De week van Pol Veirman
Vijfde jaargang - n° 236 - Week 22 : 01 juni tot 07 juni 2008


INBRAKEN EN DIEFSTAL IN HET GESLOTEN ELISABETHRUSTHUIS

Met de twee middenvingers in de lucht, om te tonen dat hij niet in te halen was, koos deze jongen met de uit het Elisabethrusthuis afkomstige rolstoel het hazenpad.

Het is nog een maand voor de grote vakantie en er zijn nu al jongeren die niet weten hoe ze hun vrije tijd zinnig en zonder de anderen schade te berokkenen moeten doorbrengen.

Het Elisabethrusthuis waarvan, nadat vorig jaar in november de laatste residenten naar het Warmhof in Maldegem verhuisd waren, alle deuren en ramen op het gelijkvloers gebarricadeerd werden kreeg vorige week minstens twee maal het bezoek van inbrekers.

Vrijdagnamiddag waren een aantal jongeren in de omgeving van het rusthuis verzameld en plots beschikten zij over twee rolstoelen.

Achteraf bleek dat die afkomstig waren uit het Elisabethrusthuis Toen zij aangesproken werden over de herkomst van de rolstoelen maakten de jongeren zich snel uit de voeten.

Een van de rolstoelen lieten zij gewoon in het midden van de weg naar het kerkhof staan. Het zou gaan om kinderen die nog allemaal leerplichtig zijn en die de weg goed kenen in en rond het OCMW rusthuis.

SLOPEN

Het rusthuis is klaar voor de sloop dat besliste het bestuur van het OCMW nog voor het nieuw rusthuis in Maldegem gebruiksklaar was. Slopen kan echter niet zonder dat er een slopingsvergunning is afgeleverd.

Die is volgens de secretaris van het OCMW al aangevraagd. Hij verwacht niet dat de slopingsvergunning nog voor de vakantie zal afgeleverd worden. Over de toekomst van de OCMW site in Adegem wordt ondertussen in het OCMW bestuur nog verder nagedacht.

 


OLIESPOOR LANGS DE N9

Een breuk in de olieleiding van een van de containervrachtwagens van De Bree Solutions zorgde vrijdagnamiddag voor een oliespoor op de N9 vanaf de Barbarastraat richting Adegem.

Terwijl het onderhoudsteam van de firma de leiding van de vrachtwagen herstelde zorgde de brandweer en de firma De Bree er samen voor dat het oliespoor werd opgekuist.

 


BOUDEWIJN DE SCHEPPER EN HET OCMW DENKEN AAN CONGO

Al het nog bruikbare materiaal ( bedden, zetels, linnen en dekens) uit de twee gesloten rusthuizen dat tijdens de openbare verkoop niet verkocht raakte wordt door gemeenteraadslid Boudewijn De Schepper en enkele vrijwilligers klaar gemaakt om verscheept te worden naar Congo.

Sinds 1983 trekt Boudewijn De Schepper samen met zijn neef Leon jaarlijks voor enkele weken als niet gesubsidieerde ontwikkelingshelpers naar Congo. Beter dan wie ook weten zij hoe de mensen ( niet de politiek) best kunnen geholpen worden.

Zij weten uit ervaring ook over welk materiaal en meubilair ziekenhuizen en opvanghuizen in Congo beschikken.

Boudewijn was een aandachtig toeschouwer tijdens de openbare verkoop van het materiaal en meubilair van de twee rusthuizen dat niet mee verhuisd werd naar het Warmhof.

Na de verkoop bleef er nog een grote hoeveelheid goederen over waarvoor geen kopers waren. Boudewijn heeft met het OCMW bestuur onderhandeld om dat materiaal over te nemen en te schenken aan Ziekenhuizen en opvanghuizen in Congo voor wie die afdankertjes een welgekomen geschenk zijn.

Het akkoord van het OCMW moet nog op papier gezet worden maar om geen tijd te verliezen is Boudewijn met enkele vrijwilligers al begonnen met alles te ontmantelen en te klasseren om het in containers naar Congo te verschepen.

