De week van Pol Veirman
Vijfde jaargang - n° 237 - Week 23 : 08 juni tot 14 juni 2008


INRIT CONTAINERPARK EINDELIJK AANGEPAST

Wij hebben er meer dan een jaar moeten op wachten maar de gemeente heeft nu toch eindelijk tijd gevonden om de inrit van het containerpark aan te passen.

Het was een probleem dat in een handomdraai kon opgelost worden. Het hekken is een beetje verplaatst en nu kunnen ook de mensen met korte armen zonder dat zij de deur van hun auto moeten openen hun identiteitskaart in de lezer te steken.

 


ER WAS MEER AAN DE HAND DAN DE ONTVREEMDE ROLSTOELEN

Er gebeurde de afgelopen dagen meer dan alleen ontvreemden van rolstoelen uit het Elisabethrusthuis. Een van de brandblusapparaten die nog in het rusthuis hangen werd in het gebouw leeggespoten.

Van zonechef Franky Mervielde vernamen wij dat de politie zijn patrouilles in de omgeving van het rusthuis zal opdrijven. Het OMCW zal de plaatsen waarlangs de vandalen binnenraakten opnieuw zal afsluiten zodat indringen moeilijker wordt

Het blijft ondertussen wachten op de aflevering van de slopingsvergunning. Normaal wordt de vergunning niet voor de vakantie in Maldegem verwacht.

De gemeente zal bij de provincie aandringen om de aflevering te bespoedigen. Zij hoopt samen met het OCMW dat de afbraak nog tijdens de vakantiemaanden kan gebeuren.

 


BOUDEWIJN ZET DE GROTE MIDDELEN IN

Om de afdankertjes uit het RVT St. Jan weg te halen kijken Boudewijn De Schepper en zijn medewerkers op geen inspanning.

Als het nodig is zetten zij de grote middelen in. Boudewijn kan misschien ook nog eens gaan kijken in het Elisabethrusthuis of daar nog iets ligt dat mee kan naar Kongo.

 


WIE WINT HET EERSTE SLIMSTE STROATE BORD

Het wijkcomité van Heulendonk stelde zijn trofee voor de winnaar van de eerste quiz "De Slimste stroate van Maldegem" voor.

Het comité betrekt de ganse gemeente bij de opening van zijn wijkweekend. Vrijdagavond 4 juli opent Heulendonk zijn feestweekend met zijn eerste De slimste stroate van Maldegem Quiz.

Maximum 40 ploegen bestaande uit vier leden, waarvan er minstens twee in de straat wonen die ze vertegenwoordigen, mogen aan de quiz deelnemen.

Inschrijven kan tot 21 juni. Er zijn nu al 25 straten ingeschreven. Deelnemen kost €15 per ploeg. De eerste vragen worden om 20u op de kandidaten afgevoerd en het mag nog geen zaterdagdag zijn als de winnende ploeg gekend is.

Heulendonk kon voor zijn quiz ook rekenen op de medewerking en steun van verschillende sponsors. Daardoor kunnen zij iedere deelnemende ploeg aan aantrekkelijk prijzenpakket aanbieden.

Naast zijn prijs krijgt de winnaar van de quiz ook nog als trofee het straatnaambord De slimste stroate 2008. Dat werd aangekocht bij de gemeente die het door zijn technische dienst liet maken. Het wijkcomité van Heulendonk wil van zijn quiz een traditie maken.

Na de quiz van vrijdagavond dekt Heulendonk op zaterdag 5 juli de feesttafel voor de inwoners van de wijk, hun familie en vrienden. Inschrijven voor die feestavond kan bij de leden van het wijkcomité.

 


NA DE MEGALESSEN KWAM DE MEGAFUIF

Wijkagent Bral en inspecteur Bauwens waren vrijdag in het kader van het MEGA project te gast bij de leerlingen van het zesde leerjaar van de Papaver.

Tien jaar terug herschreef toenmalig rijkswachter Eric Van Dijck tijdens een periode van arbeidsongeschiktheid het programma voor een DONNA (Drugs Opleiding Naar Nee Zeggen) project in de Maldegemse scholen.

