De week van Pol Veirman
Vijfde jaargang - n° 247 - Week 33 : 17 augustus tot 23 augustus 2008


DE BINNENWERELD LIGT BUITEN DE WERELD

De schepenen Noel Wille en Antoine Pauwels wensten namens het gemeentebestuur en de bevolking de familie De Keyser –De Kesel succes bij de officiële opening van hun bed en Breakfast Home de Binnenwereld.

Omdat het leven steeds jachtiger wordt trekken steeds meer mensen er regelmatig voor enkele dagen op uit. Zij willen dan veel zien maar willen ook rust.

Zij willen 's avonds en 's morgens geen hotelgedoe maar een huiselijke sfeer. Daarom wordt er steeds meer gekozen voor een overnachting in een landelijke omgeving niet ver van plaatsen waar toeristen graag op bezoek gaan.

Ook mensen die beroepshalve voor meerdere dagen de baan op moeten kiezen steeds meer voor overnachtingen in een Bed en Breakfast.

Die overwegingen hebben ongetwijfeld ook meegespeeld bij Jan De Keyser en zijn echtgenote Catherine De Kesel toen zij besloten om tussen het groen der bomen en toch in het centrum van Adegem hun Bed en Breakfast-huis "De Binnenwereld" (www.binnenwereld.be) in te planten.

Voor Jan is het, na een afwezigheid van 20 jaar, een terugkeer naar zijn geboortedorp. De naam de Binnenwereld is ook niet toevallig gekozen.

De familieboomgaard waarin het stijlvol gastenhuis is ingeplant lig in het centrum van de gemeente, recht tegen over het café Buiten de Wereld. Ook als bedrijfspsycholoog heeft Jan te maken met zowel de binnenwereld van de bedrijven als van het personeel dat er tewerkgesteld is.

ADEGEMSE NAMEN
Het openhouden van hun Bed en Breakfast Home is voor Jan en Catherine perfect te combineren met hun beroep. De Binnenwereld is een oase van rust voor de mensen die er logeren.

Zij kunnen er, voordat ze een van de drie gastenkamers opzoeken, genieten van kunst en aan literatuur ontbreekt het er evenmin.

De drie gastenkamers, waarvan een ook geschikt is voor rolstoelgebruikers, hebben namen die gasten van buiten de regio even met de ogen doet knipperen.

Een woordje uitleg van Jan of Catherine maakt alles duidelijk: De Bleek, 't Klein Bogaardeke en De Lochting zijn voor Adegemnaren met enige levenservaring vertrouwde namen.

Dankzij De Binnenwereld zullen steeds meer mensen hun weg vinden naar het dorp buiten de wereld.


Dr. HERREBAUTLAAN IN FEEST

Buiten de mensen die met vakantie zijn waren alle inwoners van de Dr. Herrebautlaan aanwezig op het eerste wijkfeest.

In amper drie weken zijn Pia en Rosette er in geslaagd om het eerste wijkfeest van de Dr. Herrebautlaan te organiseren. Het begon volgens Rosette allemaal tijdens een gesprek met Pia over de wijkfeesten die op verschillende plaatsen in de gemeente georganiseerd werden.

Een paar dagen later was Pia al terug bij Rosette met het voorstel voor een eerste wijkfeest in hun straat. De respons bij de inwoners was groot.

De mensen die hun vakantie in de tweede week van augustus hadden geboekt hadden er spijt van dat zij er niet bij konden zijn.

Het feest dat op 15 augustus 's avonds doorging was een schot in de roos. Voor €10,00 kon iedereen aanschuiven aan de BBQ. Kinderen onder de 12 jaar hoefden zelfs niets te betalen.

Na de polonaise door de wijk werd er verder door jong en oud in en rond de feesttent gedanst.

Omdat iedereen iedereen zou kennen, hadden de initiatiefnemers van het feest naamkaartjes gemaakt.

Allen die de feesttent binnenkwamen kregen hun naamkaartje opgespeld. Rosette en Pia kregen van alle kanten complimentjes voor het genomen initiatief.

Het versterken van de innerlijke mens gebeurde in de feesttent. Met een polonaise door de straat werd de ontspanning na de BBQ ingezet. Hoe later op de avond, hoe beter voor sommigen het zingen en dansen ging.

