De week van Pol Veirman
Vijfde jaargang - n° 245 - Week 31 : 03 augustus tot 09 augustus 2008


SPANJAARDSHOEK HIJST DE KERMISVLAG

Tussen vrijdag 15 en maandag 18 augustus wappert boven, Spanjaardshoek, Middelleen, Weide en Molenstraat de kermisvlag.

Op vrijdag 15 augustus kan er voor de mountenbike tocht gestart worden tussen 8u en 11 u. De deelnemers kunnen kiezen uit een tochtje van 30 of 50 km. De derde ludieke sSpaanderquiz begint die avond om 20u. Inschrijven kan nog tot 11 augustus.

Er worden niet meer dan 30 ploegen van maximum 4 personen ingeschreven. Voor het ribbenfestijn dat op zaterdag 19u begint moet voor 12 augustus ingeschreven worden.

Wie geen ribbetjes lust kan kiezen voor een koude schotel. De kinderen tot 12 jaar kunnen ook nog kiezen voor balletjes in de tomatensaus.

Zondag 17 augustus staat de Spaander fietstocht op het programma. Er kan gestart worden tussen 13u30 en 14u30.

Om 18u brengt het Adegems volkstheater het wagenspel de 21ste verdieping. Vanaf 19u30 wordt het podium in de feesttent ingenomen door Grimpie.

Met een eredienst in de feesttent is er maandag om 9u een moment van bezinning. Wie daarna wil aanschuiven voor een heerlijk ontbijt moet zich voor 12 augustus inschrijven bij het kermisbestuur. Na het ontbijt heeft het bestuur nog een zotte - maandagprogramma achter de hand.

 


DRUKKE TIJDEN OP HET CONTAINERPARK

Naast de vele mensen die met vakantie naar uit buitenland vertrekken zijn er ook nog veel mensen die hun jaarlijkse vakantie gebruiken om thuis verbouwingswerken uit te voeren en hun tuin op te frissen.

Uit een rondvraag van Radio 1 bleek dat het containerpark tijdens de vakantiedagen de drukst bezochte plaats in België is. Wij gingen op verkenning op het containerpark in de Steenhouwerslaan of dat gegeven ook voor Maldegem van toepassing was.

Nog voor wij een eerste maal een bezoekje aan het containerpark brachten waren wij al overtuigd van de juistheid van het Radio1 onderzoek. De auto' s stonden bij momenten aan te schuiven van in de Krommewege.

Van de mensen op het containerpark hoorden wij dat zij normaal per week tussen de 1000 en 1200 auto' s op bezoek krijgen.

Tijdens de vakantieweken liep dat aantal op tot rond de 2000. Er wordt tijdens vakantie in Maldegem duidelijk veel gekuist, getuinierd en verbouwd.

VERKEERD EN TE KLEIN

Het bord, bij de inrit van het containerpark, is niet alleen slecht geplaatst is het is ook veel te klein.

Sinds begin juli moeten kinderen tot 12 jaar die meekomen naar het containerpark, om veiligheidsredenen, in de auto blijven zitten.

Aanvankelijk moesten de mensen die op het containerpark werken de mensen attent maken op de nieuwe maatregel. Nu heeft de gemeente een bord aan de inrit van het containerpark geplaatst waarop informatie over de nieuwe maatregel wordt gegeven.

Wij stelden ons op bij de inrit van het containerpark naast de lezer van de identiteitskaarten en vroegen een aantal mensen die het containerpark opreden wat er op het bord stond.

Meer dan 75% van de aangesprokenen had het bord niet opgemerkt omdat zij zich, bij het naderen van het containerpark, concentreren om het zodicht mogelijk rijden tegen de lezer van de identiteitskaarten.

" Het bord is te klein en het is slecht geplaatst" waren opmerkingen die wij van de meeste mensen kregen. Wij hebben dan zelf de test gedaan en kwamen tot dezelfde vaststelling.

Fier als een gieter, omdat hij zijn pa naar het containerpark mocht vergezellen, trok deze jongen naar een van de containers.

Zijn glimlach veranderde in een pruilmondje toen hij van de verantwoordelijken te horen kreeg dat hij terug in de auto moest plaatsnemen terwijl zijn pa het afval in de containers dumpte.

Niet alle mensen leggen zich ondertussen neer bij de nieuwe maatregel. Tijdens ons bezoek was een van de bezoekers was er van overtuigd dat niemand op het containerpark hem kan verbieden om zijn kind te laten meehelpen bij het dumpen van zijn afval op het containerpark.

