De week van Pol Veirman
Vijfde jaargang - n° 224 - Week 10 : 09 tot 15 maart 2008


ADEGEMSE VOELDE ZICH VERNEDERD DOOR KRUIDVAT

 

De meeste grote winkels hebben een alarmsysteem dat er voor zorgt dat niemand buiten gaat met iets wat hij of zij niet betaald heeft. De manier waarop winkels de zaak afhandelen als iemand door het alarm wordt verraden hangt af van winkel tot winkel.

Afgelopen donderdagvoormiddag beleefde Debby (een fictieve naam) uit Adegem op haar wekelijkse marktvoormiddag in Eeklo de verrassing van haar leven.

Toen zij zoals bijna wekelijks op haar winkeltocht bij Kruidvat binnenstapte ging het alarm af. Zich van geen kwaad bewust stapte zij verder. Nog voor zij een winkelkaretje kon nemen en voor zij in de omgeving van de producten die in Kruidvat verkocht worden kon komen werd zij al aangesproken door een van personeelslid van Kruidvat.

Die liet haar opnieuw naar buiten gaan en binnenkomen en opnieuw ging het alarm af. Daarop maande de verkoopster Debby aan om haar boodschappentas af te geven zodat zij die kon controleren. Het personeelslid gaf ondertussen toe dat het niet de eerste maal was dat het alarm afging als er iemand binnenkomt.

De controle op de inhoud van de boodschappentassen van Debby gebeurde in het bijzijn van een tiental ander klanten van Kruivat. Iedereen kon zien wat Debby die voormiddag al in andere winkels had gekocht. Uiteindelijk bleek dat op een van de producten in de boodschappentas nog een artikel met het alarmetiket uit een andere winkel zat.

Debby kon aan de hand van het betaalbewijs dat bij het product zat aantonen dat zij het artikel wel degelijk betaald had. Zonder excuses mocht Debby beschikken.

Omdat ze zo ontdaan was door het gebeuren is ze zonder nog verder in Kruidvat te gaan winkelen vertrokken. "Ik begrijp dat zij als het alarm afgaat iets moeten doen. Ik had toch verwacht dat ze zoiets discreter zouden aanpakken.

Ik had niets te verbergen maar door mij te verplichten om mijn boodschappentas af te geven en leeg te maken waar iedereen bij stond werd ik behandeld als een ordinaire winkeldief" vertelde een nog niet van de doorstane emoties bekomen Debby ons later op de dag.

Wij namen donderdagnamiddag zelf contact op met de verantwoordelijke van Kruidvat in Eeklo. Die bevestigde ons het voorval. Zij omschreef de manier van optreden als een standaardprocedure.

Dat een verantwoordelijke van een winkel een toekomstige klant bij het binnenkomen zelfs als het alarm afgaat zijn boodschappentassen onderzoekt is geen standaard procedure.

Zeker niet als het personeel van de winkel weet dat het niet de eerste keer is dat het alarm afgaat als er iemand binnenkomt. Dat die controle dan ook nog gebeurde voor het oog van de andere klanten is nog minder aanvaardbaar.

Het meest waren wij tijdens ons telefonisch onderhoud nog geschrokken door de slotverklaring van de verantwoordelijke van Kruidvat Eeklo.

Die luidde woordelijk " Als mevr. niet akkoord gaat met die methode van handelen dan moet ze maar ergens anders gaan.

Wij hebben geen lokaal om die controle op een voor de andere klanten afgeschermde ruimte uit te voeren. Als u klachten hebt over ons optreden moet u maar contact opnemen met de directie van Kruidvat" klonk het droog. Wij hebben Debby aangeraden om dat zeker te doen.

 


EEN OORLOGSRELEKWIE VERDWEEN

Vorige week werd de leegstaande hoeve op de hoek van de Industrielaan en de Krommewege afgebroken. Op het eerste zich niets speciaals.

Voor mensen die weten hoe het huidig industrieterrein er tijdens WO II uitzag ligt dat anders. Dat gebouw is onafscheidelijk verbonden met het vliegveld dat er tijdens WO II door de Duitsers werd aangelegd en waarop vele mensen uit onze streek al of niet verplicht hebben gewerkt.

Het bolvormige gebouw dat door de Duitsers aan de hoeve werd bijgebouwd werd tijdens de oorlog gebruikt als uitkijkpost op de starbaan van het vliegveld.

