De week van Pol Veirman
Vijfde jaargang - n° 227 - Week 13 : 30 maart tot 05 april 2008


JOZEF DE BAETS IS NIET MEER

Zaterdagavond vernamen wij het overlijden van Jozef De Baets. Jozef werd op 25 november 1913 geboren.

Hij was elektricien en baatte samen met zijn echtgenote een elektrozaak uit op de Spanjaardshoek. Jozef zal in Adegem vooral gekend blijven als de koster van de Sint Adrianuskerk.

Zijn laatste levens jaren bracht hij door in het rusthuis Tilia in Maldegem. Namens het adegem.net team bieden wij onze webmaster Geert en zijn familie onze deelneming aan. Familie en vrienden nemen op zaterdag 5 april om 9u45 met een eredienst afscheid van Jozef De Baets.

 


KINDEREN MAAKTEN RAKETTEN

Nadat Sander Van Canneyt had uitgelegd hoe een raket moet gemaakt worden mochten de kinderen onder de leiding van Sander en bestuursleden van de Adegemse afdeling van de Gezinsbond aan de slag met schaar of mes, tape en papier.

Ieder jaar organiseert de Adegemse afdeling van de Gezinsbond een activiteit waarop alle kinderen van Adegem welkom zijn.

Om de activiteit van woensdag 26 maart kenbaar te maken hadden de Gezinsbond aan alle kinderen van het eerste tot het zesde leerjaar van de Papaver in Adegem Dorp en de gemeenteschool op de Kruipuit een uitnodiging meegegeven.

Omdat diezelfde activiteit in Kleit een volle zaal had getrokken dacht het bestuur van de Gezinsbond dat het parochiaal centrum wel eens te klein zou zijn om alle kinderen een plaatsje te geven. Zover is het niet gekomen.

Van de bijna 300 kinderen die een uitnodiging kregen kwamen er slechts 13 opdagen. Zij die er wel waren hebben een leuke en leerrijke namiddag beleefd. Zij leerden hoe ze zelf een raket kunnen maken die vlot tot 70 meter in de lucht kan geslingerd worden.

MATERIAAL

Om de kinderen in te wijden in het bouwen van een raket deed de Gezinsbond een beroep op Sander Van Canneyt. Voor de technische tekenaar van de gemeente Maldegem is het bouwen van degelijke raketten slechts een klein onderdeel van zijn belangstelling voor ruimtevaart en natuurkunde.

Hij had woensdag namiddag verlof genomen en ook nog enkele vrienden meegebracht naar den Hoogen Pad. Aan de kinderen was gevraagd om elk twee petflessen van frisdrank mee te brengen.

Dit zouden de belangrijkste onderdelen van hun raket worden. Om er zeker van te zijn dat iedereen geschikte flessen had om een raket te maken hadden Sander en zijn vrienden ook nog enkele flessen in reserve meegebracht.

Naast die petflessen hadden de kinderen ook een schaar of mes, hard papier of karton en tape nodig.

KNIPPEN EN PLAKKEN

Nadat hij het principe van de waterraket had uitgelegd was het de beurt aan de kinderen om de handen uit de mouwen te steken. Van een van hun flessen moest de boden worden uitgesneden.

Daarna werd de fles waar een stuk werd afgesneden over het onderste van de andere fles geschoven en vast geplakt. Zo gaven de kinderen hun raket vorm.

Om er voor te zorgen dat de raket bij het lanceren recht naar omhoog zou gaan werd aan de onderkant van de raket vleugeltjes bevestigd. Die werden gemaakt van hard papier of licht karton.

Na een halfuurtje knip en plak werk konden de kinderen hun raket vergelijken met het voorbeeld dat Sander had meegebracht.

Tot zover liepen de werkzaamheden die binnen kunnen uitgevoerd worden en die door de kinderen zelf konden gebeuren.

WATER EN LUCHT

Voor het testen van de raketten was een grote open ruimte nodig. Gelukkig voor de kinderen was het woensdag gestopt met regenen zodat ook die test kon doorgaan.

Sander benadrukte dat het lanceren van een raket niet door de kinderen zelf maar best door een grote broer of hun vader wordt gedaan.

Er komt geen vuur of springstof aan te pas maar ook werken met luchtdruk en voorwerpen die de lucht in schieten laten de kinderen best aan de grote mensen over. Voor de raket kan gelanceerd worden moet er in de onderste trap van de raket een kleine hoeveelheid water worden gedaan.

Dat is het eerste onderdeel van de brandstof voor de raket. De onderkant van de raket moet met een kurk of iets anders afgesloten worden zodat het water niet terugvloeien.

Door het kurk wordt dan de naald gedrukt waarlangs lucht in het gedeelte waar het water zich bevind gespoten.

