De week van Pol Veirman
Vijfde jaargang - n° 243 - Week 29 : 13 juli tot 26 juli 2008


EEN GOUDEN HUWELIJKSBOOTJE VOOR ARNOLD EN MARIETTA

Samen met familie, vrienden en duivenmelkers werden Arnold Van De Woestyne en zijn echtgenote Marietta Baerbier ter gelegenheid van hun gouden huwelijksjubileum
door schepen van Burgerlijke Stand Antoine Pauwels in het Maldegems gemeentehuis ontvangen.

Als een koppel, dat net de eerste prijs gevlogen bestegen Arnold Van De Woestyne en zijn echtgenote Marietta Baerbier van Veldekens 16 in Adegem de trappen van het Maldegems gemeentehuis. Daar werden zij voor de viering van hun gouden huwelijksjubileum verwacht.

Arnold werd in Eeklo op de Roze geboren. Om de gevaarlijke N9 niet te moeten oversteken stuurden zijn ouders hem naar de gemeenteschool.

Daarna volgde hij een opleiding in het nabootsen van Antieke meubelen. Nu wordt dat een opleiding replica genoemd.

Daarna ging hij met een leercontract aan de slag bij de firma Van de Putte in Eeklo. Zijn tewerkstelling daar wed onderbroken door zijn legerdienst die 18 maanden duurde.

In 1969 werd hij als kantonnier aangesteld. Hij beëindigde zijn loopbaan als hoofdkantonnier in 1996.

Nadat Marietta in Waarschoot de school had doorlopen ging zij als dienstmeid in dienst in een slagerij. Dat was in die tijd geen job van acht tot vijf.

Als er 's morgens vroeg veel werk was dan werd er vroeg begonnen. Moest er 's avonds laat gewekt worden dan bleef Marietta gewoon langer.

Haar werkgever beloonde haar inzet door haar bij haar huwelijk een deel van haar uitzet te schenken. Na haar huwelijk ging Marietta aan de slag in de keuken van het PTI in Eeklo. Daar bleef ze tot zij in 1995 een punt achter haar beroepsloopbaan zette.

PER FIETS

Arnold leerde zijn lotje Marietta kennen op een van de kermissen in Waarschoot. De verplaatsingen naar zijn lotje en de uitstapjes die ze samen maakten gebeurden per fiets.

Zoals het in die tijd hoorde moesten zij op tijd thuis zijn. Dat was op het moment dat nu de jeugd er aan denkt om te beginnen uitgaan.

Gemeenteraadslid Cecile Ryckaert overhandigde het gouden paar
het gelukwenstelegram van de Koninklijke familie.

Op 17 juli 1958 gaven Arnold en Marietta elkaar in het gemeentehuis in Waarschoot hun jawoord. Twee dagen later werd er eveneens in Waarschoor in de kerk getrouwd.

Arnold en Marietta hebben gemeenschappelijke hobby' s. Zij houden allebei van uitstapjes van enkele dagen en verzorgen en spelen zij met de duiven. De dagen waarop ze op reis zijn worden hun duiven verzorgd door bevriende duivenmelkers.

Arnold hield het niet alleen bij verzorgen en spelen met de duiven. Hij nam tot voor kort ook bestuursverantwoordelijkheid op in het provinciaal bestuur van de Koninklijke Belgische Duivenbond.

Marietta en Arnold genieten samen van het leven. Zij hopen dat nog vele jaren te kunnen doen.

 


MICHEL DAUWE BEVORDERD TOT ONDERLUITENANT

Met zijn eedaflegging voor burgemeester Johan De Roo en brandweercommandant Alex Van Suyt werd Michel Dauwe uit de Kallestraat officieel tot onderluitenant in het Maldegem brandweerkorps bevorderd

Buiten de spuitgasten die al zonniger oorden hebben opgezocht waren alle leden van het Madegem brandweerkorps zondagvoormiddag aanwezig op de eedaflegging van Michel Dauwe als onderluitenant van het korps.

Michel die woonachtig is in de Kallestraat is tewerkgesteld bij de technische dienst van de gemeente Maldegem. Als er een beroep wordt gedaan op het Maldegem brandweer is hij dan ook snel in de kazerne om mee uit te rukken.

De 38 jarige Michel is afkomstig uit Eeklo en was voor hij naar Adegem verhuisde al 8 jaar als vrijwilliger actief bij de dienst 100 van Eeklo.

Toen hij toetrad tot het Maldegems brandweerkorps bracht hij meteen ook een pak ervaring in. Van zijn collega' s hoorden we dat de kersverse onderluitenant een gedreven brandweerman is met zin voor initiatief en mensen in nood helpen hoog in het vaandel draagt.