"Iedereen geniet van het feest en wij hopen dat wij er een jaarlijkse traditie van kunnen maken" fluisterde Marnix ons toe voor wij de feestvierende wijk verlieten.


GRENSOVERSCHRIJDENDE SPEELPLEINWERKING OP DE KRUIPUIT

Ook dit jaar komen de kinderen graag op dinsdag- en donderdagnamiddag naar de speelpleinwerking op de terreinen van de gemeenteschool op de Kruipuit.

Vorig jaar pakten Maldegem en Zomergem voor het eerst uit met de organisatie van een grensoverschrijdende speelpleinwerking.

Zomergem had leiding voor een speelpleinwerking in Oostwinkel maar vond geen geschikte locatie. Maldegem wou wel een speelpleinwerking op de Kruipuit maar kon moeilijk zijn monitoren van het centrum wegtrekken om ze op de Kruipuit in te zetten.

De contacten tussen de jeugddiensten en de schepenen van jeugd van de beide gemeenten zorgden er voor dat er vorig jaar voor het eerst een gezamenlijke speelpleinwerking werd opgezet.

Zomergem zorgde voor de leiding en Maldegem stelde met een lokaal en de terreinen rond de gemeenteschool de nodige accommodatie ter beschikking. Die samenwerking had zoveel succes dat er na de speelpleinwerking van vorig jaar al besloten werd om ook in 2008 een grensoverschrijdende speelpleinwerking te organiseren.

Sofie en Eefke zijn de hoofdleidsters. Zij hebben voldoende medewerkers gevonden om tijdens de beide vakantiemaanden op dinsdag en donderdagnamiddag een speelpleinwerking te organiseren.

GEEN CONCURRENTIE

Dit jaar schreven zich 80 kinderen in voor de speelpleinwerking op de Kruipuit. Dat is meer dan vorig jaar. Die komen niet alleen uit Adegem en Oostwinkel.

Ook uit Ursel en Zomergem vinden jongeren hun weg naar de speelpleinwerking op de Kruipuit. Uit de inschrijvingslijsten blijkt dat de speelpleinwerking op de Kruipuit geen concurrentie is voor de speelpleinwerkingen in Adegem en Kleit.

Eind augustus komt er een evaluatie van de werking. Als het van de huidige leiding afhangt komt er ook in 2009 een grensoverschrijdende speelpleinwerking.


LUDIEKE SPAANDERQUIZ

Nadat de sportieven vrijdagvoormiddag hun weg naar de feesttent en de omloop van de Veldtour Tocht hadden gevonden was het 's avond de beurt aan quizliefhebbers van Spanjaardshoek, Middelleen, Weide en Molenstraat om te tonen hoeveel ze ondermeer over hun eigen wijk wisten.

Onder de deelnemende ploegen zagen wij ook een delegatie van het Adegems feestcomité. Zij deden het niet slecht maar hadden het wel moeilijk met de vragen die over mensen of situaties van de wijk


AUTO'S RIJDEN VOETPADEN KAPOT

De mensen uit de Kallestraat waren gelukkig toen er bij de heraanleg van hun straat ook voetpaden werden aangelegd.

Er zijn verschillende automobilisten die denken dat het voetpad ook nog deel uitmaakt van hun rijweg. In de bocht voor het kruispunt met de Ringbaan was een deel van het voetpad al kapot gereden.

Mogelijks moeten er in die bocht paaltjes geplaatst worden zodat de automobilisten niet meer op het voetpad kunnen rijden zonder dat zij hun auto beschadigen.


GOUD VOOR OMER EN CHRISTIANA

Ter gelegenheid van hun gouden huwelijksjubileum werden Omer De Waele en zijn echtgenote Christiana Dabaut samen met hun familie door schepen Antoine Pauwels in het gemeentehuis ontvangen.

Dag op dag 50 jaar nadat ze in het gemeentehuis voor burgemeester Charles Rotsart de Hertaing elkaar hun jawoord gaven, bestegen Omer De Waele en zijn echtgenote Christiana Dabaut als een gouden paar de trappen van datzelfde gemeentehuis

Tijdens de ontvangst in het gemeentehuis schetste schepen van Burgerlijke Stand Antoine Pauwels de levensloop van het gouden paar.