Omdat je niet zeker bent in welke richting en hoe hoogt de raket zal vliegen is het best bij de lancering op voldoende afstand van de lanceerklare raket staat.

Van zodra de eerste hoeveelheid lucht bij het water wordt gevoegd begint het water te borrelen. Hoe mee lucht er in de ruimte met het water wordt gesporen hoe hoger de druk stijgt. Tot die hoog genoeg is in de raket naar boven stuwt.

VALSCHERM

De raket schiet pijlstel de hoogte in. Woensdag gingen sommige raketten meer dan 30m hoog. Volgens Sander en David Storm hebben zij al raketten gelanceerd die mee dan 100m hoog gingen.

De raket schiet pijlsnel de hoogte in. Het hangt ook van de wind af hoe hoog en in welke richting de raket vliegt.

Het is daarom ook belangrijk dat voor je een raklet lanceert er zeker goed hebt gekeken of er in de onmiddellijke omgeving niet staat dat door de neerkomende raket kan beschadigd worden.

Van onzen David hoorden we ook dat om de landing van de raket veiliger te maken er ook een valscherm in de kop van de raket kan ingebouwd worden.

Die gaat dan open als de raket begint te dalen en komt trager naar beneden. Dat heet het grote voordeel dat de raket ook weinig of niet beschadigd wordt als ze na haar vlucht de grond raakt.

De foto's van deze prachtige namiddag kan je bekijken op de website van de gezinsbond.

 


DE PAASHAAS OP BEZOEK BIJ DE LANDELIJKE GILDE

Nadat ze samen met de paashaas in het bos eieren hadden gezocht had de paashaas nog een verrassingspakket voor alle kinderen.

Het bestuur van de Landelijke Gilde had de paashaas uitgenodigd om voor de kinderen van de leden paaseieren te verstoppen in het bos van de familie Van Leeuwe op den Akker.

De vrees van de paashaas dat het op de weide rond het bos en in het bos te drassig zou liggen om er eieren te verstoppen bleek ongegrond.

Zonder natte voeten te hebben konden zowel de paashaas als de kinderen, terwijl hun ouders van en fris of warm drankje genoten, hun speurtocht naar de paaseieren afwerken.

De kinderen die een van de vier eieren met en blauw briefje vonden kregen bij het inruilen van het briefje een groter paasei.

Toen de jacht op de paaseieren voorbij was pakte de paashaas nog met een verrassing uit. Voor alle kinderen had hij nog een extra pakket met paaseieren.

 


KINDEROPVANG ZOEKEN VIA DE COMPUTER

Even surfen op het internet en ouders weten in welk kinderopvanggezin of dienst er plaatsen vrij zijn, welke de openingsuren en wat de prijs is.

Sedert 2004 bouwt Maldegem met zijn sociaal huis een op mensenmaat sociaal beleid uit. Het is volgens OCMW voorzitter Marleen Van den Bussche onmogelijk om onmiddellijk op alle fronten van het beleid hoog te scoren. Wat niet wil zeggen dat er geen resultaten geboekt worden.

Daarom wordt er rond thema' s gewerkt. Dat de mensen hun weg naar het Sociaal Huis vinden blijkt uit de bezoekers (170) zowel fysisch als telefonisch per maand.

Vorig jaar werden initiatieven in het kader van het seniorenbeleid extra in de verf gezet. Samen met het sociaal Huis start schepen Valerie Taeldeman met een meldpunt voor kinderopvang.

ZOEKTOCHT

Ouders die op zoek zijn naar een kinderopvang die konden tot nu gebruikmaken van een brochure die door het overlegcomité kinderopvang was gemaakt.

Die brochure was dringend aan een update toe. In plaats van een update heeft schepen Taeldeman voor vernieuwing gekozen. Samen met de administratie heeft ze de lijnen voor het project Melding Kinderopvang opgezet.

Zowel de gemeentelijke kinderopvang en buitenschoolse opvang of de particuliere kinderopvangdiensten die dit wensen kunnen aan dat meldpunt meewerken. Alle gekende en gecontroleerde kinderopvanggezinnen en diensten in Maldegem hebben zich in het project ingeschreven.

Dank zij een eenvoudig computer programma, van op de website van Maldegem is een link naar meldpunt kinderopvang voorzien en kan iedereen die over een computer beschikt onmiddellijk zien bij welk opvanggezin of welke dienst hij voor de opvang van een kind van een bepaalde leeftijd terecht kan en of er eventueel een wachtlijst bij het opvanggezin bestaat.

De opvanggezinnen hebben hun eigen wachtwoord op de site zodat zij onmiddellijk hun gegevens in verband met uren wachtlijst, prijs en andere gegevens kunnen aanpassen.

BEELD

Dank zij de nieuwe informatielijn zal de gemeente een beter beeld krijgen van het verloop van de kinderopvang in onze gemeente.