 


EERSTE STUK CANADEZENLAAN KRIJGT NIEUWE RIOLERING EN WEGDEK

Zowel de riolering als het wegdek van het eerste gedeelte van de Canadezenlaan ( tussen de N9 en de spoorwegbedding ) is aan vernieuwing toe.

Op 17 mei van vorig jaar gaf de gemeente aan een studie bureau de opdracht om een ontwerp voor de vernieuwing en ontdubbeling van de riolering en het nieuw wegdek op te maken.

Tijdens de zitting van woensdag 28 mei 2008 gaf de gemeenteraad zijn goedkeuring aan het ontwerp waarvan de kosten geraamd worden op net geen €200.000

De kasseistenen worden vervangen door klinkers zoals in het centrum van Maldegem. De kasseien blijven eigendom van de gemeente.

Ook de bestaande voetpaden worden heraangelegd. Volgens schepen van Openbare Werken Noel Wille zal de aanbesteding van de werken nog voor de vakantie worden uitgeschreven. Hij hoopt dat de weken dan nog in 2008 kunnen aangevat worden.

GEEN FIETSSUGGESTIESTROKEN

De fietssuggestiestroken zoals in Adegem Dorp die door raadslid Jason Van Landschoot werden aangevraagd werden niet in het plan opgenomen.

Dat is volgens schepen Wille onmogelijk. In Adegem Dorp parkeren de auto' s zich op de parkeerstroken buiten rijweg.

In de Canadezenlaan zijn er geen parkeerstroken aast de rijweg. Fietssuggestiestroken aanleggen en er auto's laten op parkeren biedt volgens de schepen de fietsers geen extra veiligheid.

 


SCHOOLFEEST IN HET TEKEN VAN DE OLYMPISCHE SPELEN

De jumpers waren een van de blikvangers op het schoolfeest op de Kruipuit dat in het teken van de Olympische spelen stond.

De directie, leerkrachten en leerlingen slagen er ieder jaar in om de ouders op het schoolfeest een speciale show aan te bieden. Dat het schoolfeest 2008 in het teken van de Olympische spelen stond was niet toevallig.

Jufrouw Petra en meester Piet mogen dank zij hun overwinning in het Olympisch gezin in augustus een bezoek brengen aan Peking. Op hun programma staat het bijwonen van enkele wedstrijden van de Olympische spelen en het bezoek aan enkele historische plaatsen.

Zoals bij de echte Olympische Spelen begon ook het schoolfeest met een optocht met de olympische vlam. Alle klassen hadden een nummertje ingestudeerd.

De meisjes van de derde kleuterklas zetten de toon van het feest met hun optreden als K3. Daarna stonden de klassen een voor een eventjes in de schijnwerpers.

De leerlingen van het eerste leerjaar schoten Peking voorbij en zaten al met hun gedachten bij de Olympische pelen van 2012 in Londen.

Het showprogramma werd afgerond met een optreden van Juf Anneleen die afscheid neemt van de school, en haar KLJ vriendinnen.

Terwijl de show in volle gang was werd op een andere plaats in de school alles in gereedheid gebracht voor de visbarbecue.

Terwijl de ouders daarna nog gezellig genoten van een drankje konden de kinderen zich uitleven in het springkasteel.

 


DE RONDE VAN BELGIE TROK TWEE MAAL DOOR ADEGEM

Bij de eerste doortocht zaten alle renners nog zo fris als een hoentje. Drie uren later passeerden zij terug op den Hoeke.

Eeklo speelde dit jaar een belangrijke rol in de Ronde van België voor beroepsrenners. Dinsdagavond zag het centrum zwart van het volk voor de voorstelling van de ploegen.

Woensdag stond de eerste rit Eeklo- Eeklo op het programma. Zowel voor de start als voor de aankomst zakte er een massa volk af naar het centrum van Eeklo. Donderdagvoormiddag was het opnieuw druk in het centrum. De echte wielerfans wilden de start van de tweede rit niet missen.

Ook Adegem kwam nadrukkelijk in beeld tijdens de eerste rit. Woensdagmiddag passeerde de groep een eerste maal via Zomergem en Oostwinkel op den Hoeke Omstreeks 15u passeerden zij een tweede maal op den Hoeke. De ploegen waren toen al hun treintjes aan het vormen om de massasprint voor te bereiden.