 


HET 29STE VERBROEDERINGSBAL VAN 't FOLKLOORKE

Margit Selb voorzitter van CC Rot- Weiss en Marc Borgonjon voorzitter van 't Folkloorke klonken ten huize van Keizer Frank op het de hechte vriendschapsbanden tussen hun beide verenigingen.

Zaterdagavond 15 maart hebben alle carnavallisten en sympathisanten van 't Folkloorke afspraak in de zaal Sparrenhof in de Brugse Steenweg 183 in Eeklo.

De Adegemse volksdansgroep en carnavalsvereniging organiseren er hun 29ste verbroederingsbal. Ook dit jaar zullen de vrienden van cc Rot – Weiss uit het Duitse Lampertheim en de Tolmennekes uit het Nederlandse Wierden niet op het feest ontbreken.

Nog voor 't Folkloorke in 1979 werd opgericht hadden Alex Willems en zijn echtgenote Marianne al contact met de dansgroep uit Lampertheim, waarvan huidig voorzitter van CC Rot Weiss Margit Selb en het echtpaar Helmut en Rosemarie Emich die bij Alex en Marianne logeerden, deel uitmaakten.

Dat gebeurde tijdens de verbroederingsfeesten ( tijdens het weekend van Sinksen) in 1978. Alex en Marianne werden op hun beurt door Helmut en Rosemarie uitgenodigd om in november van 1978 deel te nemen aan het feest van cc Rot – Weiss in Lampertheim.

Een uitnodiging waarop Alex en Marianne graag ingingen. Ook Frank Willems was op dat feest aanwezig. In 1979 gingen ook Frans Delbeke en zijn echtgenote Jacqueline die tijdens de verbroedering in Maldegem Margit en Bernd Selb als gasten hadden en lid waren van het pas opgerichte Folkloorke mee naar het feest in Lampertheim.

Op het jaarlijks bal stelt 't Folkloorke ook zijn nieuw bestuur aan de vrienden Carnavallisten en sympathisanten voor.

OVERWINNINGSBAL

IN 1980 werd Frank Willems gesteund door 't Folkloorke Prinscarnaval van Maldegem. Het eerste bal van 't Folkloorke was ook het overwinningsbal van de nieuwe prins.

Een jaar later ging 't Folkloorke voor het eerst als groep naar het carnavalsfeestfeest van cc Rot Weiss. Het is daar dat de vriendschapsbanden tussen de beide verenigingen vaste vorm kregen. Zaterdagavond zijn de vrienden uit Lampertheim zeker op de afspraak.

Ook de Tolmennekes uit Wierden zijn sedert 1993 regelmatig te gast op het van 't Folkloorke. In dat jaar waren de Carnavallisten uit Wierden op uitnodiging van het Comité van Initiatief, onder de leiding van Hans Bekke en Prins Jan, te gast op de verbroederingsfeesten.

Op zaterdagnamiddag bezocht de groep met de ondertussen tot Keizer gepromoveerde Frank het Jenevermuseum in Eeklo.

's Avonds waren ze eregasten op het feest van 't Folkloorke. De Tolmennekes zijn sinds die datum verbroederd met de Raad van Elf van D'euzdre Veuze en echte vrienden van 't Folkloorke.

Hans die afscheid heeft genomen als voorzitter van de Tolmennekes en opgevolgd wordt door zijn schoonzoon wordt tijdens het 29ste verbroederingsbal door 't Folkloorke extra in de bloemen gezet.

't Folkloorke verwacht ook u op 15 maart op zijn 29ste verbroederingsbal.

 


SCHOLIEREN DIE EEN HESJE DRAGEN KUNNEN EEN FIETSHELM WINNEN

Jode Dumont is de eerste winnaar van een fietshelm

Om het dragen van fluohesjes te stimuleren schenkt Rotaryclub Maldegem een 10 tal fietshelmen weg aan kinderen die op weg van en nar school een hesje dragen.

Het was na een ongeval van de dochter van een van de leden van Rotaryclub Maldegem dat die serviceclub uitpakte met een actie die fietsende scholieren beter zichtbaar in het verkeer moest maken.

Het eerste jaar kregen de schoolkinderenkinderen wier fiets bij de jaarlijkse controle van de politie volledig was een sticker die achteraan op de fiets kon bevestigd worden. Daardoor werden de kinderen ook bij minder gunstige weersomstandigheden beter zichtbaar in het verkeer.

Omdat enkele slimmeriken die stick ook als katapult gebruikten werd van dat systeem afgestapt. Dank zij sponsoring door de familie Van Hyfte kon een fluohesje tegen een prijsje te koop aangeboden worden.