Nu zijn er verschillende families die op de wachtlijst van verschillende opvanggezinnen of diensten ingeschreven staan.

Dat geeft een verkeerd beeld van de wachtlijsten. De nieuwe informatielijn maakt het voor de gemeente ook makkelijker om in t spelen op de noden die zich op het vlak van kinderopvang voordoen.

Wie op zoek is naar informatie over kinderopvang in Maldegem maar over geen computer beschik die kan nog altijd in het Sociaal huis terecht tel 0800-96524.

 


DE JOZEFIENTJES MOGEN NAAR PEKING

De familie Lammertyn mag zich klaar maken voor een Weekje Peking tijdens de Olympische Spelen.

Vorig jaar schreven Piet Lammertyn en zijn familie zich in voor de wedstrijd Olympische familie. Met die wedstrijd kon een gezin een ticket voor een reis naar Peking waar de olympische spelen worden georganiseerd.

Meer dan duizend gezinnen schreven zich voor deze wedstrijd met een prijs die een waarde van €10.000 heeft, in. Piet Lammertyn en zijn familie deden uitstekend bij de schiftingen.

Toen zij bij de laatste 10 waren deden zij via verschillende kanalen beroep op vrienden kennissen en sympathisanten om bij een televoting op hen te stemmen.

De vijf families die de meeste stemmen achter hun naam kregen mochten in maart van dit jaar deelnemen aan de finale in Tenerife in de streek waar Belgische atleten zich op de spelen voorbereiden.

FINALE

Zij kregen veel stemmen achter hun naam en mochten dinsdag 24 maart samen met de andere kandidaten naar Tenerife. Daar stonden naast sportproeven ook een quiz over China op het programma.

Woensdag bij het ontbijt kregen de ploegen hun startnummer. Dat ze als negende ploeg starten deed de familie Lammertyn niet onmiddellijk in de lucht springen.

Hoe langer er bij een proef moet gewacht worden hoe meer tijd er is om zenuwachtig te worden. Als opwarmertje moesten de gezinnen een van de gezinsleden die een bekertje met water in de mond hield over een afstand met hindernissen dragen.

Daar de wisselstok met water van het vierde gezinslid aannemen en terugkeren naar de start zonder dat er veel water verloren ging.

Die proef telde enkel mee in geval op het einde van de finale twee ploegen met gelijke punten eindigden. Daarna volgde de eerste proef 20 minuten baantjes zwemmen met aflossing in een bad van 22m en in water dat nog geen 20° was.

De familie Lammertyn zwom 16 baantjes en werd daarmee derde. Minigolf was de volgende proef die in de namiddag werd afgewerkt. Daarin moesten alle vier de gezinsleden twee holes scoren. De moeilijkheidsgraad was aangepast aan de leeftijd van de kinderen.

In die proef werd de familie Lammertyn die de Jozefientjes als ploegnaam hadden tweede. Op drie punten de Depa' s familie. Na de eerste dag stond de familie Lammertyn op de tweede plaats met vier punten achter de Depa' s en twee punten voor de Vermeirkes.

BESLISSENDE DAG

Donderdag stonden de laatste drie proeven op het programma. Er waren nog zoveel punten te winnen en te verliezen dat iedereen nog aanspraak kon maken op de overwinning.

Als eerste proef was er een quiz over China. Omdat Piet en zijn familie van een oom hebben die beroepshalve regelmatig China aandoet, en er een boek over dat land hadden gekregen, waren zij goed voorbereid op die proef.

De resultaten van die proef werden echter pas nadat de andere proeven waren afgewerkt bekend gemaakt. Eerst moest er nog met pijl en boog geschoten worden. Daarin waren de Jozefientjes beter tijdens het testschot dan tijdens de wedstrijd.

Zij scoorden 11 punten en werden daarmee vierde. Ondertussen waren alle ploegen aan het rekenen hoeveel punten zij bij de quiz zouden behaald hebben. Als alles klopte wat de andere families voorspelden zag het er voor de Jozefientjes niet goed uit.

Toch gingen zij ook in de laatste proef het estafette achteruitlopen het beste van zichzelf. Ze wonnen die wedstrijd voor de Depa's ( op 3 seconden). De overwinnaar kreeg 50 punten de tweede 40 en zo verder.

Door die overwinning gingen de Jozefientjes weer in hun kansen geloven. Toen was het afwachten tot ' s avonds in het hotel waar de einduitslag bekend werd gemaakt.

Tot hun grote tevredenheid wonnen de Jozefientjes de reis naar China met 15 punten voorsprong op de tweede.

De familie Lammertyn dankt de familie, vrienden, kennissen en sympathisanten die er mee voor gezorgd hebben dat zij naar de finale mochten.


Home
Home
 
Made in France