De week van Pol Veirman
Vijfde jaargang - n° 226 - Week 12 : 23 tot 29 maart 2008


HET CANADEES KERKHOF WORDT EEN BESCHERMD MONUMENT

Door een ministerieel besluit van 31/12/07 komt het Militair Canadees Kerkhof in de Prins Boudewijnlaan op de ontwerplijst van te beschermen monumenten.

De gemeente die om advies gevraagd wordt, zal de bescherming gunstig adviseren. Er loopt nog tot 3 april een openbaar onderzoek.

Mensen die op of aanmerkingen hebben in verband met de bescherming kunnen die indienen bij de gemeente. De binnen gekomen bezwaren of suggesties zullen bij het advies van de gemeente worden gevoegd.

 


RINGBAAN EN ZANDAKKERS PLAATSTEN VAT DER SCHANDE

Het overvolle vat der schande dat de inwoners van Ringbaan en Zandakkers aan de Chiroboom in de Lekvijverswegel plaatsten, moet sluikstorters hun wangedrag doen inzien.

Mensen die met aanhangwagens naar het containerpark rijden verliezen zonder het te merken losliggend materiaal in de Ringbaan. Er zijn ook mensen die gewoon als sluikstorter drankblikjes of ander afval langs de Ringbaan en Zandakkers achterlaten.

De inwoners van de beide straten zijn het beu dat hun straten ontsierd worden door zwerfafval. Onder het motto van "Afval dat gaat zwerven, doet de buurt bederven" riep het buurtcomité van Ringbaan en Zandakkers de inwoners van beide straten op om samen op zondagvoormiddag 16 maart het zwerfvuil op te ruimen en het ingezamelde zwerfvuil in "het vat der schande" tentoon te stellen.

Ook de aller kleinsten uit de buurt namen deel aan de opkuis van het zwerfvuil.

De ongunstige weersomstandigheden zorgden er voor dat de opkomst van vrijwilligers voor de schoonmaak van de straten niet zo hoog lag.

Zij die wel op de afspraak waren hadden hun handen vol om in anderhalf uur de beide straten, de Lekvijverswegel en een deel van de bufferzone tussen hun buurt en het industrieterrein van zwerfvuil te zuiveren.

In kijkje in de kruikwagens leerde dat allerlei rommel wordt achtergelaten. Hans vond zelfs een ( versleten) vest die hij prompt aantrok om zich nog beter tegen de regen te beschermen.

Met een drankje en een hapje rond het vat der schande waarin het resultaat van hun opkuisactie zat werd de actie afgesloten. Hopelijk hebben de sluikstorters de hint van de inwoners van Ringbaan en Zandakkers begrepen.

 


INTERNATIONALE SCHOOLVERBROEDERING OP HET CANADEES KERKHOF

Ook dit jaar bracht Iris De Pover samen met leerlingen van de school De schakel uit Sint Laureins een bezoek aan het Canadees Militair Kerkhof in Adegem.

Voor Iris De Pover uit Sint Laureins heeft het Militair Canadees Kerkhof in Adegem geen geheimen meer. Als jong meisje kwam zij en haar familie reeds in contact met Canadese soldaten die tijdens WO II in onze regio vochten.

Zij heeft in de loop der jaren door ondermeer het bijwonen van herdenkingsplechtigheden in Adegem, maar ook op veel andere plaatsen in Vlaanderen veel mensen en verengingen die de herinnering aan onze bevrijders levendig houden, leren kennen.

Met de school de Schakel heeft zij al 12 jaar een afspraak. Jaarlijks brengt zij met een klas van die school een bezoek aan het Canadees kerkhof in Adegem.

Voor zij naar Adegem vertrekken en tijdens hun bezoek aan het kerkhof in de Prins Boudewijnlaan, legt Iris De Pover de kinderen uit welke belangrijke rol de Canadese soldaten gespeeld hebben bij de bevrijding van onze regio en hoe het Canadees Kerkhof is ontstaan.

VERBROEDERING

Iris heeft ook veel relaties in de wereld van de vaderlandslievende verenigingen en reisbureaus in Canada. Het is daardoor dat zij er ieder jaar in slaagt om het bezoek van de leerlingen van De Schakel te laten samenvallen met het bezoek van een groep Canadezen aan het Canadees kerkhof.

Dit jaar waren het leerlingen van Whitehores Highschool uit Dawson City Yukon Tevvitown die tijdens een reis langs de slagvelden, in Frankrijk, Nederland en België, uit de beide wereldoorlogen, Adegem aandeden.

Zij werden in het Engels begroet door een van de leerlingen van De Schakel die meteen ook hulde bracht aan de Canadese soldaten die in onze regio sneuvelden. Ook de Canadese scholieren brachten in het Frans, het Engels en het Nederlands hulde aan hun landgenoten die in Adegem begraven liggen. Zij waren onder de indruk over het respect waarmee de graven van hun landgenoten in Europa behandeld worden.

