De week van Pol Veirman
Vijfde jaargang - n° 240 - Week 26 : 29 juni tot 05 juli 2008


ANN BORGONJON OP HET PODIUM IN DE BRUGSE STADSSCHOUWBURG

In de stadschouwburg van Brugge schitterde Ann Borgonjon als Shirley Bassy. Zij bracht Light my fire.

Voor zijn jaarlijs benefit concert in de stadsschouwburg van Brugge, waarmee geld bijeengebracht wordt om sociale werken te steunen, bracht Rotaryclub Damme dit jaar een orkest van 22 leden samen.

Alle leden van de band waren leden of familie van enkele leden van Rotaryclub Damme. Enkele Rotarydames zorgden voor een verzorgde sexy choreografie.

Ook Jan De Bie lid van Rotaryclub Maldegem en zijn echtgenote Ann Borgonjon waren op het feest aanwezig.

Ann is in hart en nieren thuisverpleegster maar heeft ook een passie voor zingen. Zij heeft een pracht van een stem die ze mogelijks van haar vader Walter heeft meegekregen.

Het was een stille droom van Ann om ooit eens voor een groot publiek op te treden. Die kans heeft ze tijdens het Benefit concert van Rotaryclub Damme, na een geslaagde stemtest, gekregen.

Begeleid door het orkest bracht zij Ligth My fire van The Doors in een bewerking van Shirley Bassy. Een daverend applaus van het publiek en de leden van het orkest volgden na haar optreden.

Patrick Hamilton en Vincent Pierins die de stuwende krachten achter het gelegenheidsorkest waren, gaven aan de raad om het niet bij dat ene optreden te laten.

"Ik zing graag en ik sluit niet uit dat ik in de toekomst nog zal optreden. Ik denk er echter niet aan om alles op een zangcarrière te zetten.

Ik ben in de eerste plaats verpleegster. Ik geniet van het zingen maar ik geniet ook van mijn werk als thuisverpleegster. Dat wil ik zeker niet opgeven" vertelde ze ons enkele dagen na haar geslaagd optreden in Brugge.

 


DE PAPAVER NAM AFSCHEID VAN HUN MEGAJUF KARIN

Tussen de erehaag die gevormd werd door haar leerlingen van het derde leerjaar kwam jufrouw Karin (Noppe) vrijdag voor de laatste keer als leerkracht op de speelplaats van de Papaver.

Niet alleen voor de kinderen van het zesde leerjaar was vrijdag de laatste schooldag in de Papaver. Voor hun middenschool moeten zij volgend schooljaar naar een andere onderwijsinstelling.

Voor juffrouw Karin was de laatste schooldag ook de laatste dag in haar carrière als onderwijzeres. Gedurende 36 jaar stond zij in het onderwijs. Zij gaf steeds les aan leerlingen van het derde leerjaar.

Nadat ze was afgestudeerd stond ze de eerste vier jaar voor de klas in Waarschoot. Zij was er de enige jonge juffrouw tussen 16 leraars met een lange staat van dienst. Na die vier jaar verhuisde ze naar Adegem en is daar tot het einde van haar loopbaan gebleven.

KINDEREN

Zij heeft de vele wijzigingen die in de wereld van het onderwijs zijn doorgevoerd. Er is zowel in de vorm als de inhoud van de lessen veel veranderd.

De kinderen zijn mondiger geworden en de ouders worden nauwer bij de werking op school betrokken.

Tussen al die veranderingen die door de snel evoluerende maatschappij tot stand zijn gekomen zijn volgens juffrouw Karin de kinderen nog altijd kinderen gebleven.

Zij hebben net als vroeger aandacht en bescherming nodig en ze spelen nog altijd net als vroeger.

Het is volgens juffrouw Karin een van de opdrachten van de leerkrachten om er mee voor te zorgen dat de kinderen de tijd te krijgen om kind te zijn en volwassen te worden.

MOEDER

Het was juffrouw Annelies die namens de directie, de leerkrachten en de leerlingen juffrouw Karin dankte voor het werk die ze de afgelopen 32 jaar in de Papaver heeft verricht en de positieve invloed die ze zowel op de kinderen als op haar collega's had.