De leerlingen van de Gemeentelijke Basisschool op de Kruipuit bleven woensdagmiddag een beetje langer op school om de renners aan te moedigen.

REGLEMENT

Voor de verantwoordelijken van de Maldegemse Wielercel was het tot de dag voor de doortocht puzzelen. Maar liefst 5 mensen die toegezegd hadden om tijdens de doortocht van de ronde seingever te zijn haakten af. Het was even schipperen en telefoneren om toch nog op iedere plaats de verplichte seingever te hebben.

Er zijn ook enkele wielerliefhebbers die aan hun bezoek aan de ronde een bekeuring zullen overhouden. De Maldegemse politie organiseerde woensdag op Veldekens een snelheidscontrole.

Er zijn altijd wielerliefhebbers die van de ene doortocht naar de andere rijden. Hoewel zij zich ook aan het verkeersreglement moeteen houden trekt een deel van hen zich weinig of niets aan van de maximumsnelheden. In Adegem hadden die chauffeurs tegenslag.

 


RONNY VYNCKE VERLAAT DE MALDEGEMSE POLITIE

Ronny Vyncke ruilde per 1 juni zijn baan als commissaris van de Maldegemse politie voor de baan van verbindingofficier (Verkeer) bij de Provincie West Vlaanderen.

Hij blijft officieel nog in dienst bij de Maldegemse politie maar wordt gedetacheerd naar West Vlaanderen. Hij wordt er de schakel tussen gouverneur Breyne en de West Vlaamse politiezones. Hij zal ook betrokken worden bij provinciegrensoverschrijdende acties.

Vermoedelijk volgende maand zal de plaats van Ronny Vyncke tijdelijk worden ingenomen door iemand die van de federale politie wordt gedetacheerd. De plaats van Commissaris is ondertussen open gesteld.

 


HAALBAARHEIDSSTUDIE GEEFT GEEN DUIDELIJKE ANTWOORDEN

De Meetjeslandse SP-A afdelingen hebben hun bedenkingen bij De Haalbaarheidstudie voor de verbreding van het Schipdonkkanaal. De afdeling Sint Laureins liet weten dat zij gekant blijven tegen een verbreding van het kanaal.

Nog voor de resultaten van de haalbaarheidstudie van de verbreding van het Schipdonkkanaal door de bevoegde minister aan de regering kon voorgesteld worden waren de gegevens reeds tot bij de pers en de actiegroepen doorgesijpeld.

Uit de eerste gegevens blijkt dat het project te duur en weinig of niet rendabel is. Bij de actiegroepen is er zeker geen hoera stemming. Er zijn volgens hen nog te veel onduidelijkheden in het rapport.

De SP-A afdelingen van het Meetjesland delen die mening en vragen aan de bevoegde minister dat zij vooral voor de mensen die in de reserveringszone wonen zo vlug mogelijk klare taal schenkt.

Zij vinden het jammer dat door het uitleggen van een gedeelte van het rapport er bij de mensen nog mee onduidelijkheid is.

Het Maldegems gemeentebestuur spreekt zich nog niet uit over het dossier. Er wordt nog gewacht op het Plan en MER en minister Crevits liet ondertussen al weten dat zij ook nog een landschapsstudie zal vragen vooraleer een beslissing genomen wordt.

Die beslissing zal waarschijnlijk door de volgende Vlaamse regering genomen worden.

 


EEN SCHUIMBAD VOOR SALOMON

In nacht van zaterdag op zondag heeft iemand een flinke dosis detergent in de fontein waarop ridder Salomon staat gekieperd.

Om zondagmorgen 8u was er aan het water in de fontein nog niet te zien. Toen de politiepatrouille ere een uurtje later terug voorbij reed stond de sokkel waarop ridder Salomon staat al volledig in het schuim.

Een ploeg van de Brandweer kwam ter plaatse om de fontein zuiver te spuiten. Niet alleen in Maldegem werd detergent in de fontein gekieperd. Hetzelfde gebeurde ook in Eeklo. De politie sluit niet uit dat dezelfde persoon voor de schuimbaden gezorgd heeft.

 


Home
Home
 
Made in France