Een lessenpakket dat in de USA in het lessenpakket van het lager onderwijs verplicht is en in België voor het eerst in Meeuwen gebruikt werd.

Overleg tussen de gemeente, de rijkswacht en de directies van de verschillende scholen zorgde er voor dat de tien DONNA lessen ook in Maldegem een plaatsje in het lessenpakket van alle leerlingen van het zesde jaar van het basisonderwijs kregen.

Het initiatief kon en kan nu nog altijd rekenen op de financiële steun van Rotaryclub Maldegem.

TIEN LESSEN

Na de tiende les kregen de leerlingen van de gemeentelijke Basisschool op de Kruipuit hun MEGA Diploma en een sleutelhanger als aandenken van het project.

Het DONNA project dat sinds een paar jaar MEGA (Mijn Eigen Goede Antwoord) project wordt genoemd, bestaat uit tien lessen Tijdens die lessen komen onderwerpen zoals drugs legale), pesten op school, stress, crisissituaties, en andere zaken aan bod waarmee de kinderen in de volgende jaren mee geconfronteerd worden.

De lessen worden gegeven door Inspecteur Bauwens, wijkagent Bral en de leerkrachten. Tijdens die lessen zijn het vooral de kinderen zelf die aan het woord komen.

Nadat ze gedurende negen lessen over allerlei problemen hebben gesproken wordt de lessenreeks afgesloten met het bekijken van de alternatieven bij de verschillende probleemsituaties.

Er stond ook een informatieavond voor de ouders op het programma maar daar bestond bij de ouder weinig belangstelling voor.

FUIF

Voor de meeste van de kinderen was het hun eerste fuif. Zij genoten dan ook van ieder moment op de dansvloer. De politie en leden van Rotary club Maldegem hield discreet een oogje in het zeil.

Het valt op dat de leerlingen ieder jaar goed meewerken aan het project. Op het einde van het eerste DONNA jaar organiseerde Eric Van Dijck voor de kinderen die de les gevolgd hadden een alcohol en rookvrije fuif in de Redekiel.

Die rook en alcoholvrije fuif is sindsdien een vast onder deel van het MEGA programma geworden. Ook afgelopen vrijdag zakten meer dan 100 kinderen naar de Redekiel af om er te feesten.

Leden van de plaatselijke politie en Rotaryclub Maldegem stonden in voor de organisatie van en de bewaking op de fuif. Opmerkelijk dat er toch nog ouders waren die fuif te gevaarlijk vonden.

 


SPELEND HET GEZOND ONTBIJT ONTDEKKEN

De kleuters van de derde kleuterklas en de leerlingen van het eerste leerjaar op de kruipuit bereidden een gezond en leuk uitziend ontbijt voor.

Om de overstap van de kleuterklas naar het eerste leerjaar wat makkelijker te maken voor de kleuters organiseren de leerkrachten van de beide klassen op de Kruipuit in de laatste maand van het schooljaar enkele activiteiten samen.

Als in september de kinderen in het eerste leerjaar binnenkomen, weten zij al wie hun nieuwe lerares is. Vorige week hadden de kinderen in beide klassen apart gewerkt rond een gezond ontbijt.

Vrijdagnamiddag mochten de kleuters en kinderen wat ze geleerd hadden in praktijk omzetten. De leerkrachten hadden alle ingrediënten voor een gezond ontbijt, (brood, rijstwafels, platte kaas groenten en fruit) klaar gezet.

Nadat ze samen met de kinderen nog een laatste keer hadden doorgenomen hoe een gezond ontbijt er moet uitzien, mochten de kinderen hun eigen ontbijtboterham klaarmaken.

Zij moest het beleg op hun boterham, met of zonder korstjes, zo schikken dat het de boterham samen met het beleg een leuk lachend gezichtje voorstelde.

Zij moesten er bij het samenstellen van hun ontbijtboterham wel rekening mee houden dat zij voor ze naar huis gingen hun creatie mochten opeten. De juffen keken van op enige afstand toe hoe creatief hun kinderen wel waren.

Er lagen na enige tijd schitterende broodjes op tafel. Na dat de juffen alle creaties hadden bewonderen werkten de kinderen hun voedzaam gezond en kunstwerkje naar binnen.

