De week van Pol Veirman
Vijfde jaargang - n° 239 - Week 25 : 22 juni tot 28 juni 2008


VOORTBESTAAN ADEGEMSE BIBLIOTHEEK (nog) NIET BEDREIGD

Op 1 augustus sluit de leestpost Donk definitief zijn deuren. In het cultuurbeleidsplan 2008-2013 werd een aanpassing van de structuur van de Openbare Bibliotheek in het vooruitzicht gesteld.

Oorzaak van de sluiting van de Donkse leespost is de aanhoudende daling van het aantal uitleningen. In 2000 werden er in Donk nog 10.000 uitleningen genoteerd.

Daarna begon de terugval die nog altijd niet is gestopt. Het aantal uitleningen ondertussen al gehalveerd. De beslissing om de Donkse leespost te sluiten werd versneld door aanvraag van de Vrije Basisschool De Parel om een extra klaslokaal.

Het aantal leerlingen dat school loopt in Donk gaat in stijgende lijn. De kleuters uit de zomerklas moesten bij gebrek aan een klaslokaal in de leraarskamer worden ondergebracht.

SLUITINGEN

Donk is niet de eerste en zal ook niet de laatste leestpost zijn die in Maldegem gesloten wordt. Volgend jaar valt ook de beslissing over het voortbestaan van de uitleenpost in Kleit.

Een sluiting van het Adegems filiaal van de bibliotheek is volgens schepen van Cultuur Frank Sierens niet aan de orde.

 


DE PAPAVER PER FIETS OP SCHOOLREIS

De proefwerken zijn achter de rug. De kinderen hebben recht op extra ontspanning. Vrijdag trokken de leerlingen van het vierde en het vijfde leerjaar van de Papaver er per fiets op uit.

Er is iets aan het veranderen in de scholen. De afgelopen jaren wordt er meer dan vroeger aandacht besteed aan het de veiligheid en de fietsvaardigheid van de kinderen in het verkeer.

Dat gebeurt via lessen in de klas maar ook testen op fietsparcours en fietsuitstappen. In Maldegem kunnen de onderwijsinstellingen daarvoor rekenen op de medewerking van politie.

Na de examens breekt ook de tijd van de schoolreizen aan. In De Papaver werd geopteerd om er met de leerlingen van het vierde en vijfde leerjaar voor een dagje er fiets op uit te trekken. Enkele leden van wielercel zorgden mee voor de begeleiding van de kinderen.

Voor de leerlingen vetrokken werd hen op het hart gedrukt dat zij zich aan de verkeersreglementen moeten houden en de aanwijzingen volgen van de leerkrachten en de andere begeleiders.

De leerlingen van het vierde trokken naar Waarschoot waar tijdens het bezoek aan Eurocity meer dan een partijtje bowling werd gespeeld. De tweede halte was het leen in Eeklo.

Daar stond een bosspel op het programma. De jonge fietsers hadden er bij hun terugkeer ongeveer 70 km opzitten.

De leerlingen van het vijfde trokken de andere richting uit. Zij belanden in de Krekelhoeve waar zij hun weg moesten zoeken in het prachtig labyrint.

 


ROSITA NEEMT AFSCHEID VAN DEN HOOGEN PAD

Nadat ze 13 jaar er voor zorgde dat zij die vergaderden in den Hoogen Pad of er een manifestatie bijwoonden van drank werden voorzien heeft Rosita Lejaeghere besloten om te stoppen met de uitbating van de cafétaria van het cultureel centrum.

Op 30 juni zet zij definitief een punt acht haar loopbaan. Op vrijdag 27 juni nodigt zij al de mensen met wie zij de afgelopen 13 jaar heeft samengewerkt of regelmatig in den Hoogen Pad mocht begroeten uit om tussen 20u en 22u bij een hapje en een drankje afscheid te nemen.

Verwacht wordt dat nog voor Adegemkermis de nieuwe uitbaatster van de cafetaria de deuren zal openen.

 


VACAS KIEST VOOR BELGISCHE STREEKBIEREN

Vanaf juli is de Bierloods volledig operationeel. Voor het Koantjesbier kan je nu al terecht in de Bierloods in 't Broekelken.

Gedurende 17 jaar heeft Stefaan Van Canneyt met het fototoestel in aanslag op nieuws gejaagd. Nu is hij aan een nieuwe uitdaging toe. " Ik heb de afgelopen jaren van een van mijn hobby's mijn beroep kunnen maken.

De komende jaren wil ik van mijn tweede hobby en dat is bier, mijn beroep maken. " Vertelde Stefaan ons bij de voorstelling van De Bierloods in het Broekelken.

De Bierloods bestaat uit een bierwinkel en een biercafé. Het wordt een bieren- specialzaak waarin de Belgische streekbieren de absolute hoofdrol spelen. Momenteel spreekt zijn kaart over 600 Belgische streekbieren maar er zijn er onder tussen al meer dan 200 bijgekomen.