Zij was niet alleen een leerkracht, zij was zowel voor de kindneren als voor haar collega' s een moeder. Zij was gelukkig met hen die gelukkig waren en leed mee met leerkrachten en leerlingen die het moeilijk hadden.

Juffrouw Annelies is er van overtuigd dat zowel haar collega's als de leerlingen nog dikwijls aan juffrouw Karin zullen denken. Zij hopen dat de juf de weg naar Adegem-Dorp niet vergeet.

TIJD

Dat juffrouw Karin een hart voor het onderwijs heeft voel je uit de manier waarop zij over haar voorbije loopbaan spreekt. Zij heeft het zich nooit beklaagd dat zij voor dat beroep gekozen heeft.

Nu zij een punt achter haar loopbaan heeft gezet valt ze zeker niet in het klassieke zwarte gat. Zij heeft een gezin waarvoor ze nu meer tijd dan vroeger kan vrijmaken.

Haar groene vingers jeuken om in de tuin te werken en er zal nu ook meer tijd zijn om er af en toe voor enkele dagen op uit te trekken. Daarvoor zal ze ook haar kennis van enkele talen die ze de laatste jaren nog weinig heeft nodig gehad bijwerken.

TRANEN

Zorglerares Kathy Leboeuf gaat volgend schooljaar aan de slag in Bentille. Ook zij werd door de kinderen met een geschenk bedacht

Ook voor Kathy Leboeuf, de zorglerares van de Papaver, was het vrijdag haar laatste dag bij de Papaver. Zij wordt volgend jaar bij de leerlingen in Bentille verwacht.

Hoewel haar loopbaan bij de Papaver nog niet zo lang was had zij ere toch al een goede vriendschapsband met de collega's opgebouwd.

Dat ook juffrouw Kathy geliefd was bij de kinderen bewezen de traantjes die bij haar afscheid zowel bij haar als bij veel van de kinderen die onder haar hoede had gestaan vloeiden.

 


DIRIGENTENWISSEL BIJ CANTICORUM

Gedurende 17 jaar was Johan de Kesel dirigent van het koor Canticorum. Tijdens de repetitie van dinsdagavond heeft hij officieel het dirigeerstokje doorgegeven aan Jan Wauters.

Omdat Jan tijdens begrafenissen het orgel bespeeld zal Johan in die erediensten verder het dirigeerstokje hanteren.

 


WIE WORDT DE SLIMSTE STRAOTE VAN MALDEGEM

Vrijdag 4 juli omstreeks 23u weten we wie zich een jaarlang de Slimste Straote van Maldegem en zijn deelgemeenten mag noemen.

Het wijkcomité van Heulendonk organiseert een quizavond met als trofee voor de winnende ploeg het straatnaambord Slimste straote 2008.

Er schreven meer dan 30 ploegen voor deze quiz in. Iedere ploeg bestaat uit vier spelers waarvan er minstens twee afkomstig zijn uit de straat die zij vertegenwoordigen.

Wie niets van de quiz wil missen zorgt dat hij of zij voor 20u in de feesttent in Heulendonk aanwezig zijn. Alle ploegen houden aan hun deelname aan de quiz een aantrekkelijke prijs over.

 


DE VIERDE MEETJESLAND KRANT KOMT ER AAN

In zijn nieuwe burelen in het Heldenpark in Eeklo stelde het Streekplatform+ Meetjesland de vierde Meetjesland krant voor

Dat er meer dan vroeger overleg en samenwerking is tussen de besturen, bedrijven en verenigingen uit de steden en gemeenten is in niet geringe mate te danken het streekplatform+ Meetjesland.

Die organisatie die als eerste thuishaven ons industrieterrein had heeft sedert eind juni een nieuw onderkomen in het Heldenpark in Eeklo.

De organisatie brengt verantwoordelijken op verschillende niveaus bijeen om samen te bouwen aan de toekomst van het Meetjesland.