Het eerste jaar waren de hesjes geen succes. De kinderen die een droegen werden me een scheef oog bekeken. Dank zij de medewerking van de scholen, de oudercomités, de gemeente en de politie raakten de fluohesjes langzaam maar zeker ingeburgerd.

Er zijn er ondertussen bijna vijfduizend verspreid. De gele stipjes in het verkeer uit de beginjaren van de hesjes zijn nu al gele vlekken geworden.

NIEUW INITIATIEF

Jammer dat de kinderen eens zij naar de middenschool gaan het fluohesje vergeten te dragen.

Dirk Van Herzele de drijvende kracht achter de actie pakt uit et een nieuw initiatief. Via de bemiddeling van schepen Frank Sierens heeft hij vanwege de Christelijke Mutualiteit 10 fietshelmen gekregen.

Die worden nu gegeven aan kinderen die een fluohesje dragen. De komende weken zal er regelmatig in weekblad Vrij Maldegem een foto verschijnen van een kind te voet of met de fiets met een hesje aan.

Het kind dat zich op de foto herkent mag zich met het Vrij Maldegem in de hand naar de redactie van het weekblad begeven. Daar ligt de fietshelm op hem of haar te wachten.

De actie loopt tot de voorraad fietshelmen is uitgeput. Mocht Dirk nog meer Fietshelmen krijgen dan wordt de actie automatisch verlengd.

 


ENCANTAR KWAM NIET

Om de het project RWANDA 2009 financieel te ondersteunen organiseerde Luc De Backer afgelopen zaterdagavond een optreden van het meisjeskwartet Encantar in de Sint Adrianuskerk.

Dat was alvast de bedoeling. Er waren ook al kaarten voor dit optreden met polifonische muziek verkocht. Vrijdagavond kreeg Luc een bericht van het kwartet dat het optreden in de Sint Adrianuskerk niet doorging.

Soetkin, Baptist een van de leden van het kwartet die op zondagavond meedingt naar uitzending naar het Eurovisiesongfestival had problemen met haar stem en wou geen risico' s lopen.

Dat het kwartet daarmee de Luc De Backer en zijn actie in de problemen bracht, stond het niet bij stil. Er wordt nu naar een nieuwe datum voor het optreden gezocht. De reeds verkochte kaarten blijven voor het toekomstig optreden geldig.

 


DE VOLKSHAARD BOUWT 16 HUURWONINGEN IN ADEGEM

Marc Timbremont directeur van de sociale bouwmaatschappij De Volkshaard gaf toelichting bij de bouwplannen van de maatschappij in Adegem en Maldegem.

Het wordt steeds moeilijker voor jonge mensen om zonder financiële steun van de ouders een eigen woning of appartement te verwerven. Toch woont 76% van de Maldegemse bevolking in zijn eigen woning

Slechts 1,5% van alle huizen en appartementen die in Maldegem en zijn deelgemeenten staan zijn sociale woningen. Dat is veel minder dan in de omliggende steden en gemeenten

Het gemiddelde in Vlaanderen bedraagt 5%. Tijdens de kiescampagne van de vorige gemeenteraadverkiezingen hadden alle partijen het over de bouw van meer sociale woningen en appartementen. Om het gemiddelde van Vlaanderen te halen zal er de komende jaren een forse inhaalbeweging moeten gebeuren.

Op uitnodiging van schepen van Ruimtelijke Ordening Valerie Taeldeman gaf Marc Timbremont directeur van de sociale Bouwmaatschappij de Volkshaard toelichtingen bij de bouwplannen van zijn maatschappij in de gemeente.

Vorig jaar werd slechts een project in de Vakekerkweg gerealiseerd. Dat project van 10 huurappartementen en de drie koopwoningen in dezelfde straat die tegen eind deze maand gebruiksklaar geven de Vakekerkweg een fraaier uitzicht.

PROJECTEN VOOR 2008

Dit jaar wil de Volkshaard meerdere projecten opstarten. In haar verkaveling in de Canadezenlaan worden in de nabije toekomst 16 huurwoningen aanbesteed.

Als die woningen gerealiseerd zijn blijven er in die verkaveling nog 12 loten bouwgrond over. Die worden voorbehouden voor koopwoningen of worden als sociale bouwgrond verkocht.

De 11 huurappartementen die de Volkshaard in de Brielstraat wil bouwen zullen nog dit jaar worden aanbesteed.

