De week van Pol Veirman
Vijfde jaargang - n° 235 - Week 21 : 25 mei tot 31 mei 2008


EERSTE COMMUNIE IN DE PAPAVER

Na de leerlingen van juffrouw Conny op zondag 27 april, waren het vorige week zondag de leerlingen van jufrouw Lieve en Mieke om een hoofdrol te spelen in de zondagmis.

Zij zorgden niet alleen voor gezang en gebeden, zij ontvingen ook voor het eerst de communie. Na de plechtigheid werden zij door de directie, de leerkrachten en het oudercomité in de feestzaal uitgenodigd op een receptie.

 


PARKEREN EN STATIONEREN IN ADEGEM DORP

De parkeerplaats met beperkte duur kwam er voor winkels die ondertussen allebei al lange tijd gesloten zijn en niet meer terugkeren.

Een paar automobilisten houden aan de eerstecommunie van afgelopen zondag een wrang gevoel over. Toen zij na de eucharistieviering teug naar hun auto gingen zat er een briefje en een storingsbulletin van Vinci Park tussen de ruitenwissers.

Zij hadden bij het parkeren blijkbaar niet gezien dat zij op een parkeerplaats stonden waar je maar 30 minuten mag parkeren. Aan den Hoogen Pad was er zondagvoormiddag nochtans veel ruimte om te parkeren.

Je moest dan wel enkele tientallen meters verder te goed gaan. De bekeurden vragen zich wel af waarom die parkeerplaatsen met beperkte duur er nog moeten blijven als de winkels waarvoor ze geplaatst werden dicht zijn en er geen plannen zijn om een van de beide handelszaken nog opnieuw te openen.

 

Onder het bord dat "enkel stationeren" aangeeft, staat aangeduid dat die regeling enkel van maandag tot en met vrijdag geld

De chauffeurs met een bonneke tussen hun ruitenwissers begrepen ook niet waarom de automobilisten die tegenover het Damberd geparkeerd stonden geen boete kregen.

Daar zijn twee redenen voor. In de eerste plaatst, stonden die auto's daar niet in overtreding. Op het verkeersbord staat duidelijk aangeduid dat die regeling slechts geld van maandag tot en met vrijdag telkens van 8u tot 17u.

Zelfs al stonden zij daar tussen maandag en vrijdag, dan nog zou Vinci Park geen stortingsbulletin tussen hun ruitenwissers achter laten. Zij zijn immers niet bevoegd om die overtreding vast te stellen. Die bevoegdheid heeft enkel de politie.

TERUGGEFLOTEN

Ondertussen heeft nu ook een rechter in St. Niklaas de bedrijven die voor steden en gemeenten parkeercontroles uitvoeren en aanmaningen tot betaling uitschrijven teruggefloten.

Ook voor die rechter geldt het opvragen door die firma's aan de Dienst Inschrijving Voertuigen (DIV) van de naam en het adres van de eigenaar van een auto, op basis van de gegevens op een nummerplaat, als een schending van de privacy van de automobilist.

Staatssecretaris van mobiliteit Etienne schouppe heeft ondertussen al aangekondigd dat hij de wet zal aanpassen zodat de firma's in de toekomst, mits in achtneming van een aantal voorwaarden, de gegevens wel bij DIV kunnen opvragen.

Het dossier van iemand die betaalt met de stortingsbulletin die tussen zijn ruitenwissers zat komt nooit voor de rechter.

nkel de dossiers van de mensen die ook na schriftelijke aanmatiging nog niet betaalden komen voor de rechter. Niet alle rechters volgen ook de redenering van hun collega's uit Oostende en St. Niklaas.

 


LAATSTE KANS OM UW PUTWATER GRATIS TE LATEN ONDERZOEKEN

Omdat er van de bijna 500 mensen die door de gemeente werden aangeschreven om hun putwater gratis door de Vlaamse Maatschappij voor Watervoorziening (VMW) te laten onderzoeken er slechts 116 personen reageerden heeft de gemeente, na overleg met de VMW, de mensen nog een derdemaal aangeschreven. Zij kregen nog een kans om van die gunstmaatregel gebruik te maken.

Van burgemeester Johan De Roo vernamen we dat er een vergadering wordt voorbereid met de 116 mensen die wel een putwater lieten onderzoeken.

Hen zal uitgelegd worden hoe zij eventueel op relatief korte termijn op het waterleidingsnet kunnen aansluiten.

Uit een controle van de lijst blijkt dat er een 20 tal adressen zijn waar de aansluiting op het waterleidingsnet moeilijk of zelfs onmogelijk is. Voor die plaatsen zal de gemeente samen met die mensen en de VMW naar een oplossing zoeken.

 


NIEUWE AARDGASLEIDING IN DE MOLENSTRAAT

In het voorste en het laatste deel van de Molenstraat wordt de leiding van het aardgas vernieuwd. De mensen die in het begin de Molenstraat aan het werk waren wisten niet dat er zaterdag een wielerwedstrijd door de straat zou rijden.

"Waar wij gepasseerd zijn zullen de renners geen probleem hebben. Wij zorgen er weer voor dat de stroken naast het wegdek en de opritten zijn zoals voor de werken" klonk het bij de ploeg van de afwerkers.

 


EEN WIELERWEDSTRIJD MET EN EEN ZONDER WEGVESMALLING

Zaterdagnamiddag organiseerden de café 's 't Spaanderken en 't Kruisken in samenwerking met de Wielercel een wielerwedstrijd.

De inrichters waren er van overtuigd dat de wegversmalling ingevolgde weken op 't Kruisken achter de rug zouden zijn. Dat was blijkbaar een misrekening.

