anderson bijt op donderdag 9 oktober de spits af.

Ook het programmaboekje zit in een nieuw kleedje. Het is ruimer en naast het eigen programma werden dit jaar ook andere in den Hoogen Pad geprogrammeerde optredens opgenomen.

Voor meer informatie over het Cultureel centrum en zijn programma kan contact opgenomen worden met het secretariaat in Adegem –Dorp 16B tel 050-71.00.21. Of met het Pr bureau Cayman Lieven Bauwensstraat 35b 8200 Brugge tel 050-67.17.17.

 


RECORDOPKOMST VOOR SLOTFEEST VAN SPEELPLEINWERKING

Zij waren met 161, de kinderen die op maandag 25 augustus in en rond den Hoogen Pad deelnamen aan het slotfeest van de Adegemse speelpleinwerking.

Na de eerste maand van de speelpleinwerking was het voor de leiding al duidelijk dat er meer kinderen op de speelpleinwerking afkwamen dan de voorbije jaren.

Tijdens het bouwverlof lag het aantal iets lager omdat er in die periode veel kinderen met hun ouders op vakantie gaan.

In augustus ging dat aantal dan meer dan op andere jaren de hoogte in omdat de speelpleinwerking in het centrum van Maldegem wegens gebrek aan voldoende leiders niet kon doorgaan.

In Adegem had de leiding van de speelpleinwerking geen problemen om aan voldoende monitoren te geraken om gedurende twee maanden een vlotte en veilige speelpleinwerking te organiseren.

Doordat de speelweide op de Zandakkers tijdens de speelpleinwerking wordt afgesloten zien de ouders de Adegemse speelpleinwerking als de veiligste in de gemeente.

Het is waarschijnlijk ook daardoor dat kinderen van buiten Adegem en zelfs van buiten Maldegem regelmatig 's namiddags naar de speelweide op de Zandakkers afzakten.

De speelweide is bijna ideaal. Tijdens ons bezoek stelden we vast dat er, buiten in de lokalen, nergens een ruimte is waar kinderen als de zon fel schijnt even in de schaduw kunnen wegduiken. Mogelijks kan de gemeente daar tegen volgende zomer een oplossing voor vinden.

FEEST

Zoals in het verleden werd ook dit jaar de speelpleinwerking met een feest afgesloten. De kinderen werden op maandag 25 augustus al om 9u bij de leiding, niet op de speelweide maar in den Hoogen Pad, verwacht.

Er stond de ganse dag ontspanning op het programma. In de voormiddag was het de leiding die voor de organisatie van de optredens in stond.

In de namiddag kwam het kindertheater Klutske op bezoek. 's Middags stonden er voor iedereen frietjes op het menu. Niet alleen de kinderen mochten het einde van de speelpleinwerking vieren. Ook de ouders mochten vanaf 17u deelnepen aan het feest.

Voor de leiding is nu het moment aangebroken om de speelpleinwerking 2008 te evalueren. In maart van 2009 beginnen ze met de voorbereiding van de volgende speelpleinwerking.

 


VLAAMSE OUDSTRIJDERS HERDACHTEN OORLOGSSLACHTOFFERS

Verschillende V O S afdelingen namen zaterdag 30 augustus deel aan de jaarlijkse dodenwake op het Canadees Militair kerkhof in Adegem.

Traditie getrouw de dag voor de IJzerbedevaart in Diksmuide organiseert de Maldegemse V O S Afdeling een dodenwake op het Militair Canadees Kerkhof in Adegem.

Tijdens de korte intieme plechtigheid herdenken zij alle slachtoffers die overal ter wereld gevallen zijn in de zinloze oorlogen.

Dirk Buys lid van de Algemene Vergadering van V O S en voorzitter van de VOS afdeling Wondelgem verwees in zijn toespraak naar de oorlogen die nog altijd op verschillende plaatsen in de wereld heersen en uitbreken om aan te tonen dat de mensen niets geleerd hebben uit de donkere bladzijden uit de wereldgeschiedenis.

