De week van Pol Veirman
Vijfde jaargang - n° 241 - Week 27 : 06 juli tot 12 juli 2008


KINDEREN TOT 12 JAAR MOETEN IN DE AUTO BLIJVEN

Het zijn vooral de kinderen die niet gelukkig zijn met de nieuwe maategel op het containerpark.

Er waren in het verleden al klachten dat er regelmatig kinderen op het containerpark speelden terwijl een van hun ouders of grootouders afval in een van de containers dumpten.

Naar aanleiding van een ongeval dat een paar jaar teug op het containerpark gebeurde en waarbij een vrouw uit Adegem ernstig gewond raakte, werden de veiligheidsvoorschriften al strikter toegepast.

Omdat er veel auto's aan en af rijden en er ook met kranen gemanoeuvreerd wordt, vreest de gemeente dat er op het containerpark ongevallen kunnen gebeuren waarvoor zij dan aansprakelijk gesteld wordt.

Met de nieuwe maatregel die tijdens de raadzitting van 2 juli getemd werd wil de gemeente voorkomen dat er op het containerpark ongevallen met ( spelende) kinderen gebeuren.

Daarom werd tijdens de raadszitting van woensdag 2 juli een nieuw reglement gestemd dat onmiddellijk van toepassing wordt. Kinderen tot 12 jaar die met de auto meekomen naar het containerpark moeten op het containerpark in de auto blijven zitten.

Enkel Groen! kon zich niet in die maatregel vinden. Het zijn volgens die fractie niet de kinderen maar de volwassenen die het gevaar moeten inschatten.

Een bezoek aan het containerpark leerde ons dat bijna alle volwassenen het eens zijn met de nieuwe maatregel. Het zijn volgens Rudy vooral de kinderen die het niet eens zijn met de getroffen maatregel.

Dat hoorden wij zaterdagvoormiddag ook. Julie Vleeshouwers is van plan een brief te schrijven naar de burgemeester om hem te vragen waarom zij haar papa niet meer mag helpen om hun afval in de juiste containers te deponeren.

BORD

Momenteel zijn het de mensen die op het containerpark werken die de mensen moeten informeren over de nieuwe regeling.

Het zijn ook zij die de kritiek van de weinige tegenstanders over zich krijgen. Zij proberen ook aan de kinderen uit te leggen waarom de gemeente die maaregel getroffen heeft.

Om de mensen goed te informeren is het wenselijk dat de gemeente aan de inrit van het containerpark een bord plaatst dat aangeeft dat kinderen tot 12 jaar op het containerpark in de auto moeten blijven.

Hopelijk laat dat bord niet zolang op zich wachten als het verplaatsen van het hekken.

 


ER VERDWIJNEN TWEE KORT-PARKEER PLAATSEN
EN ER KOMEN ER VIER BIJ

Omdat de twee handelspanden in Adegem-Dorp waarvoor twee kort parkeerplaatsen waren voorzien gesloten zijn ging de gemeente in op de suggestie om die kort-parkeerplaatsen op te heffen.

Wie dor Adegem-Dorp rijdt kan zelf vaststellen dat er in geen parkeerprobleem is. Er zijn parkings in de Schoolstraat, achter de kinderopvang en naast de pastorij. Op minder dan 50m van iedere handelszaak vind je een parkeerplaats.

TWEE MATEN

Woensdagavond vroeg Groen! om overdekte fietsstallingen op de markt in Maldegem. Dat zou goed zijn voor de mensen die per fiets naar het centrum komen en daar het openbaar vervoer nemen.

Dat voorstel werd door het college van burgemeester en schepenen afgedaan als overbodig omdat er op 50m afstand, op de Dexia parking, een grote fietsenstalling is.

"De fietsers kunnen die kleine afstand makkelijk te voet overbruggen" klonk het bij het college als voornaamste argument.