De heer Timbremont hoopt dat er dit jaar ook nog kan gestart worden met de bouw van de appartementen. Ook de 12 woningen en 25 appartementen die voorzien zijn in de verkaveling die komt tussen de Westeindestraat en de Gasmeterstraat zullen dit jaar nog aanbesteed worden. Ook met de werken aan die verkaveling wil de Volkshaard nog dit jaar starten.

WACHTLIJST

Wie in aanmerking wil komen voor een sociale woning of appartement die kan zich rechtstreeks inschrijven bij de Volkshaard of kan contact opnemen met de gemeentelijke diensten in de Bloemestraat.

Zij moeten er wel rekening mee houden dat er nu al een wachtlijst bestaat voor de sociale woningen en appartementen in Adegem en Maldegem en daar staan al 154 namen op.

 


SPORTRAAD SCHITTERDE OP GAAIBOLMARATHON

In de zaal de Poermolen in Donk werd zaterdagmiddag om 13u30 het startschot gegeven voor de 9e gaaibolmarathon ten voordele van de Adegemse afdeling van de Vierklaver.

Omdat de start van de gaaibolmarathon op Vrouwendag viel waren het de vrouwelijke gemeenteraadsleden die het als eerste uitdagers opnamen tegen het marathonteam.

Daarna was het de beurt aan hun mannelijke collega' s. Omdat ook de sportraad achter het initiatief staat schreef het bestuur van die advies zich met een ploeg in.

In die ploeg zat slechts een persoon die nu nog regelmatig de gaaibollen laat rollen. De andere leden van de ploeg doen dit enkel bij speciale gelegenheden zoals een Maldegems of Belgisch kampioenschap als dat laatste in Maldegem georganiseerd wordt.

Zij kwamen als derde uitdager aan de beurt. Op papier was die ploeg net als de ploegen van de gemeenteraadsleden een opwarmertje voor het Marathonteam.

Nobert Deuninck ontving als bolder van de 500ste gaaibolling de marathon een fruitmand. Samen met de andere leden van de sportraad zorgde hij door te winnen van het marathonteam voor een verrassing van formaat.

Iedere uitdagende ploeg speelde 45 minuten tegen vijf leden van het marathonteam In het eerste spel elk zijn kant ging de overwinning verrassend nar de sportraad.

De verrassing werd nog groter toe Bernadette Deserramo, Johan Decappelle, Norbert Deuninck, Franky Ryckaert en Leopold Veirman ook het tweede spel binnen haalden.

De ploeg bleef het goed doen en kwam zelfs 4-2 voor . Toen scheen het geluk van de ploeg keren. Bij de aanvang van het laatste spel hadden beide ploegen elk vier spelen gewonnen.

De sportraad haalde het negende en beslissende spel binnen en zorgde meteen voor een grote verrassing. Het marathonteam had vorig jaar slecht 1 wedstrijd verloren.

 


VERWENWEEKEND IS MAISON SAINT MARAIN

Het comité Kom op Tegen Kanker heeft vorige week alle zeilen moeten bijzetten om een deel van de bijna vier maanden leegstaande de kamers gebruiksklaar te krijgen voor de verwenweekends die zij vorig jaar tijdens de slotmanifestatie van KOTK verkochten tegen €75,00 per persoon verkochten.

Er boekten 53 personen voor een verwenweekend.

 


ACTIECOMITE TEGEN VERBREDING VAN HET SCHIPDONKKANAAL

Op het hoogste niveau moeten de gesprekken over de mogelijke verbreding van het Schipdonkkanaal tussen Maldegem en Merendree en de samenvoeging van de twee vaarten vanaf Maldegem nog beginnen.

Er worden op verschillende plaatsen studies uitgevoerd die de voor en nadelen van die ingrepen zowel op economisch als ecologisch vlak onderzoeken. In alle steden en gemeenten die tussen Merendree en Zeebrugge liggen groeit de onzekerheid over de toekomst van hun streek.

Ook in Maldegem werd vorige week een actiecomité tegen verbreding van het Schipdonkkanaal opgericht. Het comité wil zijn eigen stem laten horen over de nadelige gevolgen van een verbreding van het Schipdonkkanaal.

Daarnaast wil het samen met de andere actiecomités de krachten bundelen om sterker te staan in het verzet tegen het project van een duwvaartverbinding tussen Zeebrugge de Schelde.

 


Home
Home
 
Made in France