FAMILIE

Voor Carrie Anne Bruton een van de Canadese Highschool studentes kreeg de reis naar Europa een bijzondere betekenis.

Carrie Anne Bruton liet toen zij het graf van de broer van haar opa Sergeant Rik Bruton gevonden had haar tranen de vrije loop. Haar medestudenten en de leerlingen van De Schakel leefden met haar mee.

Zij en haar familie wisten dat de broer van haar opa op het einde van WO II in Europa was gesneuveld. Zij wisten niet in welk land en welke stad of gemeente hij begraven lag. In de voorbereiding van de reis naar Europa hadden zij met verschillende diensten contact opgenomen.

Die hebben haar geholpen om de begraafplaats van haar familielid teug te vinden. Na een korte plechtigheid aan het centraal monument ging Carrie Anne met de hulp van Iris De Pover op zoek naar het graf van Sgt. Bruton.

Toen zij het gevonden had rolden er tranen over haar wangen. Zij plant er een van haar Canadese vlagjes bij het graf en nam tientallen foto's om die mee te nemen naar haar familie in Canada.

Voor haar vertrek vertelde zij ons dat zij hoopt dit jaar nog of volgend jaar samen met haar vader in september terug naar Adegem te komen om er de jaarlijkse plechtigheid om het Militair Canadees Kerkhof bij te wonen.

 


't FOLKLOORKE EN CC ROT-WEISS TE GAST IN 't WARMHOF

Vorig weekend organiseerde 't Folkloorke zijn jaarlijks Verbroederingsfeest in 't Sparrenhof in Eeklo. De voorbije jaren stond er de zondagnamiddag na het feest een bezoek van 't Folkloorke met een delegatie van cc Rot –Weiss aan de residenten in het Elisabethrusthuis op het programma.

Vorig jaar bij het afscheid beloofden zij de residenten van het Elisabethrusthuis dat zij hen ook na hun verhuis niet zouden vergeten en hen in 't Warmhof zouden bezoeken.

Zondagmiddag omstreeks 14u was het gezelschap en werd er met de Adegemse residenten geklonken op de vriendschap.

 


KINDEREN STELDEN EIGEN FOTO' S TEN TOON

De sportieve jongens uit het eerste leerjaar lieten zich als voetballer of wielrenner fotograferen. Tijdens de tentoonstelling stonden zij in vol sportief ornaat naast hun foto.

Sedert vorig schooljaar volgen leerkrachten van de gemeenteschool op de kruipuit Muzische vorming. Het eerste jaar was jaar was dat algemeen . Dit jaar zijn die bijscholingen meer thema gericht. De leerkrachten delen de kennis die ze tijdens de bijscholing hebben opgedaan met hun leerlingen.

Juffrouw Sabine van de gemeenteschool op de kruipuit zette in haar eerste leerjaar een kunstproject rond fotografie op. Nadat ze de kinderen de werking van een fototoestel had uitgelegd en geleerd hoe ze voorzichtig met zo een toestel moesten omgaan, was de tijd rijp om de kinderen zelf aan het werk te zetten.

Zij mochten zelf foto' s van elkaar nemen en iedereen mocht kiezen in welke outfit hij wou gefotografeerd worden.

TENTOONSTELLING

Het had heel wat voeten in de aarde voor iedereen wist hoe hij of zij wou gefotografeerd worden en voor ze elkaar op de gevoelige plaat hadden vastgelegd.

Dan was het de beurt aan de juf om de foto' s uit te printen. Vorige week was alles klaar en kon de apotheose van het project worden ingezet. Een van de klaslokalen op de Kruipuit werd als tentoonstellingsruimte ingericht. De foto' s van alle kinderen kregen een plaatsje in de tentoonstelling

De Clown zat zo stil naast zijn foto dat je van op afstand goed moest kijken om het verschil te zien tussen de foto en de Clown.

Donderdagnamiddag werden de ouders en de grootouders van de kinderen uitgenodigd naar de school om er de tentoonstelling te bezoeken.

Die gingen graag in op de uitnodiging van de school. Tijdens een bezoek aan de tentoonstellingen konden de ouders en grootouders op een video ook nog zien rond welke projecten er in het verleden in de school werd gewerkt.

Na de ouders en grootouders donderdagnamiddag mochten de andere leerlingen vrijdagvoormiddag de tentoonstelling bezoeken.

 


KVK ADEGEM IS NOG NIET GERED

Hoewel ze sedert de komst van trainer Dhaemers regelmatig punten sprokkelde is KVK door het puntenverlies van de afgelopen weken opnieuw in de nog niet veilige zone van de rangschikking gekomen.

Er moet nog minstens eenmaal gewonnen worden om voor dit seizoen de schaapjes op het droge te hebben.

 


WAARHEEN MET KSK MALDEGEM

Samen met Ylva Galle het gezicht van de jeugdploegen en enkele andere mensen die in het verleden verbonden waren met KSK Maldegem, wil Serge Van de Walle onder bepaalde voorwaarden het bestuur van de ploeg overnemen.