Het is dan ook niet abnormaal dat hij de op til zijnde veranderingen in werking van de brandweerkorpsen op de voet volgt.

De indeling van Vlaanderen in veiligheidszones zal volgens onderluitenant Dauwe leiden tot een vlottere en intensere samenwerking tussen de korpsen van een zelfde zone. Dat zal de dienstverlening ten goede komen.

GEEN REDEN TOT PANIEK

Na de eedaflegging en voor de aanwezigen een drankje werd aangeboden werden de leden van het korps uitgenodigd om de verlengingen van hun contract van brandweerman te ondertekenen.

Brandweercommandant Alex Van Suyt maakt van de gelegenheid gebruik om wat informatie te geven bij de op til zijnde veranderingen.

In de nieuwe structuur die door de diensten van minister Patrick De Wael werden uitgewerkt wordt de veiligheidszone Meetjesland de kleinste zone van Vlaanderen. In de zone van 9 gemeenten zijn er 7 korpsen.

Commandant Van Suyt verzekerde dat de invoering van veiligheidszones niet zal leiden tot het afstoten van brandweermannen. De doelstelling die de korpsen in de nieuwe zones moeten halen worden zo hoog gelegd dat die met minder manschappen onmogelijk te halen zijn.

Voor het veldwerk zullen de verschillende korpsen nog beter op elkaar afgestemd zijn. Vooral op het vlak van het beleid zullen er ingrijpende veranderingen zijn.

Er komen per veiligheidszone een zoneraad waarin alle gemeenten uit de zone vertegenwoordigd zijn. De gemeenten zullen jaarlijks een dotatie aan de zoneraad geven. Die zoneraad wordt verantwoordelijk voor het beleid van de korpsen en de aankoop van hun materiaal.

Alex Van Suyt onderstreepte dat ook in de toekomst de korpsleiding in samenwerking met de zoneraad er moet voor zorgen dat zijn leden in de beste omstandigheden hun opdrachten kunnen uitvoeren.

Van de leden van het korps wordt ook in de toekomst verwacht dat zij bij scholen waar nodig, ook zij in de beste omstandigheden hun interventies kunnen doen.

 


EEN GESLAAGDE KERMIS ONDANKS HERFSTWEER

Met het knippen van een kort lintje werd de avondmarkt geopend.

Hoewel het weer zich zeker niet van zijn mooiste zijde liet zien heeft Adegem toch genoten van zijn kermis. Zondagnamiddag was er veel begankenis in Adegem Dorp.

Rond 15u sloegen de meesten mensen de weg naar de speelplaats van de vroegere jongensschool in. Daar stak het Adegems Volkstheater het spel op de wagen.

Een meisje uit het publiek mocht zelfs even op het podium komen en kwam daarna nog een paar maal in de kijker.

De liefhebbers van wagenspelen kwamen met de drie wagenspelen ruim aan hun trekken. Zij werden wel afgeleid door de mensen die genietend van een drankje en of een hapje even kwamen verpozen op de jongenskoer.

De hobbyisten hadden ook dit jaar afspraak in het parochiaal centrum.

Voor de hobbyclub van OKRA is de zomerkermis de gelegenheid om de mensen te laten zien hoe creatief zij in hun club zijn. Gedurende drie dagen stond het resultaat van een jaar werking uitgesteld.

De muziek was goed tijdens de seniorennamiddag op maandag maar het publiek genoot minstens evenveel van de humor die tijdens namiddag werd gebracht.

Maandagnamiddag stond in den Hoogen Pad de tafel gedekt voor de 55 plussers. Was er vorig jaar hier en daar wat kritiek te horen over het ontspanningsprogramma dan ging dit jaar iedereen met de glimlach op het gelaat naar huis.

Dat kwam niet alleen door de koffie en het gebak maar ook voor de show die werd gebracht. Het was een combinatie van zang en humor.

De humorist had de zaal onmiddellijk op zijn hand en het grootste deel van de liedjes die gebracht werden klonken de 55 plussers vertrouwd in de oren. Zij die afwezig waren hadden ongelijk.

Dat de verlofperiode een moeilijke periode is om de echte marktkramers naar een avondmarkt te krijgen weet Adegem al enkele jaren.

Toch blijft er behoorlijk wat volk op dinsdagavond naar het centrum van Adegem afzakken om er eventjes tussen de kramen te lopen en dan een terrasje te doen.

Foto's van de zomerkermis gebracht door David Storm kan je bekijken op www.adegem.net/kermis

 


DE FAMILIE MARTENS OPENDE NIEUWE AARDAPPELOPSLAGPLAATS

De familie Martens was net op tijd klaar met de inrichting van haar nieuwe aardappelloods in 't Broekelken om het publiek tijdens het kermisweekend een kijkje te laten nemen in het nieuw gebouw.