Net als schepen Remi De Jaeger had hij woorden van lof voor de VOS leden die door het organiseren van herdenkingsplechtigheden blijven oproepen om conflicten niet met wapens maar met overleg op te lossen.

Het werd ook dit jaar een ingetogen plechtigheid onder vrienden. Schepen De Jaeger stond in zijn toespraak stil bij de oorzaken van de conflicten die momenteel met de wapens worden uitgevochten.

Het gaat in bijna alle gevallen om geld of grondstoffen. Hij trok in zijn overwegingen de lijn van het overleg door van de leiders op internationaal, nationaal en regionaal vlak naar de eigen leefkringen.

Ook daar moeten wij volgens de schepen er over waken dat wij bij meningsverschillen kiezen voor overleg in plaats van vetes op te bouwen die vroeg of laat tot uitbarsting komen.

Na de plechtigheid nodigde schepen De Jaeger de deelnemers aan de plechtigheid uit in den Hoogen Pad.

 


VIC BLOMME 20 JAAR ACTIEF IN DE SPEELPLEINWERKING

Al 20 jaar helpt Vic Blomme er mee voor te zorgen dat er in Adegem een speelpleinwerking is.

Vic was amper 15 jaar toen hem gevraagd werd om monitor te zijn tijdens de speelpleinwerking op de speelweide achter de kerk. Drie jaar later werd Vic een van de hoofdleiders van de speelpleinwerking. Nu nog, 17 jaar later, maakt Vic nog altijd deel uit van de hoofdleiding van de speelpleinwerking.

Tijdens het slotfeest van de speelpleinwerking 2008 werd Vic door de andere monitoren en de kinderen gehuldigd.

In maart begint hij al met de voorbereiding van de speelpleinwerking. "In al die jaren zijn er maar een paar jaar geweest waarin ik tijdens de voorbereiding vreesde dat er onvoldoende monitoren zouden zijn om de twee maanden durende speelpleinwerking te organiseren" herinnert Vic zich.

De mooiste herinneringen aan de speelpleinwerkingen zijn natuurlijk de slotfeesten waar de kinderen verkleed naar toe komen.

VEELEISENDER

Voor Vic zijn het niet de kinderen, die hoewel ze in de loop der jaren veel mondiger geworden zijn, die de afgelopen jaren voor verandering in de speelpleinwerking hebben gezorgd. " Het zijn vooral de ouders die veeleisender geworden zijn.

Zij komen veel sneller klagen en of reclameren als zij vermoeden dat hun kind tekort is gedaan of al of niet ten onrechte een opmerking heeft gekregen" hebben zowel Vic als de andere leden van de leiding ervaren.

Ook in de verhouding met de gemeente is er de afgelopen jaren veel veranderd. De gemeente heeft haar greep op de speelpleinwerking duidelijk verscherpt. Vroeger kreeg de hoofdleiding het geld voor de werkingskosten en moest daarna de uitgave van dat geld met de nodige facturen verantwoorden.

Nu krijgt zij nog een bedragje in de hand voor de kleine werkingskosten. Al de rest moet nu via facturen naar de gemeente.

Er moet in tegenstelling met vroeger gevraagd worden waar materiaal en of drank en koeken mogen aangekocht worden en met welke vervoermaatschappij zij per bus op uitstap mogen.

Er is het afgelopen jaar ook veel meer administratie bij de speelpleinwerking gekomen.

Ondanks die minpunten is Vic Blomme nog altijd in hart en nieren hoofdleider. In maart van 2009 begint hij aan de voorbereiding van de volgende speelpleinwerking.

 


EMMA WILLEMS VIERDE HONDERDSTE VERJAARDAG IN HET WARMHOF

Ter gelegenheid van haar 100ste verjaardag werd Emma Willems door haar familie, de directie en het personeel van het Woon en Zorgcentrum Warmhof in de bloemen gezet.

Hoewel ze op 26 augustus haar 100ste verjaardag vierde wandelt Emma Willems nog dagelijks door de gangen van het Warmhof waar ze sedert vorig jaar verblijft.