De weg versmalling zal wel opgeheven zijn als woensdagmiddag de Ronde van België voor beroepsrenners langs 't Kruisken en Spanjaardshoek trekt.

"Het was nog niet mogelijk om zaterdag het verkeer over de vernieuwde vakken te laten rijden" hoorden we bij de gemeente.

 


ADEGEM KERMIS BEGINT EEN DAGJE VROEGER

Het Adegemse kermiscomité legt de laatste hand aan het programma van de zomerkermis. Vast staat wel al dat de eerste activiteit van de kermis, de kindernamiddag in den Hoogen Pad, niet zoals gewoonlijk op vrijdagnamiddag maar op donderdagnamiddag 10 juli doorgaat. Dit om niet in concurrentie te gaan met de 11 juliviering.

Op zaterdag 12 juli is er opnieuw Rommelmarkt in Adegem Dorp. Wie een stand op of informatie over de rommelmarkt wil kan contact opnemen met David Storm op het nummer 0476-27.23.38.

Over de rommelmarkt en de andere punten van het kermisprogramma kan je ook terecht op www.adegem.net/kermis

Tijdens de seniorennamiddag van maandag 14 juli in den Hoogen Pad is er een optreden van Marzoly. Kaarten voor die namiddag kunnen tegen €3 besteld worden bij het bestuur van OKRA.

Wie geen lid is van OKRA kan zijn kaart ook bestellen bij het secretariaat van den Hoogen Pad of bij Alfons Bogaerts Kallestraat 6A - Adegem tel 050-71.33.26.

 


SPAANDERCOMITE ORGANISEERT SNEUKELTOER

Zondag 1 juni organiseert het Spaandercomité in samenwerking met fietsen Kristof Van De Voorde zijn jaarlijkse sneukeltoer.

Er kan gestart worden tussen 12u30 en 14u30 bij fietsen Kristof op de Spanjaardshoek. Tijdens de rit zijn er drie sneukelstops en de sneukeltoer eindigd aan de zaal D'Havé met een barbecue.

Deelnemen kost voor volwassenen €14,00. Kinderen tot en met 10 jaar fietsen en sneukelen mee voor €8,00. Kaarten voor de sneukeltoer kunnen tot 28 mei besteld worden bij de bestuursleden Charles D'Havé, Daniel Van Daele, Luc De Sutter, Marc Van Haele, Marijn Van Daele, Ann De Baets en Rita Scheerens.

 


DE GESCHIEDENIS VAN DE LIEVE

Samen met de andere leden van de werkgroep De Gentsche Lieve stelde Hugo Notteboom afgelopen zaterdag in het stadhuis van Damme het boek "De Lieve" voor.

Hugo tekende in het prachtig (zowel van inhoud als illustratie) boek voor de Chronologie en drie hoofdstukken. Het boek brengt de geschiedenis van de Lieve.

Die geschiedenis begint in 1251 met de toelating om een kanaal te graven dat Gent met Aardenburg verbindt.

Gent kiest uiteindelijk voor een verbinding met Damme. In 1296 komt de scheepvaart op de Lieve op gang. In de 19de eeuw verliest de Lieve definitief har betekenis.

In een deel van haar bedding wordt het Schipdonkkanaal gegraven en ander deel verdwijnt in het landschap. Van Evergem Rabot, naar Stoktevijver in Zomergem is de Lieve nu nog intact.

 


NUT EN VERMAAK SCHITTERDE IN DEN HOOGEN PAD

Bij gebrek aan geschikte zaal in Maldegem week de Koninklijke Fanfare Nut en Vermaak uit Maldegem dit jaar voor zijn lenteconcert uit naar den Hoogen Pad in Adegem.

De wijziging van de locatie was niet de enige wijziging in het stramien van het Lenteconcert. De werkgroep waarin de invloed van de jeugd duidelijk merkbaar is heeft zowel de presentatie als het programma in een nieuw kleedje gestoken.

Er werd bij de samenstelling ook gekozen voor echte fanfaremuziek dat op geen enkel moment door zijn volume het gehoor van het publiek teisterde. De werkgroep kreeg van het publiek goede punten voor zijn vernieuwing.

 


ANNA MATTHIJS VIERDE HAAR 100STE VERJAARDAG

Hoewel ze al meer dan 60 jaar in Sint Amandsberg woont, keerde Anna Matthijs geboren 24 mei 1908 zaterdag terug naar haar geboortestreek om samen met haar familie haar 100ste verjaardag te vieren.

Van haar vijf zussen en vier broers is enkel nog de 90 jarige Madeleine (Maldegem) nog onder de levenden.

Anna werd in Kleit geboren en verhuisde na haar huwelijk naar Adegem. Tijdens de oorlog moest Haar echtgenoot Aime Dupont naar Duitsland en Anna trok mee.

Na de oorlog gingen ze in Sint Amandsberg wonen waar Anna ook na het overlijden van haar man bleef . Buiten wat problemen met het gehoor voelt Anna zich nog gezond.

Zij gaat nog tweemaal per week kaarten in de club en leest nog dagelijks de krant.

 


SUBSIDIEAANVRAGEN MOETEN VOOR 1 JUNI BINNEN ZIJN

Dit jaar worden de subsidies van de sportclubs opnieuw door de sportraad in samenwerking met de sportdienst berekend.

De sportclubs hebben nog tijd tot 31 mei om hun subsidieaanvraag aangetekend op te sturen naar de sportdienst in de Gidsenlaan of ze er persoonlijk af te geven en een bewijs van ontvangst te vragen.

De sportdienst en de sportraad willen zich aan de afgesproken datum houden. Clubs die hun aanvraag op 31 mei niet hebben ingediend zullen het dit jaar zonder subsidie moeten stellen.

 


Home
Home
 
Made in France