 


DE DF ZOMERZOEKTOCHT TREKT DOOR HET MEETJESLAND

Tijdens een plechtigheid in het Maldegems gemeentehuis stelde het Davidsfonds zijn 22ste Zomerzoektocht voor. Die trekt dit jaar door het Meetjesland.

Ieder jaar organiseert DF Nationaal een zoektocht. Het kiest voor de route van zijn zoektocht altijd een streek uit die de deelnemers zowel cultureel als toeristisch iets speciaals te bieden heeft.

Etienne Dhont, ondervoorzitter van DF Nationaal, heeft voor de 22ste editie van de Zomerzoektocht bij het DF Bestuur en bij de werkgroep die de zomerzoektocht voorbereid de kandidatuur van het Meetjesland verdedigd.

De burgemeester van de Meetjeslandse steden en gemeenten waren dat ook aangenaam verrast toen zij vernamen dat de Zomerzoektocht 2008 van het Davidsfonds door het Meetjesland trekt.

PROMOTIE

De gemeentebesturen en de dienst toerisme Meetjesland verlenen graag hun medewerking aan de zoektocht. Zij zien de zoektocht als een grote promotie voor onze streek. De laatste jaren namen er meer dan 15 000 mensen aan de zomerzoektocht deel.

De inschrijvingen lopen nu al zo vlot binnen dat verwacht wordt dat het aantal deelnemers dat dit jaar tussen 7 juni en 5 oktober door het Meetjesland trekt de kaap van de 20.000 zal overschrijven Die deelnemers komen uit alle hoeken van Vlaanderen.

Een niet onbelangrijk aantal onder hen boekt een weekend in de streek en werkt de zoektocht in twee dagen af. De prijsuitreiking gaat op 11 november door in het Maldegems gemeentehuis.

De Zomerzoektocht kan zowel per fiets (45km) als per auto (52 km) worden afgelegd en doet alle gemeenten van het Meetjesland aan. Omdat niet alle toeristische plekjes in het Meetjesland in het zoektochtparcours kunnen vallen, zit er bij het deelnemerspakket dat de deelnemers voor € 17,00 (€14,00 voor DF leden) bij de dienst Toerisme Meetjesland in Eeklo kunnen afhalen, ook informatie over bezienswaardigheden buiten de route.

Zo wordt een bezoek aan het Canadeeskerkhof en het Canadamuseum aangeraden. In dat pakkeet zitten ook nog verschillende kortingsbonnen van horeca zaken in het Meetjesland die tijdens de zoektocht kunnen aangedaan worden. Voor de kinderen die deelnemen aan de zomerzoektocht is de route dezelfde maar zijn er andere vragen.

 


NIEUWE STREEKGIDS

Marc Van Hulle en Michel Moens zorgden voor een prachtige streekgids die zowel handig is tijdens de zoektocht of bij een gewoon bezoek aan het Meetjesland

Ter gelegenheid van hun zomerzoektocht in het Meetjesland geeft het DF ook een nieuwe streekgids over het Meetjesland uit. Ook de nieuwe streekgids werd in het Maldegems gemeentehuis voorgesteld.

Voor die prachtige uitgave deed het Davidsfonds een beroep op Marc Van Hulle die met die streekgids niet aan zijn proefstuk is en persfotograaf Michel Moens.

Beiden hebben de afgelopen jaren beroepshalve meerdere malen het Meetjesland doorkruist. Hun werk geeft dan ook een goed overzicht van wat het Meetjesland op toeristisch vlak te bieden heeft.

Bij de deelnemers aan de zomerzoektocht zit een exemplaar van de Streekgids in het deelnemerspakket. De streekgids is ook in de boekhandels te koop tegen de prijs van €14,95).

 


JEUGDRAAD VERWENDE JEUGDWERKERS

Jaarlijks organiseert de gemeentelijke jeugddienst iets speciaals voor de jeugdwerkers. Dit jaar werden zij om 18u in de Zandloper op de Zandakkers verwacht voor een drankje.

Tussen twee drankjes door werd ook het nieuw logo van de Maldegemse jeugdwerking voorgesteld. Voor 20u werd de ganse groep in den Hoogen Pad verwacht.

