De week van Pol Veirman
Vijfde jaargang - n° 231 - Week 17 : 27 april tot 03 mei 2008


SONIA EN POL TROKKEN WAK OP GANG

Met haar deelname aan WAK 2008 (Week van de Amateurkunsten) treedt Sonia De Waele voor het eerst met haar schilderijen in de openbaarheid.

Het succes van WAK gaat ook in onze gemeente nog steeds in stijgende lijn. Het eerste jaar (1996) was er enkel muziek en voordracht in den Hoogen Pad.

Dit jaar nemen meer dan 150 kunstenaars uit alle richtingen aan de WAK deel. De Dienst Cultuur en de Cultuurraad gieten het geheel in een programma dat ingekapseld wordt in het programma dat door COMEET over gans het Meetjesland wordt verspreid.

Na de vraag waarom ze zolang gewacht had om met haar kunst naar buiten te komen viel bij Sonia de spanning weg.

Onze kunstenaars gaan dit jaar nog een stapje verder. Zij hebben niet genoeg aan de Week van de Amateurkunsten die tot 4 mei duurt.

Met kunst in de straat bieden zij het publiek tot 22 juni, de dag van Montmarte op de Markt en de Braderie van het centrum, hun kunst aan in horeca zaken en op andere plaatsen die niet rechtstreeks iets met kunst te maken hebben.

Diederick De Jaeger en zijn doedelzak ensemble openden vrijdagavond in Camera Obscura van Noël Ryheul de tentoonstelling van Pol Verheylezoon. Het is de laatste maal dat het dorpje waar Dali leefde centraal staat in zijn werken.

Het volledige WAK programma is te raadplegen op www.maldegem.be. Onder de titel SAMEN NAAR BUITEN stellen Johan Sesselle ( houtdraaien), Maria Sesselle ( Poëzie), Nadine Van Rijckeghem (kantklossen), Brigitta Campe (Kantklossen),

Paul Lammens (kunstmessen) en Ghislain Bauwens (sculpturen met boomzaag) op zondag 27 april Donderdag 1 mei, zaterdag 3 mei en zondag 4 mei hun werken tentoon bij johan Sesselle Adegem-Dorp 94. De kunstenaars demonstreren op die dagen hoe hun kunstwerken ontstaan.

 


EEN VOLLE KERK VOOR EEN AFRIKAANSE MIS

Pastoor Adrien Dhooghe, met het Kongolees koor op de achtergrond, ging voor in een druk bijgewoonde Afrikaanse mis. Ook voor hem is het initiatief voor herhaling vatbaar.

Er was geen stoel meer vrij in de St Adrianuskerk in Adegem toen Pastoor Adrien Dhooghe met belgeluid het begin van de Afrikaanbse eucharistieviering aankondigde.

Reeds tijdens het inzingen een klein uurtje voor het begin van de mis was het duidelijk dat zang en geestdrift kleur aan de viering zouden geven. Het was het Kongolees Ensengo koor onder de leiding van Carlos Nsiangangu dat met zijn muziek en zang, de toon en de bezieling voor de eucharistieviering zetten.

Enkele repetities hebben er voor gezorgd dat ook het koor Canticorum en het parochiaal zangkoor van Kaprijke zich vlot in de begeestering van het Kongolees koor inpasten.

Het koor van de Papaver zat zondagvoormiddag van bij zijn eerste samenzang met de Afrikaanse gasten uit Gent op de goede golflengte.

Canticorum en het Parochiaal zangkoor uit Kaprijke bewezen zondag dat ook zij begeestering in hun zang kunnen leggen. De keuze van de liederen is zowel voor het koor als voor de andere kerkgangers belangrijk.

EVEN AFWACHTEN

De meer dan 400 mensen die de Afrikaanse mis bijwoonden genoten van de lezingen maar vooral van de muzikale omlijstingen.

Hier en daar zag je reeds van bij het begin van de Eucharistieviering iemand meedeinen me de muziek en de zang die door de koren gebracht. De meeste aanwezigen wachten even af, keken even naar de mensen rondom hen en ondergingen zoals gewoonlijk de mis.

Naarmate de mis vorderde lieten steeds meer mensen zich meeslepen met de bezieling die de koren uitzongen en uitstraalden. Die bezieling bereikte haar hoogte punt op het einde van de eredienst.

Het koor van de Papaver zat meteen op dezelfde golflengte als dirigent Carlos Nsiangangu en zijn koor.

Deze Afrikaanse eredienst kwam tot stand dank zij de samenwerking tussen de koren en verschillende organisaties en is zeker voor herhaling vatbaar.

"Wij hebben genoten van de eredienst in zijn geheel maar vooral van het gezang " was de reactie van verschillende mensen die pas minuten nadat de laatste noten door de kerk hadden geklonken de Sint Adrianuskerk verlieten.

