De week van Pol Veirman
Vijfde jaargang - n° 230 - Week 16 : 20 april tot 26 april 2008


ER KOMEN SNELHEIDSCONTROLES

Er was blijkbaar een communicatiestoornis tussen de diensten van Bruggen en Wegen afdeling Eeklo en de gemeente Maldegem. De N9 wordt beheerd door Bruggen en Wegen.

Zij zijn dan ook verantwoordelijk voor het plaatsen en wegnemen van de verkeersborden in die straat. Zij hadden enkele weken terug de borden die aanduidden dat er nog steeds 70 km/u mocht gereden worden tussen de borden die de bebouwde kom langs de N9 aangeven, verwijderd zonder er Maldegem van in kennis te stellen.

De Maldegemse politie ontdekte de verwijdering van de borden toen zij een vaststelling van een ongeval in de N9 moesten doen. Daarna heeft de politie om de automobilisten op de wijziging van de maximum toegelaten snelheid, hun infokarretje langs de N9 gezet.

Ondanks die aanduiding zijn er nog veel automobilisten die de wijziging nog niet gewoon zijn en nog steeds tegen 70km/u of meer tussen de twee borden die de bebouwde kom aangeven rijden.

Daarom zal het infokarretje van de politie de komende dagen de automobilisten nogmaals op de wijziging van de maximum toegelaten snelheid wijzen. Daarna zullen er volgens hoofdinspecteur Jan Willems snelheidscontroles worden uitgevoerd.

Er zullen vermoedelijk extra snelheidscontroles komen op de weg tussen de Kruipuit en Ursel.

De laatste controles hebben aangetoond dat daar snelheden tot boven de 120 km/u ontwikkeld worden. Het enige middel om laagvliegers aan te pakken is meer controles.

 


GEZINSBOND ADEGEM HAD EEN BOONTJE VOOR KOFFIE

Terwijl vader Wilfried de oude koffie molen hanteerde hield moeder Lieve het water op de Leuvense stoof in het oog. Maria stond klaar om waar nodig wat extra toelichting te geven.

Ter gelegenheid van Erfgoeddag pakte de Adegemse afdeling van de Gezinsbond in de cafetaria van het rusthuis 't Warmhof uit met een opmerkelijke tentoonstelling.

Onder de vlag van "Een boontje voor Koffie" gaf de gezinsbond een overzicht van de manier waarop wij de afgelopen decennia met ons kopje koffie omgingen.

De informatie rond het verhaal van ons bakje troost werd bijeengebracht door een vijftal bestuursleden van de Gezinsbond. Er waren ook mensen en verzamelaars die bereid waren om stukken die met het branden en of opgieten van koffie te maken hebben voor de tentoonstelling van een dag ter beschikking te stellen.

De belangstelling voor de tentoonstelling was zo groot dat het voor de bewoners van 't Warmhof zelf onmogelijks was om zonder gedrum van de tentoonstelling te genieten.

Daarom werd na overleg tussen het bestuur van de Gezinsbond en de verantwoordelijken van het rusthuis besloten om de tentoonstelling speciaal voor de bewoners van 't Warmhof ook op maandagnamiddag open te houden.

MALT

Zowel zondag als maandagnamiddag waren er bezoekers die zich nog de geur en de smaak van malt nog goed herinnerden.

In kleine groepjes trokken de residenten maandagnamiddag van stand naar stand. Nadat Wilfried Sierens en Lieve Blondeel, in klederdracht uit de jaren dertig, hun gasten hadden verwelkomd, bereidde Lieve hen, terwijl Wilfried in de geschiedenis van de koffie terugkeerde naar de oorlogsjaren, een kopt MALT voor de gasten.

Zowel bezoekers op zondag als de meeste residenten van 't Warmhof op maandagnamiddag wisten zich nog goed de smaak van de ersatzkoffie te herinneren. Malt is volgens sommigen onder hen gezonder dan onze huidige koffie.