Zij slaat graag een praatje met het personeel en met de andere bewoners van het Warmhof. Ook haar familie komt er regelmatig op bezoek.

"Om lang en gezond te leven moet je jezelf en het leven niet te ernstig nemen " is de goede raad die Emma haar vier kinderen, haar negen kleinkinderen en twaalf achterkleinkinderen meegeeft.

Het was OCMW voorzitter Marleen Van den Bussche die in de cafetaria van het Warmhof terugblikte op het leven van Emma.

Emma Willems werd op 28 augustus 1908 op Celie in St. Laureins als oudste van zeven kinderen in een landbouwersgezin geboren.

Er was nog geen schoolplicht maar Emma mocht van haar ouders toch tot haar 14de naar school. Zij hielp tussendoor ook al op de boerderij en in het huishouden.

Toen tijdens WO I haar moeder grotendeels blind werd kwam de zorg voor het huishouden voor een grootdeel op de schouders van Emma te liggen.

Tijdens die oorlog vluchtten zij en haar familie voor enkele weken naar de Vlamingstraat eveneens in St. Laureins. Ook in WO II toen zij vreesde dat haar man Richard Declercq naar Duitsland zou gestuurd worden dook zij met haar gezin voor een poosje onder bij haar nonkel Charles.

Na de oorlog was er geen toekomst meer in de Vlasnijverheid en Richard en Emma begonnen hun eigen boerderij. Die werd, nadat haar man op 68 jarige leeftijd overleed, door hun oudste zoon verder gezet.

Emma bleef op de hoeve wonen en had er altijd wel iets te doen. Dat hield haar fit en gezond. In november 2004 liep het echter mis.

Terwijl zij de kippen aan het voederen was viel Emma. In de kliniek in Eeklo werd een heupbreuk vastgesteld. Na revalidatie in Eeklo en Sijsele nam Emma haar intrek in het Elisabethrusthuis in Adegem.

Zij, die gewoon was om op een erf rond te lopen, had het moeilijk om in het rusthuis in Adegem haar draai t vinden. Langzaam maar zeker herleefde Emma en had zij steeds meer contact met het personeel en de andere bewoners van het Rusthuis.

Vorig jaar moest Emma net als de andere residenten van het Elisabethrusthuis verhuizen naar het nieuw Woon- en Zorgcentrum Warmhof in Maldegem. Die overgang was minder zwaar dan haar opname in het Elisabethrusthuis.

Emma genoot dinsdag duidelijk van het feestje dat ter gelegenheid van haar eeuwfeest door het OCMW en haar familie werd georganiseerd. De familie en de directie en het personeel van het Warmhof hopen dat Emma nog enkele jaren in goede gezondheid bij hen mag blijven.

 


ENECOTOUR STARTTE IN ADEGEM

Net as vorig jaar startte een rit van de Enecotour in Maldegem. Het ondertekenen van het wedstrijdblad door de renners gebeurde op de markt in Maldegem.

Daarna was er een toertje door het centrum van Maldegem. Alle renners moesten netjes achter de wagen van de koerscommissaris blijven.

Het was ter hoogte van de Vleeshalle Van Landschoot in Adegem dat de koersdirecteur de officiële start van de voorlaatste rit van de Enecotour Maldegem – Brussel gaf.


CAFETARIA DEN HOOGEN PAD GESLOTEN OP MAANDAG

Sedert de cafetaria van den Hoogen Pad heropend werd was dinsdag de vaste sluitingsdag.

Omdat er op dinsdag verschillende verenigingen activiteiten plannen heeft de nieuwe uitbaatster besloten op haar sluitingsdag te verplaatsen van dinsdag naar maandag.

Er zijn maar weinig verenigingen die op maandag iets organiseren.

 


MALDEGEM WANDELDE, FIETSTE, PROEFDE EN SWINGDE OOK OP DE KRUIPUIT

Het was dit jaar op Maldegem Wandelt Fietst Proeft en Swingt niet echt terrasjesweer Wie op de Kruipuit toch op het terras bleef zitten trok een jas aan.

