De week van Pol Veirman
Vijfde jaargang - n° 238 - Week 24 : 15 juni tot 21 juni 2008


ALBERT EN ANGELA DELEN AL 60 JAAR LIEF EN LEED

Ter gelegenheid van hun diamanten huwelijk zaten Albert Clayes en zijn echtgenote Angela Goethals samen met hun familie in de Vulderstraat rond de feesttafel.

Dat een leven van hard werken niet noodzakelijk ongezond is bewijzen Albert Claeys en zijn echtgenote Angela Goethals. In de Vulderstraat straalden zij van gezondheid en geluk tijdens de viering van hun diamanten huwelijksjubileum.

Albert die in september 1916 in de Vulderstraat geboren werd, liep school op de Kruipuit bij meester van Hecke. Eens 14 jaar was de school voor hem gedaan.

Er was werk op de boerderij van zijn ouders. In 1937 werd hij opgeroepen bij het leger. Gedurende 8 maanden was hij brancardier bij het Rode Kruis.

Ook tijdens de mobilisatie en WO II werd hij geregeld opgeroepen om als Brancardier zijn land te dienen.

Angela Goethals werd in maart 1924 in de Vrombautstraat in Eeklo geboren. Ook haar ouders waren landbouwers. Zij liep school in O L Vr. Ten Doorn. Na het lager onderwijs was er voor Angela werk in het huishouden en op de boerderij.

Het was op een van de toen gekende tuinfeesten in den hof van d' Alcantara in Lembeke dat Albert en Angela elkaar leerden kennen. Het was zoals schepen van Burgerlijke Stand Antoine Pauwels in zijn toespraak zei, Liefde op het eerste zicht.

Schepen Antoine Pauwels overhandigde het diamanten paar de gemeentelijke geschenken en het gelukwensentelegram van het Hof.

Een jaartje na de eerste ontmoeting trouwde het paar op 16 juni 1948 zowel voor de wet als voor de kerk in Eeklo. Zij trokken in bij de ouders van Albert.

In 1951 namen zij het landbouwbedrijf van de ouders van Albert over. Een jaar later kochten Albert en Angela hun eerste auto. Het was een Kever. Een wagen waaraan Albert goede herinneringen heeft.

EIGEN FEESTZAAL

Het paar kreeg twee kinderen die hen vier kleinkinderen schonken. Die zorgden tot op heden voor tien achterkleinkinderen die allemaal graag naar de Vulderstraat komen.

In 1976 na 32 jaar aan de toekomst te hebben gebouwd vonden zij de tijd gekomen om het werk aan de jongere over te laten.

Albert en Angela bleven verder actief lid van Socio Culturele verengingen. Omdat zij familiefeesten zo gezellig vinden bouwden zij een van de bijgebouwen van de boerderij om tot een feestzaaltje.

Albert en Angela genieten nu omringd door kinderen, Kleinkinderen en achterkleinkinderen van de natuur en van alle mooie dagen die het leven hen schenkt zij hopen dat nog jaren samen te kunnen doen.

 


EEN NIEUW LAAGJE TARMAC VOOR DE OUDE STAATSBAAN

Wie vrijdag in het gedeelte van de Oude Staatsbaan voorbij de spoorweg moest zijn had pech. De straat was voor alle verkeer gesloten.

Nadat de voorbije week het eerste deel van de Oude Staatsbaan en de omgeving van de Brug aan Balgerhoeke een nieuw laagje tarmac had gekregen, was het nu de beurt aan het middendeel van de straat om een nieuw laagje te krijgen.

 


DE JOZEFIENTJES KENNEN HUN REISPROGRAMMA

Piet Lammertyn en zijn familie zullen geen tijd hebben om zich tijdens hun verblijf in China te vervelen. Zij logeren in een vijfsterrenhotel op 100m van het beroemde tien Armenplein.

Er weden voor hen zitjes gereserveerd voor de hockeywedstrijd Korea België, de finale van het vrouwentennis, Beachvolleybal en twee finales van atletieknummers.

Naast het sportieve luik van hun programma is er ook nog een luik cultuur. Daarin zijn ondermeer een bezoek aan de Chinese Muur, de verboden stad en de Hemelse tempel voorzien.

De familie heeft nu nog bijna twee maanden om zich op hun reis het land van de Glimlach voor te bereiden.

 


COMPOSTMEESTERS VERWENDEN BEZOEKERS

Het was vorige week zaterdag behoorlijk druk bij de compostmeesters op het containerpark. De compostmeesters stelden er de new look van hun composteerhoekje voor.

Hun opslagplaats kreeg van leerlingen van KUMA een in het oogspringend uitzicht en de omheining is een verzameling van afsluitingen die allemaal gemaakt zijn met recyclage van tuinafval.