Tijdens diezelfde zitting kwam de invoering van vier kort parkeerplaatsen in Adegem – Dorp aan de orde. De regel om die kleine afstand te voet overbruggen die geldt voor de fietsers geldt blijkbaar niet voor de mensen die per auto naar Adegem-Dorp komen. Wordt hier het gelijkheidsprincipe niet geschonden.

De nieuwe kort parkeerplaatsen komen dan nog voor zaken die regelmatig op zaterdagnamiddag en of zondag gesloten zijn.

Mensen die op zaterdagavond of zondagvoormiddag naar de kerk gaan mogen geen gebruik maken van die kort parkeerplaatsen zelfs als de winkel en de kinderopvang gesloten zijn. .

Wat zal het college van burgemeester beslissen als in de toekomst andere handelszaken in Adegem-Dorp kort parkeerplaatsen vragen. Gaan zij dan in Adegem –Dorp waar geen parkeerproblemen zijn blauwe zone invoeren.

 


KLEITKALSEIDE IS DE SLIMSTE STROATE 2008

't Broekelken was met zijn derde ploeg de eerste Adegemse ploeg in de eerste quiz De Slimste Stroate van Maldegem.

De feesttent op Heulendonk liep vrijdagavond nokvol voor de eerste quiz De Slimste Stroate van Maldegem.

Het wijkcomité van Heulendonk had niet verwacht dat naast de 39 ploegen die zich voor de quiz hadden ingeschreven ook nog supporters op de quiz zouden afkomen.

De initiatiefnemers van de quiz me quizmaster Eric Hebberecht op kop verdienen een pluim voor de manier waarop zij hun quiz hebben aangepakt.

Hoewel ze door omstandigheden het startuur van de quiz een beetje moesten verlaten slaagden zij er toch in om, voor vrijdag in zaterdag overging, de winnaars van de quiz bekend te maken.

Op Middelburg na ( daar was het kermis) waren alle grote leefkernen met minstens een ploeg op de quiz vertegenwoordigd.

De ploegen werden in het eerst deel van de quiz getest op hun algemene kennis, op hun memorie, hun praktische kennis.

Daarna mochten de ploegen hun kennis over hun gemeente bewijzen? Voor de laatste reeks vragen waren de mensen die de afgelopen de boekskes gelezen hadden in het voordeel.

Voor de ploeg van Middelleen was deelnemen belangrijker dan winnen. Ze genoten van de quiz en van alles wat er bij kwam kijken.

Na iedere vragenronde werden de juiste antwoorden gegeven. Hier en daar hoorde je sakkeren of een verdoken juichkreet.

Na de eerste ronde waren er al ploegen die er zeker van waren dat zij niet meer voor een plaats binnen de eerste tien in aanmerking kwamen.

Tijdens onze wandeling tussen de ploegen waren er ook die na iedere ronde konden zegen hoeveel punten zij gescoord hadden.

Tijdens de pauzes mochten zowel de leden van de ploegen als hun supporters het gewicht van de hesp schatten. Het was zelfs toegelaten om de hesp even op te heffen.

Toch zat er tussen de hoogste en de laagste schatting meer dan 2 kg verschil. Davy De Meyere was het dichts bij het juiste gewicht en ging met de hesp naar huis. .

Nadat de laatste vragen op de ploegen waren afgevuurd was het aan de jury om nadat ze de laatste antwoordformulieren hadden gecontroleerd, het eindklassement.

Mede dank zij de sponsoring zat er voor meer dan €2.000,00 prijzen in natura in de prijzenpot. Zij wiens score hen een plaats tussen 39 en 21 opleverde werden bedacht met een aanmoedigingsprijs

Voor de ploegen die zich tussen de 20ste en de 1ste plaats hadden gespeeld was er een ruimer prijzenpakket voorzien. Alle ploegen zaten gespannen te luisteren of zij hun naam niet hoorden vernoemen.

Toen Eric Hebberecht de afroeping van de plaatsen vijf tot één begon was het muisstil in de nokvolle tent. Den Briel kwam als vijfde uit de bus De Appelboomplukkers werden als vierde op het podium geroepen.

