De week van Pol Veirman
Vijfde jaargang - n° 234 - Week 20 : 18 mei tot 24 mei 2008


NOG EEN KANS OM PUTWATER TE LATEN TESTEN

De mensen in onze gemeente zijn verrast over de slechte kwaliteit van ons grondwater. Dat er slechts een klein deel van de aangeschrevenen een waterstaal voor onderzoek hebben ingeleverd stemt tot nadenken.

Uit contacten die de afgelopen weken werden gelegd, blijkt dat er zowel in Adegem, Maldegem als Middelburg mensen zijn die er weet van hebben dat zij gratis hun putwater konden laten onderzoeken maar er geen gevolg hebben aangegeven.

De meeste van hen gebruiken hun putwater niet meer voormenselijke consumptie ( dieren kunnen er ook ziek van worden).

Er zijn ook mensen in Adegem die van voor de fusie al een eigen boorput gestoken door een erkende firma maar geen schrijven in hun brievenbus hebben gekregen.

De gemeente vindt de toestand te ernstig om bij de pakken te blijven zitten. Zij roept de eigenaars van een waterput op om hun putwater te laten onderzoeken.

Mogelijks komt er nog een nieuwe briefing na de mensen die geen gevolg hebben gegeven op de eerste brieven. Voor de weg die nu moet gevolgd worden om het putwater te laten onderzoeken kunnen de mensen contact opnemen me de Milieudienst.

 


RUDY LANDUYT IS NOG LANG NIET VERGETEN

De keuring van stamboek en niet stamboek pony's was een van de blikvangers op de vierde memorial Rudy Landuyt.

Ondanks zomerse temperaturen die uitnodigden om naar de kust te trekken waren de familie en vrienden van Rudy Landuyt vorig weekend op de afspraak voor zijn vierde Memorial op de terreinen voor den Hoogen Pad. Zij zijn die man met een grote liefde voor paarden en honden zeker nog niet vergeten.

Sinds vorig jaar wordt de memorial op zaterdagavond geopend met een koetsentocht. De belangstelling voor die tocht lag merkelijk hoger dan vorig jaar.

Ook dit jaar werd voor de keuring van de pony's beroep gedaan op kenners uit Engeland. Die ogen velden zowel hun oordeel over stamboek als niet stamboek pony's

Met demonstraties in gehoorzaamheid en agility nam Hond en Meester deel aan de memorial

Rudy was niet alleen een paardenliefhebber. Waar je Rudy zag was zijn hond niet ver uit de buurt. Hij was ook regelmatig te gast bij Hond en Meester.

Voorzitter Nobert Deuninck en een ruime delegatie van Hond en Meester namen ook dit jaar deel aan de memoriaal. Eerst demonstreerden de leden hoe sociaal en gehoorzaam hun honden dank zij hun scholing zijn.

Tijdens een demonstratie agility toonde Hond en Meester dat ook tijdens speelse oefeningen de meester de touwtjes in handen heeft.

 


VOOR HET EERST OP BEZOEK BIJ ADEGEMSE EN MALDEGEMSE FAMILIE

In 't Warmhof kreeg Juliette De Cock vorige maand het bezoek van in Frankrijk wonende Bernadette Dobbelaere. De dochter van haar neef Richard. Hij vertrok in 1924 met zijn ouders, broers en zusters naar Frankrijk

Nu zij en haar echtgenoot Jean Paul Doisne met pensioen zijn, hebben Bernadette Dobbelaere een bezoek gebracht aan de geboorteplaats en de plaatsen waar haar grootouders Camiel Dobbelaere een Marie De Cock en haar vader Richard (2de zoon van Camiel en Marie) het eerste deel van hun leven hebben doorgebracht.

Camiel Dobbelaere werd in 1862 in Burkel geboren. Zijn ouders waren landbouwers. Na zijn huwelijk met Marie De Vos gingen zij aan de slag op de boerderij van de ouders van Marie in Kleit.

Na WOI waren er problemen tussen Camiel en Marie en de eigenaar van hun hoeve. Hun pacht werd niet meer verlengd. Omdat er in onze streek geen boerderij te huur was ging Camiel in 1924 in op een voorstel om naar Frankrijk uit te wijken.

