De week van Pol Veirman
Vijfde jaargang - n° 233 - Week 19 : 11 mei tot 17 mei 2008


DUIVELTJES LEERDEN MAMA'S VOETBALLEN

Als afsluiter van de officiële competitie speelden de duiveltjes van KVK Adegem een wedstrijd tegen hun mama's.

Thuis hebben de mama' s het voor het zeggen maar op het veld waren het de duiveltjes die voetballes gaven.

 


ONS PUTWATER IS NIET MEER DRINKBAAR

In Maldegem en zijn deelgemeenten zijn er 485 adressen gekend die in het verleden een aanvraag hebben ingediend om zelf hun grondwater op te pompen in plaats van aan te sluiten op het waterleidingsnet.

Er zijn er waarschijnlijk nog meer dan het dubbele zoveel die het ook doen zonder aanvraag en die twee maal in de fout gaan. In de eerste plaats ontduiken zij de waterheffing die de mensen die op de waterleiding zijn aangesloten wel betalen. Zij pompen grondwater op zonder dat zij daarvoor een vergunning hebben.

De 485 die destijds wel een aanvraag hebben ingediend hebben de afgelopen maanden twee maal een schrijven van de gemeente gekregen waarin hen wed aangeraden om gratis hun putwater te laten controleren door de Vlaamse Maatschappij voor Watervoorziening(VMW) slechts 116 mensen zijn op dit aanbod ingegaan.

Tijdens een commissievergadering van woensdag 7 mei heeft een vertegenwoordiger van de VMW de resultaten van die controles bekendgemaakt en die zijn dramatisch.

CIJFERS

Van de 116 gecontroleerde waterstalen was er 20% waarin een van de parameters werd overschreden. In 45% van de stalen werden de waarden van twee parameters overschreden, in 22% werden de waarden van drie parameters overschreven en bij 8% ging dat tot de overschrijding van zelfs zes parameters.

De resultaten van sommige onderzochte stalen waren zo slecht dat de MVW die mensen onmiddellijk heeft opgebeld om hen te waarschuwen en hen aan te raden hun putwater niet meer te gebruiken om te drinken of eten klaar te maken.

OORZAKEN

De Colibacteriën goed voor 20% van de verontreiniging zijn afkomstige van menselijke en dierlijke uitwerpselen die vermoedelijk door lekkende beerputten of mestkelders in grondwinningsgebieden terecht komen.

De nitraten, nitrieten en ammonium ( kankerverwekend) die goed zijn voor de rest van de verontreiniging komen in het grondwater door overbemesting. Er zullen ingrijpende maatregelen nodig zijn om de verontreiniging in te dijken.

MAATREGELEN

Volgens Erwin Goethals (Groen!) moet de gemeente de mensen die niet op de brieven gereageerd hebben door een ambtenaar van de gemeente laten bezoeken om hen de ernst van de toestand van hun putwater uit te leggen en hen te overtuigen om toch nog hun putwater te laten controleren.

Hij wil ook dat degene die destijds geen aanvraag voor het oppompen van water hebben aangevraagd worden aangesproken. Hoe de administratie er moet achterkomen wie dat zijn heeft het Groen! raadslid in zijn reactie niet vermeld.

 


OP ZOEK NAAR DE SLIMSTE STRAAT VAN MALDEGEM

Op vrijdag 4 juli gaat het feestcomité van Heulendonk op zoek naar de slimste straat van Maldegem en zijn deelgemeenten.

Daarvoor organiseert het om 20u00 in zijn feesttent een quiz waaraan maximum 40 ploegen mogen deelnemen.

De ploegen bestaat maximum uit vier personen waarvan er minstens twee uit de straat komen die ze vertegenwoordigen.

Deelnemen kost €15,00. Inschrijven kan nog tot 21 juni. Voor meer informatie en inschrijving kan contact opgenomen worden met [email protected]

 


GEERAARD EN JULIA ZIJN AL 61 JAAR GETROUWD

Geeraard en Julia genoten van het feest dat door hun familie, de directie en het personeel van 't Warmhof voor hen, ter gelegenheid van hun diamanten huwelijksjubileum, werd georganiseerd.