Met zijn derde plaats was 't Broekelken met een volledige ploeg uit de straat de eerste Adegemse ploeg. Den anderen helft van de Kleitkalseide strandde op de tweede plaats.

Lieven De Smet, Tom Notteboom, Kurt De Bree en Danny Staelens die ervaring hebben met het in elkaar steken van quizzen, werden als de Kleitkalseide de winaars de quiz.

Naast hun prijzenpakket was er voor hen ook nog het straatnaambord Slimste Stroate 2008.Na afloop van de quiz hoorden we niet anders dan woorden van lof voor het wijkcomité Heulendonk. De quiz is volgend jaar zeker voor herhaling vatbaar.

 


ONDERDIJKE IS BIJNA ALS NIEUW

Vorig jaar keurde de gemeenteraad de werken goed aan Onderdijke. Het gedeelte van de Onderdijke tussen de Oude Gentweg en de Urselweg was de afgelopen weken voor het verkeer afgesloten.

Als de weersomstandigheden niet als spelbreker optreden wordt dat gedeelte van de Onderdijke vrijdag opnieuw voor het verkeer opengesteld.

De wegbreedte wordt op 4,60 m gebracht en wordt langs beide zijden met greppels afgeboord.

 


NATACHA HET NIEUW GEZICHT VAN DEN HOOGEN PAD

Vrijdag opende Natacha als nieuwe uitbaatster de deuren van de cafetaria van den Hoogen Pad. Vanaf nu is den Hoogen Pad alle dagen behalve op dinsdag open vanaf 14u.

Je kan er terecht voor een warm of fris drankje en er is een uitgebreide kaart van snacks. Voortaan zullen er ook feestjes ( warm of koud buffet) en rouwmaaltijden kunnen doorgaan in de cafetaria.

 


BLIKVANGERS OP ADEGEMKERMIS

Donderdagnamiddag zet Adegem met een kindernamiddag in den Hoogen Pad zijn zomerkermis in. Op de Vlaamse Nationale feestdag van 11 juli is er om 20u De Osschaertrock

Zaterdag wordt Adegem-Dorp vanaf 6u overspoelt door mensen die willen kopen of verkopen op de rommelmarkt. Er zijn noch plaatsen vrij en voor 1,25€ per meter kan men reserveren bij David Storm op het nummer 0476/ 27.23.38

Zondag zorgt het Adegems Volkstheater er voor dat vanaf 15u het spel op de wagen zit op de speelplaats van de Basisschool de Papaver.

Er staan in de loop van de namiddag drie wagenspelen op het programma. Je kan er niet alleen genieten van de wagenspelen maar ook van de frisse dranken en de warme hapjes.

Maandagnamiddag zitten de 55 plussers rond de kermistafel in den Hoogen Pad. Zij genieten er van koffie en gebak en van het optreden van Marzoly. Voor de kinderen is er vanaf 16u gratis kinderfoor.

Dinsdag wordt om 19u de avondmarkt feestelijk geopend. Naast de klassieke kramen is er ook straatanimatie. Vanaf 21u spelen The Friday Nigh Blasters aan het gemeentehuis.

De hobbyclub van OKRA stelt op zaterdag en zondag van 14u tot 18u en op maandag van 10u tot 12u de werken die in de loop van de vorige 12 maanden gemaakt zijn ten toon en te koop.

 


GEEN REFERENDUM OVER HET SCHIPDONKKANAAL

Peter Van Hecke vroeg het college van burgemeester en schepenen om een volksraadpleging te organiseren over het dossier van het Schipdonkkanaal.

Volgens burgemeester Johan de Roo is een referendum (nog) niet aan de orde. "Momenteel zijn slechts de resultaten van de Maatschappelijke Kosten Baten Analyse gekend.

Die resultaten geven zeker geen antwoord op al de vragen die de gemeente zich over het dossier stelt. Daarom is er ook meer uitleg gevraagd aan minister Hilde Crevits.