Tijdens een venditie verkochten ze hier alles wat ze moesten achterlaten en vertokken met het hoogst nodige naar Pouillie Sur Loire. (200km boven Parijs)

Daar begon het gezin met zijn zes kinderen aan een nieuwe toekomst. De familie is in Frankrijk onder elkaar Kleits blijven spreken. Van de kinderen is enkel Clara, geboren in Maldegem in 1922, nog in leven. Als landbouwers konden ze geen tijd vrijmaken om met vakantie naar België te komen.

Bernadette ging ook op bezoek in de Kleitkalseide bij de familie Maenhout Vermeulen op de hoeve waar haar grootouders en haar vader woonden voor ze naar Frankrijk uitweken.

In april van dit jaar waren Bernadette en haar echtgenoot voor het eerste in België. Na een bezoek aan enkele toeristische bezienswaardigheden in Gent stond natuurlijk ook een bezoek aan de geboortestreek van haar vader en haar grootouders op het programma.

Zij nam van de gelegenheid gebruik om op bezoek te gaan bij enkele familie leden. Zo kwam ze ook terecht bij Guido De Baets wiens echtgenote Dorine De Cocke Familie is van Bernadette.

Bernadette genoot duidelijk van de ontmoeting met haar familie en de kennismaking met de streek waar de roots van haar familie liggen.

 


VOETBALPLOEGEN KUNNEN TIJDELIJK SPELERS UITWISSELEN

Tijdens een vergadering in de cafetaria van KSK Maldegem tekenden vertegenwoordigers van KVK Adegem, KSK Maldegem, FC Kleit, Excelsior Donk en VK Akkers Middelburg een samenwerkingsovereenkomst.

Tussen de besturen van onze voetbalploegen die in de Belgische competitie spelen is er een goede verstandhouding. Over het afsnoepen van spelers zonder elkaar op voorhand te verwittigen werden in het verleden wel afspraken gemaakt maar die hielden nooit lang stand.

Op initiatief van KSK Maldegem en in samenwerking met de gemeentelijke sportdienst hebben de vijf competitieclubs nu een officieel door de KBVB erkend protocol van samenwerking ondertekend. Dat gebeurde in aanwezigheid van schepen van sport Frank Sierens en Burgemeester Johan De Roo.

Het samenwerkingsakkoord werd ondertussen reeds overgemaakt aan de KBVB. Vanaf volgend seizoen kunnen de clubs nu wanneer een van de ploegen in nood zit spelers lenen van een andere club die de overeenkomst heeft ondertekend.

Die uitwisseling kan gaan voor een of meerdere spelers of voor een half of een volledig seizoen. De jeugdspeler blijft wel bij zijn oorspronkelijke club aangesloten. De uitwisseling gaat niet door als de jeugdspeler en of zijn ouders niet akkoord gaan met een uitwisseling.

EXTRA SUBSIDIE

Frederik Staelens sportpromotor van de gemeentelijke sportdienst maakt van de bijeenkomst gebruik om de club te polsen naar hun intenties om een project in te dienen bij het Vlaams Gewest voor een extra subsidie.

Vorig jaar heeft KVK Adegem voor zijn project jeugdopleiding een extra subsidie ontvangen. Er zullen dit jaar opnieuw clubs een eigen project indienen.

De sportpromotor stelde voor om met de Maldegemse voetbalschool een project voor te bereiden en te laten indienen door een ploeg die geen eigen project zal indienen.

Als dat project dan geselecteerd wordt zou de subsidie tussen de vijf clubs verdeeld worden. Het voorstel zal voorgelegd worden aan besturen van de verschillende clubs.

 


JEUDVERBROEDERING ORGANBISEERT EUROPESE WEEK

Met delegatie uit de andere partnersteden bereidde het Jeugdverbroederingscomité de Europese week voor in de Jeugdherberg Die Loyale.

Maldegem is al jaren verbroederd met Lampertheim (Du) Ermont (Fr), Adria (It) en Wierden (Ned)/ Onderzoeken hebben uitgewezen dat de jeugd ondanks de vele communicatiemiddelen en andere contacten, er toch zijn die zeer weinig weten over de jeugd en het leven in andere delen van Europa.

Om daar iets tegen te doen heeft de Jeugdverbroedering Maldegem samen met de comité' s van de andere partnersteden een project rond European Awernes Week uitgewerkt.