Door omstandigheden hebben Geeraard Hermie en zijn echtgenote Julia Huyghe hun diamanten huwelijksjubileum met 364 dagen moeten uitstellen.

Het gevolgd daarvan was dat de viering van hun diamanten huwelijksjubileum niet alleen met de familie maar ook met de residenten van 't Warmhof, waar het paar sedert enkele maanden verblijft, werd gevierd.

Geeraard werd 88 jaar geleden in Balgerhoeke in de Pastoor Bontestraat geboren. Na zijn lagere school bleef hij thuis om te helpen op de boerderij van zijn ouders.

In 1945 moest Geeraard zijn dienstplicht vervullen. In Ronse moest hij Duitse krijgsgevangenen bewaken. Julia Huyghe werd 83 jaar geleden in Donk op 't Klokse geboren.

Haar ouders waren landbouwers en na haar lager onderwijs kon haar hulp in huis en op de boerderij gebruikt worden.

OCMW voorzitter Marleen Van den Bussche overhandigde het diamantenpaar het gemeentelijk geschenk.

Geeraard en Julia leerden elkaar kennen op een Moerewege kermis. Op 8 mei 1947 trouwden zij in het gemeentehuis van Maldegem en op10 mei werd het huwelijk in de kerk in Donk ingezegend.

Het jonge koppel begon aan de nieuwe fase in zijn leven op Heulendonk. Daar bleven zij tot zij dit jaar hun intrek namen in 't Warmhof.

Het diamantenkoppel heeft zijn draai al gevonden in hun nieuw onderkomen. Geeraard en Julia zijn trots op hun vier kinderen, zes kleinkinderen en twee achterkleinkinderen. Zij hopen nog vele jaren samen van het leven te kunnen genieten.

 


GRENADIERS HERDACHTEN OUD WAPENBROEDERS

De hulde aan het monument van de Grenadiers in de Prins Boudewijnlaan was het hoogtepunt van de jaarlijkse herdenkingsplechtigheid die door de Adegemse afdeling Verbroedering van de Grenadiers onder de leiding van Richard Verstuyf werd georganiseerd.

Met een korte plechtigheid aan het graf van Louis Savat, de eerste voorzitter van de Adegemse afdeling van de Verbroedering van Grenadiers, begon de jaarlijkse herdenkingsplechtigheid waaraan naast delegatie van andere Grenadiersafdelingen ook delegaties van de Carabiniers en 7de Jagers te Voet deelnamen.

Cecile Ryckaert bracht namens het gemeentebestuur hulde aan het regiment van de Grenadiers waarvan ze in het kort de lange geschiedenis schetste.

Ook aan de gedenkstenen Carabiniers en de 7de jagers te Voet bad het CD& V gemeenteraadslid voor de gesneuvelden in WO II.

Kapitein Commandant op rust Edmond Mizot, nationaal voorzitter van de Verbroedering der Grenadiers bracht hulde aan zijn in Adegem gesneuvelde wapenbroeders.

Hij had ook woorden van lof voor de gemeente en het personeel voor de manier waarop het monument en zijn omgeving wordt onderhouden.

Ook aan de gedenksteen langs het Schipdonkkanaal in Raverschoot legde Eendracht Maakt Macht Adegem bloemen neer.

Na de plechtigheid aan het monument van de Grenadiers bood de gemeente Maldegem de genodigden een receptie aan in den Hoogen Pad.

De plechtigheid werd afgesloten met een bloemhulde aan de gedenksteen van de Carabiniers aan de Brug in Raverschoot en de uitvoering van de Mars van de Carabiniers door de V V A

 


EENDRACHT MAAKT MACHT HERDACHT EINDE WO II

Wij gaan bijna achteloos voorbij aan 8 mei en toch is dat een belangrijke datum in onze geschiedenis. Het is de datum waarop WOII eindigde.