Nadat ze geproefd hadden van de malt en ter vergelijking de geur van vers gemalen koffie hadden opgesnoven kwamen de bezoekers bij de stand van de oude en nieuwe koffiemolens en koffiezetapparaten terecht.

In dat gedeelte van de tentoonstelling werd de uitleg door Maria, een van de vrijwilligers die in het rusthuis actief is, gegeven. De koffiekan met de beroemde zak die volgens ingewijden nog steeds voor de beste koffie zorgt, was zowel bij zondag als maandagbezoekers populair.

Tussen de verzameling van koffiemolens stond er eentje dat opviel door zijn dunne omtrek Het bleek een Duitse koffiemolen uit WO II te gaan.

Mariëtte kwam spontaan uit een van de groep bezoekers om uitleg te geven bij huidige merken van koffie en cichorei en de manier waarop die nu verpakt worden.

Er was bij de bezoekers meer belangstelling voor de oude koffiekannen en theeketels dan voor de moderne koffiezetapparaten.

Mariette een van de residenten van 't Warmhof die tijdens haar bezoek al had laten verstaan dat zij veel afwisten van de geschiedenis van de koffie nam bij de stand van de huidige merken en smaken van koffie en cichorei de taak van gids op zich.

Alvorens te proeven van een bakje verse koffie werden de bezoekers eerst nog getrakteerd op oude spreuken en gezegden waarin koffie voorkwam. Ook bij die test scoorden de oudere bezoekers beter dan de jongere.

Het is wel jammer dat deze interessante tentoonstelling al na anderhalve dag verdwijnt en voor eeuwig verhuist naar de archieven van de Gezinsbond.

 


VEILIGHEID BOVEN BIJ DE PAPAVER

Voor de tweede maal in de loop van dit schooljaar werden de fietsen van zowel de leerkrachten als de leerlingen van de Papaver gecontroleerd. Er waren meer fietsen wel dan niet volledig in orde.

"De komende weken staan er in de verschillende klassen activiteiten op het programma waarbij een uitstap met de fiets is voorzien.

Om er zeker van te zijn dat zowel de leerkrachten als leerlingen met een fiets die volledig in orde staat de baan opgaan hebben wij de politie ook dit schooljaar gevraagd om in de Papaver een tweede fietsencontrole te organiseren" vertelde directeur Jozef Ginneberge os terwijl de eerste fietsen gecontroleerd werden.

De kinderen werden niet op voorhand gewaarschuwd dat er fietsencontrole zou zijn. Toch viel de controle volgens hoofdinspecteur Jan Willems best mee.

Er waren natuurlijk wel fietsen waaraan reflectoren ontbraken of een van de lichten of de bel of een of beide remmen het niet deden. Dat aantal lag lager dan bij de controle voor het begin van de donkere maanden.

STUURVAARDIGHEID

Terwijl Hoofdinspecteur Willems en zijn collega de fietsen controleerde, stelde Danny De Visscher, de wijkagent voor Adegem centrum, een blokje verder een fietsparcours op.

Nadat hun fiets gecontroleerd was mochten de kinderen per klas hun stuurvaardigheid en hun kennis van de verkeersborden op het fietsparcours bewijzen.

Om hen op de goede weg te helpen deed de wijkagent eerst samen met de leerlingen het parcours te voet en legde de hij betekenis van de verkeerstekens nog eens uit.

DODEHOEKSPIEGEL

De test met de dodehoekspiegel en de dodehoekzones deden de kinderen even met de ogen knipperen.

Mede dank zij de firma Deseramo was vrijdag ook de vrachtwagen van de VZW Veilig op de Weg te gast in de Papaver.

Nadat de leerlingen een videofilm over de zoveel besproken dodenhoek bij een vrachtwagen hadden bekeken mochten zij zelf ever achter het stuur van de vrachtwagen plaatsnemen terwijl hun vriendjes in rij voor de vrachtwagen plaatsnamen.

Zo werd het voor iedereen die achter het stuur zat duidelijk dat de kinderen die te dicht bij vrachtwagen stonden van achter het stuur niet te zien zijn.