Een van de bezoekers was burgemeester Johan De Roo. Hij overhandigde de familie het gemeentelijke geschenk.

 


DE KABOUTERTJES DUIKEN OP

Wij dachten dat het een mythe was maar Marnix heeft ons met zijn nieuwe portrettentrekker van het tegendeel overtuigd.

Tijdens Adegemkermis duiken de kaboutertjes op uit het niets. Veel schrik van de mensen hebben zij blijkbaar niet meer . Marnix kon er zelfs eentje in het duister fotograferen

 


VLA –ROM BEZORGT ROEMEENSE KINDEREN ZORGELOZE VAKANTIE

Na een busreis van ongeveer een dag kwamen de Roemeense kinderen aan op de parking van den Hoogen Pad. Het begin van een maand onbekommerde vakantie in Vlaanderen.

In tegenstelling met de gemeente laat de vzw VLA- ROM de mensen in nood in Roemenië niet vallen als een baksteen.

Mensen van de VZW die jaarlijks minstens eenmaal naar Roemenië trekken getuigen dat er in Roemenië, hoewel het nu lid is van de Europese gemeenschap, voor de zwaksten in de maatschappij nog niets ten goede veranderd is.

Wie arm was is ondertussen nog armer geworden. Een belangrijk deel van de bevolking dat werkt komt met zijn loon niet of nauwelijks toe om in zijn levensonderhoud te voorzien.

ADOPTIE

De gemeente Maldegem heeft, net als veel andere steden en gemeenten, toen Roemenië zich losmaakte van het communisme, een Roemeens dorp geadopteerd met de bedoeling er mee voor te zorgen dat de levensomstandigheden voor de mensen die er wonen zou verbeteren.

Hoewel de nood daar nog altijd groot is wordt er door de gemeente geen enkel initiatief meer genomen om die mensen te helpen.

Er zijn nog wel enkele Maldegemnaren die contact houden met het geadopteerde dorpje en er jaarlijks nog een paar keer heen trekken om er te werken.

Zij kunnen daarvoor nog wel op steunen en medewerking rekenen van mensen maar de steun komt dan vooral van mensen van buiten Maldegem. Mogelijks kan het gemeentebestuur dat dossier nog eens opnieuw beklijken

De vzw Vla – Rom moet zijn dossier niet van onder het stof halen. De vzw heeft geen dorp geadopteerd maar weet welke de noden zijn van de armsten in Roemenië.

Zij stuurt jaarlijks hulp naar plaatsen waar de hulp meer dan welkom is. Zij zorgt er ook al vele jaren voor dat Roemeense kinderen een maand de miserie in hun eigen land kunnen vergeten.

Zij slaagt er ieder jaar in om voldoende gezinnen te vinden om een vijftigtal jongeren te laten overkomen om te genieten van een onbezorgde vakantie in Vlaanderen.

Vrijdagvoormiddag kwamen de 55 kinderen na een busreis van bijna 24 uren aan op de parking van den Hoogen Pad. Sommige kinderen zijn al meer dan 10 jaar na elkaar te gast in het zelfde gezin.

Zij straalden dan ook van geluk toen zij hun vakantieouders terugzagen. De vakantieouders houden ook in de loop van het jaar contact met die kinderen. Dit jaar waren er zowel nieuwkomers bij de kinderen als bij de gastgezinnen.

Jacques Braet en zijn echtgenote, de stuwende krachten achter de vzw, weten dat er nog veel Roemeense kinderen hopen dat ook zij eens een maand naar Vlaanderen mogen komen.

Dat is pas mogelijk als er zich nog meer vakantieouders aanmelden. Wie belangstelling heeft voor de werking van de vzw VLA – ROM kan contact opnemen met Jacques Braet – Schelstraete Aardenburgkalseide 351 9990 Maldegem gsm 097-37.79.78 of via [email protected] .

 


JEUGD VERBROEDERT EUROPEES

De komende dagen speelt de Maldegemse Jeugdverbroedering gastheer voor jongeren uit de partnersteden Adria, Ermont Lampertheim en Wierden.

De jongeren zullen verschillende plaatsen in Vlaanderen bezoeken die iets te betekenen hebben voor Europa. Van hun samenzijn zullen de jongeren ook gebruik maken om hun land aan de delegaties van de andere partnersteden voor te tellen.

Zaterdagmiddag werden de jongeren in het gemeentehuis van Maldegem ontvangen.


Home
Home
 
Made in France