Eendracht Maakt Macht Adegem legde tijdens een korte plechtigheid op het kerkhof bloemen neer aan de gedenksteen waarop de namen van de Adegemse gesneuvelden uit de beide wereldoorlogen staan.

 


ALTE HERREN VIERDEN TITEL

In het eerste luik van de viering van hun titel speelden de Alte Herren met een vriendenwedstrijd tegen de trainers van KVK Adegem. Het bestuur van KVK schonk de kampioenenploeg een wedstrijdbal.

Voor de wedstrijd mochten alle spelers ook nog een flesje godendrank in ontvangst nemen. Het nuttigen er van moest minstens tot na de wedstrijd worden uitgesteld

 


POLITIE CONTROLEERDE MAAR VERBALISEERDE NIET

Sinds 20 maart heeft Bruggen en Wegren langs de N9 in Adegem de borden 71km/u verwijderd.

Met zijn berichtenbord heeft de politie de automobilisten er attent op gemaakt dat de maximum snelheid in het gedeelte van de N9 dat als bebouwde kom is aangeduid de maximumsnelheid nu 50 km/u is.

Op maandag 5 mei heeft de politie tussen 15u20 en 16u20 de periode dat de kinderen van school naar huis rijden langs de N9 tellingen uitgevoerd op het verkeer dat richting Maldegem reedt.

Er passeerden in die periode 150 auto' s. De computer registreerde dat er 34 wagen zich niet aan de maximum snelheid hielden.

De snelheid van die chauffeurs schommelde tussen de 57 en de 73km/u. Er zullen in de toekomst nog tellingen gebeuren maar er woord ook een actie met onmiddellijke interventie voorbereid.

 


HOND EN MEESTER OP ZOEK NAAR NIEUWE THUISBASIS

Met een estafette werd zondagnamiddag de interclubwedstrijd die door Hond en Meester op zijn terrein op het industrieterrein afgesloten mogelijks was het daar de laatste interclubwedstrijd uit de geschiedenis van de club.

Onder een stralende zon en met veel deelnemers organiseerde Hond en Meester op het industrieterrein zijn jaarlijkse interclubwedstrijd.

Aan die wedstrijd namen nog vier clubs deel waarvan twee uit Lokeren een uit Moerbeke Waas en een uit het Nederlandse Sluiskil. Nadat iedere club een interclubwedstrijd heeft georganiseerd wordt het eindklassement opgemaakt.

Het ging er zondagnamiddag onder een stralende zon bijzonder gezellig aan toe. De organisatie liep perfect en toch was het geen ontspannen voorzitter Nobert Deuninck die we tegen het lijf liepen.

ONZEKERHEID

Hoewel de club zowel wat het aantal leden als de werking betreft op een hoog peil draait zijn er onverwachts donkere wolken boven het clublokaal van Hond en Meester samengetrokken.

De voorzitter kreeg van de eigenaar van het clublokaal te horen dat de huurovereenkomst na dit jaar niet verlengd wordt. " Wij wisten dat wij hier goed zaten zolang de familie Van Hyfte geen plannen had met die gronden.

De plannen komen er vroeger dan wij voorzien hadden. Wij moeten nu dringend op zoek naar een nieuwe locatie" legde de voorzitter uit. De toekomst van de vereniging ziet er plots onzeker uit. Zonder oefenterrein of lokaal kan de club niet blijven bestaan.

Voorzitter Deuninck vreest dat het niet eenvoudig zal zijn om aan een nieuwe locatie te vinden. "In de onmiddellijke nabijheid van huizen zal het moeilijk zijn om iets te vinden omdat de mensen zullen klagen over geluidoverlast door het geblaf van honden.

In de landbouwzone een geschikt terrein vinden is zo goed als onmogelijk omdat er daar geen clublokaal mag opgetrokken worden" merkt de voorzitter op.