Er kwam op de tiende editie van Maldegem Wandelt Fietst Proeft en Swingt op zondag 24 augustus minder publiek opdagen dan vorig jaar.

De minder gunstige weersomstandigheden en de fietshappening in Eeklo zullen daar zeker voor iets tussen gezeten hebben. Aan het optreden van Eddy Wally heeft het zeker niet gelegen. Voor zijn optreden liep de grote feesttent vol.

Er was dit jaar geen overrompeling van door fietsers op de Kruipuit.

Er waren minder fietsers maar de skeelertochten konden op meer belangstelling rekenen. Ze kwamen zelfs uit Torhout om de 25km lange omloop af te leggen.

De skeelers waren tevreden over de uitgestippelde omloop. Er waren dit jaar minder plaatsen die voor skeelers moeilijk te overbruggen waren.

De Slagerij Maldegem had dit jaar, in tegenstelling met vorig jaar, wel een plaatsje gekregen in het Horecadorp. Het zag er aanvankelijk naar uit dat zij onder die naam niet welkom waren in het Horecadorp.

Het minder goede weer had ook zijn invloed op de activiteiten in het Horecadorp. Zonder een jas was het niet om uit te houden.

Sommige deelnemers klaagden er ook over dat sommige mensen aan hun tafeltjes plaatsnamen maar hun frietjes ergens anders kochten.

Burgemeester Johan De Roo, nog herstellende is van een knieoperatie, was al bij al toch tevreden met de opkomst. Vooral de komst van de Gilles de Binches hadden indruk op hem gemaakt.

Een van de leden van die groep Emiel Degryse is afkomst uit Maldegem. De burgemeester denkt al aan de voorbereiding van de 11de editie van Maldegem Wandelt Fietst Proeft en Swingt.


DF ZOEKTOCHT IS EEN ZEGEN VOOR HET MEETJESLAND

Etiene Dhont ondervoorzitter van DF nationaal en voorzitter van de afdeling Maldegem overhandigde een fruitmand aan de 20.000ste deelnemer aan de DF Zoektocht die dit jaar door het Meetjesland trekt.

Dagelijks zie je mensen in het Meetjesland rondwandelen of fietsen met de ondertussen gekende DF brochure in de hand.

Het zijn deelnemers aan de zoektocht die door DF Nationaal wordt georganiseerd en die dit jaar het Meetjesland als te ontdekken streek heeft.

Bij de officiële start van de zoektocht in het gemeentehuis in Maldegem stelde Peter Pene Nationaal voorzitter van DF dat de voorinschrijvingen voor de zoektocht zo vlot liepen dat de kaap van de 20.000 deelnemers vlot zou overschreden worden.

Nog tot 5 oktober hebben liefhebbers de tijd om hun antwoordformulier in te dienen.

Eind augustus was de kaap van de 20.000 deelnemers al bereikt. De DF Zoektocht 2008 stevent af op een nieuw deelnemersrecord.

De horecazaken in het Meetjesland zijn vol lof over de DF zoektocht. De deelnemers aan de zoektocht komen uit alle hoeken van Vlaanderen veel van hen logeren een paar dagen in een hotel of een bed en Breakfast home in een van de gemeenten van het Meetjesland.

Veel van die deelnemers nemen hun tijd om ook bezienswaardigheden buiten de uitgestippelde route te bezoeken en er te proeven het lekkers dat onze streek te bieden heeft.

 


DOE MEE AAN DE VOLKSESTAFETTE

Dit jaar geen strandkarrenrace op Maldegemkermis. Het comité pakt op zondagnamiddag 21 september uit met een volksestafette.

Daarvoor worden ploegen van vier personen gezocht die willen deelnemen aan zakspringen, lattenlopen, valiezenkoers en garçonkoers.

Inschrijven kan tot 12 september bij Kris Wille Nieuwhofdreef 7 Maldegem tel 0477-34.09.23 of via [email protected]

 


Home
Home
 
Made in France