Hoewel in bestuurs- en bedrijfsmidden de werking van het streekplatform+ goed gekend is en gewaardeerd wordt is het streekplatform en zijn werking nog te weinig gekend bij het groot publiek. Daarom geeft het Streekplatform+ jaarlijks een krant uit.

Ondanks de drukte die bij een verhuis komt kijken zijn de mensen van het Streekplatform+ er toch in geslaagd de vierde editie van de Meetjesland krant klaar te krijgen.

Nog voor de vakantie zal ze in 70.000 brievenbussen in het Meetjesland vallen.

INHOUD EN RESULTATEN

Omdat de jongeren zich een beetje uitgesloten voelden bij de werking van het streekplatform werd er in de vierde editie extra aandacht aan initiatieven voor de jeugd besteed.

In het kader van Leader en Leader+ is er de afgelopen jaren door medewerking van het streekplatform veel Europees geld naar het Meetjesland gestroomd.

In de Meetjesland krant wordt aandacht besteed aan de projecten die in het kader van Leader en Leader+ werden opgestart en die ook na het beëindigen van deze twee subsidievormen zijn blijven bestaan.

Er wordt met de gemeenten, bedrijven en socio- culturele verenigingen overleg gepleegd welke initiatieven er voor het Meetjesland in het kader van een nieuw Leaderplan kunnen genomen worden.

STANDPUNTEN

Het streekplatform+ Meetjesland heeft ook een aangepast standpunt in verband met de inplantingen van windmolens in het Meetjesland genomen.

Daarover zal overleg gepleegd worden met de steden en gemeenten om hun beleid in dat verband op elkaar af te stemmen.

Over de mogelijke verbreding van het Schipdonkkanaal heeft het streekplatform+, naar aanleiding van de volgens sommigen te vroeg uitgelekte Maatschappelijk Kosten Baten Analyse, een brief geschreven aan minster Hilde Crevits waarin gereageerd wordt op die studie.

Er wordt om verduidelijking gevraagd. Een definitief standpunt komt er uit het Meetjesland niet zolang de resultaten van alle studie gekend zijn.

 


ROSITA NAM AFSCHEID VAN DEN HOOGEN PAD

Gedurende 13 jaar was Rosita Lejaeghere het gezicht van de cafetaria van den Hoogen Pad.

Vrijdagavond nam zij bij een hapje en een drankje afscheid van de mensen die ze regelmatig in den Hoogen Pad tegenkwam.

Volgende week opent de nieuwe gerante de deuren van de cafetaria.

 


PER FIETS NAAR HET SINT ANNAPARK

De laatste dagen van het voorbije schooljaren waren de fietsende scholieren nadrukkelijk aanwezig in het straatbeeld.

Op het industrieterrein kwamen wij leerlingen van de papaver tegen. Omdat de examens voorbij zij moeten de resterende dagen op een zinvolle manier doorgebracht worden.

Daarom werd een picknick in het Sint Annapark georganiseerd. Voor de schoolbel het einde van de schooldag aankondigde waren ze terug in Adegem-Dorp.

 


DE 35 SERVICEFLATS ZIJN BIJNA KLAAR

Honderden mensen bezochten tijdens de kijkdag een van de serviceflats in het Begijnewater.
Vooral de van hoogte verstelbare ingebouwde keuken sprong bij de bezoekers in het oog.

Als in november de bewoners de serviceflats in de residentie Merlaen in het Begijnewater betrekken is de woon en zorgcampus van het OCMW compleet.

Die campus bestaat dan uit 120 woongelegenheden en vier opvangmogelijkheden in het rusthuis het Warmhof, 45 bejaardenwoningen in de Lazarusbron en het Begijnewater en de 35 serviceflats in de residentie Merlaen.

In de eerste plannen van de campus was er geen sprake van serviceflats. Er werd toen geopteerd om in een later stadium een vleugel aan het rusthuis bij te bouwen.

Het OCMW heeft zijn beleidsvisie aangepast en gekozen voor een oplossing voor mensen die licht zorgbehoevend zijn maar zich nog te jong en te goed voelen om de stap naar het rusthuis te zetten.