Er zijn nog verschillende studies lopende. Pas als de resultaten van alle studies gekend zijn zullen wij als college onze verantwoordelijkheid nemen en de bevolking juiste informatie over het dossier geven.

Na de beloofde informatievergadering zullen wij definitief standpunt innemen die wij aan de andere gemeentebesturen van het Meetjesland zullen voorleggen.

Schepen Geert De Roo staat achter de informatievergadering. "Bij de verkiezingen krijgen wij van de kiezers de opdracht om op basis van grondige kennis van de dossiers beslissingen te nemen.

Een referendum organiseren is de verantwoordelijkheid doorschuiven naar de mensen die ons die verantwoordelijkheid gegeven hebben" reageerde de schepen van milieu toen hij het toegevoegd punt op de dagorde zag.

 


GROEN! WIL DE DRONGENGOEDWEG TIJDELIJK GEDEELTELIJK AFSLUITEN

Als het van de groene fracties van Maldegem en Knesselare afhangt wordt de Drongengoedweg op bepaalde tijdstippen voor het gemotoriseerd verkeer afgesloten.

De vraag tot afsluiting werd in juni al in de gemeenteraadzitting van Knesselare behandeld en door de meerderheid afgewezen.

Ook Maldegem is niet van plan om op het voorstel in te gaan. De Drongengoedweg is niet alleen de bevoegdheid van de beide gemeenten ook het vliegveld van Ursel heeft ook nog een stem in dat dossier.

 


DE CM DEELT EHBO KOFFERS UIT

Jeugdbewegingen die op kamp gaan moeten er voor zorgen dat zij hun leden als zij zich zijn of zich kwetsen de eerste zorgen kunnen toedienen.

Om dat te kunnen doen moeten zij over een degelijke EHBO uitrusting beschikken. Schepen van Cultuur Frank Sierens heeft vrijdagnamiddag namens de Christelijke mutualiteit de Maldegemse jeugdbewegingen die deze zomer op kamp gaan een volledig uitgeruste EHBO koffer geschonken.

Voor Adegem kwam enkel de Jeugdafdeling van het Rode Kruis die op de Zandakkers zijn thuisbasis heeft in aanmerking voor een dergelijke koffer.

 


EXTRA INFOKRANT OVER GEMEENTELIJKE ADMINISTRATIEVE SANCTIES

Er zijn een aantal ongemakken die mensen elkaar kunnen aandoen zonder dat ze daar nog strafrechtelijk voor vervolgd worden.

Met de G A S (Gemeentelijke Administratieve Sancties) geeft de wetgever de steden en gemeenten een mogelijkheid om toch op te treden tegen mensen die zich aan het veroorzaken van dergelijke ongemakken schuldig maken.

Maldegem heeft sedert januari van dit jaar het principe van de GAS aanvaard. Omdat het ingewikkelde en uitgebreide materie is heeft de gemeente besloten er een extra inforkrant aan te wijden.

Die infokrant valt deze week in de brievenbus van alle inwoners van Maldegem en zijn dreigementen. In zijn voorwoord onderstreept Burgemeester Johan de Roo dat het nog altijd beter is eerst met de mensen te praten om geschillen op te lossen dan onmiddellijk naar sancties te grijpen.

Een mening die ook door zonechef Franky Mervielde wordt gedeeld. De vaststelling gebeuren door de politie en de eventuele sancties die kunnen oplopen tot €60,00 worden vastgesteld door een ambtenaar van de provincie.

 


ZES IN PLAATS VAN NEGEN WINDTURBINES LANGS DE N49

Volgens het ontwerp van Provinciaal Ruimtelijk Uitvoeringsplan komen er langs de zuidzijde van de N49 op het rondgebied van Maldegem 9 windturbines.

Maldegem wil in het kader van het openbaar onderzoek dat momenteel loopt een bezwaar indienen. Zij wil de zone op het Maldegems grondgebied inperken en het aantal windturbines terugbrengen van 9 naar 6.


Home
Home
 
Made in France