De week van Pol Veirman
Vijfde jaargang - n° 229 - Week 15 : 13 april tot 19 april 2008


SCHEPEN NOEL WILLE IN HET ZIEKENHUIS OPGENOMEN

In de nacht van donderdag op vrijdag is schepen Noel Wille thuis onwel geworden. Hij werd in de kliniek opgenomen waar hij op de intensieve zorgen werd ondergebracht. De gezondheidstoestand van schepen Wille is in zoverre gunstig geëvolueerd dat hij zaterdagnamiddag de intensieve zorgen mocht verlaten.

 


MATTHIEU WINT DERDE FIETSHELM

Donderdagnamiddag werd Matthieu bij het verlaten van de school De Papaver opgemerkt door onze fotograaf. Omdat hij als jonge fietser tijdens de ontmoeting met onze fotograaf een hesje droeg wordt Matthieu de derde winnaar van een fietshelm.

Om scholieren die per fiets van en naar school komen aan te moedigen om een fluohesje te dragen, worden door de verschillende onderwijsinstellingen initiatieven genomen.

In de gemeenschool op de Kruipuit konden de kinderen tijdens de donkere maanden punten verdienen als zij een fluohesje aan hadden als ze naar school kwamen. Wie genoeg punten verzamelde won een armlampje.

In de Papver kunnen de kinderen die te voet naar school komen en een hesje dragen punten verdienen. Fietsers verdienen pas punten als zij naast een fluohesje ook een fiets helm dragen. Die punten kunnen ingeruild worden voor een geschenkje.

Dirk Van Herzele die 7 jaar geleden namens Rotaryclub Maldegem met de fluohesjes begon laat ook geen gelegenheid voorbijgaan om het dragen van de hesjes te promoten. Door tussenkomst van schepen Frank Sierens heeft hij bekomen dat de CM 10 fietshelmen schenkt aan scholieren van Groot Maldegem die een hesje dragen als zij zich als voetvanger of als fietser in het verkeer bewegen.

Het is Dirk Van Herzele en onze fotograaf die met het fototoestel in aanslag op zoek gaan naar een winnaar van een fietshelm. De eerste twee fietshelmen werden gewonnen door kinderen die in Maldegem school lopen.

De derde fietshelm gaat naar Matthieu een leerling van de Papaver. Hij mag die afhalen op de redactie van het weekblad Vrij Maldegem in de Boudewijn Lippensstraat in Maldegem.

Voor het einde van het schooljaar worden er nog 7 fietshelmen weggegeven. Van krantenshop Maxim in de Marktstraat in Maldegem kreeg Dirk Van Herzele een boekenbon van10€. Die zal gaan naar een fietsende scholier die en een hesje en een fietshelm draagt.

 


OKRA FIETST DE ZOMER TEGEMOET

Donderdagnamiddag, voor ze aan hun eerste fietstocht begonnen, lieten de OKRA fietsers hun tweewieler zegenen door pastoor Adrien Dhooghe

Nu de lente in ’t land is gekomen begint ook OKRA - Adegem met zijn buitenactiviteiten. De fietsliefhebbers hebben hun stalenros in orde gesteld om er de komende maanden op donderdag samen op uit te trekken.

Bijna alle ritten starten om 13u30 op de parking aan den Hoogen Pad. Een drietal uren later is de groep terug op de plaats waar ze gestart zijn. De verantwoordelijken hebben bij het uitstippelen van de ritten zoveel als mogelijk gekozen voor verkeersarme wegen.

Het is hen echter niet mogelijk om een rit uit te stippellen die enkel langs straten loopt waar geen gemotoriseerd verkeer is.

Om de veiligheid van de fietsers te verhogen kan OKRA rekenen op een zes tal wegkapiteins. Zij geven het tempo aan en regelen op kruispunten het verkeer.

Bij OKRA wordt voor een snelheid gekozen die iedereen die bij de groep aansluit aan kan. Dat geeft de deelnemers de gelegenheid om tijdens het fietsen een babbelke te slaan met hun buur of die fietsers die net voor of achter hen rijden.