Die week gaat door van 19 tot en met 26 juli. Centraalpunt van de week is de Jeugdherberg Die Loyale in de Gentsesteenweg. Op deze Europese week worden 10 jongeren uit de 10 partnersteden uitgenodigd.

Zij zullen gedurende die week met elkaar optrekken. Er zullen bezienswaardigheden bezocht worden in Vlaanderen en er wordt ook even over de Nederlandse grens gefietst. Iedere avond zal een van de landen zich zelf aan de vertegenwoordigers van de andere partnersteden voorstellen

FINANCERING

De werkgroep is al maanden met dit project bezig. Het werd ingediend bij Youth in Action die het project financieel ondersteunt.

Ook het verbroederingscomité neemt een deel van de kosten voor zijn rekening en de gemeente heeft al logistieke steun toegezegd.

Wie meer informatie wil over de Europee week kan contact opnemen met het Jeugdverbroederingscomité.

 


WTC DE VOGELAERE BEGINT EERSTE SEIZOEN

Met zijn bezoek aan de sponsors begint WTC aan zijn eerste fietsseizoen. Voor Marc De Vogelaere gaat een droom in vervulling.

Hij is niet alleen sponsor van een toeristenclub hij heeft er nu zelf een. Met 42 leden trokken ze op pinkstermaandag als officiële start van hun eerste seizoen op bezoek bij de sponsors.

De rit eindigde met een natje en een droogje in hun locaal de Sportman in de Westeindestraat. De leden komen uit alle deelgemeenten van Maldegem.

 


BART VAN HERCK TIEN JAAR DE MAN ACHTER STREEKPLATFORM MEETJESLAND

Tijdens een korte plechtigheid in hun tijdelijke lokalen in het psychiatrisch ziekenhuis in Eeklo huldigde de raad van bestuur van het Streekplatform+ Meetjesland Bart Van Herck voor 10 jaar toomloze inzet.

Dat het Meetjesland de afgelopen 10 jaar op verschillende vlakken zijn krachten bundelt om zich beter aan de buitenwereld te verkopen is voor een niet onbelangrijk deel te danken aan het Streekplatform+ Meetjesland.

Het is een van de weinige streekplatforms dat na al die jaren overeind is gebleven en dat met belangstelling in andere regio's zowel in Vlaanderen als in Wallonië wordt gevolgd.

Wat door pessimisten bij zijn oprichting op 16/12/1995 als een zoveelste praatbarak werd omschreven is uitgegroeid tot een katalysator die er is in geslaagd om alle krachten actoren zowel politieke economische, sociale en culturele, die een invloed hebben op de toekomst van het Meetjesland te bundelen.

Dank zij die katalysator heeft het Meetjesland nu een plan 2020 dat de toekomst voor het Meetjesland voor de komende jaren heeft uitgetekend.

Bart Van Herck is als directeur de stille maar drijvende kracht achter die Katalysator. Huidig voorzitter van de raad van bestuur Freddy Berin onderstreepte het belang van de rol die Bart de afgelopen jaren in de groei van het streekplatform en de ontwikkeling van het Meetjesland heeft gespeeld.

Met het team dat hij rond zich heeft gebouwd, vormt hij een schakel tussen de verschillende factoren die door overleg allemaal op hun eigen terrein mee bouwen aan de toekomst van het Meetjesland.

TROTS

Bart zelf vindt dat hij een baan heeft om trots op te zijn. Het is geen job van 9u tot 17u . Ze zit vol afwisseling en zij brengt hem bij alle lagen van de bevolking van het Meetjesland.

Het streekplatform+ Meetjesland is voor hem en zijn gezin de afgelopen jaren ook een deel van de familie geworden. Het is volgens Bart belangrijk dat niet alleen de mensen die de lijnen voor de toekomst van het Meetjesland overtuigd zijn van de kwaliteiten van hun streek.

De ganse bevolking moet van die overtuiging doordrongen zijn. Daarom is de krant die jaarlijks in de bus valt bij alle inwoners van het Meetjesland.

Het streekplatform+ Meetjesland heeft al een lange weg afgelegd maar er is volgens Bart nog veel werk aan de winkel. De taak van het streekplatform+ Meetjesland zal volgens zijn directeur nooit af zijn.

 


Home
Home
 
Made in France