De mensen van het containerpark probeerden te vergeefs de man van zijn ongelijk te overtuigen. De man hield voet bij stuk en nam zijn kind aan de hand mee op het containerpark.

Aangezien niemand op het containerpark de bevoegdheid heeft om een verslag voor een GAS ( gemeentelijke administratieve sanctie) op te maken moesten de mensen op het containerpark waarschijnlijk de politie of de stadswachten opbellen.

Voor die mensen ter plaatse zouden komen zou de persoon in kwestie al lang vertrokken zijn.

Iemand die net als wij het gebeuren van op een afstand had gevolgd vroeg zich af wie er verantwoordelijk gesteld wordt als een kind de auto verlaat, terwijl de persoon met wie hij naar het containerpark kwam zijn afval in een van de containers dumpt, de auto verlaat en bij een ongeval wordt betrokken.


CANTICORUM ZOEKT VERSTERKING

Dinsdag 12 augustus om 19u30 start het koor Canticorum met een repetitie in het parochiaal centrum zijn nieuw werkjaar. Het wordt zijn eerste werkjaar onder de leiding van dirigent Jan Wauters.

Het koor en de dirigent zijn op zoek naar versterking. Mannen, vrouwen en jongeren die graag zingen en zich bij het koor willen aansluiten kunnen contact opnemen met voorzitter Antoine Wauters tel 050-71.23.97 of met dirigent Jan Wauters tel 09-377.84.02.

De repetities gaan door op dinsdagavond van 19u30 tot 21u30 en het koor specialiseert zich vooral in het opluisteren van erediensten.

 


SPEELPLEINWERKING STEVENT AF OP NIEUW RECORD

Van spelen krijg je dorst. Daarom wordt er tijdens de spelnamiddag een drankpauze ingelast.

De speelpleinwerking op de Zandakkers is erg in trek bij de kinderen. Dat vertelde hoofdleider Vic Blomme tevens voorzitter van de Adegemse feestcommissie ons tijdens de kindernamiddag die ter gelegenheid van Adegemkermis in den Hoogen Pad werd georganiseerd.

Ook Steven Morthier eveneens hoofdleider bevestigde ons het succes van de speelpleinwreking 2008. Uit het door hem opgediepte cijfermateriaal blijkt dat er vorig jaar gemiddeld 75 kinderen per dag op de speelpleinwerking af kwamen.

Dit jaar ligt het gemiddelde voorlopig op 90 kinderen per dag. Als de positieve trend zich ook in augustus doorzet stevent de speelpleinwerking op een nieuw record af.

Tijdens het bouwverlof is dat aantal bezoekers lager omdat er dan veel kinderen met hun ouders op reis zijn. Tijden de andere weken werden pieken tot 125 kinderen genoteerd.

De kinderen komen niet alleen uit Adegem. Ook kinderen uit Maldegem, Kleit en Balgerhoeke vinden hun weg naar de speelpleinwerking op de Zandakkers.

VOORBEREIDING

Om de speelpleinwerking in goede banen te leiden kan de speelpleinwerking rekenen op een ploeg van 18 begeleiders waaronder drie hoofdleiders. De meeste begeleiders beschikken over een brevet van monitor.

Enkel zij die het eerste jaar als monitor werken hoeven nog niet over een brevet te beschikken. Willen zij na het eerste jaar verder deel uitmaken van de groep dan moeten zij tegen het begin van de volgende vakantie het brevet behalen. De kosten voor het volgen van die cursus worden door de gemeente vergoed.

De voorbereiding van de speelpleinwerking begint volgens Steven Morthier al in maart. Vanaf dan komen eerst de hoofdleiders en daarna de ganse ploeg regelmatig samen om de themaweken tijdens de speelpleinwerking vast te leggen.

Tijdens die bijeenkomsten worden de grote lijnen voor de werking uitgetekend. De definitieve vastlegging van het programma gebeurt iedere maandagvoormiddag van de vakantie.

Dan komt de speelpleinleiding samen en worden de verschillende spelen vastgelegd en worden de taken verdeeld.

Tijdens het eerste deel van de spelnamiddag wordt er rond een thema gewerkt. Na de drankpauze mogen de kinderen zelf kiezen wat ze willen doen. Zelfs een eigen kamp bouwen kan

Bij het opmaken van de spelprogramma's wordt er ook rekening gehouden met het Belgisch weer. Er worden ook spelen voorzien voor de dagen waarop de weersomstandigheden het niet toelaten om buiten te spelen.

Uit reacties van de kinderen blijkt dat zij zich, ondanks de dagen met slecht weer, nog geen dag verveeld hebben.