Stefaan begon ruim twee jaar terug aan de voorbereiding van zijn nieuwe toekomst. Terwijl hij nog op jacht was naar nieuws bouwde hij ook aan zijn infrastructuur van de Bierloods en verdiepte zich tussendoor in de Belgische streekbieren.

Hij liet het niet alleen bij het proeven van zoveel als mogelijk Belgische streekbieren. Hij heeft de afgelopen maanden ook de meeste in België gevestigde brouwerijen bezocht.

Naast het leren kennen van de meer dan 800 streekbieren heeft hij met de brouwerijen ook overeenkomsten afgesloten zodat hij in zowel zijn bierwinkel als zijn biercafé een ongekend gamma aan streekbieren kan aanbieden.

De bierwinkel is alle dagen behalve op woensdag open. Het biercafé is op maandag en vrijdag open van 20u tot 03u. Op zondag kan je er terecht vanaf 16u tot ….. Er wordt ook aan huis besteld.

GESCHENKEN

In de bierwinkel kan je niet alleen terecht voor bier voor onmiddellijke consumptie. De Bierwinkel specialiseert zich ook in relatiegeschenken waarin Bier en vooral streekbieren centraal staan.

Het biercafé kan op de dagen dat het niet voor het publiek open is afgehuurd worden voor verjaardag en andere feestjes. Verenigingen die hun leden een bierproefavond willen cadeau doen die zijn de bierloods aan het juiste adres.

Stefaan heeft zich niet alleen verdiept in de smaken van het bier. Hij is ook in de geschiedenis van de streekbieren gedoken. Hij wil zijn opgedane kennis niet voor zich alleen houden.

Nu heeft hij het druk met het inrichten en uitbouwen van zijn bierloods. In een volgend stadium wil hij zijn verzamelde kennis over streekbieren in een of meerdere bierboeken bundelen.

KAONTJESBIER

Het kon voor Stefan niet dat hij een zaak rond streekbieren zou uitbouwen terwijl een Maldegems streekbier van de markt verdwijnt. Daarom onderhandelde hij met de confrérie van Rietje Koane. Die onderhandelingen leiden tot de overname het Maldegems streekbier.

Op zondag 22 juni tijdens de braderie van het Centrum en Montmartre op de markt stelt hij het nieuwe Koantjesbier aan het publiek voor.

Van smaak en kleur verschilt het weinig van het Koantjesbier van vroeger. Er zijn flesjes van 33cl, de familiefles van 75cl en binnenkort komen ook de vaatjes van 20 liter op de markt.

Stefaan heeft reeds contacten gelegd met de Maldegemse cafés en die zijn bereid om het Koantjesbier weer op hun prijslijst te zetten.

Ook van buiten Maldegem bestaat er belangstelling voor het Koantjesbier. Ook de Maldegemse eethuizen hebben belangstelling voor het Maldegemse streekbier. Stefaan werkt zelf aan menu's waarbij Koantjesbier gebruikt wordt.

Restaurants en eethuizen werken aan eigen gerechten met Koantjesbier en andere streekbieren.

MEER

Hoewel hij er nog niet veel over wou vertellen liet Stefaan zich toch ontvallen dat het niet lang zal duren dat Koantjesbier het enige Maldegems streekbier bier is.

Voor het einde van het jaar hoopt hij met een tweede streekbier uit te pakken. Voor Valentijn 2009 wil hij met een speciaaltje naar buiten komen.

 


KVK ADEGEM WIL EEN PROBLEEMLOOS SEIZOEN

Tijdens de eerste vergadering in het nieuwe seizoen stelde voorzitter Noel Wille de nieuwe spelers voor.

Vrijdagavond zaten het bestuur, de trainers en spelers van KVK in het vooruitzicht van de competitie 2008 – 2009 samen rond de tafel.

Bij gebrek aan een opvolger blijft Noel Wille verder op post als voorzitter. Wegens gezondheidsredenen heeft hij enkele maanden moeten afhaken maar nu is hij terug van de partij. Hij hoopt dat er toch nog iemand opstaat om zijn taak als voorzitter over te nemen.

Hij dankte de vele mensen die zich het afgelopen seizoen al of niet belangloos ingezet hebben voor KVK.

Toen enkele aanwezigen de toespraak van de voorzitter stoorden met hun geklets liet trainer Filip Dhaemers voelen dat hij net als vorig seizoen gesteld is op discipline en op respect van de spelers voor de voorzitter en voor de andere mensen die er voor zorgen dat er kan gevoetbald worden.

Voorzitter Wille kijkt niet alleen uit naar een opvolger. Er moeten volgens de voorzitter ook nieuwe bestuursleden bijkomen. De speler moeten er rekening mee houden dat er zonder bestuur en zonder de vele vrijwilligers geen ploeg meer is.

Trainer Dhaemers dankte de spelers voor de inzet tijdens het tweede deel van de vorige competitie. Dat zij gevochten hebben tot de laatste wedstrijd is een van de redenen waarom hij samen met hulptrainer Eric Cauwels nog een jaartje verder werkt in Adegem.

Van de nieuwkomers verwacht hij dat zij zich aanpassen aan de ploeg. De trainer kondigde de oprichting van een werkgroep aan.