De compostmeesters gaven uitleg over composteren en beantwoorden de vele vragen waarmee beginnende composteerders zitten. Als dan voor hun bezoek kregen de bezoekers ook nog een drankje en een bloemetje.

 


FINALE START TO RUN

Nadat zij hun 5 km op de tartanvanen van het Maurice De Waelestadion hadden afgelegd ontvingen de deelnemers een aandenken van de CM.

Er worden door verschillende verenigingen en besturen initiatieven genomen om mensen de sportieve toer op te sturen.

In Maldegem loopt al enkele jaren het project Start to run. Mensen die niet gewoon zijn van te lopen worden opgeleid om binnen de 10 weken in staat te zijn om 5 km tegen een eigen tempo te lopen.

Leden van Atletiekclub Meetjesland zorgen voor de begeleiding bij de trainingen. Opmerkelijk is dat er meer vrouwen dan mannen aan de looptrainingen deelnemen.

Zaterdagvoormiddag werd stond de laatste training en meteen ook de finale van start to run 2008 deel 1 op het programma.

Na wat opwarmingsoefeningen begonnen de deelnemers aan hun finale loop over 5 km. Onder de deelnemers was eer eentje van 63jaar en een van 60 jaar die net als de andere deelnemers hun 5 km zonder problemen aflegden.

Nadat iedereen was aangekomen ontvingen alle deelnemers een aandenken van de CM. Die werden overhandigd door schepen Frank Sierens die sportief de 5 km meeliep. Daarna werden de deelnemers ook nog getrakteerd op een drankje met bubbels.

 


REGEN SPELBREKER OP ROMMELMARKT IN DE CANADEZENLAAN

De jaarlijkse rommelmarkt in de Canadezenlaan is dit jaar geen succes geworden. Er kwamen zaterdagmorgen wel heel wat deelnemers opdagen maar lang zijn de meesten niet gebleven.

Toen rond 9u de eerste regendruppels vielen rolden de meeste deelnemers hun matten op en vertrokken.

Slechts een vijftal bleven op hun plaats zodat de mensen die in de loop van de dag toch nog naar de Canadezenlaan afzakten niet voor niets waren gekomen.

 


NIEUWE METINGEN IN DE BOGAARDESTRAAT

De Maldegemse politie zal niet gelukkig geweest zijn met de vraag van Groen! raadslid Erwin Goethals of hij nog wel mocht betrouwen op wat de politie aan informatie doorgeeft.

Die vraag rolde er uit toen burgemeester Johan De Roo aankondigde dat er, alvorens over maatregelen om de snelheid te beperken in de Bogaardestraat, nieuwe metingen komen.

De cijfers die gebruikt werden bij de discussie over de bestendiging van het eenrichtingsverkeer in de Bogaardestraat waren volgens de burgemeester onjuist Die nieuwe snelheidsmetingen zullen nu met de radarinstallatie van de politie gebeuren.

De vorige meting werden gedaan met het computertje dat bij het informatiebord geplaatst wordt. Die gegevens geven de densiteit ( dichtheid) van het verkeer weer.

Die gegevens moeten niets als snelheidsstatistieken beoordeeld worden. Het toestel is naar wij konden vernemen ook niet geijkt.

 


ALTE HERREN VIERDEN HUN TITEL

De Alte Herren van KVk Adegem vieren hun kampioenstitel in schijfjes. Vrijdagavond waren de spelers met hun familie en de sponsors te gast in de Seven Seas.

Nadat de innerlijke mens verstrekt was kon de kampioenenfuif beginnen. Het feest was ook het moment om de nieuwe uitrusting voor volgend seizoen voor te stellen.

 


NIEUW BOEK VAN JACK PAUWELS

Bij de uitgeverij EPO in Berchem (Antwerpen) verscheen vorige week een volgend boek van Jack (y) Pauwels. Onder de naam "Oude wereld" verscheen in 2006 eveneens bij EPO een eerste boek over de geschiedenis van namen van landen en volkeren.

In het boek dan nu van de persen rolde gaat het over namen van landen en volkeren in de nieuwe wereld ( Amerika en Oceanië).

Ook de oorsprong van de namen van volkeren en plaatsnamen in Afrika en Azië worden in het boek onder de loep genomen.

Het boek kost €21,50 is te bestellen bij www.epo.be en in de betere boekhandel.

 


KUNST EN CULTUUR IN MALDEGEM CENTRUM

Zondagnamiddag 22 juni wordt het centrum van Maldegem verkeersvrij gehouden. De Handelsraad van het centrum en het Comité voor Initiatief hebben de handen in elkaar geslagen en zorgen voor kunst en kunst en koopjes in het centrum.