Hij is niet van plan om bij de pakken te blijven zitten. Hij heeft al aan de bel getrokken bij de schepen van sport Frank Sierens en is zelf op zoek gegaan naar een nieuwe locatie.

Het sprankeltje hoop dat hij meende te hebben is ondertussen al weer vervlogen.

Mochten er mensen zijn die een perceel grond tussen een halve en een hectare willen verhuren aan een goedwerkende vereniging kunnen ze contact opnemen met Norbert Deuninck of op vrijdagavond eens een bezoekje brengen aan de training van de club.

 


VIERDE MEMORIAL STARTTE MET TWEEDE KOETSENTOCHT

Net als vorig jaar wordt de Memorial Rudy Landuyt over twee dagen gespreid. Zaterdag 10 mei verzamelden zich tussen 16u en 17u30 een 65 koetsen op de terreinen aan den Hoogen Pad.

Voor het gezellig samen zijn begon stond er nog een tocht van 25 km op het programma. Onder de deelnemers waren er ook mensen uit Nederland.

In totaal namen 150 mensen deel aan de koetsentocht die voor de tweede maal werd georganiseerd.

 


GRATIS HESJES VOOR KLEUTERS

Rotaryclub Maldegem schenkt niet alleen fietshelmen aan kinderen die een fluohesje dragen als ze met de fiets van en naar school rijden.

Dirk Van Herzele deelt nu namens de serviceclub ook aan kleuters van de verschillende onderwijsinstelling gratis fluohesjes uit.

 


GRIMPIE OP MALDEGEMSE KROEGENTOCHT

Om de concurrentie met het voetbal te ontlopen verplaatsten de Maldegemse cafébazen bij wijze van test hun jaarlijkse kroegentocht van zaterdag naar vrijdagavond. Voor het eerst was de kroegentocht ook gratis.

De twee vernieuwingen hebben er voor gezorgd dat er vrijdagavond veel volk in het centrum van Maldegem liep. Grimpie met een gedeeltelijk Adegemse bezetting zorgde in de Markleuze voor een geslaagd optreden.

 


JUNIOREN FIETSEN VOOR DE BLOEMEN OP DE SPANJAARDSHOEK

In samenwerking met de wielercel organiseren Café 't Spaanderken en café 't Kruiske op zaterdag 24 mei een wielerwedstrijd voor junioren.

De 88km lange wedstrijd start is om 15u. De renners rijden 16 maal de omloop Spanjaardshoek - Molenstraat- -Staalijzer-Kleemputte-Heulendonk – 't Kruiske en Spanjaardshoek. De inschrijving en prijsuitreiking zijn in 't Spaanderken.

Cafe 't Kruiske zorgt voor kleedkamers en wasgelegenheid.

 


NUT EN VERMAAK BRENGT LENTECONCERT IN DEN HOOGEN PAD

Dat bij Nut en Vermaak de jeugd meer inspraak heeft gekregen bij de voorbereiding van het lenteconcert dat op zaterdag 17 mei doorgaat is aan meer dan 1 wijziging in het patroon te merken.

De Maldegemse Fanfare verhuist met haar lenteconcert naar Adegem naar den Hoogen Pad. Het oude uniform werd opgeborgen en de nieuwe outfit oogt met zijn Logo zowel vooraan als achteraan op het vest jonger.

Tijdens uitstappen zetten de muzikanten een pet in plaats van de klassieke kepie op.

Ook de inkleding van het lenteconcert ondergaat grote wijzigingen. Er wordt afgestapt van de klassieke aankondigingen. De muziekanten stellen zichzelf en het programma op een moderne manier voor.

De kwaliteit die Nut en Vermaak brengt verandert niet. De dirigent en de leden stonden in het verleden borg voor een spetterend lenteconcert en dat zal dit jaar in den Hoogen Pad ook zo zijn. Het lenteconcert begint om 19u30.


Home
Home
 
Made in France