De week van Pol Veirman
Vijfde jaargang - n° 246 - Week 32 : 10 augustus tot 16 augustus 2008


ONDERDIJKE BLIJFT NOG EVEN ONDERBROKEN

De werken in het gedeelte van Onderdijke tussen de Gentweg en de Urselweg werden hervat. Momenteel worden de opritten heraangelegd.

Pas als de laatste laag asfalt op het wegdek is aangelegd zal dat gedeelte van Onderdijke opnieuw voor het verkeer worden opengesteld. Momenteel is er enkel plaatselijk verkeer mogelijk.

 


ONTBOSSING OM DE NATUUR TE HERSTELLEN

Langs de startbanen van het militair vliegveld in Ursel worden momenteel honderden bommen geveld. Het Agentschap Natuur en Bos (ANB) herstelt de heide die er was voor de bossen er kwamen.

Sinds 28 juli worden de bossen in de omgeving van het militair vliegveld van Ursel flink uitgedund. Van de 15 hectaren bos zullen er nog ongeveer vijf hectaren overschieten. Het zijn vooral naaldbomen die moeten sneuvelen.

Het vellen van de bomen past in Europees Life Natuurherstelproject. Al sinds 1999 is er op dat vlak een goede samenwerking tussen het ministerie van Defensie en het Agentschap Natuur en Bos.

Door Europese subsidies kan het waardevol heidelandschap op 12 militaire domeinen hersteld worden.

Wij gaan er van uit dat de omgeving van het Drongen goed altijd een bosrijk gebied was. De geschiedenis leert ons echter dat voor 1700 het huidige Drongengoed waarin het militair vliegveld werd aangelegd een grote heide was waarop schapen graasden.

Het is pas na 1700 dat de natuurlijke en artificiële bebossing is begonnen. Langzaam maar zeker werd de heidegrond bedekt door vallende bladeren en takken. Langzaam maar zeker werden de heideplanten en hun zaad versmacht.

Het Agentschap natuur en Landschap ijvert al jaren om waar mogelijk het heidelandschap te herstellen en ook de verdwenen of bijna uitgestorven heideplanten in ere te herstellen.

ONTWAKEN

Nadat de bomen geveld zijn wordt de bovenste grondlaag afgeschept ( plaggen) zodat de oude heidegrond weer aan de oppervlakte komt.

Een deel zaadjes van de heideplanten die van de buitenlucht werden afgesloten stierven niet af maar kunnen na tientallen jaren als de heidegrond opnieuw kan ademen spontaan ontkiemen en zichzelf herstellen. Waar dat onvoldoende gebeurt, reikt het ANB de natuur een helpende hand.

De heraanplanting van de gevelde bomen gebeurt niet in Maldegem of Ursel maar in het Limburgse.

Dat het werk van het ANB resultaat heeft is te zien in stukjes heide die nu al open zijn nadat het ANB enkel jaren terug bepaalde stroken ontbost heeft.

Nog voor het einde van dit jaar zouden alle bomen weg moeten geveld zijn en zou het plaggen in zijn eindfase zitten.

Daarna is het wachten of de natuur zijn werk doet. Het onderhoud van de herstelde heide zal gebeuren door het ANB en schapen die er voor zorgen dat het gras op de heide niet te hoog groeit.

Wie een geleid bezoek wil brengen aan de werken in de bossen rond het militair vliegveld krijgt daar op 13 augustus en 23 september de gelegenheid toe.

Inschrijven is verplicht en kan bij het Agentschap natuur en Bossen Gebroeders Van Eycklaan 2-6 Gent tel 09-265.46.40


VOETBALKAMP EINDIGDE IN HET JAN BREYDELSTADION

Met een bezoek in het Jan Breydelstadion werd het voetbalkamp voor jongeren tot 10 jaar afgesloten.

Ook dit jaar waren de sportkampen die door de gemeentelijke sportdienst worden georganiseerd erg in trek Voor alle kampen waren er meer kandidaten dan er plaatsen waren.

Voor het voetbalkamp voor jongeren tot 10 jaar waren er 145 plaatsen op de inschrijvingslijst.

Naast die volle lijst was er voor het begin van het kamp ook nog een wachtlijst waarop meer dan 20 namen stonden van kinderen die ingeval er iemand om een of andere reden afzegde de vrijgekomen plaats konden innemen.

De deelnemers aan de sportkampen komen niet alleen uit onze eigen gemeente ook jongens uit de ons omringende gemeenten waren er tijdig bij om een plaatsje op de inschrijvingslijst te krijgen.

BEZOEK AAN EERSTE KLASSER

Ieder jaar wordt het voetbalkamp afgesloten met een bezoek aan een ploeg uit eerste nationale. Nadat de voorbije jaren geen geschikte datum gevonden werd om Club Brugge te bezoeken lukte het dit jaar wel.

Vrijdagmorgen trokken de 145 jonge voetballertjes samen met hun begeleiders en enkele ouders naar Brugge.

Ze hadden toch een beetje pech want spelers van het eerste elftal hebben zij niet te zien gekregen. Het eerste elftal van Club was voor een stage naar Griekenland vertrokken.

Koen Daerden is nog steeds herstellende van blessure en operaties hij maakte de verplaatsing naar Griekenland niet mee. Schepen Noel Wille had met hem een ontmoeting in de fitnesszaal van de club waar hij verder werkt aan zijn revalidatie.