Omdat drie uren aan een stuk fietsen veel te lastig is wordt er tijdens iedere rit minsten een rustplaats ingelast. Wordt er iemand door pech getroffen dan wacht de ganse groep tot de specialisten in de groep het defect aan de fiets hersteld hebben.

Voor de start van de eerste rit herinnerde Cecile Ryckaert verantwoordelijke voor het fietsprogramma bij OKRA de deelnemers er aan dat zij zich in het verkeer als normale weggebruikers moeten gedragen.

Dat betekent dat zijn maximum met twee naast elkaar mogen rijden. Zij moeten ook de aanwijzingen van de wegkapiteins opvolgen. Geen enkele fietsers mag voor de wegkapiteins die het tempo aangeven, rijden en ook niet achter de twee wegkapiteins die de groep afsluiten.

 


AFRIKAANSE MIS IN DE SINT ADRIANUSKERK

Het Afrikaans koor Esengo zal met zijn optreden nog meer kleur aan de Afrikaanse eucharistieviering geven.

Zondag 20 april zit de eucharistieviering van 9u30 in een speciaal kleedje. Pastoor Adrien Dhooghe gaat voor in een Afrikaanse mis. Die is qua stijl toch iets anders dan onze klassieke eucharistievieringen.

De Eucharistieviering wordt opgeluisterd door de koren Canticorum, het kinderkoor de Papaver uit Adegem, het parochiaal zangkoor Kaprijk en het Kongolees koor Esengo uit Gent onder de leiding van Carlos Nsiangangu.

Afrikaanse koren zingen met overtuiging en stralen vreugde en blijdschap uit. De leden van het koor hopen die sfeer ook bij de kerkgangers te kunnen overdragen.

 


HOOFINGANG DE PAPAVER BLIJFT MAANDEN DICHT

Omdat de verbouwingswerken aan het huis naast de vroegere meisjesschool in Adegem Dorp langer zullen duren dan aanvankelijk was voorzien zal de hoofdingang van de Papver vermoedelijk voor de rest van het schooljaar gesloten blijven.

Voor de nieuwe bewoners van het huis naast de Papaver in Adegem Dorp hun woning betrekken moeten er een aantal aanpassingswerken gebeuren. Na overleg met het schoolbestuur en de bouwheer besloot directeur Ginneberge om de hoofdingang van de school voor een paar weken af te sluiten.

Na die periode zouden de werken aan het dak van de woning achter de rug zijn. De familie Blomme stelde kort na dat de werken waren aangevat dan er meer verbouwingen zouden nodig zijn dan aanvankelijk voorzien.

Normaal moet iemand die werken uitvoert de nodige maatregelen nemen zodat in de omgeving van de werf het verkeer zowel voor voetgangers, fietsers als automobilisten veilig kan verlopen.

” Omdat wij bij het gebouw nog over een in en uitgang beschikken ter hoogte van de pastorij heb ik er in het belang van de veiligheid van de kinderen voor gekozen om de hoofdingang voor de duur van de werken af te sluiten.

Iedereen moet nu vermoedelijk tot het einde van het schooljaar langs de kleine poort binnenkomen en buitengaan” verduidelijkte directeur Ginneberge zijn beslissing om de hoofdingang af te sluiten.

GEMACHGTIGDE OPZICHTER

Door het afsluiten van de hoofdingang is het nu bij het begin en vooral het einde van een schooldag veel drukker aan de ingang van de school ter hoogte van de pastorij.

In een nieuwsbrief aan de ouders, waarin in de langere sluiting van de hoofdingang wordt aangekondigd, vraagt directeur Ginneberge ook de medewerking van de ouders die hun kinderen naar school brengen en afhalen.

De gemachtigde opzichter wordt een vertrouwd beeld in de omgeving van de Papaver. Zij zorgt er mee voor dat het verkeer rond de in en uitrit van de school veilig en vlot verloopt.