Van de man van Veilig op de weg kregen de kinderen nog een paar tips waarmee ze in de toekomst best rekening houden als hij in de omgeving van een stilstaande vrachtwagen komen.

 


FEEST ALS PROTEST

Er zijn nog volgens het Schipdonkcomité nog veel mensen die niet weten welke kwalijke gevolgen de verbreding van de Schipdonkkanaal zal hebben. Tijdens de Kanaalfeesten kunnen zij op een gezellige manier meer uitleg over krijgen over die gevolgen.

De haalbaarheidsstudie over de verbreding van het Schipdonkkanaal en de samenvoeging van de Blinker en de Stinker laat nog enkele weken op zich wachten.

Ondertussen groeit tussen Zeebrugge en Merendree het protest tegen dit project. De actiegroepen willen niet in het nieuws komen met luidruchtige betogingen of zwarte vlagen.

Zij willen in de eerste plaats met een goed uitgebouwd dossier in alle openheid het debat aangaan met de mensen van de Vlaamse regering die de beslissing over het al dan niet uitvoeren van het project moeten nemen.

"Wij moeten niet bewijzen dat de verbreding van het Schipdonkkanaal en de samenvoeging van de Blinker en Stinker er niet moet komen.

Het zijn de beleidsmensen die moeten aantonen dat het project nodig is en een economische en ecologische meerwaarde oplevert niet alleen voor Zeebrugge maar voor alle steden en gemeente die langs de waterlopen liggen" klinkt het bij de actiegroepen.

Met de petitie waarop meer dan 30.000 handtekeningen staan hebben de actiecomité' s alvast een eerste slag thuisgehaald. Zij worden gehoord door het Vlaams parlement.

Zij zullen daar de gelegenheid krijgen om samen met experten hun onderbouwde argumenten verdedigen.

Tot hun grote verrassing stellen zij steeds opnieuw vast dat er nog veel mensen zijn die nog niet door hebben welke impact de verbreding van het Schipdonkkanaal en de samenvoeging van de twee vaarten op onze regio zal hebben. Daarom willen zij de mensen de kans geven om meer te weten te komen over die gevolgen.

KANAALFEESTEN

Daarom organiseren de actiecomité s tussen Damme en Zomergem samen op zondag 27 een groot kanaalfeest. Ieder comité organiseert langs de oevers van de kanalen op zijn grondgebied wandelingen en fietstochten en koppelt daaraan optredens en infostanden.

Het Schipdonkcomité van Maldegem (en zijn deelgemeenten) heeft voor zijn deel van de Kanaalfeesten vijf knooppunten van waaruit wandel- en fietstochten worden georganiseerd en waar er ter plaats ook het een en ander te beleven en te proeven is.

Pomme Charelle op Strobrugge is niet alleen een van de knooppunten het is ook de plaats waar zondagnamiddag vanaf 16u00 het slotfeest met optredens en een verrassingsact doorgaat.

Wie daar zijn deelname aan de Kanaalfeesten start kan vandaar uit wandelen of fietsen naar Middelburg, Café De Roos (Celie) of de Smoefelbeekhoeve in Donk Er is ter plaatse ook een geleide natuurwandeling.

De Pomme Charelle staat er lekker fris en er zijn ook nog andere hapjes en drankjes die de innerlijke mens kunnen verwennen. In Middelburg kunnen de deelnemers aan de kanaalfeesten mee genieten van de Bladelinfeesten die eveneens op 27 april worden georganiseerd.

In Café De Roos aan Celiebrug kunnen de wandelaars en fietsers die daar vertrekken eerst genieten van de foto' s van de Blinker en de Stinker die door Ludo Goossens werden genomen.

Er worden door het vertelgenootschap Plattelandscentrum verhalen verteld over de Blinker en de Stinker. Van uit Café De Roos kan het richting Strobrugge of Balgerhoeke gaan.

Aan de spoorwegbrug in Balgerhoeke worden de deelnemers verwelkomd op de restauranttrein van de vzw Stoomcentrum. Er is een grote voorraad van hapjes en drank aangelegd. Vanaf de spoorwegbrug kan je naar 't Stadhuis van Raverschoot trekken waar de Big Band voor de sfeer zorgt.