Die werkgroep moet er met initiatieven voor zorgen dat de ploeg, zowel op als naast het veld, tot een vriendenkring uitgroeit. Net als vorig seizoen willen de trainers spelers zien die zowel op training als tijdens de wedstrijd met inzet spelen.

Wie op de bank terecht komt moet zich niet gepasseerd voelen. Hij moet de trainer door zijn inzet overtuigen dat hij een plaats in de basis verdient.

De afgelopen seizoenen heft KVK moeten vechten tegen de degradatie. Trainer Dhaemers is er van overtuigd dat Adegem over spelers beschikt die de ploeg door een probleemloos seizoen kunnen loodsen.

Secretaris Alex Dhaenens overliep kort de voorbereiding voor het nieuwe seizoen. De eerste wedstrijd in het kader van de beker van Oost Vlaanderen is tegen KSK Maldegem.

In een tweede thuiswedstrijd moet KVK het opnemen tegen FC Eeklo. De competitie begint op 30 augustus thuis tegen Destelbergen. In zijn tweede thuiswedstrijd ontvangt Adegem de buren uit Ursel.

 


OKRA ADEGEM HULDIGDE ZIJN EERSTE KRULBOLKAMPIOENEN

Sedert vorig jaar hebben de krulbolders van OKRA Adegem op donderdagnamiddag afspraak op de bolbaan in Heulendonk.

Aan het eerste kampioenschap namen een drie tal leden deel. Tijdens de Algemene Vergadering van juni werden de eerste OKRA krulbolkampioenen gehuldigd.

Bij de mannen ging de titel naar Roger Vermeulen. Willy Pollet en Willy Schoonackers werden tweede en derde.

Bij de vrouwen was de titel voor Christiane Willems, Rosa en Mariette mochten als tweede en derde eveneens een trofee die door Lucy Claeys geschonken werd in ontvangst nemen.

 


MALDEGEM OPNIEUW IN DE FINALE

Het waren vooral mensen uit Adegem die maandag promotie maakten voor Thuis voor een beeld

Voor de derde maal zit Maldegem in de finale voor de wedstrijd een Thuis voor een beeld. Bij de vorige wedstrijden werd Maldegem tweemaal tweede. Dit jaar moet Maldegem het opnemen tegen Gent en Deinze.

De wedstrijd was een initiatief van het provinciebestuur van Oost Vlaanderen. Sedert enkele jaren is Radio2 Oost Vlaanderen medeorganisator.

De finale wordt over drie dagen uitgesmeerd. Iedere finales krijgt een middag om zijn finaleplaats te verdedigen tijdens het radioprogramma Middagpost.

Woensdag 25 mei is het de beurt aan Maldegem. Twee bussen brengen de Maldegemnaren naar de
studio's van Radio2. Het Adegems Volkstheater brengt tijdens de live uitzending tussen 12u en 13 op Radio2 een luisterspel rond het beeld.

De groep Aduenté verheerlijkt Maldegem en het beeld in een song op de tonen van Born to be wild. Als laatste proef wordt een Maldegemnaar op de rooster gelegd over. Hij moet de jury overtuigen waarom het Sint Annapark en Maldegem de meest geschikte plaats zijn voor het beeld.

Niet alleen in de studio' s van Radio2 moet Maldegem aan de slag. Woensdagmiddag tussen 12u en 13u moet Maldegem in het St. Annapark een fata morganaproef tot een goed einde brengen.

Om welke proef het gaat wordt pas woensdagvoormiddag bekend gemaakt. De cultuurraad roept iedereen in Maldegem en zijn deelgemeenten die woensdagmiddag vrij is op om naar het St. Annapark te komen en er mee te werken aan de proef. Rond die proef wordt vanaf 11u30 een optreden gepland.

Vrijdag 27 juni wordt de winnaar van Thuis voor een beeld bekend gemaakt. Maldegem trekt vrijdag met een bus supporters naar Gent.

 


OCMW ORGANOISEERET VIERDE MULTICULTUREEL FESTIVAL

Terwijl vrijdagavond 27 juni op de markt de Maldegemse middenstand zijn klanten op een drankje en een hapje trakteert probeert het OCMW in de lazarusbron de Maldegemse bevolking en de asielzoekers dichter bij elkaar te brengen.

Een vierde multicultureel festival lijkt het OCMW daarvoor het beste initiatief.

De asielzoekers en Maldegemnaren kunnen elkaars cultuur bij een hapje en een drankje, in workshops, met muziek en dans beter leren kennen. Vanaf 19u is iedereen welkom in de Lazarusbron.

 


DE JEUGDINDOORGIDS VERDWIJNT NIET

Valse profeten verkondigen dat de Maldegemse Jeugdindoorgids die door BJM JEVOC en AZ77 wordt uitgegeven niet meer zou verschijnen of opgeslorpt is De Klapper.

Marc De Baets, mede verantwoordelijke voor de Jeugdindoorgids liet weten dat die geruchten onjuist zijn. De drie zaalsportploegen werden verder aan de samenstelling van de gids.

 


Home
Home
 
Made in France