Met de bouw van de serviceflats is een investering van 3.940.000€ gemoeid. Voor de bouw en inrichting van de serviceflats kan het OCMW geen subsidie krijgen.

HUUR

De huurprijs voor een serviceflat is voor 2008 vastgesteld op €26,00 per dag onafhankelijk of je als enkeling of als koppel in de flat woont.

Een vergelijking maken met de huurprijs van serviceflats in andere steden en gemeenten is moeilijk omdat in de huurprijs die het OCMW aanrekent een aantal extra voordelen zijn in begrepen.

Ondermeer de rekeningen van water, elektriciteit en verwarming, de kabeldistributie, de telefoon en de interne noodtelefoon.

Wekelijks komt iemand van de poetsdienst kuisen in het appartement. De bewoners op de eerste verdieping hebben een terrasje.

De mensen op de benedenverdieping hebben een tuintje die door de mensen van het OCMW wordt onderhouden.

BELANGSTELLING

Nog voor de kijkdag was er belangstelling voor de serviceflats. Er waren reeds 18 mensen die hun naam hadden opgegeven. Ook tijdens de kijkdag werden verschillende naam op de lijst toegevoegd.

Voor de toewijzing van de serviceflats zal het OCMW vastgelegde criteria volgen. Het domicilie en de graad van zelfredzaamheid van de kandidaat huurder zij enkele van de parameters die bij de toewijzing worden gebruikt.

 


MALDEGEM WINT THUIS VOOR EEN BEELD

De Maldegemse delegatie bouwde een feestje in de studio' s van Radio2 nadat bekend werd gemaakt dat Maldegem als winnaar van de wedstrijd Thuis voor een beeld werd uitgeroepen.

Het was al de derde maal dat Maldegem in de finale kwam voor de wedstrijd door de provincie Oost Vlaanderen en Radio2 wordt georganiseerd. Bij de vorige deelnames eindigde Maldegem telkens tweede.

Dit jaar moest Maldegem het in de finale opnemen tegen Deinze en Gent. Tijdens het Programma Middagpost van woensdag mocht Maldegem zijn finale plaats verdedigen.

Daarin was een rol weggelegd voor het Adegemse Volkstheater dat een luisterspel bracht rond Mijnheerke van Maldegem.

INDIANEN

Het sint Annapark werd even indianen reservaat. De wigwams waren er en de indianen dansten rond het kampvuur. Ook hier hadden een aantal Adegemnaren een belangrijk aandeel in.

Tijdens de rechtstreekse radio-uitzending werd er regelmatig overgeschakeld naar het Sint Annapark waar de Maldegemse bevolking een fata morgana proef tot een goed einde moesten brengen.

Jammer dat er voor die proef en voor de gratis frisdrank en alcoholvrij bier zo weinig scholieren kwamen opdagen. Gelukkig was er de medewerking van een deel van de gemeentelijke technische dienst om ook die proef tot een goed einde te brengen.

Een pluim voor de organisatie verdient zeker Isabelle Ginneberge van de cultuurdienst die zich uit de naad gewerkt heeft om zovel als mogelijk mensen te mobiliseren om Maldegem te helpen het beeld te winnen.

INHULDIGING

Een uitgebreide Maldegemse delegatie zat vrijdagmiddag in de studio van Radio2 in Gent om er te horen dat Maldegem niet alleen de finale had gewonnen maar ook nog de publieksprijs in de wacht sleepte.

De waarde van het kunstwerk van Nadia Naveau ""Into the Wild" wordt een waarde van €50.000 toegemeten. Het kunstwerk zal een plaats krijgen in het Sint Annapark.

Van de kunstenares kregen burgemeester Johan De Roo en Schepen van Cultuur Frank Sierens de verzekering dat het beeld klaar zal zijn tegen Maldegemkermis de derde week van september.

Aan de onthulling van het beeld in het Sint Annapark zal een groot feest gekoppeld worden. Dat kan volgens de burgemeester samenvallen het het vuurwerk op de slotdag van de kermis.

 


Home
Home
 
Made in France