Zij hopen dat de verantwoordelijken voor de muziek tijdens de erediensten iets uit deze eerste Afrikaanse mis hebben opgestoken.

 


EEN AANSLUITING KOST DE GEMEENTE € 4622,16

De gemeente keurde de uitbreiding (190 m) en één aansluiting in de Verbranden Bos goed. De kosten voor die uitbreiding en aansluiting bedragen € 11.555,40.

Daarvan wordt 60% betaald door de Vlaamse Maatschappij voor Watervoorziening. De overige 40% of € 4.622,14 valt ten laste van de gemeente. Dat bedrag komt niet uit de kas van de gemeente maar uit de trekkingsrechten die de gemeente bij de maatschappij opbouwt.


BESTENDIGING EENRICHTINGSVERKEER ZORGDE VOOR HEIBEL

In een gedeelte van de Bogaardestraat, Politieke Gevangenenlaan en Charles Rotsart de Hertainglaan startte op 11 november 2007 een proefperiode van zes maanden eenrichtingsverkeer.

Het college van burgemeester en schepenen stelde voor tijdens de raadszitting van vorige week voor om dat politiereglement na de proefperiode te bestendigen.

Erwin Goethals (Groen!) kondigde aan dat zijn fractie de bestendiging niet zou stemmen als er in die beslissing geen concrete maatregelen waren opgenomen die moeten zorgen voor een daling van de snelheid in die straten.

Om de beslissing van zijn fractie te staven verwees hij naar de controles die door de politie waren uitgevoerd. Uit cijfers van de politie was gebleken dat, bij een controle, gespreid over enkele dagen, van bijna 10.000 voertuigen die gecontroleerd werden er bij 56% meer dan de toegelaten 50km/u reden.

De hoogst genoteerde snelheid bedroeg 116 km/u. Omdat er voor die maatregelen toch enig studiewerk en overleg nodig is wou de burgemeester niet op dat voorstel in gaan.

Hij zou het probleem ter sprake brengen in de Cel veiligheid. Hij ging zonder ter wachten op de nog aangekondigde tussenkomsten over tot de stemming.

De oppositie had (te laat) na telling in de gaten dat de CD&V meerderheid, door de afwezigheid van een schepen (ziekte), de voorzitter van het OCMW en twee van zijn raadsleden in haar eentje niet in voldoende aantal aanwezig was om geldig te vergaderen.

Omdat minstens twee oppositieleden reeds aan de stemming hadden deel genomen had de boycot van de stemming echter geen zin meer. Er werd na de stemming door de oppositiepartijen een schorsing van de zitting gevraagd.

Na die schorsing kwam er nog een overleg tussen de fractieleiders van de oppositiepartijen en de burgemeester. Na dat overleg was het opstootje van de baan. De burgemeester verzekerde dat er nog voor het einde van het jaar voorstellen zullen gedaan worden om de laagvliegers in de driestraten te ontmoedigen.

 


KVK ADEGEM GERED

De week nadat de Alteherren zich met twee forfaits maar zonder nederlaag op het veld van de kampioenstitel had voorzien heef het eerste elftal van KVK zich met een zege tegen Machelen van een verder verblijf in tweede provinciale verzekerd.

 


KLEINE INGREPEN DIE HET LEVEN VEILIGER (kunnen) MAKEN

Door in de Verbranden Bos het uitbrokkelende asfalt achter de beschermende en snelheidsremmende paaltjes te vervangen door klinkers wordt het nu voor de fietsers veiliger om op de wegversmallingen achter de paaltjes te rijden.

Op het containerpark wordt er nog steeds gewacht op de kleine ingreep aan de inrit.

Nu moeten de mensen met korte armen nog steeds toeren uithalen om hun identiteitskaart op de juiste manier in de lezer te krijgen.

Tot overmaat van ramp weigerde de lezer daarna ook nog dienst. Er was hulp nodig van het personeel om de lezer opnieuw aan de praat te krijgen.

 


SPEELPLEINWERKERS EN GRABBELPASMEDEWERKERS KRIJGEN OPSLAG

De gemeente heeft de vergoeding voor de monitoren van de speelpleinwerking en grabbelpas aangepast. De maximum vergoeding per dag bedraagt nu €29,05 in plaats van €20,00.

Monitoren zonder attest in Jeugdwerkingen krijgen een vergoeding van €2,00 per uur. Voor een monitor met een attest in Jeugdwerking bedraagt de vergoeding nu €4,00 per uur. Hoofdmonitoren hebben vanaf dit jaar recht op €5,00 per uur.

Groen! vond het ongepast dat de monitoren de nieuwe tarieven al kenden voor die door de gemeenteraad weren goedgekeurd.


Home
Home
 
Made in France