Omer werd in Adegem in de Verbranden Bos geboren. Nadat hij de lagere school in Adegem had doorlopen begon hij met een leercontract te werken als meubelmaker.

Zijn werk werd onderbroken door zijn legerdienst. In die periode ontdekte Omer ook de sport. Hij werd een loper van lange afstanden. Zijn sportieve prestaties zette hij ook nadat hij was afgezwaaid verder.

Wegens gezondheidsredenen kon hij zijn beroep als meubelmaker niet blijven uitoefenen. Na enkele jaren in de verzekeringsbranche te hebben gezeten keerde hij terug naar den bouw en bleef er tot hij met prepensioen ging.

Christiane zag het levenslicht in de Bogaardestraat. Zij volgde eerst les bij de Zusters Maricolen en daarna in het Koninklijk Atheneum.

Werken deed ze eerst in de spinnerij in Eeklo. Na de geboorte van hun twee kinderen hield Christiana tussen 1962 en 1969 een café open in de Staatsbaan in Adegem. Daarna werkte ze nog 11 jaar bij Siemens.

TERUG NAAR MALDEGEM

Raadslid Boudewijn De Schepper overhandigde Omer en Christiana het gelukwenstelegram van het paleis.

Omer en Christiana leerden elkaar kennen op het slachthuisfeest in 1955. Drie jaar later huwden ze en vestigden zich in Maldegem in de Vakekerkweg.

Daarna verhuisden zij naar Adegem. Eerst in hun café in de Staatsbaan. Daarna verhuisden zij na de Dr. Herrebautlaan om in 2003 terug te keren naar Maldegem naar de Koningin Fabiolalaan.

Helpen bij haar dochter Katrien in Café Maison was het grootste tijdverdrijf van Christiana. Omer koppelt daar nog af en toe een partijtje darts aan vast. Hij geniet er nog altijd van als hij een jonge speler kan verslaan.

Omer en Christiana weten hoe zij van het leven moeten genieten. Zij hopen dat nog vele jaren samen te kunnen doen.


VOETBALINITIATIE VOOR NIET-AANGESLOTENEN

KSK Maldegem wil jongeren die geboren zijn tussen 1998 en 2003 en nog niet bij een voetbalploeg zijn aangesloten de weg naar het voetbal laten ontdekken.

Daarom organiseert KSK op woensdag 20 en woensdag 27 augustus tussen 14u en 15u30 een namiddag voetbalinitiatie op een van zijn terreinen in de Kleine Warmestraat. Deelnemen is gratis.

Voor informatie kan contact opgenomen worden met Jeugdcoördinator Luc Calsijn, telefoon: 0478-58.40.33


OP BEZOEK IN MIDDELBURG

Op zondag 31 augustus organiseert het Heemkundig Genootschap het Meetjesland een geleid bezoek aan Middelburg.

Wie aan deze uitstap wil deelnemen, kan contact opnemen met Hugo Notteboom op het nummer 050-71.29.12 of via mail naar [email protected]


OPENLUCHTFILMS IN HET SINT ANNAPARK

Na het succes van vorig jaar pakt de werkgroep jeugd van het Comité voor Initiatief op vrijdag 22 augustus op de speelweide achter het Sint Annapark (ingang Gidsenlaan) niet uit met één maar met twee openlucht filmvoorstellingen.

Wie de films op het groot scherm op een stoel wil volgen kan dat. De werkgroep zorgt voor voldoende zitjes. Wie de films liever volgt van op een matje in het gras kan dat ook.

De eerste film Ratatouille begint om 20u30. Om 23u begint de voorstelling van Transformen. De toegang is gratis. De snoep en de drankjes die op de speelweide te verkrijgen zijn moeten wel betaald worden.

Mochten de weersomstandigheden een voorstelling in openlucht niet toelaten, dan verhuist het grote scherm naar de feesttent die ter gelegenheid van Maldegem Wandelt – Fiets - Proeft en Swingt op de speelweide is opgesteld.


Home
Home
 
Made in France