 

Hij vraagt hen om hun fiets of auto op veilige afstand van de school achter te laten en de laatste meters tot aan de schoolpoort te voet af te leggen. De meeste ouders of grootouders laten hun auto reeds achter op de parking naast de pastorij of op de parking van den Hoogen Pad.

Af en toe een bezoekje van de politie zou ook de andere automobilisten op betere gedachten kunnen brengen. Directeur Ginneberge vraagt ook respect voor het werk van de gemachtigde opzichter.

Die gemachtigde opzichter zorgt er samen met de leerkrachten voor dat de kinderen op een veilige manier aan hun terugreis naar huis kunnen beginnen. De voetgangers, fietsers en automobilisten zijn wel verplicht om als de gemachtigde opzichter het verkeer in de omgeving van de school regelt zijn aanwijzingen op te volgen.

Hij of zij kan geen PV’ s schrijven maar als sommige weggebruikers het te gortig maken kan de gemachtigde opzichter daar wel melding van maken bij de politie en die kunnen dan wel optreden.

 


AUTOWIJDING OP HEMELVAARTDAG

 

Vorig jaar viel de autowijding op 17 mei. Toen reden er ongeveer 700 auto’ s voorbij pastoor Adrien Dhooghe in de omgeving van het beeld van O L Vr. Van de Weg. Dit jaar valt O L Heer Hemelvaart de dag van de autowijding op den Hoeke samen met 1mei. De wijding begint om 10u30.

 


WAK START VAN EEN KUNSTMARATHON

Tijdens een ontvangst in het gemeentehuis werd het WAK programma voorgesteld.

 

In 1996 werd in Vlaanderen en Brussel voor het eerst de Week van de AmateurKunsten (WAK) georganiseerd Enkele woord zang en muziekkunstenaars verzorgden toen een avondvullend programma in den Hoogen Pad.

Het succes van de WAK is in onze gemeente en andere gemeenten met een actieve cultuurraad met de jaren gestegen Ook dit jaar hebben verschillende amateur-kunstenaars hun medewerking aan WAK toegezegd. De kunstenaars zijn nog een stap verder gegaan.

Onder de vlag van "Vreemd gaan toegestaan” brengen ze tot 22 juni “kunst in de straat”. De kunstenaar stellen hun werken op verschillende niet altijd verwachte locaties, ondermeer handelszaken, tentoon.

Op de slotdag van die actie wordt naast de braderie van het centrum voor de tweede maal door het Comité voor Initiatief Momartre op de Markt georganiseerd. Op die happening zullen kunstenaars niet alleen hun kunstwerken tentoonstellen maar ook actief met kunst bezig zijn.

Voor het volledig programma van zowel WAK als Kunst in de Straat kan u terecht in de WAK brochure of op www.maldegem.be.

Adegemse inbreng in WAK en Cultuur in de straat komt van Magda Van den Abeele in Hobbyshop Paul Ginneberge – Willems, Johan Sesselle bij Jillbille en bij hem thuis , Sonja De Waele (thuis) , Willy Van De Velde(in Optiek De Bree), VZW De Vierklaver ( broederhuis Maldegem), Magda Van Hoy bij apotheek Van den Abeele- Warniers, Studio 74 in den Hoogen Pad en Groepstentoonstelling in de Residentie Palm (het witte huis)

 


CHEMIE IN POEZIE

Ter gelegenheid van poëziedag scheef het instituut Zuster Maricolen een poëziewedstrijd uit voor de leerlingen van het vierde – vijfde en zesde jaar. Onderwerp van hun stukjes Poëzie moest Chemie zijn.

Donderdag werden de laureaten van de Poëzieprijs door schepen van Cultuur Frank Sierens met hun leerkrachten in het gemeentehuis ontvangen.

Dat Poëzie en chemie goed samengaan bleek uit de bekroonde gedichten die werden voorgelezen.


Home
Home
 
Made in France