Veel tijd om over de afwezigheid van Stijnen en de zijnen te treuren hebben de jonge voetballertjes niet gekregen. Zij werden in verschillende groepen ingedeeld.

Voor iedere groep was er een begeleider van club Brugge die hen de volledige accommodatie lieten zien. Uit gesprekken met die mensen leerden wij dat zij net als de meeste andere mensen die in hun vrije uren voor club iets doen dat op vrijwillige basis doen en daar ook geen vergoeding voor vragen.

Een uitspraak die bij de meegereisde bestuursleden van voetbalploegen de ogen deed knipperen.

Hadden de jonge voetballertjes in de voormiddag hun ogen en oren de kost kunnen geven, in de namiddag moesten zij zelf in actie schieten.

Toen stonden er wedstrijden tegen elkaar en tegen jeugdploegen van Club op het programma. Het was voor de jonge voetballertjes de ideale afsluiter van hun geslaagd voetbalkamp.

 


REGEN KAN TENNISSTAGE NIET STOPPEN

Voor zijn veertiendaagse tennisstage mocht 't Lobbeke 45 kinderen inschrijven. Voor 25 van hen was het een eerste kennismaking met de tennissport.

Met de andere 20 ingeschrevenen werd er getraind op het spelen van wedstrijden. Er werd in de voormiddag en de namiddag 2 uren aan sport gedaan.

Tijdens de middag stond er iedere dag voor iedere deelnemer een warme maaltijd op het menu. De regen is er niet in geslaagd om het verloop van de stage te vestoren.

't Lobbeke had een akkoord met de gemeente om in geval van slecht weer zijn tennis lessen in de gemeentelijke sporthallen verder te zetten. Wat ze ook enkele dagen hebben moeten doen.

 


GEEN DOORGANG IN DE BOUDEWIJN LIPPENSSTRAAT

De inwoners van het eerste deel van de Boudewijn Lippensstraat werden er schriftelijk van verwittigd dat er vanaf dinsdag 5 augustus werken aan de voetpaden in hun straat zouden uitgevoerd worden.

Daardoor zou er vanaf die datum in dat deel van de straat een autoverkeer mogelijk zijn. Net als de bezoekers van de maandagmarkt waren ook de inwoners van de Boudewijn Lippensstraat verrast dat er vanaf maandag 4 augustus al geen auto' s meer in de straat mochten.

Het gemeentepersoneel was maandagmorgen al begonnen met het uitbreken van de voetpaden. De werken duren nog minstens tot 15 augustus.

 


HET SUCCESVERHAAL VAN DE FAMILIE MARTENS BLIJFT DUREN

Namens het gemeentebestuur feliciteerde burgemeester Johan De Roo de familie Martens met hun nieuwe loods en nieuwe productielijn.

Het is dit jaar 70 jaar geleden dat Arsene Martens besloot om zijn grenzen te verleggen. De landbouwers trokken toen al met melk en boter naar de markt.

Arsene zag ook in aardappelen een product om op markten te verkoop. Per fiets bezocht hij de boeren om aardappelen op te kopen. In de schuur van zijn ouder in 't Broekelken 4 sorteerde hij de aardappelen en deel ze in kleine bakjes om die zo op de markten te verkopen.

Het duurde niet lang of de schuur werd te klein. Er kwam een nieuwe loods bij van 200m².Er kwam ook een nieuwe sorteertafel en een kleine vrachtwagen werd onmisbaar in het steeds groeiende bedrijf.

Arsene kon best wat hulp gebruiken en die werd hem geboden door zijn zonen Odiel en Guido. Toen Arsene in 1970 met pensioen ging stonden zijn zoons klaar om de fakkel over te nemen.

Ook zij bouwden ijverig aan de toekomst van het aardappelbedrijf. In 1977 werd er opnieuw uitgebreid met een loods van 10.000 m² met daarin een moderne sorteerinstallatie.

Omdat het aardappelbedrijf zijn afzetmarkt tot ver over de landsgrenzen had uitgebreid moest ook het wagenpark worden uitgebreid. Naast de handel in consumptieaardappelen had het bedrijft ook de markt van de voederaardappelen aangeboord.

Een nieuwe en belangrijke stap vooruit zette het bedrijf Martens in 1987. Toen werd in de Kleine Katsweg een koelhuis van 1500m² gebouwd.

Daarin konden in de beste omstandigheden 4.000 ton aardappelen bewaard worden. Die investering was nodig omdat er onder de klanten van het bedrijf ook frietfabrieken zitten die er op rekenen dat hen tussen september en juli kwaliteitsaardappelen geleverd worden.

In 1995 overleed Odiel Martens. Zijn plaats in het bedrijf werd ingenomen door Peter de zoon van Guido. Omdat de zaak bleef groeien werd er in 2000 nog een nieuwe loods bijgebouwd en kwam ook Hans de tweede zoon van Guido in het bedrijf.

Peter en Hans hebben de tijd gekregen om zich in het bedrijf in te werken en hebben samen met hun vader de lijnen voor de toekomst uigetekend.

Voor Guido dit jaar besloot zich terug te trekken uit de zaak was de beslissing om een nieuwe loods te bouwen al genomen.

Die nieuwe loods staat naast de loods waar het 70 jaar allemaal begon. Zij is uitgerust met een nieuwe was – sorteer- en verpakkingslijn. Daarmee is de toekomst van het nog steeds groeiende bedrijf voor de komende jaren verzekerd.


Home
Home
 
Made in France