Voor je omstreeks 16u00 van uit Raverschoot terugkeert naar Pomme Charelle is er nog tijd voor een bezoekje aan het Canadamuseum.

Het Schipdonkcomité hoopt dat op 27 april vanaf 14u veel mensen deelnemen naar de kanaalfeesten Het zal er niet alleen leuk en gezellig zijn.

De deelnemers zullen ook veel opsteken over de gevolgen op de kwaliteit ons leven en het uitzicht van onze streek als het Schipdonkkanaal wordt verbreed en de Blinker en de Stinker een vaart vormen.

 


DE PAPAVER OP BEZOEK EN ONDERZOEK IN MIDDELBURG

In de Meulekreek gingen de kinderen op zoek naar dieren en die zij met de pancarte in de hand probeerden te herkennen.

De leerlingen van het derde leerjaar waren een van de eersten die vrijdag hun fiets lieten keuren. Voor hen stond er vrijdagvoormiddag nog een fietstocht naar Middelburg op het programma.

De leerkrachten en leerlingen werden op hun fietstocht begeleid door wijkagent Danny De Visscher. Zij deden er een uurtje over om de grens met Nederland te bereiken. In Middelburg werd de groep nadat de knapzak was aangesproken in twee delen gesplitst.

Terwijl de ene groep eerst naar het bezoekerscentrum trok om er alles te vernemen over de geschiedenis van Middelburg en het kasteel van Pieter Bladelin was de tweede groep actief in de omgeving van de Meulekreek. Na een uurtje wisselden de groepen van activiteit.

ONDERZOEK

De Meulekreek was tot voor enkele jaren een openriool. Mede door Europees geld en de goede samenwerking tussen België en Nederland is de Meulekreek gesaneerd. Er werden wandelpaden en beplanting aangelegd. Een aanrader voor zomerse dagen.

Ook de leerlingen van de Papaver genoten van hun verblijf aan de kreek. Het ging er speels aan toe maar de leerlingen waren toch met een duidelijke opdracht naar de Meulekreek vetrokken.

Zij moesten zoveel mogelijk planten en dieren uit de kreek verzamelen en herkennen. Gewapend met schepnetten en onderzoek potjes trokken zij naar de kreek. Als natuurkundigen in spe haalden ze waterplanten en diertjes uit het water om ze onder het vergrootglas van de onderzoekpotjes aandachtig te studeren.

Nadat ze nog een ommetje hadden gemaakt langs de kasteelsite waar momenteel niets spectaculairs te zien is ging het onder politiebegeleiding terug richting de Papaver in Adegem.

Omstreeks 15u zat het onderzoek werk er op. Directeur Ginneberge was op bezoek om de resultaten van de opzoekingen te bekijken en te peilen naar de reacties van de kinderen.

Hij zou er ook voor zorgen dat het materiaal voor het onderzoek dat bij de milieudienst ontleend werd veilig terug op zijn plaats kwam. Met wind op kop werd het nog een lastige rit naar Adegem.

 


PETER DE CLERCQ STELDE ZIJN NIEUW BOEK EN KUNSTWERKEN VOOR

In de lokalen van Integral in de Zeelaan 7 in Eeklo stelde Peter De Clercq de patron niet alleen zijn zevende boek Just Grilling maar ook zijn eerste kunstwerken tentoon. Houtskool is zowel in zijn 3D sculpturen als zijn schilderijen nadrukkelijk aanwezig.

Voor Just Grilling ging Peter in zee met drukkerij Lannoo uit Tielt. De manager van de uitgeverij bevestigde dat het nieuwste boek niet alleen in het Nederlands maar ook in het Frans en het Engels op de Markt is.

Op de boekenbeurs in Engeland werd alvast goed onthaald. Ook burgemeester Johan De Roo Had op de voorstelling van het boek en de kunstwerken woorden van lof voor kok –kunstenaar uit zijn gemeente.


Home
Home
 
Made in France