Alle groepen gaan zowel in juli als in augustus eenmaal zwemmen. Enkel voor groep drie (de oudsten) staan er ook nog activiteiten buiten de speelweide op het programma.

Een klassieke spelnamiddag bestaat uit drie delen. Tijdens het eerste deel wordt er gespeeld rond een bepaald thema.

Vorige week was dat sport met ondermeer een link naar de olympische spelen. Rond 15u wordt er een drankpauze ingelast.

Daarna wordt, als de weersomstandigheden het toelaten alle spelmateriaal naar buiten gebracht en bepalen de kinderen zelf welk spel ze willen doen. In geval van slecht weer worden binnen de gezelschapsspelen boven gehaald.

De kinderen hopen dat het in augustus minstens even leuk wordt als in juli. Zij kijken nu al uit naar de verrassing die hen op 25 augustus te wachten staat.

 


HERR SEELE IS DE PETER VAN DE BIERLOODS

Op maandag 7 juli opende Stefaan Van Canneyt officieel zijn bierloods in Broekelken 30 c. Het college van burgemeester en schepenen had blijkbaar zijn eigen redenen om niet op deze officiële opening aanwezig te zijn.

Wel aanwezig bij de opening van de tempel van de spreekbieren was Herr Seele. Die had het peterschap over de Bierloods aanvaard. Zijn aanwezigheid op de officiële opening ging niet onopgemerkt voorbij.

 


SPEELPLEINWERKING MALDEGEM CENTRUM STOPT

Terwijl de Adegemse speelpleinwerking op weg is naar een nieuw record zit de speelpleinwerking van Maldegem centrum in de problemen.

Het college van burgemeester en schepenen besliste eind juli om op het einde van de maand de speelpleinwerking 2008 stop te zetten.

Vanuit zijn vakantieverblijf bevestigde burgemeester Johan De Roo ons de beslissing van het college van burgemeester en schepenen. "Wij hebben die beslissing genomen uit veiligheids overwegingen.

Er hadden zich ondanks onze oproepen te weinig monitoren gemeld om een vlot en veilig verloop van de speelpleinwerking in het centrum tijdens de maand augustus te verzekeren" motiveerde de burgemeester de beslissing.

Kinderen van het centrum die in augustus toch naar een speelplein willen kunnen nog altijd in Adegem op de zandakkers of in Kleit terecht.

Ook de speelpleinwerking op de Kruipuit die in samenwerking met Zomergem wordt georganiseerd gaat gewoon verder.

 


TUINCENTER DE CUYPER WORDT INTRATUIN

Met een handdruk bevestigen Chris De Cuyper en Peter Van Hulle symbolisch de overname van het Tuincenter De Cuyper door Intratuin – Lovendegem.

Wie nog een klantenkaart heeft van het tuincenter De Cuyper in de Aardenburgkalseide doet er goed aan deze de eerstkomende weken in te ruilen.

Het tuincentrum dat gedurende 25 jaar geleid werd door Chris De Cuyper houdt op te bestaan. Begin juli werd het bedrijf overgenomen door Peter Van Hulle van Infratuin Lovendegem.

Voor Peter Van Hulle lagen niet alleen commerciële maar ook sentimentele reden aan de basis van de overname. Intratuin Lovendegem telt heel wat Maldegemnaren onder zijn klanten.

Hen dichter bij huis kunnen bedienen is voor het bedrijf een extra troef. Daarnaast is het voor de zaakvoerder ook een beetje terug thuiskomen.

Peter Van Hulle stamt af van de familie Van Hulle die al sinds de jaren 1700 in Maldegem actief is in de tuinbouwsector. Zijn grootvader vestigde zich eerst in Waarschoot. Daarna verhuisde het bedrijf naar Lovendegem.

Vanaf nu wordt er in het tuincentrum in de Aardenburgkalseide een uitverkoop georganiseerd. De laatste weken van september zal het tuincentrum voor een of een paar weken dichtgaan om aanpassingswerken uit te voeren.

Peter Van Hulle hoopt begin oktober Infratuin – Maldegem te kunnen openen. Hij wil de Maldegemnaren met groene vingers nog een uitgebreider gamma van bloemen, planten en benodigdheden voor hun tuin aanbieden.

Samen met de andere Intratuin bedrijven in België en Nederland geven Intratuin Lovendegem en Maldegem om de 14 dagen een folder uit waarin naast nuttige tips voor mensen met groene vingers ook gunstkoopjes worden aangeboden.


Home
Home
 
Made in France