De toestand van KSK Maldegem is ernstig maar niet hopeloos. Daarvan zijn alvast een aantal mensen die KSK weer op het goede spoor willen brengen van overtuigd.

Vrijdagavond waren de jeugdspelers en hun ouders net als de jeugdtrainers uitgenodigd in de kantine van KSK Maldegem. Aan de tafel zaten niet het huidig bestuur maar Serge Van De Walle, Johan Ballegeer, Luc Calsyn en Ylva Galle.

" Als wij de voetbalploeg die ons nog altijd nauw aan het hart ligt niet ten onder willen zien gaan dan mogen wij niet langer aan de kant blijven staan. Daarom hebben wij aan het huidig bestuur het voorstel gedaan om het bestuur van hen over te nemen.

Wij willen dit doen op voorwaarde dat het oude bestuur eerst al de door hen gemaakte afspraken is nagekomen. Wij kunnen onmogelijk de put die zij gemaakt hebben overnemen" opende Serge Van De Walle de drukbijgewoonde vergadering.

Als het huidig bestuur die verbintenis niet aangaat kan er van een bestuurswissel geen sprake zijn. Serge Van De Walle wil dat het huidige bestuur waarvan er niemand in het nieuw bestuur zal zitten, binnen de 14 dagen uitsluitsel geeft op de door de nieuwe groep gestelde voorwaarde.

EIGEN JEUGD

Als het nieuw bestuur het roer overneemt komt er een grondige wijziging in het beleid. KSK moet er meer Maldegems uitzien. In de nog resterende wedstrijden van de huidige competitie zullen nu reeds een aantal jonge Maldegemse spelers worden opgesteld.

Met Luc Calsyn die na 13 of 14 jaar trainer te zijn geweest, trekt het nieuw bestuur een jeugdcoördinator aan die in de eerste plaats mee moet zorgen voor meer structuur en onderling vertrouwen in de groep.

Hij is er van overtuigd dat KSK voldoende eigen jeugd heeft om een behoorlijke ploeg tussen de lijnen te brengen. Johan Ballegeer ziet het geen probleem om naar 1ste provinciale te degraderen.

Hij heeft de ambitie en is er van overtuigd dat Maldegem het potentieel heeft om over enkele jaren opnieuw te promoveren.

Er werd ook een oproep gedaan naar mensen die bereid zijn om als vrijwilligers samen met de nieuwe groep hun schouders onder de heropstanding van KSK te zetten.

Wie vragen heeft die kan heet of zich wil opgeven als toekomstig medewerker die kan contact opnemen met Ylva Galle die nu al het gezicht van de KSK jeugdploegen was.

 


MEESTER RINO IN DE ROL VAN REGISSEUR

Naar het Eurovisiesongfestival mogen ze niet gaan maar hun ouders en grootouders genoten wel van het zangtalent van hun kinderen en kleinkinderen.

Vrijdagnamiddag zat het turnzaaltje van de gemeenteschool op de Kruipuit afgeladen vol met ouders en grootouders van de leerlingen van het derde en het vierde leerjaar.

Zij werden door directeur Manu Buysse en Meester Rino uitgenodigd om de verborgen zang en acteer talenten van hun kinderen en kleinkinderen te ontdekken.

Als vervolg op zijn bijscholing in muzische vorming zette meester Rino een paar maanden terug een project op rond zang en acteren. Voor de twee liedjes die de 29 leerlingen van de twee klassen brachten, koos hij werken uit musicals die de afgelopen jaren succes hadden in Vlaanderen.

In toneeltje FEEST eindige hij met een sneer naar discriminatie. Het publiek genoot het meest van de scènes waarin de roddels in een kapsalon en de discussies tussen familieleden de rode loper waren.

Net als bij de fototentoonstelling kon het publiek naafloop bij een drankje nog napraten over hun gezellige namiddag.

 


HOMMELES BIJ OPEN VLD GROOT MALDEGEM

Tijdens de raadszitting van woensdagavond vroeg een Open VLD raadslid toestemming om na de afhandeling van de punten van de dagorde nog twee vragen te mogen stellen.

De eerste vraag had bestrekking op het dossier van de mogelijke verbreding van het Schipdonkkanaal. Haar tweede tussenkomst was de mededeling dat zij van woensdagavond niet langer als Open VLD maar als onafhankelijk raadslid zal zetelen.

Dat is niet het enige probleem bij de Maldegemse afdeling van Open VLD. Omdat hij het afdelingsbestuur een onbestuurbare groep vindt, heeft Marc Persijn niet gewacht tot de verkiezing van een nieuw bestuur maar heeft 3 weken terug de eer aan zich zelf gehouden en ontslag genomen. Ook de secretaris en de schatbewaarder hebben ontslag genomen.


Home
Home
 
Made in France