De Handelraad pakt uit met zijn jaarlijkse braderie van het centrum. Dit jaar is er zelfs de dag voor en de dag na de braderie koopjes te doen in het centrum.

Zondagnamiddag wordt er door de Handelsraad en de deelnemende handelaars ook voor de nodige animatie gezorgd. Ook de rommelmarkt en de static show van oude VW 's ontbreken niet op de affiche.

FRANSE SFEER

Drie jaar terug pakte het Comité uit met zijn eerste Montmartre op de Markt. Dit jaar wil het comité die Franse sfeer opnieuw doen herleven.

Vanaf 13u stellen kunstenaars niet alleen hun werken op en rond de markt ten toon. Zij laten het publiek ook zien hoe hun kunstwerken tot stand komen.

Het is natuurlijk ook het moment bij uitstek om een van de tentoongestelde werken te kopen.

Voor de een van de deelnemers aan de kunstmarkt is een aantrekkelijke prijs ( een weekend Parijs) te wachten.

De winnaar wordt aangeduid door de mensen die een bezoek brengen aan Montmartre op de markt en een deelnemingsformulier invullen.

Zondagavond voor de kunstmarkt wordt afgesloten wordt de naam van de winnaar bekend gemaakt.

 


VLAAMSE PARLEMENT HOORDE COMITE 'S TEGEN KANAALVERBREDING

De actiecomité's tegen de verbreding van het Schipdonkkanaal zijn de tweede groep die er met een petitie voldoende handtekeningen ( minstens 20.000) te verzamelen om gehoord te worden door een Commissie van het Vlaams Parlement.

Dat de Vlaamse parlementsleden belangstelling hebben voor de standpunten van de actiecomité' s bewees de druk bijgewoonde commissievergadering afgelopen dinsdag.

Naast de parlementsleden die in de commissie zetelen waren er ook veel andere parlementsleden aanwezig. Zelfs minister president Kris Peeters kwam een halfuurtje luisteren naar de debatten.

De actie groepen kregen 20 minuten om hun standpunten te verdedigen. Daarna kregen de commissieleden een uur om vragen te stellen.

De vertegenwoordigers van de actiegroepen beperkten zich bij hun uiteenzetting dan ook tot de belangrijkste tegenargumenten.

Die gingen voor de het ontbreken of onvoldoende aangegeven maatregelen tegen de verzilting van de gronden naast het verbrede kanaal.

De vele onduidelijkheden in tekortkomingen in de Maatschappelijke Kosten Baten Analyse (MBKA). De woordvoerders wezen ook het gebrek aan belangstelling bij het studiebureau voor mogelijke alternatieven.

VEEL VRAGEN

De commissieleden hadden woorden van lof voor de manier waarop de actiegroepen het dossier aanpakken en de actie voeren om de mensen objectief te informeren.

Na die woorden van lof volgde er een spervuur van vragen. De vertegenwoordigers van de actiegroepen bewezen daarbij dat zij minstens even goed en in veel gevallen zelfs beter op de hoogte waren van het dossier dan de parlementsleden. Uiteindelijk liep de vergadering bijna een uur uit.

Na afloop waren de leden van de actiecomité's die de commissievergadering als publiek hadden bijgewoond tevreden over het verloop van de vergadering.

Zij zijn er van overtuigd dat er bij parlementsleden net als bij andere besturen en organisaties die in het verleden 100% achter het project stonden nu toch ook twijfels rijzen ook de noodzaak en de haalbaarheid van het project.

GEEN STANDPUNT

Het Maldegemse gemeentebestuur heeft ondertussen in een uitgebreid schrijven aan minister Hilde Crevits laten weten dat het MKBA onvoldoende antwoorden geeft op de gestelde vragen om een definitief standpunt in het dossier in te nemen.

Het college van burgemeester en schepenen wil eerst de resultaten van alle studies en de infoavond voor de inwoners van Maldegem afwachten voor het een definitief standpunt inneemt.

Dat standpunt zal het dan in eerste instantie met de andere gemeentebesturen bespreken. Om uiteindelijk tot een standpunt voor het Meetjesland te komen.

 


LEER NORDIC WALKING IN MALDEGEM

De gemeentelijke sportdienst organiseert een lessenreeks Nordic Walking in Maldegem. Die lessen gaan door op 30 juni, 2- 7 en 9 juli.

Deelnemen kost €32,00 gebruik van Sticks Er wordt telken om 19u30 verzameld aan de ingang van het St. Annazwembad.

Voor informatie en of inschrijving kan contact opgenomen worden met de Sportdienst in de kantoren van het St. Annazwembad.

 


Home
Home
 
Made in France