De jeugdraad had daar voor hen een plaats gereserveerd voor het optreden van stand up comedian Alex Agnew.

 


BRADERIE EN MONTMARTE IN MALDEGEM CENTRUM

Zondag 22 juni wordt het centrum van Maldegem verkeersvrij gehouden. De handelaars van het centrum organiseren die dag zijn jaarlijkse braderie.

Het Comité voor initiatief organiseert diezelfde dag zijn tweede editie van Montmartre op de Markt. Voor dat evenement kunnen kunstenaars die willen meewerken zich nog steeds melden bij het Comité voor initiatief.

 


SAMEN ZONNEPANELEN AANKOPEN IS GOEDKOPER

Tussen de zonnepanelen op het dak van het Warmhof stelden college van burgemeester en Schepenen en het OCMW Maldegem Zonnedorp voor.

Met de resultaten van zijn zonnepanelen bewijst het OCMW dat zonneenergie niet alleen milieuvriendelijk is maar ook nog financieel interessant.

Het OCMW maakt nu ongeveer 6 maanden gebruik van zonneenergie in zijn rusthuis het Warmhof. In die periode heeft het met de 655 panelen op zijn dak al meer dan 52000 kilowatt elektriciteit opgewekt. Dat is bijna de helft van wat het Warmhof nodig heeft.

Die wetenschap lag aan basis van het voorstel dat door het OCMW en het college van burgmeester en schepenen werd uitgewerkt.

Het project is nieuw voor Oost- West Vlaanderen. In Limburg heeft het project zijn nut al bewezen.

De gemeente en het OCMW willen de inwoners van Maldegem die plannen hebben om in de toekomst geheel of gedeeltelijke over te schakelen op zonneenergie de mogelijkheid bieden om de meest voordelige voorwaarden voor de aankoop en plaatsing te bedingen.

DOSSIER

De gemeente wil met dit initiatief geen enkele firma die zonnepanelen levert en plaatst bevoordelen. Als er in verband met de aankoop van de panelen een beslissing moet genomen worden zal dat door de geïnteresseerden zelf gebeuren. De rol van de gemeente bij monde van de milieudienst beperkt zich tot het begeleiden van de groep.

Op woensdag 11 juni is er om 19u00 voor al wie belangstelling heeft voor zonneenergie een informatievergadering in de cafetaria van het Warmhof.

Jo Neyens van de onafhankelijke studiegroep Organisatie voor Duurzame energie (ODE) geeft uitleg over alles ( technieken, investeringen terugverdienperiode) wat mensen met plannen om naar zonneenergie over stappen moeten weten voor zij de stap zetten. Wie na zijn uitleg nog vragen heeft zal de gelegenheid krijgen om die te stellen.

Het is de bedoeling dat die avond de mensen met concrete omschakelingsplannen na de vergadering rond de tafel plaatsnemen om het dossier op te starten. Het is de bedoeling dat het dossier door een vijftal mensen van de groep wordt samengesteld.

Als de ganse groep het eens is over het voorstel kunnen de firma' s ( ongeveer 35) aangeschreven worden. Die moeten dan een prijsofferte voor de gezamenlijke aankoop opmaken. Als de offertes binnen zijn moeten die eerst door de werkgroep en dan door de ganse groep besproken worden.

Indien de mensen dat nodig vinden kan iemand van ODE hen bij het bekijken van de prijsoffertes helpen. Ook die persoon zal zich niet bemoeien met de beslissing van de groep.

olgens de milieudienst zou het gezamenlijk aankopen van de zonnepanelen de mensen een besparing van 10% en meer kunnen opleveren.

 


SENIORENNAMIDDAG IN MIDDELBURG

Ter gelegenheid van zijn kermis organiseert het feestcomité van Middelburg op dinsdag 8 juli een namiddag voor de senioren uit de verbroederde grensgemeenten.

Danny De Craene zorgt met muziek voor de sfeer. Zonder een toegangskaart die €2,00 kost komt u er niet in.

Naast de muziek staan ook nog koffie en gebak op het menu. Kaarten zijn te verkrijgen bij de seniorenverenigingen in de verbroederde grensgemeenten en bij de leden van het Middelburgs feestcomité.

 


Home
Home
 
Made in France